fonradar

Asgarî Geçim İndirimi

Üyelik
20 Kas 2011
Mesajlar
16
Konum
ığdır
kolay gelsin

bir sorum olacaktı...

asgari ücretle çalışan bir kişi işe yeni girdiği için 17 günlük ücret alacaktır ..

acaba asgari geçim indirimini alır mı ,alırsa nasıl alacaktır..
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

Evet asgari geçim indirimi alır.Asgari Geçim indirimi 17 günlük maaş hesaplanacak ve AGİ'si bu 17 günlük maaş üzerinden hesaplanan Gelir Vergisini aşamayacaktır.Örneğin 17 Günlük Maaş üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi 30.-tl olsun.Bu çalışanında bekar olduğunu varsayalım Bu kişinin AGİ'si 66.49.-tl'dir.Oysa 17 günlük maaşından hesaplanan AGİ'si 30.-tl'olduğu için 66.49.-tl yerine 30.-tl alacaktır
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

TŞK EDRİM ...

peki bu süre 10 veya daha kısa günlük ücret olsada aynımıdır?
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

ay ortasında çalışanımızın bir çocuğu oldu.doğan çocuk için o aykii agiye ekleme yapacakmıyız. yoksa bir sonraki aydan itibarenmi agi alacak.
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

265 Seri Nolu GVK Genel Tebliği madde 6;

"Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan "Aile Durumu Bildirimi" (EK:1) ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildireceklerdir. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanacak olup, eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecektir."

Eğer çalışanınız Nisan ayı içerisinde yeni doğan çocuğu ile ilgili olarak size beyanda bulunursa, Nisan ayı bordrolarını düzenlerken asgari geçim indirimini yeni tutar üzerinden hesaplamalısınız.
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

çalışanımızın eşi ücretsiz izne ayrıldı.daha önce çocukları sosyal güvenlik yönünden çalışanımızın eşine tabi oldukları için çocuklar için agi ödemiyorduk.çalışanımız eşinin ücretsiz izine ayrıldığını ve çocuklardan dolayı agisini artırmamızı talep etmektedir.bu durumda ücretsiz izne ayrılan eş ve çocukları için agi ödememizi artırmamız gerekmekte midir.tşk eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

Çalışanınız SGK müdürlüğüne gidip Çocukların provizyonunu kendi üzerine alınca yapabilirsiniz.
Ayrıca yeni bir Aile Bildirimi doldurmasını isteyiniz.
 
Ynt: Asgarî geçim indirimi

Ücretsiz izne ayrılan çalışanın ücret geliri elde eden bir eşinin olması durumunda, bu eşin ücretsiz izinde olan eşini işverenine bildirmesi durumunda, asgari geçim indirimi tutarının hesabında %10 oranında eşinin dikkate alınmasına engel bir durum yoktur. Ücretlinin bu durumu işverenine süresinde bildirmesi gerekmektedir. Yani, eşi ücretsiz izne ayrılan ücretli, eşini ücretsiz izin süresi boyunca asgari geçim indirimi kapsamında beyan edebilecektir. Çocuklarını sosyal güvenlik yönünden kendisine tabi olması nedeniyle asgari geçim indirimi kapsamında beyan etmekte olan eş; ücretsiz izine ayrılırsa bu durumda diğer ücretli eş, ücretsiz izin süresi boyunca çocuklarını beyan edebilecektir.

Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında ?Aile Durumu Bildirimi? ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde bu değişiklikleri işverene 1 ay içerisinde bildireceklerdir.

Öte yandan, ücretsiz izine ayrılan personelin, izninin bitmesi ve işyerinde çalışmaya başlaması durumunda, artık kendisi ücret geliri elde ettiğinden sistemden kendisi yararlanmaya başlayacaktır. Bu durumda da diğer eşin yeniden işverenini haberdar ederek, eşinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanmayı bırakması gerekmektedir.
 
Merhabalar, aslında cevabınız açıklayıcı ama emin olmak ve muhasebe birimindekilere karşı yanlış bir şeyi savunmamak için tekrar sormuş olayım:
Ben özel bir şirkette SSKlı olarak çalışmaktayım, eşim de bir kamu kuruluşunda memur. Çocuğumuz benim üzerime kayıtlı ve eşim doğumdan sonraki ücretli izin, rapor vs. kullandıktan sonra ücretsiz izne ayrıldı. Bu durumda eşim "çalışmayan" statüsünde sayılır mı? Cevap verebilirseniz sevinirim.
 
....... (yorum yazmıştım ama bir önceki yorum zaten yeterinde açık) Bu nedenle yorumu sildim.
 
keşke silmeseydiniz, yine de teşekkürler..
soruyu şunun için tekrar sormuştum:
"Yani, eşi ücretsiz izne ayrılan ücretli, eşini ücretsiz izin süresi boyunca asgari geçim indirimi kapsamında beyan edebilecektir. Çocuklarını sosyal güvenlik yönünden kendisine tabi olması nedeniyle asgari geçim indirimi kapsamında beyan etmekte olan eş; ücretsiz izine ayrılırsa bu durumda diğer ücretli eş, ücretsiz izin süresi boyunca çocuklarını beyan edebilecektir. Çocuklarını sosyal güvenlik yönünden kendisine tabi olması nedeniyle asgari geçim indirimi kapsamında beyan etmekte olan eş; ücretsiz izine ayrılırsa bu durumda diğer ücretli eş, ücretsiz izin süresi boyunca çocuklarını beyan edebilecektir." burda bahsi geçen sanki eşim ücretsiz izne ayrılana kadar onun üzerinde ama o izne ayrıldıktan sonra ben üzerime alıp bu şekilde benim geçim indiriminden faydalanabilecekmişim gibi bir durumdan bahsediliyor. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi çocuğun benim üzerime olması konusunda değişiklik yok ve eşim ücretsiz izne ayrılarak gelirden yoksun oldu. Yani durumum yukarda yazandan biraz farklı özet olarak.
Selamlar.
 
Selamlar
Alıntının ilk "Yani, eşi ücretsiz izne ayrılan ücretli, eşini ücretsiz izin süresi boyunca asgari geçim indirimi kapsamında beyan edebilecektir" cümlesinden hareketle,eşiniz adına izinli olduğu süreler için kendi çalıştığınız işyerinden agi alabilirsiniz.Elbetteki yeni aydan başlayarak bunu yapabilirsiniz.Her ne kadar eşinizin işyerine ait ssk bildirgesinde eşinizin adı (izinli olarak ve sıfır ücretle) geçsede filiyatta eşiniz çalışan sayılamayacağından, kendisine ücret ödenmediğinden ve adına gelir vergisi kesilmediğinden "çalışmıyor" statüsünde değerlendirilebilecektir.Eğer kendisine ait olan agi'yi talep etmek istediğinizde yeni aile bildirim formu düzenlemeli ve işyerine teslim etmelisiniz.
Aynı şekilde eşinizin üzerinden agi alınan çocuk için ise yine kendi aile bildirim formunuza ilave etmek suretiyle agisi,sizin üzerinizden alınmaya devam edilebilir.
Şayet eşinizin izni dolup,çocuk adına tekrar kendi üzerinden agi almak istediğinde aile bildirim formları hem kendiniz hemde eşiniz adına yeniden düzenlenip işyerine teslim edilmelidir.
Netiece de Agi konusunda çalışan işçinin beyanı (bahsettiğim form) esas olduğundan sizin doğru bildirimleri yapmanız kendi menfaatiniz için daha uygun olacaktır.
Eşiniz ve çocuk için talep edeceğiniz agi,örneğin 8.ay bordrosundan itibaren başlar.İzne ayrılalı mesela 2 ay olmuşsa izne ayrıldığı tarihten itibaren ki agi'leri kendi işyerinizden tabiki talep edemezsiniz.
Saygılar
 
Ay içinde bir işçimiz istifa ederek ayrıldı. Aynı ay içinde tekrar aynı firmaya iş başı yaptı.
AGİ hesaplamasında farklı bir durum söz konusu olur mu?

Normalde 99,08 TL AGi alan bir personeldi.
Aynı ay içinde giriş çıkışı olunca bordroda aynı kişi iki kez görünüyor. Bu vesileyle
her ikisindende gelir vergisi kadar agi alıyor. Bu AGİ lerin toplamıda 103,98 TL yapıyor.

Bu şekilde doğrumudur?
 

Benzer konular

Üst