Doktorların Birden Fazla Şirkete Ortak Olması

MELEK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
200
doktorlar birden fazla şirkete ortak olabilirlermi yoksa bir yasak varmıdır.
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Sayın Melek Hanım,

Bahsttiğiniz doktorların devlet memuru olup olmadığını belirtirseniz ona göre cevaplarız.

Devlet memuru değllerse bir sakınca yoktur.
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Sayın Melek Hanım,

Yukarıdaki yazıma ilave yapıyorum kişi hekimse fakat doktorluk mesleğini yapmayıp başka işlerle iştigal ediyorsa tıpkı SM ve SMMM lerde olduğu gibi yani belgesi var ama ticari faaliyette bulunmak gibi(mesleğini icra etmiyor çalışanlar kütüğüne kayıtlı değil sadece belgesi var yani mesleğini icra etmiyorsa) her türlü faaliyette bulunabilir
Ama bunun dışındakiler için
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete
Tarih: 28.4.2004; Sayı: 25446

Türk Tabipleri Birliğinden:
Geçici Olarak Meslekten Alıkoyma Cezası
Madde 5
d) Birden fazla yerde muayenehane açmak veya çalıştırmak
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

benimde buna benzer bir sorum var devlet memuru olmayan, serbest meslek erbabı olarak işyeri var burda muayne yapıyor, başka şirkette sağlık ürünlerinin alımı ve satımı işinede ortak, birde kan tahlil labaratuvarına ortak olmak istiyor bu iki şirkettede muayne falan olmuyor bunun sakıncası varmı?
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Sayın Durmuş,

Doktorlar kendi kanunlarnı bilmek zorndalar.Onların kanunu biz bilmek zorunda değiliz.Yukarıdaki kanun doktorların kanunundan alıntıdır.
TCK na göre yasak olan birşeyin alımı satımı yapılırsa, TCK na göre işlem görür ama vergi açısından vergisini öderse, Eğer yasak olan birşeyi yaparlarsa kendi odaları onları cezalandırır.Sizi bağlamadığı gibi vergi dairresini de bağlamaz o da vergisi alır.
SM ve SMMM ler ticaretle uğraşamaz.Ama çoğu uğraşıyor.Yakalandığındada cezasını görür.
Siz defterlerini tutuyorsanız tutmaya devam edin bu sizin sorununuz değil.
Herkes kendi kanunu bilmek zorundadır.
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Sayın Sinangil bu konuyla ilgili tabipler odasını telefonla aradım bana aynen şu cevabı verdiler sizin muhasebeciniz yokmu ona sorun onun bilmesi gerekiyor dediler ve soruma yanıt veremediler ben üsteleyince onlarında bi haber olduğunu anladım , bana tabipler odasının avukatının telefonunu verdiler.
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Sayın Serhat,

El insaf yani tüm kanunları bileceğiz birde odaların kendi kanunlarnı bileceğiz bu nerede görülmüş.
Bence tabipler odasını boşuna aramışsınız.Oradaki memur sıradan memurdur.Herkes herşeyi bilemez.Vergi Dairelerinde bile her memur herşeyi bilemez.Bunun sonucuda Vergi Dairesindekilerin hepsi sınavsız SMMM olamıyor. İnternetten tabibler odasına girip onların kanununa göz gezdirebilirdiniz.Ben öyle yaptım.
 
doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Sayın Meslektaşlar;
Doktorlar birden fazla şirkete ortak olabilirler ancak bazı şartları var tabii. Bu konuyu iki koldan incelemek gerek. Birincisi 657 sayılı devlet memurları kanunu, ikincisi 1219 sayılı tababet ve şuabatı san'atlarının tarzı icrasına dair kanun.
1- 657 sayılı devlet memurları kanunu 28 md gereği devlet memuru olan doktorların Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmaları, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev almaları ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olmaları (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç) yasaklanmıştır.
Aş. ve Ltd.Şti. lerde söz konusu devlet memuru doktorların kanuni temsilci (şirket müdürü-şirket müdürü tayin edilmediği durumlarda AŞ. lerde yönetim kurulu veya Ltd.Şti.lerde diğer ortaklar otomatikman kanuni temsilci sayılır –dikkat) sıfatını kazanmadıkları ve şirkette herhangi bir görev almadıkları sürece şirket ortağı olmaları mümkündür.
Bu yasaklara uyulmaması durumunda ise 657 sayılı yasanın 125 md. Hükmü ile cezalandırılırlar (D - Kademe ilerlemesinin durdurulması : Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır).
2- 1219 sayılı tababet ve şuabatı san'atlarının tarzı icrasına dair kanunun 12 md. ne göre “Bir tabibin, ikametgahı müstesna(kuraldışı) olmak üzere müteaddit(birçok) yerlerde muayenehane açarak icrayı sanat etmesi memnudur(yasak edilmiş)” yasak edilmiştir. Evi dışında ister ikinci bir muayenehane açarak ister ortağı olduğu başka şirketlerde bu faaliyeti yürütmesi bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Bu yasağa uyulmaması durumunda ise hekimler Disiplin yönetmeliği 5 nci maddeye göre geçici olarak meslekten alıkoyma cezası ile cezalandırılırlar.
3- Son olarak ise 21.06.2005 tarihinde yürürlülüğe giren 5371 sayılı kanun ile “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte il sağlık müdürlüğü ve başhekimlik görevini yürütenlerden mesleklerini serbest olarak icra etmekte olanlar, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde serbest meslek faaliyetlerine son vermek veya bulundukları görevlerden ayrılmak zorundadırlar” hükmü eklenmiştir.

Konu ile ilgili Devlet Personel Başkanlığının ve Danıştay 1 ve 5 nci Dairelerinin çeşitli kararları bulunmaktadır. Cevaplarımdan tatmin olmayan veya dayanak arayan arkadaşlara bu kararları e-mail yolu ile gönderebilirim.

Tüm Meslektaşlara İyi Çalışmalar………
Saygılarımla

Özlem ERAY
Serbest Muhasebeci
 
Ynt: doktorların birden fazla şirkete ortak olması

Günaydın,

Devlet memuru olan bir doktor limited şirket ortağı olabilirmi?? şirket müdürü olmadığı sürece ortak olmasında bir sakınca yok olarak anladım yukarıdaki yazılardan yanlış anlamışsam lütfen düzeltin..Bugün bir şirket kurucam ve ortaklardan bir tanesi doktor yanlış bişey yapmamak için yardımınıza ihtiyacım var lütfen acilen yardımlarınızı bekliyorum..Şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: Doktorların Birden Fazla Şirkete Ortak Olması

" Aş. ve Ltd.Şti. lerde söz konusu devlet memuru doktorların kanuni temsilci (şirket müdürü-şirket müdürü tayin edilmediği durumlarda AŞ. lerde yönetim kurulu veya Ltd.Şti.lerde diğer ortaklar otomatikman kanuni temsilci sayılır ?dikkat) sıfatını kazanmadıkları ve şirkette herhangi bir görev almadıkları sürece şirket ortağı olmaları mümkündür.
Bu yasaklara uyulmaması durumunda ise 657 sayılı yasanın 125 md. Hükmü ile cezalandırılırlar (D - Kademe ilerlemesinin durdurulması : Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır"



AŞ ortağı olabilir ancak ltd ortağı olamaz.
 
Ynt: Doktorların Birden Fazla Şirkete Ortak Olması

Sn nguroy çok teşekkür ederim.Şirket müdürü olmadığı sürece ortak olmasında bir yasak sözkonusu değil o zaman.Bir sorum daha olacak müsadenizle.Aynı anda bir kişi iki şirkette şirket müdürü olarak görev alabilirmi? Durum şöyle bir şirketi olan ve şirkette müdür olarak görev yapan şahıs ikinci bir şirket kurmak istiyor ve kurulan bu şirkette bir doktorla ortak olacak doktor şirket müdürü olamayacağı için zaten bir şirkette müdürlük görevi olan şahıs şirket müdürü olmak durumunda yada dışardan bir şirket müdürü atanacak.Bir sakıncası varmıdır?? acilen yorumlarınızı bekliyorum.Çok teşekkür ediyorum şimdiden...
 
Ynt: Doktorların Birden Fazla Şirkete Ortak Olması

657 sayılı DMK' nın 28. maddesiyle getirilen ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı, Kanun' un genel gerekçesinde belirtildiği üzere yerleşmiş içtihatlar ve çeşitli çevrelerden alınmış mütalaalarda düzenlenmiştir. Yasa bu şekilde kanunla belirtilen yasaklar dışında devlet memurlarına kendi sınıflarıyla ilgili olarak kendi tüzüklerinde yasaklar koymaya ve bunların ihlali halinde disiplin hükümlerini uygulamaya imkan vermektir. Devlet memurlarına getirilen bu yasak kötüye kullanılmak suretiyle içinde bulunduğu ticari işletmeye avantaj sağlaması önlenmek istenmektedir.

Devlet memurlarının anonim ve limited şirketlere kanuni temsilci sıfatını haiz olmaksızın ve herhangi bir görev almaksızın ortak olabilmeleri, anonim şirkete ait hisse senetlerine sahip olmaları yasak kapsamında değerlendirilmemelidir. Memurların yasak kapsamında değerlendirilecek şekilde anılan şirketlere ortak olmaları veya görev almaları halinde, disiplin soruşturması açısından ceza uygulaması, 657 sayılı DMK' nın 125. maddesine göre olacaktır.

Şirket müdürlüğü konusunda her hangi bir sınırlama yoktur. Ancak kişisel kanıma göre bir şahıs ancak yönetebileceği sayıda şirkette müdür olması makuldur.
Yasni belki 2-3 olabilir ama 20-30 olmamalıdır.




LTDYŞti.' lerde esas mukavele veya genel kurul kararı ile şirketi idare ve temsil konusunda bir veya birkaç ortak kanuni temsilci sıfatıyla tespit edilmiş veya ortakların dışında bir kişi müdür sıfatıyla bu göreve getirilmiş ise bu durumda memurların Ltd. Şti.' lere ortak olmaları ( kanuni temsilci sıfatını haiz olmadıkları müddetçe) mümkündür. Diğer taraftan memurların Ltd. Şti.' lerde başka herhangi bir görev almaları da söz konusu değildir
 

Benzer konular

Üst