Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aile durum bildirimin doldurulması

Eşin geliri kısmına tutar yazılmayacak. "Ücretli çalışıyor" , "Emekli" gibi açıklamalar yazılacak.
Çocuklar bölümündeki açıklama normal durumlarda boş bırakılacak. Ancak özel bir durum varsa doldurulacak. Mesela yaşı büyük özürlü çocuğunuz varsa bu durum yazılacak.
Eş sigortasız çalışıyorsa, çalışmıyor kısmını işaretlersiniz.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Asgari Geçim İndirimi Yüksek Ücretliyi Cezalandırıyor

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Metin Polat, "Vergi İadesi" Yerine Getirilen "Asgari Geçim İndirimi" Uygulaması ile Orta ve Yüksek Ücretle Çalışanların Cezalandırıldığını Belirterek, "İyi Yetişmiş Nitelikli Eleman Adeta Cezalandırılmaktadır" Dedi.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, 1 Ocak 2008'den itibaren "vergi iadesi" yerine getirilen "asgari geçim indirimi" uygulaması ile yüksek ücret alanların adeta cezalandırıldığını bildirdi.

Dünyadaki uygulamaların tersine matrah yerine vergiden indirime gidildiğine işaret eden Polat, "İyi yetişmiş nitelikli eleman adeta cezalandırılmaktadır" dedi. Polat, uygulamanın denetlenmesinde sorunlar yaşanacağını, 22 yıldır uygulanan belge sisteminin ortadan kaldırılmasıyla kayıt dışlıkla mücadelenin de sekteye uğrayacağını vurguladı.

Ali Metin Polat yaptığı açıklamada, "Gelişmiş ülkelerde matrahtan indirim yoluna gidilerek uygulanan asgari geçim indirimi, bizde vergiden indirimi esas aldığı için, ekonomiye çok büyük katkı sağlayan iyi yetişmiş eleman aleyhine olacak, orta ve yüksek düzeyde ücret alan bu elemanlar haksızlığa uğrayacaktır" dedi.

1 Ocak 2008'den itibaren asgari ücretin yıllık brüt tutarının çalışanın kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan eşi için yüzde 10'u, çocuklardan her biri için ayrı olarak ilk iki çocuk için yüzde 7.5'i ve diğerleri için yüzde 5'i oranındaki tutarın vergiden muaf tutulacağını belirten Polat, bu uygulamanın denetlenmesi ve kişilerin özel durumlarındaki değişikliklerin izlenmesinin mümkün gözükmediğini vurguladı.

-YÜKSEK ÜCRETLİYE HAKSIZLIK

Polat, uygulamanın yüksek ücret alanları cezalandırdığına işaret ederek, şöyle dedi:

"Aylık vergi matrahı 4 bin YTL olan eşi çalışmayan, iki çocuklu ücretli bir kişi, eski sisteme göre 2 bin 151 YTL vergi iadesi alabilecekken, yeni uygulamayla, 2007 yılında geçerli olan aylık 585 YTL asgari ücret tutarı dikkate alındığında yıllık 789,75 YTL asgari geçim indirimi tutarı, yani vergi avantajı sağlayabilecektir. Yüksek ücret alanlara haksızlık yapılmasını anlamak mümkün değildir. Bu ekonomimizin büyük ihtiyaç duyduğu birikimli, deneyimli ve nitelikli elemanlar açısından büyük bir haksızlık ve cezalandırmadır."

KAYNAK:
ANKA
08.12.2007
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Asgari geçim indiriminin asıl gerekçesi asgari ücretli üzerindeki vergi yükünü hafifletmektir. Gerekçeye göre uygulamanın bu yönde olması doğaldır.
 
a.g.i gelir vergisi dilimleri

mrb. arkadaşlar

asgari geçim indirimi ilk başlangıçta yüzde onbeş olarak hesaplanıyor.ancak vergi dilimi atlayan bir ücretli atladığı vergi dilimindenmi yoksa yine yüzde onbeştenmi a.g.i alacak yani bir personelimiz % 20 lik vergi dilimine girerse nasıl olacak, teşekkürler

iyi çalışmalar.
 
Ynt: a.g.i gelir vergisi dilimleri

Vergi dilimi atlasa bile değişen bir şey olmayacak. A.g.i sene başında 12 aylık olarak hesapladığınız için. Çocuk sayısındaki değişmeler ayrı tabi.
 
Ynt: a.g.i gelir vergisi dilimleri

Merhaba ;

Sanıyorum bundan sonra da A.G.İ konusu devamlı gündemde kalacak.

Bu yüzden tüm yazılanların ve yazılacakların ayrı bir başlık altında toplanmasını öneriyorum.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Merhaba;

Asgari geçim indiriminde sigortalı çalışanın eşide sigortalı çalışıyor ise çocukların indirimi nasıl olacak?
Yani çocuklar hem anne hem baba üzerinden mi yararlanacak? İyi Çalışmalar arkadaşlar...
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Çocuklar sosyal güvenlik açısından hangi eşe bağlı ise, asgari geçim indiriminden o eş faydalanacak.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Bunu nasıl anlayabiliriz peki? Benim aklıma gelen ilk kimin üzerinden sağlık karnesi çıktıysa oradan faydalanır.Bunun tespiti biraz zor olacak sanırım. Teşekkürler...
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

Evet sağlık karnesi kimin üzerindeyse ordan tespit etmek gerekir. Bu bilgilerde personel dosyalarında mevcut olmalı.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi

elifgül ' Alıntı:
Merhaba,

Teşvik Kapsamında bulunan illerde durum ne olacak bilgisi olan varmı ?

Maliye bakanlığının bu konuda bir çalışması olduğunu okumuştum bir yazıda. Mevcut yasada teşvik kapsamındaki bulunan iller cezalandırılmış oluyor. Yüzde 100 teşvik kapsamındaki bir org.sanayide asgari ücretle çalışan işalan asgari geçim indiriminden hiç yararlanamıyor.
 
Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

Herkese merhabalar,

265 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 01.01.2008 tarihinde uygulamasına geçeceğimiz Asgari Geçim İndirimi ile ilgili olarak kafama takılan iki hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.Gerçi daha önce eş konusunda forumda aynı konu işlenmiş ama ben yinede burada sizlere sormak istiyorum.

1 - Sadece ücret geliri elde eden eş. "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında değerlendirilmeyecektir.Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir gelir olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlarda çalışmayan ve herhangi bir gelir olmayan eş olarak kabul edilecektir.

2 - İndirimin uygulanmasında " çocuk tabiri " mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan ( nafaka verilenler, evlat edilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil ) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.

denilmektedir.

Şimdi yapılan bu açıklamlar çerçevesinde benim eş konusunda anladığım eğer ücret geliri elde eden bir eş varsa bunu kapsam dışında tutacağız.Ücreti geliri dışında bir gelir elde eden ( Kira geliri,faiz geliri,karpayı geliri,bağkur çalışanı,vb... ) eşin olması durumunda indirim kapsamına alacağız.Doğrumudur?Değilmidir?

Ayrıca çocuk tabiri açıklanmış olmasına karşın aklıma takılan diğer konuda şu.Eğer ücret geliri elde eden kişinin 18 yaşından küçük olupta buna karşın çalışan ve ücret geliri elde eden çocuğu olması durumunda yada yüksek öğrenim yapıp 25 yaşından küçük olmasına karşın part time yada full time çalışarak ücret geliri elde eden çocuğunun olması durumunda bu çocuklarıda kapsama dahil edecekmiyiz? Yoksa Etmeyecekmiyiz?

Not : Daha önceki Özel Gider İndirimi Uygulamasında çocuklar konusunda " Gelir Vergisine Tabi Geliri Olmayan" şeklinde bir ibare vardı.Ancak yeni tebliğde böyle bir bir ibare yok.

Değerli görüşlerinizi iletirseniz sevinirim.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.....
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

1 - Sadece ücret geliri elde eden eş, "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.

ücret geliri dışında gelir elde eden eş ; herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek (doğru)

2 - mükellef tarafından bakılan 18 yaşını aşmamış veya tahsilde ise 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade eder. ( çalışanlar hariç demekki ) çalışan varsa o kendi bordrosunda bekar ücretli için olarak değerlendirilecektir zaten.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

Arkadaşlar emekli çalışanlar da asgari geçim indiriminden faydalanabiliyor mu? Tebliğde bi açıklama göremedim. Vergi İadesinden faydalanılıyordu...
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.Emekli çalışanda gerçek usulde vergilendirildiğine göre her ay maaşından gelir vergisi
kesintisi olduğundan dolayı yararlanır.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

*ebru* ' Alıntı:
Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.Emekli çalışanda gerçek usulde vergilendirildiğine göre her ay maaşından gelir vergisi
kesintisi olduğundan dolayı yararlanır.
Bende öyle tahmin ediyorum ama bi haberde Maliye bakanlığı gelirler eski kontrolorü Nedim Türkmen'in yazısı şöyle
"Emekli olan fakat çalışmaya devam edenler yeni uygulamadan nasıl etkilenecek?

Emeklilerle ilgili sadece SSK?ya tabi dayanışma fonuna bir kesinti söz konusu. Emeklilikle ilgili sistemden yararlandığı için burada o sistemden yararlanması söz konusu olmayacak."
??? ??? ???
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

Asgari Geçim indirimi tebliği yayınlandı
265 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 04.12.2007 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞTIR

Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler, örneğin sosyal güvenlik destekleme primi ödemek suretiyle çalışanlar ile kurumların yönetiminde görevli olanlar da genel hükümlere göre asgari geçim indiriminden yararlanacaklardır.

Aşağıda sayılan ücret geliri elde edenler asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacaklardır.

1-Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı,
2-Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler,
3-Başka bir kanun hükmü (3218, 4490, 4691 sayılı kanunlar v.b.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi
tevkifatı yapılmayanlar,
4-Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.

Bu tebliğde belirtilmiştir.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

Arkadaşlar aile durum bildirimleriyle birlikte vergi dairesine verilmesi gerekiyor mu ?
gerekiyorsa bu ocak/2008 ayı sonuna kadar mı süre belli mi?
 
Asgari Geçim İndirimi Hesaplaması ve Diğer Sorular

benim aklıma takılan 3 adet soru var eğer yartdımcı olursanız sevinirim.

1- Çalışan sigortalının eşi eğer emekli maaşı alıyorsa eş indiriminden faydalanabilecek mi?

2- Eğer işçi ay ortasında çıkarsa örenek olarak ayın 10. da işten çıktı indirimi 10 günlük mü yapacağız?

3- Eğer sigortalının eşi yada çocukları bağkura bağlı ise (şirket ortağı vs.) bunlar için indirim hakkı doğacak mı?
 
Üst