fonradar

Demirbaş Ve Taşıt Satış Kdv'lerinin İlave Edilecek Kdv Olmaması Gerektiği Görüşü

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,708
Konum
İstanbul
Selamlar
Çorum vergi dairesi müdürlüğü Çorum Smmm Odası'na aşağıda özetlediğim görüşünü sunmuştur.Bilgilenmeniz amacıyla paylaşıyorum.

Sayı:B.07.4.def.4.19.00.30.00-11/15.12.2010
Konu:Demirbaş Satışları

Bilindiği üzere 3065 sayılı KDVK'nun 53.nolu sirküleri ile iade talepleri elektronik olarak alınmakta ve iadeye konu belgelerin analiz ve değerlemeye tabi tutulması neticesinde alınan "kdv iade kontrol raporu'nda" bazı mükellefler ile 1.veya 2.kademedeki alt mükelleflerin beyan ve bildirimlerinde tutarsızlıklar tespit edildiği,bu tutarsızlıkların ise genelde demirbaş ve araç satışları ile ilgili KDV'nin "ilave edilecek kdv" sütununda beyan edilmesinden kaynaklandığı anlaşılmıştır.

...
...
24 sıra nolu kdv sirkülerinin 2/b bölümünde kdv mükelleflerinin vergiye tabi işlemlere ilişkin bedelleri (alıcının tevkifat uyguladığı işlemler hariç) vergi oranları itibariyle ayrı ayrı beyan etmeleri gerektiği belirtilmiştir. Bu hüküm ve açıklamalar gereğince mükelleflerin işletmelerinde kayıtlı araç veya demirbaş satış işlemi mutad ve sürekli faaliyet konusunu oluşturmamakla birlikte kdv uygulaması bakımından ticari nitelik taşıyan bir teslimdir. Dolayısıyla söz konusu işleme ait hasılatın ilgili dönem kdv beyannamesinde teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını oluşturan bedel olarak matraha dahil edilmesi gerekmektedir. denilmektedir.Bu itibarla mükelleflerinizin mağduriyetine neden olunmaması bakımından konu hakkında odanız mensuplarına duyuru yapılması hususunu,bilgilerinize rica ederim.


Saygılar
 
Ynt: Demirbaş ve taşıt satış kdv'lerinin ilave edilecek kdv olmaması gerektiği görüşü

Bne şimdiye kadar İlave edilecek kdv sütununda göstermekteydim. Çorum Vergi Dairesi Müdürlüğü konuya farklı bir boyut kattı bu yazısıyla.. Diğer üstatların konu hakkındaki görüşlerini merak ediyorum. İyi çalışmalar.
 
Ynt: Demirbaş ve taşıt satış kdv'lerinin ilave edilecek kdv olmaması gerektiği görüşü

100 yıllık uygulama bugün mü değişecek. söyledikleri işlemi muhasebeye uyarlamak bile zor. iade kdv yi ödüyoruz ,satış karı varsa gelir hesabına yazıyoruz bu işi daha fazla bulandırmanın manası ne?
 
KDV'nin konusu satış değil teslimdir. KDV beyannamesindeki matrah bölümünde ise "satış matrahı" değil "kdv matrahı" yazılır. bu yüzden her türlü demirbaş ve araç satışları kdv'nin konusunu oluşturur. ilave edilecek kdv'ye değil direkt olarak matraha dahil edilmelidir. defter kayıtları ayrı bi şey, kdv beyannamesi ayrı bi şeydir.
 
Allah allah, böyle bir sorun mu varmış? Şaşırdım gerçekten de. Her türlü mal teslimi ve hizmet KDV matrahı ve hesaplanan KDV satırlarında gösterilir zaten, Çorum Vergi Dairesi veya başka bir idari birimin görüşünü almaya gerek yok ki böyle bir konuda. Zaten ilave edilecek KDV satırında nelerin yer alacağı çok açık değil mi?

"Bu satırda; fazla ve yersiz hesaplandığı anlaşılan vergiler, işlemin kısmi istisna kapsamına girmesi nedeniyle indirim hesaplarından çıkarılması gereken vergiler ve çeşitli nedenlerle düzeltme amacıyla "Toplam KDV" içine alınması gereken vergiler beyan edilecektir."

Ben bu tanımın içinde hiç te taşıt veya demirbaş satışına istinaden hesaplanan KDV'yi göremiyorum.
 
Selamlar
Koray bey maalesef,teoride böyle bir sorun yok tabi,ama uygulamalarda yani pratikte çoğu meslekteşımız "ilave kdv" uygulaması yapmakta hatta buna paralel ve aynı görüşleri içeren bazı makaleler bulunmaktadır.Eminimki 10 kişinin yarısı bu tür teslimleri ilave kdv satırında göstermektedir.Konuyu ilk paylaşmamdaki amaç yanlış yapılan uygulamanın doğrusunu hatırlatmak içindir.
Fakat,ilave kdv yapılması düşüncesini savunan meslektaşlarımda bana göre çokta haksız değillerdir.Nitekim demirbaş ve taşıt türündeki satışlar 6'lı hesaplarda takip edilmediğinden,meslektaşlarımız beyannamedeki kümüle satış matrahı ile kayıtlardaki 600 ve 601'i tutturmak için olsa gerek, bu tür satışları matrahta göstermeme ve kdv'yi de ilave kdv satırında gösterme ihtiyacı hissetmektedirler.Tabiki yaklaşım hatalı olunca ister istemez uygulamada hatalı olmaktadır.Bu fikir mutlaka zamanında biri tarafından öne atılmış ve çoğunlukta benimsemiş olacak ki halen uygulamalarına rastlanmaktadır.Bana göre bu yanlış uygulamanın yapılmasındaki amaç,son mesajınızda tırnak içinde yazdığınız tanıma göre değil de tamamen kayıtlardaki 600-601 hesapları ile beyannamedeki kümüle kdv matrahını tutturmak için yapılmaktadır.Neticede yanlış bir yaklaşım ve yanlış bir uygulamadır...
Saygılar
 
Sayın twolf,

çok haklısınız ancak 600 601 hesapların tutturulması meselesine de maalesef vergi incelemeleri sebep oldu. İnceleme elemanları başlangıçta KDV beyanı ve satış hesapların birbirini tutmuyor diye birhayki sıkıntı yarattılar. Ancak sağlam kayıt ve açıklamalar karşısında "doğru değil ama kabul edelim" gibi bir durum yarattılar. Herhalde bu tortular hala devam ediyor.

Saygılar,
Kevork
 
İşte bende o nedenle meslektaşların çokta haksız sayılmadığı görüşündeyim.Bir şekilde bu uygulamayı yapma gereği duymuşlardır.Bir anlamda yönlendirilmişlerdir. Fakat nihayetinde yanlış bir uygulamadır.Yeni yeni herhalde günah çıkarmalar başlamıştır :)
 
Üst