Birleşen Firmalarda Vazgeçilen Alacak Varsa....

butterfly effect

Tanınmış Üye
Üyelik
4 Ocak 2006
Mesajlar
1,112
"Vazgeçilen alacaklar" mevzusunda borçlu firma birleşme yolu ile devr olursa, 3. yılın sonuda zarar ile itfa edilmeyerek gelir yazılması gereken fon tutarı, artık devralan firmanın özkaynak hesap kalemi altında izlenirse gelir yazılabilir mi?

Devralan firma bu tutarı gelir yazmak istememektedir. Ben de gelir yazılmasını savunmaktayım.


Tutar oldukça ciddi tutarlıdır ve kanuni dayanağa ihtiyacım vardır.

Uygulamam doğru mudur? Eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum.
 
Vazgeçilen Alacak konusuna VUK nun 324. maddesinde değinilmiş. Sanıyorum siz de bu maddeye dayanarak soruyorsunuz.

Birleşme durumunda devralan şirket devreden şirketi sadece aktifi ve pasifi ile devralmıyor. Aynı zamanda devreden şirketin kanuni ve hukuki edimlerini ve yükümlülüklerini de devralıyor. Bu durumda devirden önce devreden şirketin yasalar karşısında durumu, pozisyonu ne ise devirden sonra da bu yükümlülükleri devam ediyor, kesintiye uğramıyor. Devirden önce devreden şirketin ve devralan şirketin kayıtlarında birbirlerini bağlayıcı şartlar da devam ediyor.

Bu durumda devralan firma devreden firmadan olan "vazgeçilen alacak" durumundaki alacağını 3 yıl içinde gider hesaplarına almıyorsa 3. yılın sonunda gelir hesaplarına almalıdır.

Aksi durumda devralan şirket açısından Kurumlar V.K. nun 16. ve 17. maddelerinde belirtilen Örtülü Sermaye ve Örtülü Kazanç sözkonusu olur diye düşünüyorum.
 
Sayın Onursal Bey bu konuda kesinlikle hem fikiriz.

Fakat bu konuda kanuni dayanaklara ya da emsal teşkil edecek örneklere ihtiyacım vardır. (kaç gündür arıyorum bulamadım)
 
Üst