Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

Sayın emustafa10,
bilgilendimeniz için çok teşekkür ederim.
iyi çalışmalar...

"ay ortasında işe girmiş bir çalışan AGİ den faydalanırken tam ücret üzerinden mi yoksa eksik günü düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden mi AGİ tutarı alacaktır.
Mesela 15 Ocak 2008 de işe başlayan personel çalışmadığı 15 gün için AGİ tutarı alacak mı ?"

Sn. Beyza,
Tebliğde: "Gelir kısmi döneme ait ise, ay kesirleri tam ay sayılır ve ve isabet eden indirim tutarları esas alınır." diyor. Yani hesaplamada herhangi bir değişiklik yok. Fakat dikkat edilmesi gereken husus, ücretlinin alacağı AGİ miktarının, işçi için o dönemde ödenecek gelir vergisini aşmamasıdır.

Okadar tartıştık sonunda bitti maaşları verdik alan aldı şimdi muhasebe kayıtlarına geldik..
Muhasebe kayıtlarında nasıl gösterdiniz?

Müdürlüğümüzden gelen yazıda 730 hesabı alınmamış.Tereddüt ettim..
Tam olarak yapan arkadaşlar varmı?

Kod:
136 Borç
         335 Alacak
----------/
335 Borç
          100 Alacak (Banka)

770 739,21
360 81,22
361 222,07
335 435,92
her zaman yapılan normal bordro tahakkuku
-----------------------------------------
360 81,22
335 45,63
100 35,59
stopaj vergi ödemesi
(agi vergiden mahsup edilerek ödenen bir tutar.kayıtların gerçeği yansıtması açısından bu kayıt böyle olmalıdır.
----------------------------------------
335 481,55
01 maaş
02 AGİ
100/102 481,55
maaş ve agi ödemesi yapılınca
-----------------------------------------

Teşekkür ederim.Bizim müdürlük 770 grubu çalıştırmamış.Gelenyazısında.

Sebep ise işçiye verilen asg işletme maliyeti olmadığını söylüyorlar..Aslında karşılığı olması gerek sizin dediğiniz gibi..

Merhaba arkadaşlar,
Peki AGİ'yi içine alan bir ücret bordrosu örneği var mıdır?

Ekte.Örnek.

Teşekkürler ZİNDAN.

Sn. Zidan'ın verdiği dosyanın son güncel hali aşağıdadır:

http://www.mustafagulsen.com/download/default.asp?id=406

arkadaşlar benim sormak istediğim işverenler acaba bu asgari geçim indirimi işçiye ödeyecek mi? yoksa kendi karından sayıp az mı gelir vergisi ödeyecek. örneğin bir esnafın yanında çalışan işçiye , işveren asgari geçim indirimi verir mi sizce ..!

Büyük kurumlar hariç bence kimse vermez. Zaten adam asgari ücretten gösteriyor. Birde agi mi verecek. Bir rakam konuşulur o tutar ödenir. Bordro artık sonra ayarlanır.

Merhaba,benim de konuyla ilgili bir sorum olacaktı.

Diziyi okudum ancak cevap bulamadım.

Örneğin Ocak ayında 10 gün başka bir işverende 15 günde başika bir işverende çalışmış olan bir işçi her iki işverende de çalıştığı dönem itibariyle asgari geçim indirimi sıfırdan mı hesap edilecek yoksa ilk işvrenden kalan tutar mı mahsupda kullanılacak? Şöyle örnekle açıklamaya çalışayım

1.İşverende 45 lira asg.geç.ind.alma hakkı var gelir vergisi 20 lira oldu ve mahsup yoluyla aldı bu tutarı. 25 lira kullanmadığı asg.geç.ind.var. Bu arada iş değiştirdi.

2.işverende çalışmasına karşılık 35 liralık gelir vergisi doğdu.Şimdi burada 45 lira tekrardan mı hesaba katılacak ve işçinin 35 liralık gelir vergisinin tamamı mı mahsup edilecek yoksa ilk işverenden kalan (45 YTL - 20 YTL) 25 YTL mi 35 liralık gelir vergisinden mahsup edilecek ?

Umarım anlatabilmişimdir.

Teşekkürler...

Sn. Kaan Korkmaz;
Yönetmeliği okudum, kısmi olan aylar tam sayılır ve buna göre hesaplanır diyor. Buna göre şayet bir işçi aynı ay içerisinde farklı iki işyerinde çalışmışsa ve aldığı ücret asgari ücretin çok üzerindeyse (yani her halde AGİ'yi karşılıyorsa) bu durumda işçi 45 YTL değil de 90 YTL AGİ alacak. İşin bu kısmı düşünülmemiş sanırım veya ben yanılıyorumdur. Gözden kaçan birşey vardır..?

Arkadaşlar benim anladığım, aynı ay içerisinde çalışan iş değiştirdiğinde iki işyerinden de ayrı ayrı asgari geçim indiriminden yaralanmış olacak.

Hekese kolay gelsin

Selamlar ,

Arkadaşlar 5615 sayılı teşvik yasasına istinaden % 100 veya % 80 Gelir vergisi terkini olan işyerleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapılamadı Maliye bakanlığı tarafından peki herhangibir açıklama olmaz ise Asgari Geçim İndirimi uygulaması nasıl olacak.

İyi Çalışmalar .

İş akdi askıda olan mevsimlik işçilere uygulanacak asgari geçim indirimi hk.

19.01.2008 tarihinde iş akdi askıya alınan mevsimlik işçiye toplu iş sözleşmesi gereği Şubat 2008 de ödenmesi gereken ve Şubat 2008 ayında hiç çalışması bulunmayan
işçiye ödenecek ikramiyede tahakkuk eden vergiden Asgari Geçim İndirimi uygulanabilir mi?

Veya ilgili ayda iş akdi askıda olan işçiye yönetim kurulunca alınan karar gereği verilen teşvik primindeki tahakkuk eden vergiden asgari geçim indirimi uygulaması yapılabilir mi?

Lütfen Acil Cevap veriniz, uygulamadan dolayı beklemekteyiz.

Teşekkürler.

Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin AGİ

yönetim ve Denetim kurulu üyelerinden sadece vergi ve pul kesiliyor. Bunlara AGİ uygulanacak mı?

Teşekkürler...

2008 de uygulanacak A.G.İ. nde hesaplama acaba 2, dönem için 638,00 ytl mi baz alınacak yoksa bütün bir yıl 608,00 ytl den mi hesaplanacak ?

melissa ' Alıntı:
2008 de uygulanacak A.G.İ. nde hesaplama acaba 2, dönem için 638,00 ytl mi baz alınacak yoksa bütün bir yıl 608,00 ytl den mi hesaplanacak ?
Merhaba,
Hesaplamalarda, tüm yıl için 608,40 YTL göz önünde bulundurulacaktır. Yıl içindeki artışlar dikkate alınmayacaktır.

merhaba Asgari geçim indirimi ile ilgili uygulama 2008/12 ay boyunca 608,40 ytl üzerinden
yapılacaktır.İSMMMOnın sitesinde 01/01/2008 tarihinden itibaren Asgari geçim uygulaması
adı altında yazısı var.Orada Sayfa 11 in alt kısmını okumanızı öneririm.İyi Çalışmalar...