Bireysel emeklilik sigortası

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
İşveren tarafından aylık 1.500 TL brüt ücret alan bir çalışana işveren ayrıca aylık 200 TL de bireysel emeklilik ödemesi yapıyordur. Bu işlemin muhasebeleştirilmesinde bireysel emeklilik bordroya nasıl dahil edilir ?

Bu 200 TL'yi işveren kendisi değil de işçi ödeseydi durum değişir miydi?

Teşekkürler.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarını;

Ücretli çalışanlar ve memurlar brüt ücretlerinin %10'unu ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere gelir vergisi matrahlarından indirebilirler. (GVK. Mad. 63/3)

İşverenler yine yukarıdaki limitler çerçevesinde doğrudan gider yazmak sureti ile vergi matrahından indirebilirler. (GVK. Mad. 40/9)
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Sayın beyza;
Bireysel emeklilik sisteminde katkı payının işveren tarafından ödenmesi bir nevi menfaat sayılmaktadır. Dolayısıyla ödenen 200 tl bireysel emeklilik net ücret gibi düşünlmesi gerekir.Yani bordroda 200 TL yi brütleştirerek ilave etmeniz gerekir.Ayrıca 200 TL yi indirim konusu yapmamanız lazım.Zaten bordroda brütleştirdiğinizden bordroyuda giderlerinize kayıt edeceksiniz.
Tabi sgk boyutu tartışmalıdır.Ama SGK 4/a ya tabidir diye düşünüyorum.
Şayet işçi kendisi ödeyecek olsa idi bordrodaki GV matrahından düşmekten başka bişey yapmanıza gerek yoktu.
İyi çalışmalar
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Bireysel emeklilik katkı payının işveren tarafından ödenmesi durumunda ödenen katkı payı hiç bir şekilde ücret ile ilişkilendirilmez, zira bu ilişkiyi koparmak için GVK md.40/9'a özel bir hüküm konmuştur.

Bu tutarı işveren doğrudan gider yazmalıdır, ancak elbette 63'üncü maddeye yapılan atıf nedeniyle brüt asgari ücret ve %10'luk sınırları aşmamak şartıyla. Bu sınırların aşılması durumunda aşan kısım ücret olarak değerledirilir ve GVK md.63/3'teki matrahta indirimin üst sınırına ulaşıldığı için aşan kısmın tamamı brüte iblağ edilerek ücret gelir vergisi matrahına dahil olur.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Koray bey GVK 40/9 indirim konusu yapılan işlemleri yazıyor.Bordroda brütleştirerek zaten indirim konusu yapıyorsunuz.Orda ücret ile ilişkilendirilemez demiyor.Ücret ile ilişkelendirme veya ilişkilendirmeme bir yorumdur.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Kaldıki ücretin tarifi GVK 61.maddede açıkça yazılmış.
"Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez."
Bence işveren tarafından ödenen bireysel emeklilik katkı payları işçi açısından menfaattir.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Elbette bir yorumdur ancak çok sağlam bir yorumdur.

Hiç düşündünüz mü neden 63'üncü madde de hem bireysel emeklilik hem de şahıs sigortaları varken, 40/9'da sadece bireysel emeklilik var?

Ya da işveren tarafından ödenen bireysel emeklilik katkı payı ücret ile ilişkilendirilecekse zaten 40/1'e göre gider yazılabilir, o halde neden ayrıca 40/9 GVK md.40'a eklendi?
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Ayrıca şu anda TBMM'de görüşülen yeni tasarıda GVK md.40/9 değişiyor, buradaki değişikliğin esas amacı %10'u %15 çıkarmak olsa da işveren tarafından ödenen bireysel emeklilik katkı paylarının ücret ile ilişkilendirilmeyeceği açıkça belirtiliyor.

"MADDE 3- 193 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
?9. İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları
(İşverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve ücretle ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın
tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacak katkı paylarının
toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde
edilen ücretin %15?ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Gerek işverenler tarafından
bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, gerekse bu Kanunun 63 üncü maddesinin birinci
fıkrasının (3) numaralı ve 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında indirim
konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15?ini
ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz.).
Bakanlar Kurulu bu oranı yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi
asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere belirlemeye yetkilidir.?
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Bu vesile ile rastladığım bri özelgeyide paylaşayım.Koray beyin görüşünü destekler nitelikte bir özelge.Ben kendi yorumumdan caymış değilim.Koray beyin görüşlerini çok değerli bulduğumu ve önemsediğimi söyleyeyim.
Aşağıdaki özelgede de örneğin kesin bir yargı söz konusu değil.Ücretle ilişkilendirilemez demiyor.Doğrudan gider yazılması mümkündür diyor.
Bilgi paylaşımı açısından okuyan insanların faydalanması için aşağıya tarih numara ve sonuc kısmını yazıyorum isteyen bulabilir.
Tabi birde SGK boyutu var bu işin....

Tarih 14/06/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.54.15.01-121-2010-9-14
Bu açıklamalara göre,

- Çalışanlarınız adına bireysel emeklilik sistemine ödenen, çalışanlarınızın elde ettiği ücretin % 10'unu ve yıllık bazda asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan katkı paylarının, Gelir Vergisi Kanununun 40/9 maddesi kapsamında kurum kazancının tespitinde doğrudan gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

- Çalışanlarınız adına ödenen ve doğrudan gider olarak dikkate alınan katkı paylarının, ücretlinin vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkkate alınması mümkün değildir.

- Hem şirketiniz ve hem de çalışanlarınız tarafından katkı payı ödenmesi ve toplam tutarın da ücretin % 10'unu ve yıllık bazda asgari ücretin yıllık tutarını aşması halinde, indirimin öncelikli olarak ücret matrahının tespitinde mi yoksa ticari kazancın tespitinde mi yapılacağı konusu taraflarca serbestçe belirlenebilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Koray bey tasarının o maddesinden haberim yok.Teşekürler.Demekki ortada bir sorun olduğunun farkına kanun koyucular da varmışki tasarıda açıkça belirtme ihtiyacı duymuşlar.
Tasarı yasallışırsa o zaman mesele kalmayacak.Yorum yapma şansımızda kalmayacak zira kesin bir ifade ile tasarıda ilişkilendirilemeyeceği belirtilmiş.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Zaten özelgede doğrudan gider yazılır ve ücretlinin vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmaz diyerek, zımnen ücret ile ilişkilendirilmeyeceğini belirtiyor.

Ancak örneğin sağlık sigortası için aynı şey geçerli değil.İşveren tarafından ödenen sağlık sigortası ne doğrudan gider yazılabilir, ne de hizmet erbabı tarafından ödenmemesi nedeniyle GVK md.63/3'e göre ücretlinin vergi matrahından düşülebilir.

Ancak bireysel emeklilik için durum en başından beri çok farklı, zaten şu andaki taslak yasalaşınca bu konuda tereddüt etmeye de gerek kalmayacak.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Aslında tasarıdaki o ifade bence malumun ilanı, ama yine de açıkça yazılması gereksiz ihtilafların önlenmesi açısından faydalı olmuş.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Bana göre de özü itibariyle personele sağlanan bir menfaat olduğundan ücret niteliğindedir. Fakat kanun koyucunun getirmiş olduğu istisnadan dolayı oranlar dahilin de ücretle ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Fakat oranın üstünde kalan katkı payları istisna oranlarının dışında kaldığından brütleştirilerek hem GV hemde DV tabi olması bu menfaatlerin özünde ücret olduğu anlamına gelmektedir.
 
Ynt: Bireysel emeklilik sigortası

Konuya her ne kadar uzmanlık alanım olmasa da SGK mevzuatı açısından baktığımızda ise, 5510 sayılı Kanunun 80/b maddesi uyarınca işveren tarafından ödenen katkı payının asgari ücretin %30'nu aşmayan kısmı prime tabi kazancın hesaplanmasında dikkate alınmıyor.
 
Üst