D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.852-TL) - Almama Cezası (2.426-Tl)

osmanaga

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Nis 2010
Mesajlar
118
Konum
Bursa
Şirket Adına kayıtlı 14+1 ve 17+1 kişilik minübüsler ile kendi personeline şehiriçi servis yapan işyerleri içi D3 yetki belgesi alınması gerektiği söyleniyor. Belge ücreti 7.122-Tl

Kara Yolları yönetmeliği ilk çıktığında şehiriçi ve 100 km ye kadar şehirlerarası personel taşıyanlarda muafiyet vardı. Ancak şimdi şart olduğu söyleniyor.

Bu konuda bilgisi olan var mı?
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Şirket Aracı İle Personel Taşımacılığı Hk.

Yapmış olduğum araştırma neticesinde Kara yolları taşıma yönetmeliğinde değişiklikler yapılmış ve D3 belgesi almak zorunlu hale gelmiş. Belge Ücreti 7.122-Tl Durmak yok Yola devam :) hayırlı olsun...


KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ

Eski Şekil
Kapsam
Madde:2
Bu Yönetmelik, kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla yapılan

yolcu ve eşya taşımalarını, taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, taşıma işleri organizatörlüğü, terminal işletmeciliği, oto kiralama işletmeciliği, dağıtıcılık ve benzeri faaliyetleri yapanlar ile taşıma işlerinde çalışanları, taşımalarda yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç, yapıları ve benzerlerini kapsar.

(Değişik fıkra: 21/02/2008 - 26794 S.R.G Yön\1.mad) Aşağıdaki taşıtlarla yapılan taşımalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

a) Özel otomobillerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.

b) Genel ve katma bütçeli dairelerle, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşıtlarla yapılan ticari olmayan taşımalar.

c) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait motorlu taşıt ve bunların römorkları ile yapılan taşımalar.

ç) Lastik tekerlekli traktörlerle çekilen römorklarla yapılan taşımalar.

d) Gerçek kişiler adına hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş kamyonet cinsi taşıtlarla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar.

(Değişik fıkra: 15/12/2004-25671 S.R.G. Yön/1.mad) Taşıma mesafesine bakılmaksızın il sınırları içinde yapılan yolcu taşımaları, 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımaları ile belediye sınırları ile mücavir alanı içindeki şehiriçi yolcu taşımaları, bu Yönetmeliğin kapsamı dışında olup; bunlar için Bakanlıkça çıkarılacak Yönetmelik yürürlüğe konuluncaya kadar, il sınırları içinde yapılan yolcu taşımaları ile 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımaları il ve ilçe trafik komisyonları ile işbirliği yapılmak suretiyle ilgili valiliklerce, belediye sınırları ile mücavir alanı içindeki şehiriçi yolcu taşımaları il ve ilçe trafik komisyonları ile işbirliği yapılmak suretiyle ilgili belediyelerce, bu Yönetmeliğin taşımacılar için getirdiği sorumluluk ve yükümlülükler dikkate alınarak düzenlenir.

Uluslararası anlaşmalar ile sıkıyönetim, savaş hali ve olağanüstü hal durumlarında uygulanacak hükümler saklıdır.



Yeni Şekil:
Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yönetmelik, kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla yapılan yolcu ve eşya taşımalarını, taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği ve benzeri taşımacılık faaliyetlerini yapanlar ile taşıma işlerinde çalışanları, taşımacılık faaliyetlerinde yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç, yapı, tesis ve benzerlerini kapsar.

(2) Servis taşımaları hakkındaki usul ve esaslar Bakanlıkça ayrıca düzenlenir.
(3) Aşağıdaki taşıtlarla yapılan taşımalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.
a) Özel otomobillerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.
b) Lastik tekerlekli traktörlerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.
c) Üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar.
ç) Resmi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ticari olmayan taşımalar.
d) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar.
e) Gerçek kişiler adına hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş kamyonet cinsi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar.
(4) 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri saklıdır.



Eski Şekil :)

D Yetki belgesi: Ticari amaçla otobüs ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır.

-
-
-
D3 Yetki belgesi: Yetki belgesi sahibinin adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt/taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini taşıyacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, verilir.




Yeni Şekil :

D türü yetki belgesi: Otobüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

-
-
c) D3 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir.
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Şirket Aracı İle Personel Taşımacılığı Hk.

çç) Otobüs: Yapısı itibariyle insan taşımak için imal edilmiş ve şoförü dahil 9 kişiden fazla yolcu taşımaya uygun olan motorlu taşıtı,


Yönetmeliğe göre 9 kişiden fazla yolcu taşıyan tüm araçlar için D3 yetki belgesi alınması gerekiyor. Bilginize...
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.122-TL)

Nedense bu konu çok önemli olmasına rağmen dikkat çekmedi :) Belki dikkat çeker diye başlığı değiştirdim. :)
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.122-TL)

Size gerekli cevap zaten verilmiş D2 veya D3 belgeleri gereklidir.
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.122-TL)

Bizim firmanında kendi servis aracı var geçen gün yapılan kontrollerde 4925 sk 26.mad.A bendine istinaden 2.201 TL ceza kesilmiş.Bu konuyla ilgili yapılacak bir şey varmıdır?D3 yetki belgesi alınacak benim öğrenmek istediğim ne zaman çıktı bu yönetmelik?
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.122-TL)

Ulaştırma bakanlığı sitesine bak. Orda yönetmelikler var.
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.122-TL)

ŞAYAN ' Alıntı:
Bizim firmanında kendi servis aracı var geçen gün yapılan kontrollerde 4925 sk 26.mad.A bendine istinaden 2.201 TL ceza kesilmiş.



Belge ücreti 2012 de : 7.852-TL

Belgesiz Taşıma yapma cezasıda : 2.426-Tl olmuş
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.852-TL) - Almama Cezası (2.426-Tl)

İşin ilginç yanı D4 belgesi almak zorunda olanlara aynı K belgesinde olduğu gibi iskonto söz konusu. Yani bu işi ticari olarak yapana indirim yapılıyor, sadece kendi personelini taşıyan firmalara hiçbir indirim yapılmıyor. Belli ki
devletimiz firmaları yoluncak kaz olarak görmeye devam ediyor. Durmak yok, yolunmaya devam :)
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.852-TL) - Almama Cezası (2.426-Tl)

Malesef bu kadar önemli bir belgeden kimsenin haberi yok. Koskoca Türkiye de sadece 510 adet D3 belgesi verilmiş. :)
 
Ynt: D3 Yetki Belgesi - Almak Zorunlu ( 7.852-TL) - Almama Cezası (2.426-Tl)

Arkadaşlar kolay gelsin.

Bir çok firmamızda kendi personelini taşımak için araçlar var.

Biz vergi dairesine servis işide yapacağız diyerek bildirdikten sonra D-4 belgesi alsak, nasıl olur.

Çünkü D-4 belgesi %70 indirimli.
 
Üst