Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakankrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair..

özellikle analizin ilk sorusu onun cevabı nedir bilen varsa paylaşabilir mi?

sg_48 ' Alıntı:

ben girmedim ancak arkadaşım girmişti,o soruyu herkes muhasebenin temel kavramlarından iki tanesini yazmış ancak bana göre cevabı net çalışma sermayesi ve etkinlik olmalıydı.

Ben kavramlardan birinin süreklilik olduğunu düşünüyorum. Finansal taahhüdü yerine getirmesi için ne yapması lazım işletmenin.? devamlı çalışması lazım diye düşündüm.

Ama sınavda bunu yazmadım. Dün gece düşününce aklıma geldi, süreklilik.. :/

Analizden stokta kalma süresini nasıl buldunuz

360/ Stok devir hızı

19 ve 21 bulduğmu hatırlıyorum

Analizden varlık karlılık oranını ne yaptınız, sonuç ne çıkıyordu

minik bende öle buldum ama bazı kişiler 2006+2007 stoklar toplanıp 2 ye bölünecekti diyorlar birde
souları sıralama göre yapmayanlararın sınavları geçersiz sayılacaktır demişler bir forumda ya doğru olma ihtimali varmı.

Ben de ortalama stokları alarak çözdüm. Satışların maliyeti/ Ortalama stoklar

bence ocağın son haftası açıklanır arkadaşlar.
temmuz sınav sonuçları eylülün ilk haftası beklerken ağustosun son haftası açıklayıp sürpriz yapmışlardı yanlış hatılamıyorsam

Hayır geçersiz sayılamaz. Yukarıdada bir arkadaş karışık yaptım geçtim demiş, demekki geçerli oluyor. Ben de düşünüdüm ortalama stok ne olacak diye ama yılları ayrı ayrı istiyor.2006 2007 de hem dönem başı hem dönem sonu stok yok ki. O yüzden sadece stoklara böldüm.

Hakan varlık karlılığını ben 0,013 gibi bir rakam buldum. Dönem net karını gelir tablosundan aldım. Başka arkadaşlarda bilançodakini almışlar. Bilanço ve gelir tablosundaki dönem kârı da aynı değildi.Şaşırdım aslında sonuca ama değiştirmedim formülümden emin oldğum için.

Devamlı serm. yanlış yaptım :((

yeterlilik ' Alıntı:
sg_48 ' Alıntı:

ben girmedim ancak arkadaşım girmişti,o soruyu herkes muhasebenin temel kavramlarından iki tanesini yazmış ancak bana göre cevabı net çalışma sermayesi ve etkinlik olmalıydı.

Ben de Net İşletme Sermayesi diye tahmin yaptım sadece ama bence Süreklilik olmalı cevaplardan biri..

Minik ' Alıntı:
Hayır geçersiz sayılamaz. Yukarıdada bir arkadaş karışık yaptım geçtim demiş, demekki geçerli oluyor. Ben de düşünüdüm ortalama stok ne olacak diye ama yılları ayrı ayrı istiyor.2006 2007 de hem dönem başı hem dönem sonu stok yok ki. O yüzden sadece stoklara böldüm.

Hakan varlık karlılığını ben 0,013 gibi bir rakam buldum. Dönem net karını gelir tablosundan aldım. Başka arkadaşlarda bilançodakini almışlar. Bilanço ve gelir tablosundaki dönem kârı da aynı değildi.Şaşırdım aslında sonuca ama değiştirmedim formülümden emin oldğum için.

Devamlı serm. yanlış yaptım :((

Ben de net karı bilançodan aldım.0,013e yakın bir rakam buldum ama formülde *100 deyip %1,3.. yazdım sanırım ya da öyle hatırlıyorum % yazmamış da olabilirim.

asliyz ' Alıntı:
yeterlilik ' Alıntı:
sg_48 ' Alıntı:

Ben de Net İşletme Sermayesi diye tahmin yaptım sadece ama bence Süreklilik olmalı cevaplardan biri..

Süreklilik olarak yaptım ama net işletme sermayesi ve devamlı sermaye olması gerektiği söyleniyor.

Afferin bana. *100 unuttum ben.

Minik benim analiz şuan 40 puanda stokta kalma süresi sorusunu senin gibi yaptım doğruysa 60 değilse en az 10 puan alma şansım varmı formullerden acaba

asliyz ' Alıntı:
yeterlilik ' Alıntı:
sg_48 ' Alıntı:

ben de çabuk oran birden düşük olmamalı dedim. fakat ihtiyatlılık ve sosyal sorumluluk kavramları olabilir mi?

45 puanla bıraktıkları oluyor mu biliyor musunuz ??

SORU ? 1 Haksız rekabet kavramını tanımlayınız. Haksız rekabete neden olacak davranışları sayınız.
SORU ? 2 İş kazasını tanımlayınız. İş kazası sigortasından sağlanan hakları sayınız.
SORU ? 3 Ticari mümessil ve ticari vekilleri tanımlayınız. Ticari mümessil ve ticari vekil arasındaki farkları belirtiniz.
SORU ? 4 Hakkın korunması için Özel Hukuktaki dava türlerini ve savunma imkânlarını yazınız.

CEVAP ? 1

Haksız rekabet, iktisadi rekabetin iyi niyet kurallarına aykırı olan aldatıcı davranış veya başkaca suretle her türlü kötüye kullanılmasıdır. Haksız rekabet TTK?da herkese karşı ileri sürülebilen mutlak bir hak olarak kabul edilmiş ve ticari işletmeyle ilgili olması koşulu aranmamıştır. Haksız rekabet durumları Türk Ticaret Kanunu?nun 57. maddesinde 10 bent olarak geniş bir biçimde sayılmıştır. Buna göre;

Ø Başkalarını veya onların emtiasını, iş mahsullerini, Faaliyetlerini ya da ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya lüzumsuz yere incitici bayanlarla kötülemek (TTK md. 57/b.1)

Ø Başkasının ahlaki veya mali iktidarı hakkında gerçeğe aykırı bilgi vermek (TTK md. 57 b.2)

Ø Kendi şahsi durumu emtiası, iş mahsulleri, ticari faaliyeti veya ticari işleri hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgi vermek veyahut üçüncü şahıslar hakkında aynı şekilde hareket suretiyle rakiplerine nazaran onları üstün duruma getirmek;( TTK md. 57 b.3)

Ø Paye, Şahadetname ve mükâfat almadığı halde, bunlara sahipmişçesine hareket ederek müstesne kabiliyete malik bulunduğu zannını uyandırmaya çalışmak veya buna müsait olan yalnız unvan yahut mesleki adlar kullanmak;( TTK. md. 57/ b.4 )

Ø Başkasının emtiası, iş mahsulleri; faaliyeti veya ticari İşletmesiyle iltibaslar meydana getirmeye çalışmak veya buna müsait bulunan tedbirlere başvurmak, hususiyle başkasını haklı olarak kullandığı ad, unvan, marka, işaret vb. gibi tanıtma vasıtaları ile iltibasa meydan verebilecek surette, ad, unvan, marka, işaret gibi tanıtma vasıtaları kullanmak) veyahut iltibasa meydan veren malları durumu bilerek veya bilmeyerek, satışa arz etmek veya şahsi ihtiyaçtan başka her ne sebeple olursa olsun elinde bulundurmak ( TTK. md. 57/ b.5 )

Ø Üçüncü şahısların müstahdemlerine, vekillerine veya diğer yardımcılarına onları vazifelerini ihlale sevk etmek suretiyle kendisine veya başkasına menfaatler sağlamak maksadıyla veya bu kabul menfaatleri sağlamaya elverişli olacak suretle, müstahak olmadıkları menfaatler temin veya vaat etmek ( TTK. md. 57/ b.6 )

Ø Müstahdemleri, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri iğfal suretiyle istihdam edenin veya müvekkillerinin imalat veya ( ticaret sırlarını ifşa ettirmek) veya (ele geçirmek) (TTK.md. 57/ b. 7)

Ø Haklı bir neden olmaksızın başkasının ticaret sırlarından faydalanmak hüsnüniyet kaidelerine aykırı bir şekilde elde ettiği veya öğrendiği imalat veya ticaret sırlarından haksız yere faydalanmak veya onları başkalarına yaymak ( TTK. md.57/b.Cool

Ø Üçüncü şahısları yanıltabilecek dürüstlük kuralına aykırı beyanlarda bulunmak iyiniyet sahibi kimseleri iğfal edebilecek suretle gerçeğe aykırı hüsnühal ve iktidar şahadetnameleri vermek (TTK. md. 57/ b. 9 )

Ø İş hayatının koşullarına aykırı davranışlar. Rakipler hakkında da cari olan kanun,
nizamname, mukavele veyahut mesleki veya mahalli adetlerle tayin edilmiş bulunan ?iş hayatı şartlarına riayet etmemek? ( TTK. md. 57/ b. 10 )

CEVAP ? 2

İş kazası;

- Sigortalının iş yerinde bulunduğu sırada,

- İşvereni tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle,

- Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

- Emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

- Sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ve ruhen özre uğratan olaydır.

İş kazası sigortası kapsamında sağlanan haklar şunlardır:

- Sigortalıya; iş kazası, sebebiyle ortaya çıkan geçici iş görmezlik süresince günlük geçici iş görmezlik ödeneği verilmesi,

- Sigortalıya; iş kazası sebebiyle uğradığı sürekli iş görmezlik dolayısıyla sürekli iş görmezlik geliri bağlanması,

- İş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması veya gelir bağlanmış olan eş ve çocuklara; evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmesidir.

CEVAP ? 3 Ticari mümessil; bir ticari işletmeyi ticari işletme sahibi tarafından işlerini idare ve müessesenin imzasını kullanarak olağan ve olağanüstü işlemlerde bulunma yetkisiyle donatılan kimsedir. İşletme sahibi tarafından ticari mümessilin tescil ve ilanı zorunludur.

Ticari vekil ise; ticari mümessil sıfatına sahip olmaksızın bir ticari işletme sahibi tacir tarafından ticari işletmenin bütün veya belirli bazı işlerini yapmak üzere temsil yetkisi ile donatılan kişidir. Ticari vekilin tescil ve ilanı zorunlu değildir.

Bu tanımlardan yaralanarak ?ticari mümessil? ile ?ticari vekil? arasındaki farklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Ø ?Ticari mümessil? hem ticari işletme hem de esnaf işletmesi için, ?ticari vekil? ise yalnızca ticari işletme için atanır.

Ø Ticari mümessil bir işletmenin hem olağan hem de olağanüstü işleri ile yetkili olabilirken, Ticari vekil ancak olağan işleriyle yetkilendirilebilir.

Ø Ticari Vekilin işletme adına bazı işlemlerde bulunması ancak özel yetkiyle mümkündür. Ancak ticari mümessil için böyle bir özel yetkiye gerek yoktur.

Ø Ticari Mümessilin tescil ve ilanı zorunlu iken Ticari vekilin tescil ve ilanı zorunlu değildir.

CEVAP ? 4 Özel hukuk alanında hakkın korunması için açılan davalar hak sahibinin mahkemeden istediği korumanın niteliğine göre üçe ayrılır.

a) Eda davası
b) Tespit Davası
c) Yenilik Doğuran Dava

Bir kimsenin dava açması, iddiasının doğru olduğunun anlamına gelmez. Dolayısıyla özel hukuk alanında hakkın korunması için öngörülen davalarla birlikte bir takım savunma imkânları da tanınmıştır.

Davalı bu davalara karşı savunma imkânlarına sahiptir.

Maddi hukuka dayanan savunma imkânları aşağıdaki gibidir.

a) İtiraz
b) Defi

hakankrl ' Alıntı:
Analizden varlık karlılık oranını ne yaptınız, sonuç ne çıkıyordu
varlık karlılık oranı=aktif karlılık oranı=dönem net karı(590 rakamı)/aktif toplamı