Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

Kurşun kalemle yapılan klasik sınavın adaleti hakkında şüphelerim var. Hocaların değerlemeleri objektif yapacağını düşünmüyorum. Tukenmez kalemle olmalı sınav.

elfstrl ' Alıntı:
sancak kardeşim,dehadaki mevlüt hoca süper.
ama sorular böyle olunca hoca napsın.
2 dönemdir vergi dersi aldım ve o kadar da çalıştım ama malesef komisyonun insafına kaldım.
elfstrl katılıyorum size.bu tarz sorularda hocaların yapabileceği birşey gerçekten yok.insafsız komisyon inşallah insaflı kağıtları okur.aslında böyle soru soracaklarsa kursa gitmenin bir anlamı yok aslında en iyisi işe girmek lazım:))
mesela işte çalışsaydım belki kdv oranlarını yakalardım.

sg_48 ' Alıntı:
Kurşun kalemle yapılan klasik sınavın adaleti hakkında şüphelerim var. Hocaların değerlemeleri objektif yapacağını düşünmüyorum. Tukenmez kalemle olmalı sınav.
soruları cevaplarken on kere yazıp siliyoruz.bizim için güç olmaz mı?

üstünü çizebiliriz yanlış yerlerin ilkokul sınavı gibi yok soruları okumak anlamanın yarısıdır yok düzenli kağıt yok sınav soruları sırasıyla cevaplanmalı gibi ibareler cetvelle t yetişmedi işte düzenli olsun diye bilanço:))geçmiş olsun hepimize umarım insaflı bir okuyucu tarafından değerlendiriliriz

Keşke sizin dediğiniz gibi olsa;sınav konuları belli yerlerden çıksa,okuyanlar adaletli olsa,soru adetleri daha farklı olsa olsa olsa olsa....Bunların gerçekleşmeyeceğini adımız gibi biliyoruz aslında ama içimizdeki öfkeyi döküyoruz.Asıl sorumluların umrunda bile olmadan.Böyle gelmiş böyle gider.Yazı yazalım,arayalım,destelerce faks yollayalım durum aynı.Herkes bu şekil düşündüğü için böyle oluyor diyenlerin sesini duyar gibiyim ama bu her yerde böyle malesef.Usanmadan,yınmadan çözüme uğraşmak ve netice almak ancak filmlerde olur.Onun için bir kaö gün içinizi dökün ve bir an evvel önce şu saçma sapan,adaletsizliğin diz boyu olduğu sınavlara çalışıp kurtulun,oda da bir yerlere gelin,arkanızdan gelen aday arkadaşların asıl etik meslek nasıl olur onu gösterin derim.Tabi ki bunların hepsi benim içinde geçerli ama ben o insanlarla uğraşacak sakinliği kendimde göremiyorum(odada bulunan kişilerle) onun için bir an evvel sınavları verip odanın adını unutmak istiyorum.Bende 2 gündür hatta bu işe girdiğimden beri doluydum,patlamam size kısmetmiş.Herşey gönlünüzce olsun....

ben ilk kez girdim sınava ve vicdanlı davranmak gerekirse sorular mali müşavir adayıyım diye bir sınava tabi tutulacak kişiler için tere yağından kıl çekmek gibi birşeydi, sınav görevlilileri nazik, mola ve sınav süreleri çook makuldü 5 dersten kesin geçmeyi umuyorum ama vicdanım rahat değil çünkü sınav konularana o kadar üstü körü çalışmıştımki hiç olmazsa adımı soyadımı yazıp imzaladığım kağıda bişeyler karalayabileyim diye, tesmere şikayet etmekten bahseden arkadaşlar olmuş insaf diyorum ::) ;D herkeze geçmiş olsun ve sınavda istediği başarayı yakalamayan arkadaşlar huzurunuzu hiç birşey değişmeyin derim hayalleri biraz ertelemenin mahsuru olmaz ;D

e-baris_gumus ' Alıntı:
ben ilk kez girdim sınava ve vicdanlı davranmak gerekirse sorular mali müşavir adayıyım diye bir sınava tabi tutulacak kişiler için tere yağından kıl çekmek gibi birşeydi, sınav görevlilileri nazik, mola ve sınav süreleri çook makuldü 5 dersten kesin geçmeyi umuyorum ama vicdanım rahat değil çünkü sınav konularana o kadar üstü körü çalışmıştımki hiç olmazsa adımı soyadımı yazıp imzaladığım kağıda bişeyler karalayabileyim diye, tesmere şikayet etmekten bahseden arkadaşlar olmuş insaf diyorum ::) ;D herkeze geçmiş olsun ve sınavda istediği başarayı yakalamayan arkadaşlar huzurunuzu hiç birşey değişmeyin derim hayalleri biraz ertelemenin mahsuru olmaz ;D

Sizin sınav kağıtlarını sınav görevlileri okuyacak galiba :) sonuçlar bir açıklansın bizim ne demek istediğimizi anlayacaksınız.Şimdi ne desek boş.

e-baris_gumus ' Alıntı:

arkadaşım çok tebrikederim beş dersten geçiyormuşsunuz hadi hayırlısı.bende ilk sınavda 5 dersten geçtim.denetim ve vergi kaldı.temmuzda sadece denetimden girdim onuda verdim.bu sınavdada vergiden girdim.hayallerimi baya erteledim:))ama malesef oldukca iyi çalışmama rağmen geçme olasılığım çok düşük.tabiki geçmek kadar kalkmakta mübah.ama kalırkende insan hakederek kalması gerekir.böyle soru tarzlarıyla ben hakederek kalacağımı düşünmüyorum.ayrıca odaya karşı bir tepkimiz yok zaten soruları hazırlayan o 5 kişiye tepkimiz.

yahu şu gelir vergisi hesaplama sorusunda matraha 14.600 ekleme hususunu bir türlü anlayamadım. biri bana acıklayabilirmi?
----------------------
100 kasa 14600
770 14600
----------------------
bu durumda borçlu kısma 14600 yazmak gerekirken tam tersi kayıt yapılarak şirketin Genel giderleri 14600 düşmüş olmuyormu ?
düzeltme kaydıda
-----------------------
770 29200
100 kasa 29200
----------------------
şeklinde olması gerekmiyormu ? yoksa benmi yanlış yorumluyorum.
anlamadığım bir diğer husus ise...
kasım 2008 ayında, 2009 ekim ayına kadar olan sigorta primlerini nasıl ödüyoruz ?

Hayır obeyzade kayıt ters ve yanlış. Sigorta priminin 2008 e düşen payı hesaplanmalı. Bu kayıtta ters kayıtla düzeltilmeliydi.

Aczin Hali ni herkes yapmış sanırım. Ya kimin aklına gelirdi bunu sormak. 6183 AATUHK bu kanun o kadar hazırlanılacak bi kanun değil en fazla 2 saatinizi alırdı. Koskaca 213 sayılı V.U.K nunu varken neden bukanuna çalışmadık.Yok V.U.K yok K.V yok K.D.V ve G.V. Bu kanunları zaten çoğu meslek mensubu arkadaş yemiş yutmuştur.

Gelelim K.D.V tarife cetveline. Bu cetvel kitaplarda zaten yok. Şimdi denilebilir Bir meslek mensubu K.D.V oranlarını nasıl bilmez. Ondan muhasebeci mi olur? Yahu meslek mensubu dediğin adam kitap kanun ezberler. Kitapta olmayan birşey yoksa zaten ona çalışmaya lüzum görmez. Daha önceleri aday meslek mensubunu ezbere zorlayan sınav sistemleri şimdi de k.d.v tarifesi. Muhasebe bürosunda ilgili konuyla faaliyet gösteren mükellefi olan için bu sorular kebab. Ama şirketlerde çalışıp tek bir faaliyet konusu olan ben ve diğerlerimiz ne yapalım. Allah herkese önce sabır versin. Zaten sabır bilmeyenizmizde yoktur.

deha ctesi olan sınavların cevaplarını yayınlamış

orfoz ' Alıntı:
asliyz ' Alıntı:
hakankrl ' Alıntı:
Maliyet 1.soru 60 puandı.

şıkları :)

temmuz 2008 de bu sorunun benzerini sormuşlar sadece yöntemi ortalamaydı
orda yazdıkları puanlama

a)miktar sağmalası ve eşdeğer ürün - 15 puan
b)dbym eşdeğer birim,dönemin eşdeğer birim ve ort. eşdeğer birim - 25 puan
c)tamamlanan ve dsym maliyetleri - 20 puan

arkadasım sorunun puanlaması yazmıyordu ki 1. sorunun başında 60 puan yazıyor o kadar
sen neye göre puanlandırdın anlayamadım
ayrıca 3 şık degil 4 şık vardı

yeterlilik ' Alıntı:
eşdeğer ürün miktarları;

DİMM=1.300 DİS= 1.250 GÜG=1.200

Dönemin eşdeğer; 46.800/1.300=36
37.500/1.250=30
48.600/1.200=40.5 toplamda 106,5 eder

tamamlananlar 700*106.5=74.550
önceki dönemden 38.700
DSYM 42.750
DBYM 15.600

bunun toplamıda 171.600 eder.

+ 1 kesin dogru cevap budur. hocaya da sordum

yeterlilik ' Alıntı:
2.soruda

ürün miktar birim fiyat ek maliyet toplam satış net satış ortak gidere göre
yağlı süt 7.500 1.25 1.125 9.375 8.250 7.110/10.000*8.250
krema 400 4.375 yok 1.750 1.750 7.110/10.000*1.750

yağlı süt =5.865,75+1.125=6.990,75/7.500=0.93
krema =1.244,25 =1.224,25/400 =3.06

ortak maliyet DİMM+DİS+GÜG olacak
EK giderde ambalaj giderlerinin toplamı olacak

2.soruyuda aynı buldum sadece en sonda miktara bölmeyi unuttum :)
ama bildigim kadarıyla a şıkkında buharlaşan sütü eklicekmişiz ben eklemedim

sedabaransel ' Alıntı:
orfoz ' Alıntı:
asliyz ' Alıntı:
hakankrl ' Alıntı:

orda yazdıkları puanlama

arkadasım sorunun puanlaması yazmıyordu ki 1. sorunun başında 60 puan yazıyor o kadar

Seda Hanım zahmet edip bir üst satırı okusaydınız daha anlamlı olurdu sanırım
2008 deki puanlama örnek olsun diye yazdım

orfoz ' Alıntı:
sedabaransel ' Alıntı:
orfoz ' Alıntı:
asliyz ' Alıntı:
hakankrl ' Alıntı:

orda yazdıkları puanlama

Seda Hanım zahmet edip bir üst satırı okusaydınız daha anlamlı olurdu sanırım
2008 deki puanlama örnek olsun diye yazdım

özür :) konu vergi ve maliyet olunca gözüm bişeyi görmüo :)

deha'ya göre temel hukuk tamam ancak meslek 45 geliyor eğer meslekten geçirirlerse olayı bitiririm inşallah ama pek umudum yok.

temmuz sınavı kaç günde acıklanmıstı hatırlayan var mı arkadaslar

7 sınavın sorularınıda gördükten sonra soruların çoğunun üstün körü hazırlandığını ve kişinin yeterliliğini ölçecek türden sorular sorulmadığını düşünüyorum..