Di̇i̇b Kapsamında Ham Madde Alınıp Mamül Olarak Satılması

muratgormez

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Ara 2015
Mesajlar
145
Konum
istanbul
Merhaba

DİİB kapsamında alınan kumaşın üretimde kullanılıp kot olarak dış ticaret firmasına kdv li olarak satılmasında engel var mı acaba ? Dış ticaret firmasıda kdv li olarak aldığı bu mamülün alımında yüklendiği kdv iadesini talep edecek.. Son çıkan tebliğ ile kafam çok karıştı.
 
Merhaba,

- DİİB kapsamında alınan kumaşın üretimde kullanılıp kot olarak dış ticaret firmasına kdv li olarak satılmasında engel var mı acaba ?

Meri mevzuata göre satamazsınız.

Ancak, satış yaptığınız firma DİİB' ne sahipse (sizin sattığınız ürün bu DİİB' de ham madde olarak gözükmesi şartıyla) ihraç kayıtlı satış yapabilirsiniz.

KDV Uygulama Tebliğinin ilgili bölümü

Dahilde işleme izin belgesi (DİİB) sahibi mükelleflerin, 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında temin ettiği malları kullanarak ürettiği malların DİİB sahibi alıcılara 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimi mümkündür. Ancak, bu kapsamda teslim edilen malların diğer DİİB'nin girdisi mahiyetinde olması ve her bir DİİB'nin dahilde işleme mevzuatına uygun olarak kapatılması gerekir.

Öte yandan, 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği mallar nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz. Ayrıca bu kapsamda yapılan işlemlerde, imal edilen mallar ihraç edilmeden herhangi bir iade işlemi yapılamaz.
 
Şükrü bey tebliği okuduğumda bende yapılamaz olarak anlıyorum. ancak 15/02/2017 tebliği yorumlayan ymm aşağıdaki yorumu yapınca atladığım bir şey mi var diye tereddüt ettim. Cevap için teşekkür ederim..



15.02.2017 Gün ve 29980 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 11 Seri Numaralı KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin.19.Maddesi uyarınca DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.

Yine, aynı Tebliğinin aynı maddesi uyarınca DİİB sahibi mükellef tarafından bu belge kapsamında üretilen mallar,

1- İmalatçı ve aynı zamanda DİİB sahibi firma tarafından doğrudan ihraç edilebilir,

2- İmalatçı ve aynı zamanda DİİB sahibi firma tarafından 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) veya geçici 17 nci maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla teslim edilebilir.

3- DİİB sahibi mükellefin belge kapsamında yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği hammaddeleri kullanarak ürettiği mamuller, KDV hesaplanarak ihracatçı bir firmaya teslim edilebilir. Buna göre, DİİB kapsamında üretilen malların KDV hesaplanarak (3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan KDV hariç) teslim edilmesi halinde, ihracatçılara bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin iadesi yapılır.
 
Bakanın açıklaması tersini söylüyor..


Bakan Ağbal, söz konusu düzenleme ile indirimli orana tabi konut teslimlerine ilişkin iade uygulamasında sıkça sorulan ve sürecin uzamasına neden olan konuları da açıklığa kavuşturduklarını bildirdi.
KDV iade sürecine ilişkin bir düzenleme daha yaptıklarını anlatan Ağbal, "Dahilde İşleme İzni kapsamında üretilen malların KDV hesaplanarak teslim edilmesi halinde, ihracatçılara yapılacak KDV iadelerine ilişkin dış ticaret sermaye şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerine tanınan haktan tüm ihracatçı mükelleflerin faydalanmasını sağladık." dedi
 
Üst