Doktorlara Pos Cihazı Zorunluluğu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alper
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

alper

Katkı Sunan Üye
379 no'lu vergi usul kanunu teblliğini okudum. 01/06/2008 tarihinden itibaren doktorların(veterinerler ve diş hekimleri dahil) özel muayenehanelerinde pos cihazı bulundurmaları zorunludur deniyor. Ancak belirtilen şartları taşımayanların bu zorunluluk dışında kaldıkları yazılı. İnceledim ancak bu şartların neler olduğunu göremedim. Bilgi sahibi arkadaşlar varsa cevap rica edecektim. Teşekkürler...

Ynt: Doktorlara pos cihazı zorunluluğu

alper ' Alıntı:
Ancak belirtilen şartları taşımayanların bu zorunluluk dışında kaldıkları yazılı. İnceledim ancak bu şartların neler olduğunu göremedim. Bilgi sahibi arkadaşlar varsa cevap rica edecektim. Teşekkürler...

Merhaba ,

Tebliğde burası var da ben mi göremiyorum ?Sn alper yardımcı olur musunuz ?

Yoksa şartları taşımayanlar'ı farklı mı yorumluyorsunuz ?

Evet. Yanlış yorumlamışım. "Gerekli şartları taşımayan" derken doktorlardan değil POS cihazlarından bahsediliyormuş:)

Hastanelere Part tıme poliklinik hizmeti veren bir doktor her ay hastanelere serbest meslek makbuzu kesmektedir.
Bu tarz çalışan doktorların POs cihazı alması konusunda bilgisi olan var mı?
Muayenehanesi yok, evi adres gösterilmiş durumdadır
Şimdiden teşekkürler

Ynt: Doktorlara Pos Cihazı Zorunluluğu

Kısaca; eğer pos kullanıyorsanız bu tebliğdeki şartlara uygun makina kullanacaksınız yok benim kredi kartı ile işim yok diyorsanız bu tebliğ sizi ilgilendirmiyor.

SİBEL ' Alıntı:
Hastanelere Part tıme poliklinik hizmeti veren bir doktor her ay hastanelere serbest meslek makbuzu kesmektedir.
Bu tarz çalışan doktorların POs cihazı alması konusunda bilgisi olan var mı?
Muayenehanesi yok, evi adres gösterilmiş durumdadır
Şimdiden teşekkürler

Aynı durum bizdede var, pos makinesi aldırmıyoruz

nane ' Alıntı:
Kısaca; eğer pos kullanıyorsanız bu tebliğdeki şartlara uygun makina kullanacaksınız yok benim kredi kartı ile işim yok diyorsanız bu tebliğ sizi ilgilendirmiyor.

Merhaba ;

Sn nane, bu yanıtınız soruyu soran Sn SİBEL için mi geçerli yoksa genel mi yazdınız ?

Eğer genel ise sanırım yanlış anlamalara yol açacaktır. Ben bir an muayanehanesi olan bir serbest meslek erbabı doktor eğer pos cihazı kullanmıyorsa bu tebliğe de dikkat etmeyecek diye yorumladım yazdığınızı da.

Açıklamakta yarar var diye düşünüyorum.

Elinde pos makinası yoksa kullanmıyorsa ve kullanmakta istemiyorsa tebliğin 2 nolu bölümü ile ilegilenmenize gerek yok. Bu tebliğ ile zorla pos makinası kullanacaksınız demiyor, eğer kullanıyorsan tebliğdeki şarta uygun makina kullanacaksın pos makinasından çıkan fiş aynı zamanda sm makbuzu yerine geçeceği için ayrıca makbuz kesmeyeceksin demektedir.

Merhaba ;

Sn nane , sizin gibi düşünmüyorum.

Benim anladığım da 1.6.2008 den itibaren mecburcu olunduğudur.

Kullanmıyorsa veya kullanmak istemiyorsa gibi bir açıklama göremiyor ve yorumlayamıyorum.

Tekrar merhaba ;

Bazı illerin Tabibler Odası web sayfalarına baktığımda da Oda Yönetim Kurullarının üyelerine davaların açıldığı ama halen sonuçlanmadığını yazıyorlar.

İzmir Tabibler Odası Açıklaması ndan son paragraf
Tebliğe karşı açılan davalar henüz sonuçlanmamakla birlikte 01.06.2008 tarihinde başlaması düzenlenen uygulamanın ertelenmesi yönünde Maliye Bakanlığı?nın bir duyurusu olmamıştır. Bu nedenle, yürürlükte bulunan tebliğ uyarınca işlem yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

2.3- Uygulama Usul ve Esasları

a) Anılan mükellefler, 1/6/2008 tarihinden itibaren işyerlerinde bu Tebliğde belirtilen özelliklere sahip POS'ları bulunduracaklar ve kullanacaklar; söz konusu şartları taşımayan POS'ları kullanamayacaklardır. Bahsi geçen mükellefler gerekli şartları taşımayan POS'ları 1/6/2008 tarihinden itibaren mevcut halleri ile kullanamayacaklarından, bu cihazlar sahipleri (bankalar, katılım bankaları vb.) tarafından ya toplanacak ya da bu Tebliğde yer alan esas ve usullere uygun hale getirilecektir.
...
e) Mükelleflerin işyerlerinde bu Tebliğde öngörülen POS'ları kullanıyor olmaları serbest meslek makbuzu düzenleme mecburiyetlerini kaldırmamaktadır. Zira bedeli kredi kartı kullanılmaksızın ödenen hizmetler için POS'ların kullanılması söz konusu olmamaktadır. Bu durumda, anılan mükelleflerin bedelini kredi kartı kullanılmaksızın (nakit, çek, havale vb. olarak) tahsil ettikleri hizmetler için Vergi Usul Kanununa göre serbest meslek makbuzu düzenlemeleri gerekmektedir.
Sizce maliye "pos makinasını zorla alacaksın bankaya her ay kullanım ücreti ödeyeceksin ister kullan ister kullanma" mı diyor?
Buradaki amaç pos makinasındaki çıktının sm mak. yerine geçerek ayrıca makbuz kesilmesini kaldırmak, yakın gelecekte tüm pos kullananlara yayarak pos fişinin ft/yk fişi yerine kullanılarak kırtasiyeyi azaltmaktır.

Merhaba ;

Sizce maliye "pos makinasını zorla alacaksın bankaya her ay kullanım ücreti ödeyeceksin ister kullan ister kullanma" mı diyor?

Evet aynen öyle diyor.

Diyor ki eğer okudu iseniz zaten bu yüzden de tüm odalar dava açmış ve sonucu bekliyorlar.

KK kullanarak ödemek isteyen vatandaşa özel POS 'ı kullanacaksın başka bir ödeme türünü seçene de normal SM makbuzu düzenleyeceksin diyor.

Sayın Meslekdaşlar,
Antalya Mali Müşavirler Odası heyetinin Antalya Defterdarlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na yaptıkları ziyaret esnasında bu konu gündeme gelmiş ve Mali İdarenin yetkili ağzından net ifade;
  • Tebliğde adı zikredilen tüm hekimlerin 01/06/2008 tarihinden itibaren işyerlerinde POS cihazını bulundurmaları zorunludur
  • Halen POS cihazı kullananlar bu cihazlarını tebliğde belirtilen esaslara uygun cihazlarla değiştireceklerdir.
  • Halen işyerlerinde POS cihazı bulundurmayan hekimler 01/06/2008 tarihine kadar bu cihazları temin edeceklerdir.

Kolay gelsin..

bende sayın muhasebe gibi düşünüyorum. Anılan mükelleflerin pos makinası kullanma mecburiyetlerini zorunlu hale getiriyor. Ücretini nakit olarak veya çek ile ödemek isteyenlere ayrıca sm. makbuzu düzenlemek gerekiyor. Ayrıca kredi kartı olmayanlar ne yapacak. Saygılarımla

merhaba

bu nasıl iş anlamadım.Doktor mükelleflerimden gelen şikayette şu.Daha önce denedim ama gerekli aylık çekim kotasını tuturamadığım için yüksek komisyon kesintisine uğradım iptal ettirdim oldu.Bu da doğru.Bir kısım banka halen bu cihazlardan bulunmadığını söylemiş.Tabi insanlar haklı olarak hep çalıştıkları bankalara yöneldiler.Bu posları temin edemeyen bankaların dışında diğer bir bankayı tercih ettiler mecburen ve yine hesap açma ve diğer adlar altında ücret ödediler.Yani bunun ne işe yaradığı kime yaradığı meçhul.

Doktorlarda nakit tahsilat

SORU: Haziran ayı başından itibaren doktorlar artık kredi kartı ile tahsilat yaparken özel POS makineleri kullanacaklar. Bu makinelerin vermiş olduğu fişler aynı zamanda serbest meslek makbuzu yerine geçecek. Bu durumda doktorlar nakit tahsilat yapamayacaklar mı? Eğer doktorlar nakit tahsilat yapmak isterlerse yapmış oldukları tahsilatı nasıl belgelendirecekler?

YANIT: Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 379 sıra numaralı genel tebliğde yapılan açıklamalar uyarınca hekimler 01.06.2008 tarihinden itibaren işyerlerinde kredi kartı okuyucusu (POS cihazı) bulundurmak zorundadırlar.

Bu cihazların vereceği belge üzerinde; mükellefin bilgileri, tarih, saat, sıra numarası, hizmetin cinsi, vergi dahil tutarı ve benzeri bilgiler yer alacaktır. Ayrıca söz konusu belgelerin üzerine "Bu belge VUK uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir." İbaresi basılmış olacaktır.

Hekimlerin ( diş hekimleri ve veteriner hekimler dahil ) işyerlerinde POS cihazı kullanıyor olmaları serbest meslek makbuzunun düzenlenmesine engel oluşturmayacaktır. Çünkü bedeli kredi kartı kullanılmaksızın ödenen hizmetler için POS'ların kullanılması söz konusu olamayacaktır. Bu durumda anılan mükelleflerin bedelini kredi kartı kullanılmaksızın nakit, çek, havale, ve benzeri nitelikteki ödemelerde tahsil ettikleri hizmet bedelleri için Vergi Usul Yasası hükümleri uyarınca serbest meslek makbuzu düzenlemeleri ve vermeleri gerekmektedir.

Ayrıca 01.06.2008 tarihinden itibaren işyerlerinde POS cihazı bulundurmayan veyahut da 379 sayılı tebliğ ile belirtilen şartlara uygun olmayan cihazları kullanan mükelleflere Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 355/1. maddesi uyarınca 1.490 YTL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Bumin Doğrusöz

28.05.2008

Mükelleflerin işyerlerinde kullanılması zorunlu POS'ları bulundurmaları ve kullanmaları "serbest meslek makbuzu" düzenleme zorunluluğunu kaldırmamaktadır. Çünkü bedeli kredi kartı kullanılmaksızın ödenen hizmetler için hedeflerin bedelini kredi kartı kullanılmaksızın nakit, çek, havale ve benzeri serbest meslek makbuzu düzenlemeleri gerekmektedir.

Veysi Seviğ