Bilirkişilere Yapılacak Ödemelerdeki Belge Düzeni

Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
31
Arkadaşlar , şirketimiz otel eşya fiyatlarının tespiti için 4 kişi vergi mükellefi ve 1 tanesi emekli olan beş kişiye bilirkişilk yaptırmıştır.Kişi başına 150.00 YTL. ödeme yapılacaktır.Gider pusulası yoksa fatura karşılığımı ödeme yapılacak.Fatura alınacaksa içeriği hakkında bilgi verirmisiniz.
 
Ynt: Bilirkişilere Yapılacak Ödemelerdeki Belge Düzeni

Elbette normal işlem bu kişilerin size serbest meslek makbuzu veya fatura düzenleyip vermesidir.
Ancak fatura alınamıyorsa istisnai olarak gider pusulası düzenleyebilrisiniz.
faturanın içeriği gayet basit "Bilirkişi ücreti" + kdv (%18)
 
Ynt: Bilirkişilere Yapılacak Ödemelerdeki Belge Düzeni

faturası yok ise gvk 94/13 diğer hizmet alımları için % 10 gelir vergisi tevkifatı ödemeniz gerekir.
 
Ynt: Bilirkişilere Yapılacak Ödemelerdeki Belge Düzeni

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ücretler
Ücretin Tarifi
Madde 61 ? (2361 sayılı Kanunun 43'üncü maddesiyle değişen madde) Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.
Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır:
1. 23'üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, malüliyet, dul ve yetim aylıkları;
2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;
3. Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;
4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;
5. (3239 sayılı Kanunun 53'üncü maddesiyle değişen bent) Bilirkişilere, resmî arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;
6. Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler.
------------------------------------------------------
 
Ynt: Bilirkişilere Yapılacak Ödemelerdeki Belge Düzeni

http://www.malihaber.com/modules.php?name=Encyclopedia&op=content&tid=36886


T.C. MALİYE BAKANLIĞI İstanbul Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü
Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11

Bilirkişi ücretlerinin vergilendirilmesi hk.

İLGİ : ...............02.2003 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, İ.Ü.Orman Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olduğunuzu, orman davaları ile ilgili olarak İstanbul'un çeşitli adliyelerinde bilirkişi olarak yaptığınız görevlerde adınıza tahakkuk eden bilirkişi ücretlerinden farklı oranlarda gelir vergisi kesildiğini belirterek konu hakkında görüşümüz sorulmaktadır.

Bilindiği gibi, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 2361 sayılı kanun un 43. maddesiyle değişen 61. maddesinde 'Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara, hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.' şeklinde tanımlanmış olup aynı maddenin 5 numaralı bendinde ise 'Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatlerin' de ücret sayılacağı belirtilmiştir.

Aynı kanunun işverenin tarifi başlıklı 62. maddesinde 'işverenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir. (2361 sayılı kanunun 44. maddesiyle değişen fıkra) 61. maddenin 1 ila 6 numaralı bentlerinde yazılı ödemeleri yapanlar bu kanunda yazılı ödevleri yerine getirmek bakımından işveren hükmündedir.' denilmektedir.

Öte yandan, aynı kanunun 94. maddesinde 'Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden, (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104. maddelere göre vergi tevkifatı yaparlar.' denilmektedir.

Aynı Kanunun 100. maddesinde, 'Genel, bütçeye dahil idare ve müesseseler yaptıkları vergi tevkifatı için beyanname vermezler.' hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, adliye birimlerince bilirkişilere, tanıklara ve resmi arabuluculara bu sıfatları dolayısıyla yapılan ödemelerden kesilen gelir vergisi ile ilgili olarak adliye birimlerinin muhtasar beyanname verme mecburiyetleri bulunmamaktadır.

Öte yandan, ücret ödemelerinin ne şekilde vergilendirileceği 128 ve 160 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde açıklanmış olup; 160 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; 'Bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde herbir işverenin ödediği ücretler ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır' hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. maddesine göre, birden fazla işveren tarafından ödenen ücretlerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretlerden ibaret olması halinde (4444 Sayılı Kanununun 1. maddesiyle 01.01.1999 tarihinden geçerli olmak üzere) yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmemektedir.

Bu hükümlere göre; İstanbul'un çeşitli adliyelerinde yapmış olduğunuz bilirkişi görevleri için ödenen ücretlerin mahkemelerin ayrı bir veznesinin bulunmaması tek vezneden tahakkuk ettirilip ödenmesi durumunda bu ödemelerin tek işverenden elde edilen ücret olarak değerlendirilip Gelir Vergisi Kanunu'nun 103.maddesine göre vergilendirilmesi gerekir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst