Arsanın Kayıtlı Değeri İle Rayiç Değer Farkı Konusu

Merhaba,

Sayın Karakaya;

Aktifteki hiç bir ürün kendine fatura edilemez mi; elbetteki edilir, Akaryakıt istasyonunun kendi tankerine verdiği motorin mesela, edilemez mi; ne yapçak adam, pompadan fiş çıkmasın diye, tanka kovamı sallayacak;
Aynı zamanda Yem fabrikası ve çiftliği olan bir şirket; çiftliğe gönderdiği yemleri; nasıl çıkacak; irsaliyeyle mi sadece; bir de malzeme çıkış fişi keser; 152 hesaptan 150 hesaba virman yapar öylemi olur;

Bir market dükkanı temizlemek için rafından bir deterjan alırsa bunu kendine fatura etmeyecek mi; o zaman temizlik giderleri peçelenmiş olmaz mı;

Yapmayın Meslekdaşlarım; birimlerin karlılığı nasıl çıkar;

Sayın ksimkesyan;

Canlı varlık muhasebesini tartışmak istiyorsanız;

http://forum.alomaliye.com/tdhp-muhasebe-uygulamalari-ve-finansal-raporlama/30326-480-hesap.html

http://forum.alomaliye.com/tdhp-muh...rlama/13514-hayvancilik-faliyetleri-hk-2.html

Başlıklarında açıklamalarım mevcuttur.

Gayrımenkulun değer artışı faturayla yapılsa herkes yapardı diyorsunuz;

Dünya yuvarlaktır dediği için Galileo'yu asan zihniyette işte budur. Her şeyi önce birisi yapmıştır.

Hala şunun cevabını bekliyorum ceza nedir.

Saygılarımla,
 
Sayın UZMAN,

Konuyu her seferinde başka yöne çekerek verdiğiniz cevaplarla bir yere varamayız. Bana örnek gösterdiğiniz 480 Hesap bölümünü okudum. Ne yazık ki burada yazdıklarınızın aksine nedense benim ısrarla söylediğim "Maliyet Tekniği" ni kullanmışsınız. Emsal bedeli için kendi kendinize fatura kesmemişsiniz, doğrusu şaşırdım. Belkide o zaman böyle düşünmüyordunuz.

"Aktifteki hiç bir ürün kendine fatura edilemez mi; elbetteki edilir" diyerek Benzinci yada Market konusunda verdiğiniz örneklere şaşırmamak elde değil. KDV yasasında bunlarla ilgili yapılacak işlemler hakkında herşey adım adım açıklanmıştır. Ancak siz illa "Analiz" konusuna takılmışsınız. İç sarf sistemlerinde yapılacak herşey bellidir. Hiç yazmayacağım çünkü boşa zaman harcamak olacak.

"Gayrımenkulun değer artışı faturayla yapılsa herkes yapardı diyorsunuz; Dünya yuvarlaktır dediği için Galileo'yu asan zihniyette işte budur. Her şeyi önce birisi yapmıştır." Çığır açan cümle de bu olsa gerek. Siz bu yolu doğru buluyorsanız bir şey söyleyemem.

Ceza nedir diye sormuşsunuz. Yaptığınız kayıtları bilmeden daha fazla yorumda bulunamam demiştim. Ancak VUK, GV, KV ve KDV yasaları çerçevesinden Ususlsüzlük, Vergi Ziyaı cezaları dahil olmak üzere hakkınızda Resen Takdir'e kadar her şey yazılabilir.

Bu yazışmalardan yararlı bir sonuç çıkmasını beklerdim, olamayacak görünen.
 
Ayrıca yapılması düşünülen işlemin yürürlükte olan (ve ancak yasama organı ve/veya idari düzenleyici işlemlerle değiştirilmesi mümkün olan) vergi mevzuatı açısından yaratacağı olası sonuçları belirtmek nasıl oldu da engizisyon zihniyeti ile bağdaştı, onu da anlamak mümkün değil.
 
KDV Kanununun 17.r fıkrasında ....... taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler..... den bahsetmiştir. Şirketin kendi kendine fatura kesmesi satış hükmünde sayılır mı? Sonuçlarına gelince hadi arsada amortisman yok. Bina için yeni değerden ayıracağınız amortisman kabul edilir mi?
 
Merhaba,

Cevap yazmak için fazla vaktim yok ancak ekteki özelgeyi incelemenize sunuyorum. detaylı yazımı gece yazarım.

Saygılarımla,

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

TARİH :15.09.2003
SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-229
KONU : İşletmeye ait bir malın işletme İhtiyaçları için kullanılmasında Belge düzeni hk.

...
İLGİ: tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde;


Firmanızın tıbbi malzeme ithalatı yaptığı, stoklarınızda yer alan bazı cihazların kendi işletmenizde kullanıldığı belirtilerek bu cihazların stoktan çıkarılıp demirbaş olarak fatura edilip edilemeyeceği,

Satış elemanlarının demo çalışması yaparken bazı malların hasar gördüğü ve bu malların parça değişimi için kullanılan stoklarınızdaki yedek parçaların şirketiniz adına fatura edilip edilemeyeceği hususlarında tereddüte düşüldüğü belirtilmektedir.
Konu ile ilgili olarak, Katma Değer Vergisi Gelir Müdürlüğünden alınan tarih, sayılı yazıda; "3065 Sayılı KDV Kanunu'nun 1/1. maddesi gereğince, Türkiye'de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu, aynı Kanunun 2/1. maddesinde de, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlandığı, 3/a maddesinde de vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesinin teslim hükmünde sayıldığı, bu nedenle, işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili olarak stoklarında bulunan emtiayı işletme bünyesinde kullanmasının “teslim sayılan hal” kapsamında değerlendirilemeyeceği ve bu işlemler için katma değer vergisi hesaplanmayacağı, ancak söz konusu firma tarafından satışa konu edilmeyecek olan bu mallar için yüklenilen katma değer vergisinin indirim hesaplarından çıkarılarak gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekeceği belirtilmektedir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre, işletmenin stoklarında yer alan emtianın çeşitli nedenlerle işletme bünyesinde kullanılması durumunda, emtia bedellerinin şirket adına düzenlenecek fatura ile tevsik edilerek, kayıtlara gelir ve aynı değer üzerinden kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.Bilgi edinilmesini rica ederim
 
Turgay Bey,

1- Özelge 2003 yılına ait, 6009 sayılı Kanundan ve 425 Nolu VUK Genel Tebliğinden daha eski tarihli dolayısıyla bağlayıcı değil.

2-Dahili sarfta belge düzeninin nasıl olması gerektiği konusunda kanun, genel tebliğ veya sirküler bazında bir düzenleme yok.

3-Ki bizim konumuzda esas tartıştığımız mesele dahili sarf değil, aktifteki arsanın maliyet bedelini kanunun arkasından dolaşmaya çalışarak rayiç bedele çekmek için uygulamayı önerdiğiniz yöntemin doğruluğu.

4-Önerdiğiniz işlemi bir mükellef yaparsa ve şanssızlık bu ya işinin gerçekten ehli bir vergi inceleme elemanına dek gelirse, oluşacak sonuçları 2 önceki mesajımda yazdım.

5-Buna benzer bir uygulama yapmayı düşünen ve bu konu başlığını okuyan arkadaşlar, hem sizin hem de benim ve Kevork Beyin görüşlerini okuyacaklar ve bir karar vereceklerdir. Yalnız şunu unutmamaları gerekir, aşrı hız yapan ve radara yakalanmayan 10 adet otomobilin var olması 11'incinin de yakalanmayacağı anlamına kesinlikle gelmez.
 
Merhaba,

Sayın ksimkesyan,

Benim okuduğunuz 480 Hesap'la ilgili yaptığım canlı varlık muhasebesiyle, sizin söylediklerinizin alakası yok. Ben doğrusu bilinsin diye alıntıladım onu zaten. İlk yazımı okursanız, ben defteri aldığımda yanlış yapıldığı için sürünün maiyeti çok düşük kalmış, bu şekilde arttırdım diyorum zaten. Hani o zaman böyle düşününüyormuşumda falan yapmayın. Bu kadar ucuz değil.


Sayın Kurukaya,

Beylik cümlelerle bu iş olmaz, iki önceki yazınızda hiç bir cezai sonuç yok. Sanki benim dediğim gibi yapılırsa yanlış olurmuş ta, bilmeyen denetmen incelemişte, yok daha neler. Açık açık yazınız lütfen kendine fatura kesilirse şu maddeden şu ceza yenir. Yazınız ya, ama yuvarlak cümlerlerle ve varsayımlarla değil net olarak benim yapacağım gibi.

Siz diyorsunuz ki aktifteki hiç bir şey fatura edilemez. Sonra özelge çıkınca ortaya, bu özelge bağlayıcı değildir. Hayır özelge idarenin konuya bakış açısını yansıtması noktasında önemlidir.

Muhasebe vergi külliyatı değildir, bilgi külliyatıdır,

Ben analiz diyorum, bilanço kullanıcılarını yanıltırsınız diyorum, siz takmışsın kafayı analize diyorsunuz. Velhasıl ben İstanbul boğazında yangın var diyorum, siz halen Çanakkale boğazındaki hararetten söz ediyorsunuz.


Örneğimizde Yem fabrikası ve çiftliği olan bir şirket olsun, yıl başında birimlerden gelen bilgilere göre bütçe ve proforma bilanço oluşturarak, hem yönetime uygulanacak fiyat politikası, finansal kaynak programlaması, kar ve vergi planlaması,yapılması için kaynak oluştururken. Aynı zamanda gerçekleşen rakamlarla karşılaştırılıp, aynı proforma bilançonun, birimlerin performans ölçümleri, çalışanların hile ve suiistimal denetimleri için iç kontrol ve iç denetim amaçlı kullanılacağını da unutmayalım.

Bakınız firma iç tüketimde mamülleri kendine emsal bedelden fatura etmediği zaman nasıl yanlış karar alınacak görelim;

Yem fabrikası 100.000 Ton yemi 5 Tl den 500.000 TL ye üretir. Bunun 50.000 Tonunu 10 TL 'den satarken, 50.000 Tonunuda çiftliğe gönderir.

Çiftlik 450.000 TL tutarında süt ve et satışı gerçekleştirir. Dönem içerisinde 40.000 Ton yem kullanır.

a. Kendine fatura kesmemesi durumu; Çiftliğe gönderilen malın maliyet bedelinden 152 hesaptan 150 hesaba virmanlanması demek olacağından;

Fabrika : 500.000 (Satış) - 250.000 (SMM) = 250.000 Kar
Çiftlik : 450.000 (Satış)- 200.000 (SMM) = 250.000 Kar

Toplam Kar 500.000

Bu raporu görünce yönetim aynı karı 50.000 TL daha düşük ciroyla gerçekleştirdiği için. Bir sonraki yıl bütün yatırımı çiftliği büyütmek için karar verir. Tabi hayvan sayısı artacağından kendi üretimleri yetmeyeceği için ya; yem piyasasını küçültüp çiftliği besleyecektir. Yada dışarıdan yem tedarik edecektir.



a. Kendine fatura kesmesi durumu; Çiftliğe gönderilen mal emsal bedelden kesilecektir.

Fabrika : 1.000.000 (Satış) - 500.000 (SMM) - 50.000 (İç Stok Karı) = 450.000 Kar
Çiftlik : 450.000 (Satış)- 400.000 (SMM) = 50.000 Kar

Toplam Kar 500.000

Bu raporu görünce yönetim gelecek dönem yem fabrikasına yatırım yapmaya ve pazarlama ağının kuvvetlendirilmesine karar verir.

5-Buna benzer bir uygulama yapmayı düşünen ve bu konu başlığını okuyan arkadaşlar, hem sizin hem de benim ve Kevork Beyin görüşlerini okuyacaklar ve bir karar vereceklerdir. Yalnız şunu unutmamaları gerekir, aşrı hız yapan ve radara yakalanmayan 10 adet otomobilin var olması 11'incinin de yakalanmayacağı anlamına kesinlikle gelmez.

Benimde bozulduğum husus; hız sınırının 110 olduğu bir yolda; 60 Km hızla gittiğine bakmadan sol şeridi kapatanladır. :ıslık:

Saygılarımla;
 
Son düzenleme:
KDV Kanununun 17.r fıkrasında ....... taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler..... den bahsetmiştir. Şirketin kendi kendine fatura kesmesi satış hükmünde sayılır mı? Sonuçlarına gelince hadi arsada amortisman yok. Bina için yeni değerden ayıracağınız amortisman kabul edilir mi?

Sayın Bulent249,

Kendine fatura kesildiğinde; çıkan karın vergisi nasıl ödeniyorsa; Elbetteki, binanın amortismanı'da indirim konusu yapılabilir.

Saygılarımla,
 
88031814-VUK-15-06-102


24/07/2013


Konu




İşletme bünyesinde satış için bulunan ticari emtianın işletme faaliyetlerinde kullanılması

İlgide kayıtlı dilekçenizden; Başkanlığımıza bağlı … T.C. kimlik numaralı mükellefi olarak inşaat malzemeleri satışı ve bina inşaatı müteahhitliği faaliyetinde bulunduğunuz, işyerinizde satışını yaptığınız malzemelerden yapmakta olduğunuz inşaatlara malzeme gönderdiğiniz ve ticarethanenize kayıtlı iş makinası ile bahsi geçen inşaatlarınızda hafriyat ve taşıma işi yaptığınız durumlarda belge düzeninin nasıl olması gerektiği, belge kesilmesi durumunda bunun Ba ve Bs formları ile bildirilip bildirilmeyeceği ile bu işlemlerin muhasebe kayıtlarınıza alınış şekli konusunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu, aynı kanunun 2/1 inci maddesinde de, teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce alıcıya veya onun adına hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlanmış, 3/a maddesinde de vergiye tabi malların her ne surette olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi teslim hükmünde sayılmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230′uncu maddesinin 5 numaralı bendinde “Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)

Malın, bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231′inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, satışa sunulan mal hareketinin izlenmesi için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması gerekmektedir.

Buna göre, işletmenizin ticari faaliyetiyle ilgili stoklarında bulunan emtianın, işletmenize ait yapılmakta olan inşaatlarınızda kullanılmak üzere sevk edilmesi halinde bu işlemin sevk irsaliyesine bağlanması gerekmekte olup, fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
 
Son düzenleme:
Değerli üstadlar sat geri kirala sonucunda gerçek değere nasıl geliyor?
Teşekkür ederim
 
Ben kira faturalarını gider yazıyorum leasing şirketine ödediğim. Sürenin sonunda benim olduğunda yapacağım kayıt nedir ?
 
Binayı leasing şirketinize sattığınızda 252 hesabı kapatacaksınız. Leasing şirketinden tekrar yeni değerden satın alıp 260 haklar hesabında takip edeceksiniz. Satın alma bedeli üzerinden 268 hesapta takip ederek amortisman ayıracaksınız. Ödemeler bittiğinde tapu sizin adınıza çıkacak 260 ve 268 hesabı, 252 ve 257 hesaba virman yapacaksınız.
(Kredi faizini yıl binanın maliyetine, sonraki yıllarda da direk giderlere atabilirsiniz.)
 
Üst