Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

beyza

Katkı Sunan Üye
2008 de uygulanmaya başlanacak asgari geçim indiriminden sadece 2008 yılında çalışanlar mı yararlanabilecek. 2007 yılında çalışıp 2008 ocakta çıkan bir işçi sadece 1 aylık asgari geçim indirimi mi alabilecek. yani 2007 vergi iadeleri arada kaynamış mı oluyor ??????

Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Çalışanların 2008 yılında asgari geçim indiriminden yararlanacakları garanti değil.
daha önce de defalarca yazdım çoğu özel sektör işyerinde ücretler net ödenir. Bu durumda bu indirim patrona kalacaktır.

sayın n güroy

yanlış hatırlamıyorsam tebliğ taslağında net ücret alan
personele de iade yapılacaktır gibi bir ibare var..

Bu konu ile ilgili bir makale hazırlamıştım da orandan biliyorum

Ahmet GÜNDÜZ
SMMM

Keşke öyle bir düzenleme yapsalar.
Ben sadece Kamal abi'nin basına demecini hatırlıyorum. Sorulduğu zaman net alanlar ne olucak diye , "peşini bırakmayız" gibi bir cevap vermişti.

Sn. Nizam GÜROY
265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

Resmi Gazete No
Resmi Gazete Tarihi 0/0/0
Kapsam
1. Giriş

5615 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler sonucu vergi sistemine giren gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulaması ile ilgili açıklama ve düzenlemeler bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.
.
.
.

3. Uygulamanın Esasları

Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen (net ücret sözleşmesi ile çalışanlar dahil) gerçek kişiler yararlanabilecektir.
.
.
.

taslak aynen geçerse ve bakanda söylediği için geçmek zorundadır..

Saygılarımla

Ahmet GÜNDÜZ
SMMM

Bu uygulama işverene ilave bir külfet getirmeyeceği için o kadar sorun olmaz kanaatindeyim. Ücretliler için ödeyeceği gelir vergisinin hepsini devlete vermiş ya da bir kısmını personele bir kısmını vergi dairesine vermiş.
İşveren için birşey farketmiyor yani.
Uygulamadan asıl etkilenecek olanlar yine muhasebeciler.
Zaten hepsi boş oturmuyor mu¿

Bu ibareyi biliyorum. ancak pratik olarak nasıl uygulanacak beni düşündüren de budur. Neyse bekle gör. Hep birlikte öğrenicaz.

Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı, Seri No:265

Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulaması ile ilgili açıklama ve düzenlemeler bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır. Uygulama için bu taslağı okuyunuz. Büyük ihtimalle aynen yayımlanacağını düşünüyoruz.

http://www.alomaliye.com/2007/gvk_265.htm

Bu taslağın geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için Başkanlığımızca çalışmalarımız devam etmekte olup; mevcut taslakta yer alan sistemlerin geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulması ile ilgili görüş ve önerilerinizi [email protected] e-posta adreslerine iletebilirsiniz.
Eğer kafanıza takılan, yaşayacağınızı düşündüğünüz bir aksaklık var ise bir an önce e-posta yollayınız. Uygulamanın doğru düzgün yapılabilmesi için sizlerinde çorbada tuzu olmuş olur.

Asgari Geçim İndirimi: Çocuk Sayısı ve İndirim Oranı

İndirim oranı, kendisi için %50, eşi için %10 çocukları için %7,5 ve %5 oranlarının toplamı olarak hesaplanmakta.
Eşi çalışmayan, 7 çocuklu biri için oran %100 olarak hesaplanıyor. 8 inci çocuğu olması durumunda oran %105 olarak mı değerlendirilecektir yoksa %100 de sabitlenecek midir bu konuda bilgi varmıdır acaba.

İyi çalışmalar..

Ynt: Asgari Geçim İndirimi: Çocuk Sayısı ve indirim oranı

Taslağı okudunuz mu?

Ynt: Asgari Geçim İndirimi: Çocuk Sayısı ve İndirim Oranı

8. çocuğu yapmayacaksın. Faydası yok.

taslağı okudum ve öğrenmek istediğim teyit almak istediğim bir konu var.
örneğin 990,00 ytl brüt ücret alan bir işçi 20 gün çalışmış olsun ve bu işçinin diğer şartları gerçekleşmiş olup mahsup edilecek g.v tutarının 30 gunluk donemde tam tutar olan 74,59 olduğunu varsayalım.
işçinin 20 günlük ücretinden hesaplanan g.v. 84,15 ytl.
öğrenmek istediğim konuya gelince; bu işçinin mahsup edilecek g.v tutatı 74,59 ytl mi olacak? yoksa 20 gune tekabul eden 49,72 ytl mı olacak? benım anladığım 74,59 ytl olacağı.(taslakta bu örneğin tersi mevcut.)
diğer bir konu ise 5615 sayılı teşvik yasasıyla ilgili. %80 oranındaki teşviki mahsup edilmiş g.v matrahına mı uygulayacağız yoksa mahsup edilmemiş g.v matrahına mı? mahsup edilmişe uygularsak işverenler için daha az kar anlamına gelecek.bu konuyla ılgılı bır bılgıye ulasamadım.

Ynt: Asgari Geçim İndirimi: Çocuk Sayısı ve İndirim Oranı

sn. göksel_k

size %100 neyi kastediyor bilmiyorum ama
tebliğin bizlere %100 ile anlatmak istediği tamamı dır.

zaten tebliğde öngörülen tavan üzerinde bir indirim yapmanız mümkün değildir

Saygılar

AG
SMMM

Asgari Geçim İndiriminde Net Ödenen Ücret.

Merhaba arkadaşlar;

Asgari geçim indiriminde Net ödenen Ücretlerde nasıl uygulanacak. Yani personele 1000 YTL net ödeniyorsa hesaplanan AGİ 1000 YTL'ye ilave edilecek mi? yoksa işverenin cebinemi girecek.
(Sözleşme Net üzerinden yapılmış)

Birde şöyle enderesan bir durum var, Maaş brüt hesaplanacak (bunda bir problem yok) ama yan ödenekleri örneğin makam tazminatı net ödeniyor. ???

Ynt: Asgari Geçim İndiriminde Net Ödenen Ücret.

Selamlar
Benim anlamadığım birşey var. AGİ G.v.den mahsup edilmeyecekmi G.V. İlgili değilmi? Bu söylediğimiz rakamlar ödenecek G.V.'nin % si değilmi .
???

stajyer32 ' Alıntı:
Selamlar
Benim anlamadığım birşey var. AGİ G.v.den mahsup edilmeyecekmi G.V. İlgili değilmi? Bu söylediğimiz rakamlar ödenecek G.V.'nin % si değilmi .
???

Pardon yanlış anlaşıldı galiba. Bir kısım personele ücretleri NET üzerinden ödeniyor. Yani ödenen ücretler yıl içinde GV yönünden üst dilime geçse dahi ödenen ücrette bir değişiklik olmuyor. Yani 2500 YTL net alıyorsa bu aralık ayın da ayni ödeniyor. Bu durumda AGİ 2500 YTL üzerine ilave edilmeli mi?

Birde bazı personellere (Üst Yönetim) maaşları brüt fakat yan ödenekleri örneğin Makam Tazminatı Net ödeniyor.

Arkadaşlar
öncelikle bu tür soruları sorarken forum içinde arama yaparsanız
daha faydalı bilgiler bulabilirsiniz

sorunuza gelince bildiğiniz üzere tebliğ hala taslak halinde
ama aynen geçmesi bekleniyor

taslakta sözü edilen ise (net ücret ile çalışanlar da dahildir diyor. yani
istisna tuttuğun tutarı net ücretliye ödeyeceksin.

Tebliğde çok çeşitli örnekler var
sanırım sorularınızın büyük bir bölümünü cevaplıyor

Ahmet GÜNDÜZ
SMMM