uyumsoft

Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Ba_Bs Formlarına İlişkin.... (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyunuz.)

396 Nolu VUK Genel Tebliği madde 1.2.2'ye bakalım;

"Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir."

Tebliğin lafzından göreceğimiz üzere bir kurumdan(ticaret borsası) birden fazla mal ve hizmet alışının toplamının dikkate alınması gerekmektedir. Buna göre 4.000+2.000=6.000.-TL hizmet satın aldığınız için Ba formunda belirtmeniz gereklidir.

Ticaret borsaların da yaptırılan tescil işlemleri bir mal veya hizmet alımı olarak değerlendirilir mi?

TİCARET BORSASINA DAİR MADDELER VE BU MADDELERİN ALIM VEYA SATIMININ TESCİLİ HAKKINDA YÖNETMELİK hükümlerine göre alınan tescil ücreti bence bir hizmet alımıdır. Sonuçta ticaret borsası emtia alım-satımına aracılık hizmeti veriyor ve bunun karşılığında bir ücret alıyor.

Koray bey,
Teşekkür ederim.Demek ki yorum farkı çıkıyor ortaya.SPK ya tabi İMKB de işlem gören bir firmanın muhasebesine sorduğumuz da bunları BA formunda göstermediklerini çünkü bir mal ve hizmet alımı olarak değerlendirmediklerini söylediler.Söylediğinizin aynısını söylemiştim.Ticaret borsalarının yaptığı zaten hizmet değilmidir diye.Biz hizmet olarak değerlendirmiyoruz demişlerdi.
O yüzden forumda sizlerin değerli görüşlerini almak istedim.
İyi çalışmalar...

Rica ederim, peki bu sorduğunuz firma neden hizmet olarak değerlendirmediklerinin yasal gerekçesini de söyledi mi, yoksa o bildik ben yaptım oldu mantığı mı?

Koray bey,
Benim direk bağlantım yok.Bu soruyu bir arkadaş vasıtasıyla sordurdum.Gerekçesini belirtmemiş sanırım.
Ben sizinle aynı fikirdeyim.Bence de B formalrında bildirmek gerekiyor.Ama bu tür firmalar bile BA da bildirmiyorlarsa insanın kafası karışıyor.Yanlış mı düşünüyoruz diye.

Günaydın,
Form Ba-Bs de düzeltme süresi kanuni süresinden sonra 10 gün, Nisan 2012 döneminde verilen beyannameniin düzeltmesi 10 Nisanmı,11 Nisanmı 1 Mayısdan dolayı tereddüt yaşıyorum.

anemus ' Alıntı:
Günaydın,
Form Ba-Bs de düzeltme süresi kanuni süresinden sonra 10 gün, Nisan 2012 döneminde verilen beyannameniin düzeltmesi 10 Nisanmı,11 Nisanmı 1 Mayısdan dolayı tereddüt yaşıyorum.
Soruda da biraz gariplik var ama neyse :D anladığım kadarıyla 10 mayıs perşembe yani dün son günüydü..

Evet biraz garip olmuş, tarihleri tutturamamışım, teşekkürler cevap için

Merhaba arkadaşlar. Bir müşterimize ' Boğaziçi Elektirik Dağ. A.ş. ' den 18.000 tl tutarında hesap düzeltme faturası gönderdi. BA Formuna işlerken fatura içerisende sadece KDV tutarını düşerek mi almam gerekli ve faturanın üzerinde fatura tarihi 31.03.2012 yazılı biz ise faturayı 19.04.2012 öğrendik ödemeyi de 25.04.2012 tarihinde yaptık. Nasıl bir işlem yapmam gerekli.Şimdiden teşekkürler...

Hatırlatma; Her ne kadar mayıs ayı formları son günü hafta tatili nedeni ile 02/07/2012 uzasada mali tatil içine girmemektedir.

g705 ' Alıntı:
Hatırlatma; Her ne kadar mayıs ayı formları son günü hafta tatili nedeni ile 02/07/2012 uzasada mali tatil içine girmemektedir.
merhaba , mayıs ayına ilişkin b formunun düzeltmesi cezasız oalrak 10 gün içinde yapılabilmektedir.
yani 10 temmuza kadar cezasız olarak düzeltme verilebilmektedir.

benim tereddüt ettiğim nokta şu:
10 temmuz tarihi mali tatile süresine rastladığından,
Mayıs Ayına ilişkin b formu düzeltmeleri cezasız OLARAK 27 temmuza kadar yapılabilmekte midir?

[/quote]
merhaba , mayıs ayına ilişkin b formunun düzeltmesi cezasız oalrak 10 gün içinde yapılabilmektedir.
yani 10 temmuza kadar cezasız olarak düzeltme verilebilmektedir.

benim tereddüt ettiğim nokta şu:
10 temmuz tarihi mali tatile süresine rastladığından,
Mayıs Ayına ilişkin b formu düzeltmeleri cezasız OLARAK 27 temmuza kadar yapılabilmekte midir?

[/quote]

Aynı durumu bizde yaşadık. Mayıs 2012 Form Bs için 25/07/2012 tarihinde düzeltme verdik.Mali tatil uygulaması kapsamında mıdır değilmidir? açık bir hüküm bulamadım.

08 Eylül 2012 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 28405
Maliye Bakanlığından:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO: 418)

5. 396 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler
4/2/2010 tarihli ve 27483 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 396 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin;
- 1-KAPSAM bölümüne aşağıdaki madde eklenmiştir.
“1.1.7. İflas eden mükellefler için bildirim yükümlülüğü iflasın açıldığı tarihi ihtiva eden dönemden sonra sona erecektir. İflasın kaldırılması durumunda ise bildirim yükümlülüğü, kaldırılma tarihini ihtiva eden dönemden itibaren tekrar başlayacaktır.”

- 3.2.2 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“3.2.2. İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde gümrük giriş beyannamesinin kapanış tarihi, ihracat işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır.

Ayrıca serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin yurt içiyle yaptıkları alış-satış işlemlerinin bildirilmesinde; gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmesi hallerinde bu beyannamelerin kapanma tarihleri ve tutarları, gümrük giriş veya çıkış beyannamesi düzenlenmemesi durumlarında ise serbest bölge işlem formu tarihi ve tutarı dikkate alınacaktır.

İthalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde tutar alanına; 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 21 inci maddesi gereğince gümrük vergisi tarhına esas olan kıymet, malın gümrük vergisinden muaf olması durumunda ise katma değer vergisi matrahını oluşturan katma değer vergisi hariç bedel yazılacaktır.

Ayrıca, malın gümrük sahasına getirildikten sonra kısım kısım ithalatın gerçekleşmesi durumunda, her bir işlemin gerçekleştiği tarih dikkate alınarak bu Tebliğde belirtilen haddi aşması halinde form Ba bildirimine dâhil edilecektir.

Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.”

- 3.2.3 numaralı maddesine aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Diğer taraftan, serbest bölgelerden yapılan mal ve/veya hizmet alım-satım işlemlerinin bildirilmesinde; serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin Türkiye’deki merkez veya şubelerinden de alım-satım yapılması hallerinde, Türkiye’den yapılan alım-satım işlemleri ile serbest bölgedeki şubeden yapılan alım-satım işlemleri ayrı satırlar şeklinde bildirilecektir. Bu kapsamda yapılan bildirimlerde serbest bölgelerden yapılan alım-satım işlemlerinin bildirildiği satırların ülke kodu kısmında “Serbest Bölge” ifadesinin seçilmesi gerekmektedir.”

Merhaba sn.değerli üyeler,

BA BS matrahlarında ÖİV (Özel İletişim Vergisi) matraha dahil olurmu olmaz mı.
örneğin emtia tutarı 8.976 ötv:2.280 =11.257,08 *0,18 kdv :13.283,35(ft.toplamı)
burda matrah 11.257,08 mi 8.976 mı

Saygılarımla

Merhaba,

Arkadaşlar B formuna bugün düzeltme vericem, malum son gün..
İlk kez vereceğim için, BS formunda limiti geçen 3 bildirim var, bunlardan bir tanesinin rakamı düzelecek.. Düzeltme yaparken diğer iki şirketide dahil edecek miyim yeni düzeltme formuna? yoksa sadece değişiklik olacak firmayı mı tek beyan edicem..

selam,

bs formunu herzaman yaptığım gibi beyannameye yüklemek için sıfırla başlayan vergi numaralarının başına (.)(nokta) işareti koydum metin sekmeli .txt dosyası haline getirdim.daha sonra beyanname yi oluştururken hata verdi önce aynı vergi numaradan başka da var dedi,ki yok tekrar baştan oluşturdum ,daha sonra tutarlar haricinde diğer bilgiler geldi ,ancak sıfırla başlayan vergi numaraları gelmedi.hepsini elden girmek zorunda kaldım.acaba 418 nolu VUK Genel tebliği ile alakalı bir şey mi acaba bir ara hata mesajında serbest bölgeden bahsetti ki bizde tamamı TÜRKİYE olarak belirtiyoruz serbest bölgede faaliyet gösteren müşterimiz yok.
acaba aynı problemlerle karşılaşan üstatlar varsa bir çözüm sunabilirlermi,herkese hayırlı işler diliyorum.

Sn.Can Azizoğlu, vergi numaralarının başına sıfır yazmak istiyorsanız excelde hücre biçimlendirmeden o hücreleri "metin" olarak tanımlayın. Bu şekilde ön tarafına sıfır yazabilirsiniz. Nokta koymayın