Atık Firmasına Hurda Tesliminde Sevk İrsaliyesi

yavuzakbal

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2012
Mesajlar
126
Konum
Düzce
Arkadaşlar,
Kağıt, karton ve bakır atıklarımız var. Bunlar çevreye zararlı değil. Bildiğimiz düz mantık atıklar. Ben bunları atık firmasına bedelsiz olarak vermek zorundayım. Bu teslim ettiğim hurdaları sevk irsaliyesi düzenleyip teslim etsem açıklamasına "bedelsiz" yazsam olur mu?
Amacım şu; hurdanın fabrikadan çıktığı, atıkçıya teslim edildiği ve para alınmadığı
 
Sayın yavuzakbal

Hurda Teslimlerinde İstisna KDV tutarı beyannamede İlave Edilecek KDV olarak dikkate alınacağı hk.


KDV Kanunu’nun 17/4-g maddesi gereği “metal,plastik,lastik,kauçuk,kağıt,cam hurda ve atıkları teslimi” Katma Değer Vergisi ‘nden istisna edilmiştir. KDV kanununun 17. maddesinde düzenlenen istisnalar, indirim hakkı vermeyen İstisna olduğundan, teslime konu yukarıda sayılan hurda ve atıkların alımında yüklenilen KDV nin, KDV Kanununun 30/a maddesi gereğince indirilmemesi, önceki dönemlerde indirilmişse indirimin iptal edilerek teslimin yapıldığı dönemin KDV Beyannamesinin 30. satırı (İlave Edilecek KDV) ‘na eklenerek dönemin Hesaplanan KDV tutarına dahil edilmesi, ilave edilen bu tutarın da maliyet veya gider hesaplarına intikal ettirilmesi gerekmektedir.

“Üretim yapmanın amacı hurda veya atık üretmek değil mamül meydana getirmek olduğuna göre bu mamülün üretiminde kullanılacak hammadde alınırken yüklenilen KDV’nin tamamının mamüle izafe edilmesi, imalat esnasında ortaya çıkan hurda ve atığa KDV yükleniminden pay verilmemesi gerekir.” tarzındaki yoğun eleştirilere karşın, gerek yürürlükteki kanun hükmü gerekse Maliye Bakanlığı’nın vermiş olduğu muktezalar, hurda satışlarına isabet eden KDV’nin toplam KDV’ye eklenmesi gerektiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır.

Bugüne kadar Maliye Bakanlığı’nca verilmiş olan muktezalarda indirimden çıkarılarak ilave edilecek KDV olarak dikkate alınacak tutarın KDV’nin 26 seri nolu Genel Tebliğin G bölümüne göre hesaplanacağı ifade edilmişti.

Bu kez Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası’na verdiği 11.10.2005 tarih ve 052467 sayılı muktezada indirimden çıkarılacak tutarın “teslim bedelinin genel vergi oranı (bu gün yürürlükteki oran %18) ile çarpılması suretiyle bulunacak tutar” olduğu, ilave edilecek KDV olarak beyan edilecek bu tutarın kurumlar vergisi uygulamasında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Yapılacak işlemi Bir örnekle açıklamaya çalışırsak;

Teslime konu mal bedeli 1.000,-TL olduğu ve bu bedel üzerinden tanzim edilecek fatura üzerinde herhangi bir Katma Değer Vergisi hesaplanmadan, “KDVK 17/4-g gereğince teslim edildiğinden KDV hesaplanmamıştır” şerhi yazılarak alıcıya teslim edilecektir. Sonradan, elimizde kalan fatura sureti üzerinde, fatura tutarı KDV matrahı kabul edilerek, %18 genel oran ile çarpılması ile 180,-TL Katma Değer Vergisi hesap edilecek, bu tutar dönemin KDV beyannamesinde 30. satırda ilave edilecek KDV olarak beyan edilecek ve muhasebede 391-HESAPLANAN KDV (391.30-İlave edilecek KDV) hesabının alacağına yazılacak, borçlu hesap ise ilgili maliyet veya gider hesabı olacak şekilde muhasebe kaydı yapılacaktır.
 
Ferhat dostum,

Konuyu bir kez de yeni KDV tebliğine göre araştırmak lazım. Hem 26 sayılı tebliğ hem 2005 tarihli mukteza ışık olsa da şu an için referans olma niteliği zayıf. Bir kez daha gözden geçirmek lazım.
 
Ferhat dostum,

Konuyu bir kez de yeni KDV tebliğine göre araştırmak lazım. Hem 26 sayılı tebliğ hem 2005 tarihli mukteza ışık olsa da şu an için referans olma niteliği zayıf. Bir kez daha gözden geçirmek lazım.

Sayın ksimkesyan

Çok haklısın yeni kdv tebliğini yazacaktım araya sıkıştıracaktım.(125 kdv tebliği birleştirilince) Fakat yeni kdv tebliğide aynısını işaret edince öyle bıraktım.(Yaşlanınca üşengeçlikde artıyor).

Ama çok haklısın yarın Yeni kdv uygulama tebliği ile revize edeceğim.Uyarın için teşekkür ederim
 
Üstad, konuyu kdv genel uygulama tebliğinin III / C.İndirim.. 2.2 imalat artıklarının tesliminde kdv uygulaması bendine göre; kdvsiz satış sonrası ,kdv düzeltmesi yapılmasına gerek yok şeklinde yorumlayabilirmiyiz.
 
Sayın arkadaşlar,

Burda atıkların teslimi derken aslında konu biraz karışıyor. Arkadaşımız "çöpe atıyorum" demek istiyorsa zaten aslında irsaliye düzenlemesine de gerek yok. İşlem ticari bir teslim değil, durum böyle ise zaten KDV de yok demektir. Fabrikanın çöplerin çöp kamyonuna teslim etmekle anılan işlem arasında bir fark yok o zaman. Soruyu soran arkadaşımız bu durumu da gözönüne alarak biraz daha detay verirse daha doğru bir yorum yapabiliriz.
 
Üst