fonradar

Aynı Geçici Vergi Döneminde Mükellefiyeti Kapatıp Açma.

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
34
Konum
istanbul
Arkadaşlar. Şahısın 31.07.2012 de mükellefiyeti sona eriyor. Belli bir kar çıkıyor. 01.09.2012 de başka bir vergi dairesinden mükellefiyet açıyor ve zarar çıkıyor. Kar zarardan fazla. Şu an iki vergi dairesinden de geçici vergi dönemi açık görünüyor. Geçici vergi beyannamesinde nasıl bir yol izlememiz lazım ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Vergi kodunun (Geçici vergi) iki vergi dairesinde de birden açık olmaması gerekir.Eğer gerçekten açıksa eski vergi dairesi ile görüşün ve dilekçe ile kapattırın.İkisinin toplamından oluşan geçiciyi de yeni vergi dairesine verin.
 
Yalnız burada önce bir mükellefiyet kapanıyor,sonra ikincisi açılıyor yeniden. Nasıl ikisini toplayacağız sayın Zindan?
 
Arkadaşlar. Şahısın 31.07.2012 de mükellefiyeti sona eriyor. Belli bir kar çıkıyor. 01.09.2012 de başka bir vergi dairesinden mükellefiyet açıyor ve zarar çıkıyor. Kar zarardan fazla. Şu an iki vergi dairesinden de geçici vergi dönemi açık görünüyor. Geçici vergi beyannamesinde nasıl bir yol izlememiz lazım ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Selamlar
2 farklı faaliyet dönemi,2 farklı firma gibi düşünün..
1.firma 31.07.2012 tarihinde kapanmış ve bu tarih itibari ile mükellefiyet sonlanmıştır.2012/3.dönem geçici vergi son beyan olacaktır.Kar-zarar ne ise hesaplanacaktır.2013 yılında 7 aylık faaliyetten ötürü yıllık beyan verilecektir.
2.firma 01.09.2012 tarihinde açılmıştır.Bu firmada 2012/3.dönem geçici vergisini kendi vergi dairesine beyan edecektir.2013 yılında 01.09.2012-kapanmayacaksa 31.12.2012) dönemine ait yıllık beyanı yine kendi vergi dairesine verecektir.
Burada 2 firmanın faaliyetinin ve beyanlarının birleştirilmesinden ve kar-zarar mahsubundan bahsedilemez..
Saygılar
 
Paylaşım için teşekkürler!

kv.gif
 
Yalnız burada önce bir mükellefiyet kapanıyor,sonra ikincisi açılıyor yeniden. Nasıl ikisini toplayacağız sayın Zindan?

Bir kişi için iki farklı vergi dairesine aynı dönemden beyanname verilemez.Bir kişinin tek beyannamesi olur.
Bir yerden zarar ederken, diğer yerden neden vergi ödesin, sonuçta gelirde onun karda onun.
Bunların yıllık vergi beyannamelerini de ayrı ayrı vergi dairelerinemi vereceksiniz.?Sistem birini gönderdikten sonra diğerini kabul etmez.
Geçici Vergi Beyannamesinin içinde, iki tane işletme hesap özeti veya gelir tablosu olacak.Hatta biri işletme veya diğeri gelir tablosu bile olabilir.Gelirler, zararlar toplanır, çıkan ne ise o dur?
 
Maalesef katılamıyorum.
Burada faaliyette bulunurken ikinci bir işyeri açılıştan bahsedilmiyor.Firma önce kapanıyor,1 ay sonra başka bir dairede yeniden açılıyor.Kapandığı anda,kapanış tarihi itibariyle bütün hesaplar sıfırlanır.Dönem faaliyeti 31.07' de sona erer..Sonra tekrar 01.09'dan itibaren sıfırdan başlar.Kapanış olmasa tabiki iki faaliyet toplanır ve tek beyanda verilir.Ama burada iradi olarak beyan edilen bir KAPANIŞ var.Yinede daireyle görüşmek icab edebilir,fakat böyle olması gerektiğini düşünüyorum...
 
Burada kapanıştan da ziyade daha doğru bir terimle "işi bırakma" var. Bir aylık boşluktan sonra tekrar işe başlanıyor, ancak bu iş yeni bir iş. Eğer mükellefiyet kapanmadan, Ağustos ayında hiç bir faaliyet olmasa idi işin geçici olarak durdurulmasından söz edebilirdik. Durma değil bırakma var söz konusu olayda. İşi bırakma ve geçici olarak durdurma arasındaki fark VUK md.161'de açıklanmıştır.

"
"Vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade eder.
İşlerin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulması işi bırakma sayılmaz."


İşi bırakma durumunda geçici vergi uygulamasının nasıl olacağı ise 217 Nolu GVK Genel Tebliğinde açıklanmıştır zaten.

"2.3. İşe Başlama, İşi Bırakma ve Hesap Döneminin Değişmesi14. İşe başlama, işi bırakma veya hesap döneminin değişmesi gibi üç aydan kısa olan vergilendirme dönemlerinde;- İşe başlamada, işe başlanılan tarihin içinde bulunduğu dönemin sonuna kadar olan süre,- İşi bırakma veya tasfiye hallerinde işin bırakıldığı veya tasfiyeye girildiği tarihe kadar olan süre,- Hesap döneminin değişmesi halinde yeni hesap döneminin başladığı tarihe kadar olan süre,ayrı bir vergilendirme dönemi sayılacaktır."
 
Bu kişinin sahıs olduğunu ve yıllık beyandan yola çıkarak olursak tüm gelirleri aynı beyanda toplamaktadır. Kişi son kayıtlı olduğu vd son işi için geçici v. beyanı hazırlayacak. Burada herkes aynı görüşte. Kapattığı işyeri ile ilgili bilgileride son vd için hazırlayacağı beyanda hesap hülasası veya gelir tablosu ayrı olacak şekilde beyana ilave edecektir. Örn; kapattığına AAA yeni açtığına BBB dersek, bir adet AAA ve bir adetde BBB için olmak üzere 2 adet ek tablo oluşturacak. Kar/Zarar kısmında ise kümüleye göre yazacak.
 
Sayın koraykarakaya benim itirazım vergilendirme dönemlerine değil, vergilendirme dönemlerinin ayrı ayrı beyan edilip edilememesinde.Siz yıl için on seferde mükellefiyet açıp kapasanız, bir tane yıllık gelir vergisi beyannamesi verebilirsiniz.Buda o yılki beyannamede 10 tane dönem gelir/zararı beyan etmekle mümkün olur.Bu da kar zararın birleşmesi demektir.
Ayrıca olaydaki durum şirket olsa, Tahsin bey ile size hak verirdim.Ancak olayda ki mükellefin gerçek kişi olmasından dolayı, yıl içinde ki açılış kapanış tarihleri farklı olsa bile, yıllık gelirinde yıl başı ile yıl sonu arasındaki bütün dönemleri birleşmelidir.
Sayın Aydın Metin demek istediklerimi yıllık gelir vergisi beyannamesi verirken anlayacaktır.
Konuya katkılarınızdan dolayı teşekkürler.
İyi günler.
 
Üst