Borcumu Nasıl Öderim?

Üyelik
3 Haz 2014
Mesajlar
2
Konum
istanbul
1997 yılında 4 ortak lımıted sırket kurduk.ıcımızden bır arkadas ı mudur olarak tayın ettık.1-2 sene sonrada mudur olan ortak ortadan kayboldu gorusmuyoruz.sırketın 2 senelık vergı borcu o donemden berı odenmedı.temmuz 2014 de bır vergı affı cıkacağını duydum ve bundan faydalanmak ıstıyorum.dıger ortaklara ve secılmıs mudur e ulasma sansım yok.sırket vergı daıresınde reesen terk gorunuyor.çıkacak olan aftan faydalanabılıp kendı payıma dusen yuzde yırmıbes hısseyı taksıtlendırebılıp sadece kendı payımı odeme ımkanım varmı.....
 
Vergi borcunda zaman aşımı olmaz. Borç sizindir, ne zamana ait olursa olsun. Şirkette müdür değilseniz, ortak olduğunuz tarihler arasındaki hisse payınıza düşen kısmı ödeyebilirsiniz, vergi affı geldiğinde vergi dairenize müracaat ediniz.
 
Tahsil zamanaşımı 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 102. maddesinde düzenlenmiştir. Sözkonusu maddeye göre; ‘Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi kanunlardaki zamanaşımı hükümleri mahfuzdur.
Zamanaşımından sonra mükellefin rızaen yapacağı ödemeler kabul olunur.
 
idare zaman aşımını kesmek için v.dairesi ilan tahtasına veya mahalli bir gazeteye ilan verir bu gazete okunmaz ve kimse görmez ama zaman aşımını keser.Bu arada en küçük ödeme yapılırsa zaman aşımını keser diye ödeme yapıldığıda söyleniyor iddia edenler var ben böyle bir duruma düşen müşterim olmadığı için rastlamadım ne derece doğru bilemiyorum.İyi çalışmalar.
 
Vergi daireleri hacizli takip gibi çeşitli yollara özelliklede son çare ve en basit olan ilanen tebliğ yaparak bu problemi aşıyorlar, kanunda zamanaşımı olmasına rağmen ben zamanaşımından dolayı vergi borcunu ödemeyene rastlamadım.
 
İlanen tebliğ edilmesinin şartları var usul açısından eksiklik yapıyor vergi daireleri ve mahkemede kaybediyorlar eksiklik yaptılarsa,

öncelikle tebliğ edilme şartı var.

muhatabın yeri yurdu adresi v.s. belli ise tebliğ etmek zorunda
 
Küçük ödemelerin de zaman aşımını kesmeyeceğine dair yargı kararları mevcut.
 
mernis adresi mevcut ise tebligat kanunu mucibince posta ile tebliğgat yapmak zorunda burada ihtiyarilik yok.Vergi Usul Kanunu’nun 103’üncü maddesinde ise “Tebliğin İlanla Yapılacağı Haller” düzenlenmiştir.
  • Muhatabın adresi hiç bilinmezse;Muhatabın bilinen adresi yanlış veya değişmiş olur ve bu yüzden gönderilmiş olan mektup geri gelirse;
  • Başkaca sebeplerden dolayı posta ile tebliğ yapılmasına imkan bulunmazsa(harp,sıkıyönetim gibi);
  • Yabancı memleketlerde bulunanlara tebliğ yapılmasına imkan bulunmazsa;
 
Ah keşke beyana çağrılarıda tebligat kapsamından çıkarmasa idiler.İşini kaybetmiş batmış bir çok işletme borcu olunca sıkılıyor v.dairesine kapattım bildirimi için uğramıyor sırf işi terk dilekçesi verilmedi diye ödenemeyecek cezalara muhatap oluyor ders verir gibi.Borcu olsada terk dilekçesi verebilir hiç olmazsa ptt ile gönderir yoklamasını yaptırır borç ayrı konu alacağı olan icraya versin alsın.Halbuki beyana çağrı çıksa adam uyanacak terk dilekçesini verecek kurtulacak idarede uğraşmıyacak.Kopmuş iflas etmiş adama o işkolunca en yüksek hasılat elde eden rakibine emsal tarhiyat yapılıyor ve hiç ödenemiyor.İdarenin bu uygulamayı daha mantıklı bir hale getirmesi iki taraf içinde iyi olacaktır.Takip dosyaları azalacaktır.
 
Son düzenleme:
6183 sayılı yasanın 103. maddesi zaman aşımını kesen durumları açıklıyor. Bu maddenin son paragrafında ise zaman aşımının yeniden başlaması açıklanmış. Örneğin ödeme emri zaman aşımını durduruyor, ancak tebliğ tarihini takip eden yıl başından itibaren 5 yıl geçmesi durumunda tekrar zaman aşımına uğruyor.
 
beyana çağrı mı.mükellef her işi yaparken iyi kapatmaya geldimi beyana çağrı.istanbuldaki iş yükünden kim kimi çağıarcak.iş cezaya geldimi mükellef o kadar masum ki ilanen tebliğ hatalıymış.devlet az bile yapıyor.hele bi elektronik tebliğ başlasın o zaman gör sen kaçmayı
 
Üst