Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

45 ile bıraktıkları oluyor mu arkadaşlar ?
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

2009 / 3. DÖNEM

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI

MUHASEBE DENETİMİ

5 Aralık 2009 ? Cumartesi 09:00-10:30


1. Satışların maliyeti denetimini açıklayınız.

Cevap 1:

Denetçi yıl içinde satışların maliyeti ile ilgili iç kontrol sisteminin etkinliğini değerlendirdikten sonra maddilik testleri yapar. Satışların maliyetinin denetiminde denetim amaçları, satışların maliyetinin gerçek olup olmadığı, tüm işlemlerin kaydedilip kaydedilmediği, doğru değerde gösterilip gösterilmediği ve doğru bir şekilde sınıflandırılıp sınıflandırılmadığını belirlemektir.

Satışların maliyeti, satılan ticari malların maliyeti, satılan mamullerin maliyeti, satılan hizmetlerin maliyeti ve diğer satışların maliyetinden oluşmaktadır. Satılan ticari malların maliyeti dönem başı stoklar ve dönemde satın alınan stoklar toplamından dönem stoklarının ve iade edilen stokların düşülmesi ile bulunur. Satılan mamul maliyeti ise ilk madde malzeme giderleri direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderlerinin toplamına yarı mamul kullanımını ekleyerek dönem başı mamuller eklenip dönem sonu mamuller çıkarılarak hesaplanır. Satılan hizmet maliyetleri hizmet sunumundan oluşan giderlerden oluşur.

Mamul maliyetleri, ticari mal maliyetleri, hizmet maliyetleri ve diğer şatışların maliyetine ilişkin kayıtlar kontrol edilerek gelir tablosuna doğru bir şekilde aktarıl aktarılmadığı incelenir. Denetçi dönem sonunda stok sayımı yaparak veya işletme çalışanları tarafından stok sayımı yapılırken hazır bulunarak tespitlerde bulunur. Kaydi ve fiili stoklar arasındaki farkların mevzuat hükümlerine göre muhasebeleştirildikleri kontrol edilir. Firmanın envanter yöntemi olarak sürekli envanter yöntemini mi yoksa aralıklı envanter yöntemini mi kullandığı tespit edilir. Sürekli envanter yöntemini uygulayan firmalarda alış ve satış iadelerinin muhasebeleştirilmesi kontrol edilir. Stokların değerleme yöntemleri ile doğru olarak değerlenip değerlenmediği kontrol edilir.




2. Uygunluk denetiminin amaçlarını ve bu denetim türünün finansal tabloların denetimiyle olan farkını açıklayınız.


Cevap 2:

Uygunluk denetiminin amacı yetkili üst makamlarca saptanmış kurallara uyulup uyulmadığının saptanmasıdır. Bu denetim türünde işletme içinde ve dışında üst makamlarca konmuş olan kurallara uyulup uyulmadığı araştırılırken, finansal tabloların denetiminde, finansal tabloların tümüyle genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun düzenlenip düzenlenmediği araştırılır. Finansal tabloların denetimi, değişik grupların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılan genel amaçlı bir çalışmadır. Dolayısıyla sonuçları geniş kitlelere iletilir. Uygunluk denetiminin sonuçları ise işletme içi yetkili kişilere sunulur.

Finansal tabloların denetimi bağımsız denetçiler tarafından gerçekleştirilirken, uygunluk denetimi genellikle işletme içindeki denetçilerce gerçekleştirilir.




3. Çalışma alanı standartlarını sayarak açıklayınız.


Cevap 3:

Denetim çalışmaları sırasında denetçinin uymak zorunda olduğu kuralları gösterir. Çalışma alanı standartları, denetimin kapsamı ile ilgili standartlar olup üçe ayrılır.

Planlama ve Gözetim: Çalışma alanı standartlarından ilki, denetim çalışmasının iyi bir şekilde planlanmasını ve varsa yardımcı denetçilere iyi bir şekilde nezaret edilmesini öngörmektedir. Denetimde planlama çalışmaları hazırlanırken, iş gücü planlaması, zaman planlaması ve kaynakların verimli kullanımının planlaması yapılır.

İç Kontrolün İncelenmesi: Bir işletmede etkin bir iç muhasebe kontrol sisteminin bulunması, yayınlanan finansal raporların doğruluk ve güvenilirlik derecesini artırır. Yani, finansal tabloların hatalı olma riskini azaltır. Denetim riskinin azalması ise denetim görüşüne ulaşmada gerekli olacak denetim işlemlerinin sayısı ve kapsamının daralmasına neden olur. İç kontrol sistemi, işletme varlıklarını korumak ve her türlü kayıpları önlemek, muhasebe verilerinin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak, işletme faaliyetlerinin etkinliğini geliştirmek ve yönetim politikalarına bağlılığı özendirmek amaçlarıyla idari veya mali nitelikte oluşturulan örgüt yapısı, yöntem ve ölçütlerdir.

Kanıt Toplama: Denetçi toplayacağı denetim kanıtlarının miktarını işletmenin iç kontrol sisteminin etkinliğine, denetlenen hesabın veya hesap grubunun niteliklerine ve de genel olarak, denetlenen müşterinin durumuna göre belirleyecektir. Denetçi yeterli sayıda, kaliteli kanıt toplamakla yükümlüdür.



4. Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız.

a. Sınırlı Denetim
b. Olumlu Doğrulama Tekniği
c. Faaliyet Denetimi
d. Destekleyici Kanıtlar
e. Şartlı Denetim Görüşü



Cevap 4:

a. Sınırlı Denetim: SPK mevzuatı bakımından ara dönem finansal tablolar denetimidir. Denetimin tüm denetim alanları yerine belirli denetim alanlarında yapılmasını ifade eder.
b. Olumlu Doğrulama Tekniği: Doğrulama mektubunda, üçüncü kişilere sorulan sorulara her durumda cevap vermesinin istendiği kanıt toplama tekniğidir.
c. Faaliyet Denetimi: Bir işletmenin faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini değerlemek ve denetlemek amacıyla bu faaliyetlere ilişkin usul ve yöntemlerin uygulanmasının gözden geçirilmesini kapsar. İşletmenin faaliyetlerinde başarılı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan denetimdir.
d. Destekleyici Kanıtlar: Bir işletmenin muhasebe kayıt ortamında var olan muhasebe bilgilerinin doğrulanmasına destek olmak üzere toplanan kanıtlardır.
e. Şartlı Denetim Görüşü: Mali tabloların bütününü bozmayan ancak önemli kabul edilen hususların bulunması durumunda bildirilen görüş türüdür.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

2009 / 3. DÖNEM

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI

5 Aralık 2009 ? Cumartesi 11:30-13:00

MUHASEBECİLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEK HUKUKU



Soru 1 : 3568 Sayılı meslek yasamıza göre ;YMM olabilmenin şartlarından biriside ; en az 10 yıl SMMM?lik yapmış olmaktır.Bağımlı çalışanlardan kimlerin nerelerde geçen hangi hizmetlerinin SMMM?lik de geçmiş gibi sayılacağı hakkında kısaca bilgi veriniz.


Cevap: 1 Bağımlı çalışanlardan;

Bilanço esasında defter tutan özel kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu olarak geçen hizmet süreleri, yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik şirketlerinde geçen hizmet süreleri; serbest muhasebeci mali müşavirlerden bir işyerine bağlı olarak çalışanların bu işyerlerinde geçen hizmet süreleri serbest muhasebeci malî müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.




Soru 2 : 3568 Sayılı meslek yasamızdaki meslek sırlarının ifşası yasağı;

· Kimler hakkında hangi hallerde uygulanmaktadır,

· Bu yasağın istisnası olan haller nelerdir,



Cevap : 2 Meslek mensupları ve bunların yanlarında çalışanlar, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler, çeşitli kanunlarla muhbirlere tanınan hak ve menfaat­lerden faydalanamazlar.Ancak, suç teşkil eden hallerin yetkili mercilere duyurulması mecburidir.

Adlî veya idarî her türlü inceleme veya soruşturma birinci fıkra hükmünün dışındadır. Tanıklık, sırrın ifşası sayılmaz.

Yukarıdaki hükümler Oda ve Birlik personeli hakkında da uygulanır.




Soru 3: SMMM ve YMM?lerin Mesleki faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkelere yönelik çok sayıda

oluşabilen tehditlerin sınıflandırılmış adlarını başlıklar halinde kısaca yazınız.

Cevap: 3

Temel etik ilkelerine yönelik çok sayıda tehdit oluşabilir. Bunlar;

a) Kişisel Çıkar Tehditleri

b) Yeniden Değerlendirme Tehditleri

c) Taraf Tutma Tehditleri

d) Yakınlık Tehditleri

e) Yıldırma Amaçlı Tehditler




Soru 4: 3568 sayılı meslek yasamızla ilgili SMMM ve YMM mesleklerine ilişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliğince belirlenen reklam ilkeleri ( reklam yasağına girmeyen filer) nelerdir.Kısaca bilgi veriniz.


Cevap: 4 Reklam İlkeleri şunlardır;

Meslek mensubu, nesnel ve mesleğine ilişkin olduğu sürece işi ve şahsı hakkında açıklama yapabilir.

Bir meslek mensubu bilimsel, düşünsel tartışmalar, seminerler ve eğitim programları organize edebilir. Ancak, bu faaliyetleri basın ve yayın yoluyla üçüncü kişilere duyuramaz.

Toplumun ilgilendiği konularda meslek mensubunun yaptığı yayınlara ve demeçlere haber programlarında yer verilmesi veya bunlar hakkında meslek mensubunca veya diğer kişilerce yazı ve haber yazılması reklam sayılmaz.

Meslek mensubu, bürosunun tanıtımı için broşür bastırabilir. Meslek mensubu veya mesleki şirketin yayınladığı, sirküler, bülten ve işe alma broşürlerinin mesleki ilişkilerin sürdürüldüğü kimselere gönderilmesi reklam sayılmaz.

Meslek mensubunun mesleki faaliyet ve meslek alanı dışında yerel, ulusal veya uluslararası düzeydeki herhangi bir faaliyetinin tanıtılması veya aldığı bir ödülün kamuya duyurulması veya üyesi olduğu bir kurumdaki üyeliğini açıklaması reklam sayılmaz.



Soru 5 : 3568 Sayılı Yasa Disiplin Yönetmeliği gereğince; disiplin cezası alan meslek

mensubunun bu ceza ile ilgili yasakların gereklerini yerine getirmemesi durumunda,

odalar veya birlik tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını

gerektiren cezalar hangileridir.Kısaca yazınız.



Cevap: 5 Disiplin Cezaları İle İlgili Yasaklara Uymama ;
Meslekten çıkarılanlar, yeminli sıfatı kaldırılanlar ve geçici olarak mes­leki faaliyetten alıkonulanlar; bu yasakların gereklerini derhal yerine getirirler. Bu gerekle­ri yerine getirmeyenler hakkında odalar veya Birlik tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

2009 / 3. DÖNEM

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI

VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI

5 Aralık 2009 ? Cumartesi 14:30-16:00



SORU 1) 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre; kurumlar vergisi mükelleflerini sadece sayarak, sermaye şirketlerinin hangileri olduğunu belirtiniz.



Cevap:

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre; kurumlar vergisi mükellefleri:

a) Sermaye şirketleri.

b) Kooperatifler.

c) İktisadî kamu kuruluşları.

d) Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler.

e) İş ortaklıkları.



5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre sermaye şirketleri:

a) Anonim şirket

b) Limited şirket

c) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler

d) Benzer nitelikteki yabancı kurumlar

Bu Kanunun uygulanmasında, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tâbi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar sermaye şirketi sayılır.





SORU 2) 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun uyarınca; ?aciz halini? açıklayarak, aczin neticelerini belirtiniz.



Cevap:

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre aciz hali :

Alacaklı Amme İdaresince yapılan takip sonunda, amme borçlusunun haczi caiz malı olmadığı veya bulunan malların satış bedeli borcunu karşılamadığı takdirde borçlu aciz halinde sayılır. Yapılan takip safhalarıyla bakiye borç miktarı bir aciz fişinde gösterilerek aciz hali tespit olunur.



6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre aczin neticeleri:

Aciz halindeki borçlu hakkında teminat ve faiz aranmadan aynı kanunun ?tecil? ile ilgili hükmü tatbik olunabilir Alacaklı tahsil dairesi aciz halindeki borçlunun mali durumunu zamanaşımı süresi içinde devamlı olarak takip eder.





SORU 3) Ticari faaliyetiyle uğraşan bir gelir vergisi mükellefinin 2008 yılı dönemine ilişkin olarak vergi dairesine verdiği gelir vergisi beyannamesinin özeti şöyledir.

Ticari bilanço zararı
9.840.-

Kanunen kabul edilmeyen giderler
1.000.-

Matrah (zarar)
10.840.-




Beyanname verildikten sonra yapılan çalışmada, işletme faaliyeti için kullanılan hizmet binasına ait 1 Kasım 2008-31 Ekim 2009 dönemini kapsayan 14.600.- liralık sigorta priminin tahakkuk ve ödenmesine ilişkin tek yevmiye kaydının aşağıdaki gibi olduğu saptanmıştır.



------------------------------01.11.2008---------------------

Kasa 14.600

Genel yönetim giderleri 14.600.-

-------------------------------/--------------------------------

İstenen : Vergi mevzuatı hükümleri dikkate alınarak, mükellefin 2008 yılı olması gereken gelir vergisi matrahını hesaplayınız.



Cevap:

Mükellefin Ticari bilanço Zararı
9.840.-

Kanunen kabul edilmeyen gider zarara eklenmez zarardan indirilir.
-1.000.-

Matrah (Zarar)
8.840.-

Düzenlenen yevmiye kaydı hatalıdır.(Genel yönetim giderleri alacak hesaba kayıt edilip giderler az gösterilmiştir)Düzeltme olarak zarara 14.600.-eklenecektir.
+ 14.600.-

Matrah (Zarar)
23.440.-

Ödenen sigorta primin 2008 yılına ait kısmı sadece 61 günlük kadardır. 61 günlük sigorta primi de zarara eklenecektir
+ 2.440.-

Günlük sigorta prim gideri=14.600 /365=40.-


61 günlük sigorta prim gideri=40 X 61=2.440.-


Matrah (Zarar)
25.880.-







SORU 4)

a) Buğday ürününün toptan ve parekente safhadaki teslimlerinde hangi KDV oranlarının uygulanacağını belirtiniz.

b) Bazı mal ve hizmetlere uygulanacak katma değer vergisi oranlarını gösteren tablo konuya hakim olmayan birisi tarafından düzenlenmiştir.

Mal ve Hizmetler
Liste Adı
KDV Oranı

Çocuk ceket ve pantolonları
I sayılı liste
% 1

Net alanı 150 m2 ye kadar konut teslimleri
II sayılı liste
% 3

Sinema tiyatro ve müze giriş ücretleri
III sayılı liste
% 7

Buğday unundan imal edilen ekmekler
IV sayılı liste
% 18

Sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünler
Listelerde yer almaz.
% 40




İstenen: Belirtilen mal ve hizmetlere ilişkin tabloyu güncel liste ve KDV oranlarını gösterecek şekilde cevap kağıdınızın üzerine yeniden düzenleyiniz.



Cevap:

a)

ü Buğday ürününün toptan safhadaki teslimlerinde KDV oranı: % 1,

ü Buğday ürününün parekente safhadaki teslimlerinde KDV oranı: % 8


b)

Mal ve Hizmetler
Liste Adı
KDV Oranı

Çocuk ceket ve pantolonları
II sayılı liste
% 8

Net alanı 150 m2 ye kadar konut teslimleri
I sayılı liste
% 1

Sinema tiyatro ve müze giriş ücretleri
II sayılı liste
% 8

Buğday unundan imal edilen ekmekler
I sayılı liste
% 1

Sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünler
II sayılı liste
% 8
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

2009 / 3. DÖNEM

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI

HUKUK

5 Aralık 2009 ? Cumartesi 17:00-18:30



SORU ? 1 Haksız rekabet kavramını tanımlayınız. Haksız rekabete neden olacak davranışları sayınız.

CEVAP ? 1

Haksız rekabet, iktisadi rekabetin iyi niyet kurallarına aykırı olan aldatıcı davranış veya başkaca suretle her türlü kötüye kullanılmasıdır. Haksız rekabet TTK?da herkese karşı ileri sürülebilen mutlak bir hak olarak kabul edilmiş ve ticari işletmeyle ilgili olması koşulu aranmamıştır. Haksız rekabet durumları Türk Ticaret Kanunu?nun 57. maddesinde 10 bent olarak geniş bir biçimde sayılmıştır. Buna göre;

Ø Başkalarını veya onların emtiasını, iş mahsullerini, Faaliyetlerini ya da ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya lüzumsuz yere incitici bayanlarla kötülemek (TTK md. 57/b.1)

Ø Başkasının ahlaki veya mali iktidarı hakkında gerçeğe aykırı bilgi vermek (TTK md. 57 b.2)

Ø Kendi şahsi durumu emtiası, iş mahsulleri, ticari faaliyeti veya ticari işleri hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgi vermek veyahut üçüncü şahıslar hakkında aynı şekilde hareket suretiyle rakiplerine nazaran onları üstün duruma getirmek;( TTK md. 57 b.3)

Ø Paye, Şahadetname ve mükâfat almadığı halde, bunlara sahipmişçesine hareket ederek müstesne kabiliyete malik bulunduğu zannını uyandırmaya çalışmak veya buna müsait olan yalnız unvan yahut mesleki adlar kullanmak;( TTK. md. 57/ b.4 )

Ø Başkasının emtiası, iş mahsulleri; faaliyeti veya ticari İşletmesiyle iltibaslar meydana getirmeye çalışmak veya buna müsait bulunan tedbirlere başvurmak, hususiyle başkasını haklı olarak kullandığı ad, unvan, marka, işaret vb. gibi tanıtma vasıtaları ile iltibasa meydan verebilecek surette, ad, unvan, marka, işaret gibi tanıtma vasıtaları kullanmak) veyahut iltibasa meydan veren malları durumu bilerek veya bilmeyerek, satışa arz etmek veya şahsi ihtiyaçtan başka her ne sebeple olursa olsun elinde bulundurmak ( TTK. md. 57/ b.5 )

Ø Üçüncü şahısların müstahdemlerine, vekillerine veya diğer yardımcılarına onları vazifelerini ihlale sevk etmek suretiyle kendisine veya başkasına menfaatler sağlamak maksadıyla veya bu kabul menfaatleri sağlamaya elverişli olacak suretle, müstahak olmadıkları menfaatler temin veya vaat etmek ( TTK. md. 57/ b.6 )

Ø Müstahdemleri, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri iğfal suretiyle istihdam edenin veya müvekkillerinin imalat veya ( ticaret sırlarını ifşa ettirmek) veya (ele geçirmek) (TTK.md. 57/ b. 7)

Ø Haklı bir neden olmaksızın başkasının ticaret sırlarından faydalanmak hüsnüniyet kaidelerine aykırı bir şekilde elde ettiği veya öğrendiği imalat veya ticaret sırlarından haksız yere faydalanmak veya onları başkalarına yaymak ( TTK. md.57/b.8)

Ø Üçüncü şahısları yanıltabilecek dürüstlük kuralına aykırı beyanlarda bulunmak iyiniyet sahibi kimseleri iğfal edebilecek suretle gerçeğe aykırı hüsnühal ve iktidar şahadetnameleri vermek (TTK. md. 57/ b. 9 )

Ø İş hayatının koşullarına aykırı davranışlar. Rakipler hakkında da cari olan kanun,
nizamname, mukavele veyahut mesleki veya mahalli adetlerle tayin edilmiş bulunan ?iş hayatı şartlarına riayet etmemek? ( TTK. md. 57/ b. 10 )





SORU ? 2 İş kazasını tanımlayınız. İş kazası sigortasından sağlanan hakları sayınız.

CEVAP ? 2

İş kazası;

- Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada,

- İşvereni tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle,

- Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

- Emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

- Sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ve ruhen özre uğratan olaydır.



İş kazası sigortası kapsamında sağlanan haklar şunlardır:

- Sigortalıya; iş kazası, sebebiyle ortaya çıkan geçici iş görmezlik süresince günlük geçici iş görmezlik ödeneği verilmesi,

- Sigortalıya; iş kazası sebebiyle uğradığı sürekli iş görmezlik dolayısıyla sürekli iş görmezlik geliri bağlanması,

- İş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması veya gelir bağlanmış olan eş ve çocuklara; evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmesidir.





SORU ? 3 Ticari mümessil ve ticari vekilleri tanımlayınız. Ticari mümessil ve ticari vekil arasındaki farkları belirtiniz.



CEVAP ? 3 Ticari mümessil; bir ticari işletmeyi ticari işletme sahibi tarafından işlerini idare ve müessesenin imzasını kullanarak olağan ve olağanüstü işlemlerde bulunma yetkisiyle donatılan kimsedir. İşletme sahibi tarafından ticari mümessilin tescil ve ilanı zorunludur.

Ticari vekil ise; ticari mümessil sıfatına sahip olmaksızın bir ticari işletme sahibi tacir tarafından ticari işletmenin bütün veya belirli bazı işlerini yapmak üzere temsil yetkisi ile donatılan kişidir. Ticari vekilin tescil ve ilanı zorunlu değildir.



Bu tanımlardan yaralanarak ?ticari mümessil? ile ?ticari vekil? arasındaki farklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Ø ?Ticari mümessil? hem ticari işletme hem de esnaf işletmesi için, ?ticari vekil? ise yalnızca ticari işletme için atanır.

Ø Ticari mümessil bir işletmenin hem olağan hem de olağanüstü işleri ile yetkili olabilirken, Ticari vekil ancak olağan işleriyle yetkilendirilebilir.

Ø Ticari Vekilin işletme adına bazı işlemlerde bulunması ancak özel yetkiyle mümkündür. Ancak ticari mümessil için böyle bir özel yetkiye gerek yoktur.

Ø Ticari Mümessilin tescil ve ilanı zorunlu iken Ticari vekilin tescil ve ilanı zorunlu değildir.



SORU ? 4 Hakkın korunması için Özel Hukuktaki dava türlerini ve savunma imkânlarını yazınız.



CEVAP ? 4 Özel hukuk alanında hakkın korunması için açılan davalar hak sahibinin mahkemeden istediği korumanın niteliğine göre üçe ayrılır.

a) Eda davası: Bu davada davacı, karşı tarafın (davalının) bir şey yapmaya bir şey vermeye veya bir şey yapmaktan kaçınmaya mahkûm edilmesini ister. Eda davası bir hakkın korunmasını değil de bir zararın karşılanmasını amaçlıyorsa tazminat davası olarak nitelendirilir.



b) Tespit Davası: Bu davalar bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığını tespit edilmesi amacıyla açılan davalardır. Dava da ilişkinin varlığı tespit edilmeye çalışılıyorsa müsbet tespit davasından, yokluğu tespit ettirilmek isteniyorsa menfi tespit davasından söz edilir. Bu dava sonunda verilen hüküm sadece durumu tespit eder. Bu davaların icrası söz konusu olmaz.



c) Yenilik Doğuran Dava: Yenilik doğuran hakların kullanılması amacıyla açılan davalardır. Örneğin; boşanma davası.





Bir kimsenin dava açması, iddiasının doğru olduğunun anlamına gelmez. Dolayısıyla özel hukuk alanında hakkın korunması için öngörülen davalarla birlikte bir takım savunma imkânları da tanınmıştır.

Davalı bu davalara karşı savunma imkânlarına sahiptir.



Maddi hukuka dayanan savunma imkânları aşağıdaki gibidir.

a) İtiraz: İtiraz bir hakkın doğumuna engel olan veya hakkı sona erdiren olayların ileri sürülmesidir. Örneğin; davacını dayandığı sözleşmenin şekil noksanı veya ehliyetsizlik nedeni ile batıl (kesin hükümsüz) olduğunun ileri sürülmesi. Yargıç itiraz sebebini dava sırasında resen dikkate alır.



b) Defi: Davalı davacının hakkının varlığına karşı çıkmamakta, fakat özel bir sebebe dayanarak borçlu olduğu edimi yerine getirmekten kaçınma hakkına sahip olduğunu ileri sürmesidir. Bunu en tipik örneği zamanaşımıdır. Defi bir hak olduğu için mutlaka hak sahibi tarafından ileri sürülmelidir. Aksi takdirde hâkim bunu dava sırasında dikkate almaz.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

Arkadaslar cevaplar dehanın sitesinden alınmıstır.
hasan bey umarım yardımcı olmustur.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

her derse ayrı başlık yapsaydık keşke,neyse sağlık olsun :)
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

ay valla hiç aklıma gelmedi :) hasan bey dehanın sitesine giremedigi icin birisi kopyalar mı demiş kopyaladım :D
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

marjinall ' Alıntı:
Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.

Mecazi olarak mı yazdın bilmiyorum ama hangi vatandaş yapar acaba ?
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

marjinall ' Alıntı:
Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.
şaka yapıyosunuz sanırım:) Bence sorular geçmiş dönemlere göre zormuş..
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

marjinall ' Alıntı:
Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.

çok marjinal bir yaklaşım
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

obeyzade ' Alıntı:
yahu şu gelir vergisi hesaplama sorusunda matraha 14.600 ekleme hususunu bir türlü anlayamadım. biri bana acıklayabilirmi?
----------------------
100 kasa 14600
770 14600
----------------------
bu durumda borçlu kısma 14600 yazmak gerekirken tam tersi kayıt yapılarak şirketin Genel giderleri 14600 düşmüş olmuyormu ?
düzeltme kaydıda
-----------------------
770 29200
100 kasa 29200
----------------------
şeklinde olması gerekmiyormu ? yoksa benmi yanlış yorumluyorum.
anlamadığım bir diğer husus ise...
kasım 2008 ayında, 2009 ekim ayına kadar olan sigorta primlerini nasıl ödüyoruz ?

770 17.040
180 12.160
100 29200

14600ün hepsi 2008 e ait değil.2009 a ait kısmı (12160) 180 hesaba atılır.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

marjinall ' Alıntı:
Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.

aciz hali konusuna calısan cok azınlıkta bir kitle vardır. ters köşe 1
kdv de o kadar sorulcak soru varken bir SMMM NİN İŞİNE YARAYACAK DAHA COK KONU VARKEN kdv oranlarını sormuslar ki yine kimsenin baktıgını zannetmiyorum
uygulama sorusunda sadece sigorta primlerinde 365'e bölündügü gibi ince bir noktayı yine cogu kişinin bildigini zannetmiyorum
eh saolsunlar bir tek kurumlar ver mükellefini adam gibi sormuslar

şimdi sen bu sorulara kolay diosun öyle mi ???
ben gv, vuk,kdv, kv deli gibi ezberledim. vuk tan ne cıktı ??? hiçbişey !!! emeklerim boşa gitmez umarım !

peki kdv oranlarının smmm odasının kendi bastıgı kitabında bile yer almadıgını biliyormusunuz ??? nereden sorumlu oldugumuz hangi kanunlar o bile belli degil bu ne adaletsiz sınavdır !
tabi bir de buna bildiklerini sınav esnasında karıştırma hiçbişe bilmiyormus hissi o stres bunları da ekle
sonra degerlendirmeni yap ! bildiginden bile bazen emin olamıyorsun o ilk cümle aklına gelmiyor. birisi ilk cümleyi söylese devamıını getirceksin ama yok gelmiyor !!

ya dalga geciosun
yada bekara kadın boşamak kolaydır diye bir laf var sen o kısma giriyorsun.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

sedabaransel ' Alıntı:
marjinall ' Alıntı:
Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.

aciz hali konusuna calısan cok azınlıkta bir kitle vardır. ters köşe 1
kdv de o kadar sorulcak soru varken bir SMMM NİN İŞİNE YARAYACAK DAHA COK KONU VARKEN kdv oranlarını sormuslar ki yine kimsenin baktıgını zannetmiyorum
uygulama sorusunda sadece sigorta primlerinde 365'e bölündügü gibi ince bir noktayı yine cogu kişinin bildigini zannetmiyorum
eh saolsunlar bir tek kurumlar ver mükellefini adam gibi sormuslar

şimdi sen bu sorulara kolay diosun öyle mi ???
ben gv, vuk,kdv, kv deli gibi ezberledim. vuk tan ne cıktı ??? hiçbişey !!! emeklerim boşa gitmez umarım !

peki kdv oranlarının smmm odasının kendi bastıgı kitabında bile yer almadıgını biliyormusunuz ??? nereden sorumlu oldugumuz hangi kanunlar o bile belli degil bu ne adaletsiz sınavdır !
tabi bir de buna bildiklerini sınav esnasında karıştırma hiçbişe bilmiyormus hissi o stres bunları da ekle
sonra degerlendirmeni yap ! bildiginden bile bazen emin olamıyorsun o ilk cümle aklına gelmiyor. birisi ilk cümleyi söylese devamıını getirceksin ama yok gelmiyor !!

ya dalga geciosun
yada bekara kadın boşamak kolaydır diye bir laf var sen o kısma giriyorsun.
seda hanım ağzınıza sağlık.bu sınava hazırlanan bizler birbirimizi anlamaksak başkaları bizi hiç anlamaz!
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

sedabaransel ' Alıntı:
marjinall ' Alıntı:
Soruların zor olduğundan yakınıyorlar bazı arkadaşlar sorular diğer sınavlara göre çok kolay gelmiş
bırakın smmm adayını yoldan cevirip bir vatandaşa sorsan coğunu yapar. evet evet inanın yapar
sınavın zor olması sınav psikolojisiyle ilgili olabilir ama bu sınav diğerlerine göre kolay bir sınavdı.

aciz hali konusuna calısan cok azınlıkta bir kitle vardır. ters köşe 1
kdv de o kadar sorulcak soru varken bir SMMM NİN İŞİNE YARAYACAK DAHA COK KONU VARKEN kdv oranlarını sormuslar ki yine kimsenin baktıgını zannetmiyorum
uygulama sorusunda sadece sigorta primlerinde 365'e bölündügü gibi ince bir noktayı yine cogu kişinin bildigini zannetmiyorum
eh saolsunlar bir tek kurumlar ver mükellefini adam gibi sormuslar

şimdi sen bu sorulara kolay diosun öyle mi ???
ben gv, vuk,kdv, kv deli gibi ezberledim. vuk tan ne cıktı ??? hiçbişey !!! emeklerim boşa gitmez umarım !

peki kdv oranlarının smmm odasının kendi bastıgı kitabında bile yer almadıgını biliyormusunuz ??? nereden sorumlu oldugumuz hangi kanunlar o bile belli degil bu ne adaletsiz sınavdır !
tabi bir de buna bildiklerini sınav esnasında karıştırma hiçbişe bilmiyormus hissi o stres bunları da ekle
sonra degerlendirmeni yap ! bildiginden bile bazen emin olamıyorsun o ilk cümle aklına gelmiyor. birisi ilk cümleyi söylese devamıını getirceksin ama yok gelmiyor !!

ya dalga geciosun
yada bekara kadın boşamak kolaydır diye bir laf var sen o kısma giriyorsun.

+1
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

S_aday ' Alıntı:
ilk defa giriyorum..


Sınavlar ne zaman açıklanıyor yaklaşık...?

Açıklama kısmı başlıbaşına bir olay zaten.ancak bu dönem öncekilere göre erken açıklanacak.Mart 2010 için son başvuru tarihininin 15 Şubat olması, sınav sonuçlarına itiraz süresi, yeniden okunması sürelerini de düşünürsek eğer, ben Ocak 18-22 arası açıklanır diye düşünüyorum
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

arkadaşlar soruların çözümleri ne zaman tesmer in sayfasında yayınlanır.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

sedabaransel ' Alıntı:
temmuz sınavı kaç günde acıklanmıstı hatırlayan var mı arkadaslar

Ağustos sonu diye hatırlıyorum ben.
 
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

analizin cevaplarınıda biri yazarsa Allah razı olsun
 
Üst