uyumsoft

Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

zeyneb ' Alıntı:
...bu nihai tüketici aynı zamanda bilanço usulu defter tutuyorsa bence yinde belirtmesi gerekiyor k.k.gidere atıyorum kdv indirimi yapmıyorum ba formundada gösteriyorum .Yoksa bankası kasası tutmaz

Bilanço usulü defter tutan mükellef evine plazma tv aldı ve siz bunu deftere mi kaydediyorsunuz?

lanet olsun böyle tebliğe, 2 yıldır smmm stajımı yapıyorum ba bs lerde hiç sıkıntım olmadı. bi firmanın 2011/9 kdv beyannamesinde geçmiş dönem faturasını sehven mükerrer olarak 9. ay kdv beyannamesinde gösterdim. O ayda mutabakat yapacağım muhasebeciye ulaşamadım ve ba formum hatalı oldu. Hatayı farketmem yılsonu cari mutabakatıyla ortaya çıktı. Bu yetmezmiş 12. ay kdv döneminde, kdv nin son günü (son dakkaları) mükellef 2 fatura kesti sistemde b formları boş olarak düzenlenmişti belki dalgınlık belki unutkanlık yeni formları sisteme göndermedim. 31/01/2012 günü b formlarının son gün(hatta yanılmıyorsam süreyi 03/01/2012 tarihine kadar uzatılmıştı) Neyse işte 31/01/2012 günü kar kış kıyamaet vergi dairelerini geziyordum ve ben yokken mutabakat için karşı firma fax gönder miş ve benim onaylamam gereken mutabakat formunu başkası mutabıkız diye onaylamış hatayı farketmem 25/02/2011

Aldığım ücret 800 TL
1. FİRMA İÇİN CEZAM:1170 TL
2. FİRMA İÇİN CEZAM:234 TL
TOPLAM:1404 TL
376 Dilekçelerimi bu gün hazırladım bu sayede cezam 936 TL oldu. Yarın vergi dairesine cezaları yatırmaya gideceğim.
Kazandığım her lirada alınterim var. Ben bu parayı helal etmiyorum. Bu arada mükellefin 2011/9 düzeltme kdv si sistemde onay bekliyo, cumartesi büroya gelecek görüşeceğiz kdv 1440 TL+geçikme zammı neyse ödeyecek ve ondan hellallik isteyeceğim.
Akşamları yattığım zaman huzurlu uyumak isterim. İsteseydim muhasebe hilesiyle bu hataları örtbast ederdim. Ama öyle biri değilim işte..
Uygulama bakımından kanunlar tebliğlerden üstündür. Gel görki tebliğlerle vergi kanunları ne hala geldi.
Şu tebliğler de bir kere mükellefin, muhasebecinin lehine olsun

g705 ' Alıntı:
zeyneb ' Alıntı:
...bu nihai tüketici aynı zamanda bilanço usulu defter tutuyorsa bence yinde belirtmesi gerekiyor k.k.gidere atıyorum kdv indirimi yapmıyorum ba formundada gösteriyorum .Yoksa bankası kasası tutmaz

Bilanço usulü defter tutan mükellef evine plazma tv aldı ve siz bunu deftere mi kaydediyorsunuz?
Sayın Zeynep B,
Sanırım bu mükellefiniz şahış işletmesi bu yüzden böyle bir kayıt yapıyorsunuz. Bu kaydı Şirket lerde yapsaydınız. Bu kar dağıtımı sayılırdı.
Diğer tarafdan Şahış işletmlerinin sahiplerinin kendilerine aldığı ürünleri, kasadan ödemeleri veya bankadan ödemeleri halinde dahi ortaklar hesabına çıkınız. Siz bu bildirimi Form ba da beyan etmekle ayrıca yanlış beyan etmeden ötürü Form ba 'dan ceza yiyebilirsiniz.

merhaba arkadaşlar...

bir şubemiz var ve şubemiz için aylık brüt 1.0000,00 kira ödüyoruz. benim kafam dünden beri karışık, acaba ba bs ye konu etmeli miyiz diye.
benim şahsi düşüncem banka kanalıyla yapılan ödemeler için gider pusulasının düzenlenmeyeceği yönünde.

kaldıki kira ödemelerini zaten muhtasar beyan la beyan ediyoruz. işin bir de gider pusulası tanımı var. süreklilik arzetmeyecek şekilde yapılan işler için vergiden muaf esnafa düzenlenen evrak olarak geçmekte yasada. kira ödemeleri süreklilik arz eden bir olay. varsayın ki 10 yıl boyunca kira ödeyeceğim. bunun da damga vergisini ödemişim zaten. vergiden muaf esnaf bildiğiniz üzere ticari kacanç kapsamında değerlendirilir. benim ödeme yaptığım kişi ise gsmi mükellefi. kendim sordum kendim cevaplıyorum gibi duruyor ama kafamdan geçen sorular bunlar. bu konu hakkında değerli görüşlerinizi alabilir miyim. eğer bildirim yapmak zorunlu ise bu rakam brüt tutar üzerinden mi yapılmalı yoksa net ödenen tutar üzerinden mi yapılmalı?

teşekkürler.

Bir önceki sayfada iki özelge aktardım. Biri Ba gösterilecek diğeri gösterilmeyecek diyor! Eğer Ba yazarsanız bürüt kira olarak yazmalısınız.

Müşterimiz nihaii tüketiceye mal satıyor.Ancak 5.000,00 TL' yi geçen oldukça çok.Bunların içinde de Vergi ve TC kimlik numarasına ulaşamadıklarımız da var.Vergi ya da TC kimlik numarasına ulaşamadığınız 5.000 üzeri olan kişileri bildiriyor musunuz?

Vergi/TC no kısmı boş olarak bildiriyorum. (Nihai tüketiciye yapılan ft satışlarda TC no yazılma zorunluluğu olmadığından.) Eğer mal satın alan nihai tüketici ise Bs karışıklık yaratmamak için boş olmalı.

Yani Vergi/T.C.Kimlik numarası olmayan vergi mükellefi ise boş bırakıyorsunuz, nihai tüketici ise hiç yazmıyorsunuz öylemi?
Bunu tespit etmekte zordur.
Kaldıki nihai tüketici bildiğimiz kişi aldığı ürün ile alakalı olmamak üzere başka bir işletmesi de olabilir.
Ya da işi ile ilgili ürün alıp, bize nihai tüketici gibi işlemde yaptırmış olabilir.

Bir de faturalarda nihai tüketici olsa bile Tc no yazılma zorunluluğu vardır diye biliyorum.

g705 ' Alıntı:
Ayrıca 157 seri nolu VUK genel tebliğinde de 230. maddenin uygulanmasına ilişikn açıklamlarda bulunulmuştur.Tebliğ?de;

??
Ancak, münhasıran nihai tüketiciye yapılan satışlar için düzenlenecek faturalarda 3 ve 4 numaralı bentlerle ilgili olarak sadece :
a) Müşterinin adı ve soyadının bulunması;
b) Satılan malların ayrı ayrı miktar, cins ve nevi itibariyle ayrıntılı olarak yazılmasının güçlük arzettiği durumlarda gruplandırılmak suretiyle, örneğin;
_ Muhtelif gıda maddeleri
_ Temizlik malzemesi
_ İçki, sigara
ve benzerlerinin belirtilmesi;
c) Satılan malların ayrı gruplar itibariyle tutarlarının yazılması.
Aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak diğer bilgilerin noksansız yer alması ve 231 nci maddede yazılı fatura nizamına uyulması şartıyle yeterli görülmüştür.
açıklamaları yer almaktadır.

V.U.K 230. maddede, 157 seri nolu VUK Tebliğinde ve 3 seri nolu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğinde nihai tüketicilere yapılan satışlar için düzenlenecek olan faturalarda nihai tüketicinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının belirtilme mecburiyeti bulunmamaktadır.

Teşekkürler.

g705 ' Alıntı:
Bir önceki sayfada iki özelge aktardım. Biri Ba gösterilecek diğeri gösterilmeyecek diyor! Eğer Ba yazarsanız bürüt kira olarak yazmalısınız.

sizce mantık olarak doğrusu hangisi peki.

Bakanlığın bu tutarsız davranışları karşısında ... ??? :o >:(

KDV hariç 5.000 Türk Lirası altındaki Alış ve Satışlar BA BS formlarına konu edilmiyor değil mi ?

5.000,00.-TL ve üzeri

perakende olarak cep telefonu kontör satışı yapan mükellefifn toptancı bayiden aldığı kontör faturası şu şekildedir :

cep lira yükleme................................................................. 717,01
85 nolu KDV GT.'ne göre kdv matrahı................................. 738,83
net matrah.......................................................................... 717,01
kdv 1 (%18)........................................................................ 129,06
kdv 2 (%18)........................................................................ 3,93
genel toplam...................................................................... 850,00

1 ) ba formunda bildirilmesi gereken tutar 850,00 tl midir yoksa 717,01 tl midir?

aynı mükellefin yine aynı toptancı bayiden aldığı kontörlü hat faturası da şu şekildedir :
başlangıç paketi........................................................... 125,32
kdv............................................................................... 22,56
ruhsatname kullanım ücreti.......................................... 145,60
genel toplam................................................................ 293,48

2 ) ba formunda bildirilmesi gereken tutar 125,32 tl midir yoksa 270,92 tl midir?

396 nolu v.u.k. tebliğinde kdv hariç 5000 tl ve üzeri alış ve satışlar bildirilecektir diyor.kdv hariç tutar kdv matrahı mı oluyor yoksa genel toplamdan kdv nin düşlmesiyle kalan tutar mı oluyor?

1) 717,01 TL
2) 270,92 TL

İkiside aynıdır aslında, ancak tebliğde hariç dendiği için matrah anlaşılmamalıdır.Ayrıca tebliğde aşağıdaki gibi bir cümle geçmektedir.

Söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dahil tutarlar dikkate alınacaktır.

Buradan hareket ile kdv matrahını değil, ötv ve diğer harici ücretleri de kapsayın kdv hariç matrahı dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.

Merhaba;
Nisan ayında Ticaret borsasına ödenen tescil ücreti 4000-TL,ödenen kira bedeli 2.000-TL.
Toplamda yapılan ödeme 5.000-TL yi aştığından sizce bu BA formunda beyan edilmeli mi?
kolay gelsin..

Kirayı da ticaret borsasına mı ödediniz?

Evet.Aslında kira tek başına geçse haddi bildireceğim.Ama kafamı karıştırıan tescil ücreti.Tescil ücretinin tek başına haddi geçmesi durumuda yaşanabilir.
Bu ödemeler banka havalesi yolu ile yapıldı.

Ticaret borsasına yapıldı ödemeler.Odasına değil.