Defter Bitmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
2008 yılına ait yevmiye defterini yazıyorum. fakat defter yaprakları bitti. arka sayfaya yazmak istemiyorum.
1-ilave defter tasdik ettirebilirmiyim. ettirirsem müeyyidesi ne olur.
2- 2008 yılı içerisinde farkedip te ilave defter tasdik ettirseydim bir şey farkedermiydi.

Ynt: defter bitmesi

1- Noter belki tasdik eder ama defterinizin zamanında tasdik edilmemiş sayfaları yok sayılır. Sonuçları;
a) KDV indirimleriniz red edilebilir.
b) Gelir ve kurumlar vergisi evrakta sahtecilik, vergi ziyaı ile suçlanabilirisiniz.
c) VUK usulsuzlık cevzası olabilir.

2-Hiç bişi değişmezdi.

Arkaya yazdırmakla tasdiksiz sayfaya yazdırma arasında fark yok.

sigorta yönetmeliğinden yaptığın alıntı aşağıdaki gibidir. bu yönetmeliğin dediği gibi sonradan tasdik ettirirsek bu defa vuk açısından ceza yemezmiyiz.

Md.111
Tasdikli sayfalarının dolması üzerine, yeni defter tasdiki yerine, belgeli bilgilerin yazım sayfaları kalmayan defterin tasdiksiz sayfalarına kaydedilen ay veya aylara

Merhaba ;

Alıntı yaptığınız yönetmeliğin ilgili maddesi ve devamı ;

ı- ) Tasdikli sayfalarının dolması üzerine, yeni defter tasdiki yerine, belgeli bilgilerin yazım sayfaları kalmayan defterin tasdiksiz sayfalarına kaydedilen ay veya aylara,

ilişkin defter kayıtları geçerli sayılmaz. Kullanılmaya başlanmadan önce tasdik ettirilmesi zorunlu olduğu hâlde tasdiksiz tutulmuş olan defterler hakkında defter ve belgelerin ibraz edilmemesine ilişkin hükümler uygulanır.

şeklindedir.

Sizin mesajınızdan sanki SGK ya göre geçerli gibi algılanılabilir ( ya da ben öyle yorumladım ) açıklık getirmek için yazıyorum.

Ynt: Defter Bitmesi

sayın muhasebe

ben yönetmeliğin ilgili kısmından alıntı yaptım. bu yönetmelikte belirtilen çok açık ve net. SGK kesinlikle böyle bir şeyi kabul etmiyor.

Dolayısıyla tasdik edilmeyen defterlerin ?yasal defter? olarak nitelendirilmesi ve bu defterlere kaydedilen ve alış faturalarında gösterilen KDV?lerin indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Bu hususta Danıştay da görmüş olduğu davalarda görüşümüze paralel kararlar vermiştir:

Danıştay 7.dairesi, 2004/576 no?lu kararında yevmiye defterinin tasdiksiz kısımlarının, yasal defter; bu kısma yapılan kayıtların da yasal deftere kayıt olarak kabulüne olanak bulunmadığı, bu sebeple; aynı kayıtlarda yer alan katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağına hükmetmiştir.

Aynı Danıştay dairesi başka bir davada (2004/840 no?lu karar) şu kararı vermiştir: ?Mükelleflerin, defterlerini vergi usul kanununun 171'inci maddesinde sayılan maksatları sağlayacak şekilde tutacakları ve tasdiki zorunlu defterlerini, kullanacakları yıldan bir önceki yılın son ayında tasdik ettirmeleri gerekir. Tasdik ettirilmemiş defterlere yapılan kayıtlar hiç yapılmamış sayılır. Bu şekilde defterlere kaydedilen faturalarda yazılı katma değer vergileri indirim konusu yapılamaz.?

Danıştay 9.dairesi de 1997/4207 no?lu kararında ?kanuni defterlerin tasdiksiz olması halinde katma değer vergisi indirimlerinin kabul edilemeyeceğine? hükmetmiştir.

Yüksek Yargı görmüş olduğu başka davalarda da paralel kararlar vermiştir.

Vergi kanunları bakımından her muhasebe defteri yasal defter olarak nitelendirilmemektedir. Bu sebeple VUK?nun ilgili hükümlerinde tutulması zorunlu kılınan defterlerin yasal niteliğinin kazanılmasında; sadece bu defterlerin Kanunda sayılmış olması ve ilgililerce tutulmuş olması yeterli olmamakta; aynı zamanda VUK?nun 223.maddesinde belirlenen tasdik makamlarınca da tasdik edilmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla açıklanan şartları taşımayan defterler yasal defter kapsamında değerlendirilemeyeceğinden; bu defterlere kaydedilmiş olsa dahi alış belgelerinde gösterilen KDV?leri 3065 sayılı KDVK?nun 34.maddesi uyarınca indirim konusu yapılamayacaktır

KURUM TATBİKATI (SGK)

Defterlerin geçerliliği ile ilgili olarak Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü çıkarmış olduğu 16/16 Ek sayılı Genelgesinde (Genel müdürlük talimatı niteliğinde) ;

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinim 21 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtildiği üzere, kullanılmaya başlamadan önce tasdik ettirilmesi zorunlu olduğu halde, tasdiksiz tutulmuş olan defterler muteber sayılmayacaktır.

Diğer Kanun hükümlerine göre tutulmakta olan defterlerin tasdike tabi olup olmadıkları ve tasdik mercileri genellikle ilgili kanunlarda belirtilmiştir. Bu itibarla, ilgili kanuna istinaden tasdike tabi olmayan defterlerde kurumca tasdik keyfiyeti aranmayacaktır

nguroy ' Alıntı:
Kızıldereli ' Alıntı:
arkasına yazdırın bu saatten sonra ek defter olmaz yıl bitmiş

Aynen katılıyorum. Çünkü bu uygulama genelde kabul edilebiliyor.

- Noter belki tasdik eder ama defterinizin zamanında tasdik edilmemiş sayfaları yok sayılır. Sonuçları;
b) Gelir ve kurumlar vergisi evrakta sahtecilik, vergi ziyaı ile suçlanabilirisiniz.

2-Hiç bişi değişmezdi.

Sayın nguroy bu üstteki alıntılar sizin bunlarda bir çelişki yokmu yoksa benmi yanlış anladım

ferhat

Merhaba

Bende sayın Nizam Üstad'la aynı görüşteyim, tasdiksiz kullanmaktansa defterin arkasına kullanılsın. Her halükarda iki yöntemde doğru değil ama yapacak birşey yok maalesef.

Saygılar.

1-Ana hesap bazında yevmiye çekin.

2-Ya da Yevmiye kayıtlarında düzenleme yapıp kısaltın.

Örneğin 120-320 kayıtlarınızı ayrıntılı tutuyorsanız bunları tek hesap olarak 120.100 -320.100 gibi toplayın.

nguroy ' Alıntı:
1- Noter belki tasdik eder ama defterinizin zamanında tasdik edilmemiş sayfaları yok sayılır. Sonuçları;

2-Hiç bişi değişmezdi.

Ne olursa olsun (arkaya sayfaya yazdırılsa bile) sonuç yukardaki görüşünüzdür.

Sayın nguroy

Ben bu mesleği yapanların defter tasdik aşamasında neden böyle davrandıklarını anlamıyorum.Masraf desen değildir diye düşünüyorum.500 sayfanın parasını veren 1000 sayfanında parasını verir değilmi bu konunun sonuçlarını bu mesleği yapanlar bilir

saygılar ferhat

Evet sn. ferhat;

Elbette bence de size katılmamak mümkün değil. Yani baktın 500 sayfa geçen sene yetmiş mi ? ya da yarısı mı kullanılmış! ona göre karar verirsin.
Ben yönetici olduğum şirketlerde hep 10000 sayfa yaptırıyorum. bazı seneler 2000 sayfa kalıyor , bazı seneler ise 1000/500.

Bir konuda yevmiye ve envanterin kapanış tasdiki meselesi. Maalesef çok büyük çoğunlukla bürocu arkadaşlar bunu ihmal ediyorlar.
Halbuki çok yazıldı , defter defter olmaktan çıkabilir.

eğer defteri yazdırmadıysanız ve sayfa yetmeyecek diyorsanız bence de ana hesap bazında yazdırın, bir sorun olmaz (yalnız bu durumda onaysız kağıda detay hesap bazında da ayrıca döküm almanız gerekir).

• eğer defteri yazdırdınız ve ortada kaldı, defter bittiyse;
    • defteri onaylayan notere yazılmış defterle birlikte gidip durumu izah edin.
    • sizdeki defteri iptal edip aynı yevmiye no ile yeni bir defter onaylatın (bunu bir çok noter rica edilip masrafları açıktan (makbuzsuz) ödenmek şartıyla yapar, daha önce yaptırdık)
    • yeni onaylattığınız deftere ana hesap bazında yazdırın, olmadı bazı kayıtları birleştirin kayıtlarınızda

2-Hiç bişi değişmezdi.

Sayın Nguroy

Ben 2.soruya verdiğiniz cevabı tam anlayamadım. Şöyleki;
2008 Yılı İçin 500 Syfa tasdik edilmiş.
10.ayda baktık ki 500 sayfa yetmeyecek.Kullanmaya başlamadan önce 01.11.2008 - 31.12.2008 dönemi için ayrı defter tasdik ettik. Bu durumda 2 aylık süre için Kdv indiriminin kabul edilmemesi gibi bir durum olmaz diye düşünüyorum. Atladığımız bir yerler mi var?