fonradar

Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Bu konuda her hangi bir düzenleme yapılmamıştır. İade ne zaman ve nasıl yapılacak, hangi evraklar kullanılacak. Bu önemli bir eksikliktir. Haklısınız.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

tebliğde yapılan açıklamalar doğrultusunda sayın 81 e katılmamak elde değil.
sayın rıza beyın ve sayın nguroy un kullandığı hesaplar kendi fikirleriyse sonradan doğrulu ortaya çıkabilir ama şu an ki mevcut tebliğ ile bu bilgilere ulaşamayız.
602 hesabı teşvikte kullanırsınız, tamam karşılığında 136 yı da borçlandırdınız ama 136 yı kapamanız için devletin bunu ödemesi gerekir diye düşünüyorum ama devlet böyle birşey demiyor,hatta fikrimce dar mükellef değilseniz bu devlet size hiçbir şey ödemez.
bir de, gelir vergisinden mahsup edilmeyen tutar işverene ayrı bir maliyettir deyip işin içinden çıkılmaz, böyle bir hukuk devleti mi olur ? bu şekilde bir teşvik olmaz, bu kanunlar teşvik midir, maliyeti artırıcı bir uygulama mıdır? işveren öderde indiremez derseniz teşvik olmaktan çıkar.

sayın nguroy aynı anda mesaj yazdığımızdan mesajınızı sonradan okuyabıldım kusuruma bakmayınız.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Haklısınız tabi . Benim yaklaşımım eski vergi iadesi ile paralellik kurularak yapılmıştır.
Bu görüşte olan çok yazar da vardır. Sanırım yakında düzenleme yapılır.

Bakınız: L:Y mevzuat dergisi. Dr. Hakan Erkuş,
Mümin Tüysüzoğlu (YMM)
Gürman Mançoğlu Denetçi
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Değerli Arkadaşım
Mesele hukuk devleti değil, çıkan tebliği çıkış ruhuna uygun en az hata ile uygulamak. Hata var yok değil. Teşvikten faydalanan mükelleflere ek maliyet. Süreç işliyor beyanname vermek lazım. ... senin yazdıklarınla da alakası yok...Kolay gelsin..
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

?GEÇİCİ MADDE 72- 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında istihdam edilen işçiler hakkında, Kanunun 32 nci maddesine göre hesaplanan asgari geçim indiriminin %40?ı uygulanır.?



04.02.2008

KANUN TASARISI

BAŞBAKANLIK GOV.TR

bu ne demek biri bana anlatsın lütfen. e oldu şimdi ne yapacağız:(
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Bekleyin sanırım bir düzenleme yapılacak.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

49 ildeki teşvikli şirket çalışanı asgari geçim indirimi alamıyor

Ücretlilerde vergi iadesinin yerine getirilen Asgari Geçim İndirimi'ni bir seneden fazla zamandır tartışıyoruz. Maliye, çok önceden ilan etmesine rağmen maalesef bu uygulamanın yapısını dört başı mamur inşa edemedi.
Uygulama ile ilgili tebliği, Aralık 2007'de ancak yayınlanabildi. 2008'in ikinci ayını tamamlıyoruz, ama konu ile ilgili boşluklar da henüz doldurulabilmiş değil. İlk olarak aralık ayında değindiğim ve yetkililerin yılbaşından önce çözeceklerini söylediği teşvikli illerdeki ücretlilere ilişkin sorun da halen devam ediyor. Bir taraftan teşviki budayan, diğer taraftan teşvikli yörelerdeki çalışanları eski deyişle 'vergi iadesi geliri'nden mahrum eden sıkıntının bir an önce çözülmesi gerekiyor.

Sıkıntının temelinde, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun yatıyor. Bu kanun uyarınca ülkemizde istihdam üzerinden alınan Gelir Vergisi'nde işverenler lehine teşvik uygulanıyor. Teşvik kapsamındaki 49 ilde en az on işçi çalıştıran mükellefler, bu teşvik uygulamasından faydalanabiliyor. Bu kanundan faydalanan mükellefler, çalıştırdıkları işçilerin ücretleri üzerinden gerekli vergi kesintisini yapıyor ve muhtasar beyanname ile beyan ediyorlar. Fakat, bu ücretler üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi'nin; organize sanayi veya endüstri bölgelerinde kurulu işyerleri için tamamı, diğer yerlerdeki işyerleri için yüzde sekseni, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin ediliyor. Böylece yatırım ve istihdamdaki işçi ücretleri üzerindeki vergisel yükler azaltılarak teşvik sağlanıyor.

Ancak Asgari Geçim İndirimi getirildikten sonra 5084 sayılı kanundan faydalanan işyerlerinde çalışan ücretlilerin bu uygulamadan ne ölçüde faydalanacağı hususunda tereddütler hasıl oldu. Çünkü söz konusu indirimin ücretlilere ödenmeden vergiden düşülmesi mümkün değil. Bu durumda teşvikli bölgelerde faaliyet gösteren ve ilgili kanundan faydalanan mükelleflerin normalde teşvik sayesinde devlete ödemeyecekleri vergiyi Asgari Geçim İndirimi kapsamında ücretlilere ödemeleri ve sonra bunu hesaplanan vergiden düşerek muhtasar beyanname ile vergi dairesine bildirmeleri gerekiyor. Söz konusu uygulama, bu yüzden teşvik kapsamında bulunmayan işyerlerine fazladan bir yük getirmezken, teşvik uygulamasından faydalanan mükelleflere 'indirim' tutarı kadar ek bir yük getiriyor. Bütün bunlar 5084 sayılı kanunla tanınan avantajların budanması; hatta bazen tamamen ortadan kaldırılması manasına geliyor. Tabii işverenler bu yükü üstlenmek istemediklerinden ücretlilere Asgari Geçim İndirimi ödemesi yapmıyor. Çalışanları da 50 ile 70 yeni lira arasındaki ek gelirden mahrum kalıyor.

Maliye, vergi affı kanununa ilave maddeler koyarak sorunu çözmeyi düşünüyor. Düzenleme hakkında henüz ayrıntılı bilgi verilmiyor. Ancak Maliye konu ile ilgili görüşünü önceden açıklamıştı. Buna göre uygulamanın muhtasar beyannamedeki sıra dikkate alınarak yapılması, yani önce 5084 sayılı kanun hükümlerinin uygulanması, bu uygulama sonucunda ödenmesi gereken bir tutar kalması halinde de bu tutardan çalışanın medeni durumuna göre hesaplanacak Asgari Geçim İndirimi tutarının düşülmesi gerekiyor. Bu şekildeki bir uygulamada ücretliler Asgari Geçim İndirimi'nden ya hiç faydalanamıyor veya sınırlı olarak faydalanıyor.

[/quote] Bu yazıya ne dersiniz?..
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

muhtasar beyanname dönemi yaklaşmaya başladı ama ortada kesin olan bir uygulama yok benim görüşüme göre 5615 sayılı kanun uygulamasında burada ya işçi hakkından vazgececek yada işveren muhtasar teşvikini unutacak

şu an itibari ile uygulanması gereken uygulama şekli şudur diye düşünüyorum;

GV =77,57-45,63=31,94*%80=25,55
ÖDENMESİ GEREKEN MUHTASAR =6,39
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Arkadaşlar bu konuyu açarken de belirttiğim gibi konu belirsiz ve belirsizliğini koruyor. Ama endişe etmeyin bakanlık son güne yakın ucube bi açıklama yapacaktır. Kanuna aykırıymış değilmiş önemli değil.
BDP na göre yaptığınızda asgari ücret üzerinden hesaplanan verginin % 80'ini teşvik indirimi olarak indirmek mümkün. Buna ilave olarak AGİ de indirildiğinde iade edilecek vergi çıkıyor. Şayet beyannamede başka kesintiler varsa ( s.meslekden,kiradan v.b) bunları ödememek de bi nevi iade almak değilmi??
Bu kaosu biraz daha sabırla aşarız umarım.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Bu Konuyla ilgili bi gelişme oldu mu?
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Henüz bir gelişme yok.
Ancak bugün GİB'de muhtasar beyanname ile ilgili bölümden bir yetkili ile görüştüm. Cevabı saçma ama aynen şöyleydi. Öncelikle 5084 ten faydalanılacak.Daha sonra kalan olursa kalan tutar AGİ olarak işçiye ödenecek dedi.
Peki dayanağı ne diye sorulduğunda. Bi netlik yok. Ayrıca bakanlığın bu konuda sirküler filan hazırlamayacağını da beyan etti.
Kısacası belirsizlik devam ediyor.
Saygılar.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Muhtasar beyannemeye azıcık gün kaldı.
Takip edemedim miben mi atladım.
Çıktı mı tebliğ acaba?
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Çıkmadı Sibel hanım.
Bekliyoruz bizde öylece.
 
Merhaba arkadaşlar
5084 sayılı kanundan yararlanan iş yerlerinin muhtasar beyannameleri nasıl verilecek ilgisi olan varmı kanunda açıklık olduğu aşikar bununla ilgili düzenleme hala yapılmadı ocak ayı muhtasarlarını hala veremedim maliyenin destek hatındanda net bir cevap veremiyorlar bu konuyla ilgili düzenlemenin ne zaman yapılacağı hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.Teşekkurler iyi çalışmalar
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Bekliyoruz.
Ama sanırım bir açıklama gelmeyecek. Çünkü maliye idaresi ve bu tebliği çıkaranlar bir hata yaptıklarının farkındalar. Olması gerekeni söyleseler hemen hemen bütün teşvikten yararlananlara iade çıkıyor. Bunun dışındaki açıklamaların kendileri tarafından çıkarılan 5084 ve AGİ ile ilgili tebliğlerle çeliştiğini biliyorlar. O yüzden en güzel yaptıkları şeyi yani sessizce beklemeyi tercih ediyolar.
Saygılar
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

smmmkaraman ' Alıntı:
Kaldırılan GVK Mükerrer 121. maddesindeki vergi indirimine göre, öncelikle işveren bakımından terkin yapılıyor, varsa kalan tutar vergi indirimine kullanılıyordu. Mahsup edilemeyen/kalan tutar var ise idarece belgeler inceleniyor, işveren aracılığı ile hak sahiplerine ödeme yapılıyor idi.

AGİ uygulamasında da, öncelikle işveren bakımından terkin yapılacak, varsa kalan tutar kadar AGİ uygulanacaktır. Artı kalan AGİ tutarı için, bordro, aile durumu belgeleri ile vergi idaresine başvurulacak, yine işveren kanalı ile AGİ tutarı çalışana yansıtılacaktır.

Aslında bu kadar belirsizlikte bırakılacak bir şey yok.

5084 bakımından, eski şekliyle vergi indirimi uygulaması nasıl yapılıyorsa AGİ'de de o şekilde uygulanabilmesi gerekir.
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

Muhtemelen bir önceki uygulamanın paralelinde bir uygulama yapılacaktır. Aile durum bildirimlerinin idareye verilmesi suretiyle işveren kanalıyla AGİ tutarlarının ödeneceği kanaatindeyim.

Teşvik kanunu 46 il ve 2 ilçede uygulanmakta ve MB AGİ uygulaması başlamasına rağmen halen bir açıklama yapmaması enteresan.

Söz konusu bölgelerde çalışan işçilerin AGİ haklarının ödenmesi için bütçede bir karşılık olup olmaması, acaba beklemenin nedeni olabilirmi????...
 
Ynt: Asgari Geçim İndirimi ve 5084 Sayılı Kanun

üstatlar tebliğ çıkmadı çıkacağı da yok gibi ...uygulamayı nasıl yapacağız konusunda teredütlerimiz var sizler ne şekil uygulamayı düşünüyorsunuz ....
 

Benzer konular

Üst