Dönem Kapanışı Hakkında

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
selamlar,

bir işletmede yıl içinde 3 geçici döneminde de vergi hesaplanmış.
fakat yıl içinde geçici vergi tahakkukları ödenmemiş.

193 10.-
360 10.-

3 defa bu kayıt yapılmış.
toplam ödenmesi gereken geçici vergi 30 lira.

360 hesapta 30 lira.
193 hesabın bakiyesi de 30 lira.

kapanış kayıtlarını yapılırken

4. dönem için:
26/2/2020 tarihinde

371 33.-
360 33.-

kaydı yapıldı.

matrah 300 lira
hesaplanan 66 lira kurumlar vergisi.

691 66.-
370 66.-

karşılık kaydını atıyoruz.

yıl içinde ödenmemiş geçici vergiler:

371 30.-
193 30.-

şeklinde mi kapatılması gerekiyor.

teşekkürler.
 
bülent bey, ödenmesi gereken geçici vergiler yıl içinde ödenmemiş de olsa bilançoda nerede gözükmesi gerekiyor bu durumda ? teşekkürler.

Merhaba
Ben şöyle yapıyorum açıkcası.
geçici vergi dönemlerinde geçici vergi tahakkuk etmişse,193-360 maddesini tek tek yapıyorum.Şödeme yapılmışsa ne alâ 360 kapanıyor.Ama vergi beyannamesi verme zamanı ödemeler hiç yapılmamışsa,yada sadece 1-2 dönem yapılmışsa, ödeme yapılmadığı dönemlere ait 193-360 kayıtlarını direkt siliyorum.(e-defter hariç tabi) Ödeme yapılan 193'ler kayıtlarda kalıyor.
Bu bağlamda sayın önmuhasebecinin sorduğu son soruya atıfla,ödenmesi gereken geçici vergiler yıl içinde ödenmezse, kayıtlarda da gösterilmez,bilançoda da yer almaz.Yıllık beyannameyle bu vergiler zaten terkin edilir, gelir ya da kurumlar vergisi diye önümüze çıkar.

Bu arada geçmişte yaşadığım bir olayı hemen aktarmak isterim.
Kurum.vergisi mükellefi son dönem geçici vergiyi ödememişti.Sonra nisan ayında kurumlar beyannamsini vermeden,daireye giderek ödenmemiş geçici vergiyi ödemek istedik.(kurumlardan düşmek için) Fakat ur ödeyemezsiniz,çünkü artık kurumlar beyanname dönemi içindesiniz,sistem kabul etmez,bu vergiyi kurumlar vergisi olarak tahakkuk edeceksiniz demişti.
Sonrasında başka ve benzer denemem olmadı ama demek ki beyanname ayına girildiğinde geçmiş ödenmemiş geçici vergiler artık ödenemiyor.Beyannamede yıllık vergi olarak tahakkuk ettiriliyor.
 
Ödenmediyse hiç bir yerinde gözükmez. TDHP açık açık yazmakta "ödendiğinde 193 HS kaydedilir." diye.
 
bu durumda 371-193 kaydı 2019 yılında atılmayacak.
ödenecek vergiler muhtemelen 2020 yılında da ödenemeyecek.
peki vadesi de geçmiş bu vergilerin bilançoda gösterilmemesi bilanço ilkelerine aykırı değil mi ?
bir borç var fakat saklıyoruz gibi bir durum ortaya çıkmıyor mu ?

dönem kapanışında
691-370 kaydı atacağım.
370 kaydı 2020 senesinde 360 hesaba virmanlamam gerekir doğru mudur ?

yine aynı işletmenin yeni gördüm 193 hesapta 400.- vadeli hesaptan kaynaklanan stopaj kesintisi bulunuyor.
bu kısım için 371-193 hesapları çalıştırabilirim burası için uygundur yanlış mıyım ?

cevabınız için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
371 hesap bakiyesi 193 hesabın çalıştığını, 370 ile 371'in farkı ödenmeyen/ödenmesi gereken kurumlar vergisini gösterir.
Bilanço dipnotlarında (29) açıklama yapılabilir. Vadeli hesaptan kaynaklanan kesintiyi mahsup edebilirsiniz.
 
Sayın önmuhasebeci

Öncelikle geç cevap için kusura bakma. Malüm DOÇENTLİK çalışması biraz ağır ve yoğun gidiyor. Soruya gelirsek. Geçici Verginin açıklaması GVK Geçici 120 madde ve KVK 32 açıklanmıştır.

Buna göre yıl içinde ÖDENMESE BİLE Geçici Verginin bütün kayıtları atılır. (Zira yukarıda Sayın bülent249 ve Merkür'ün dediği gibi olsa muhasebe büroları hangi mükellefin ne ödediğini,ne ödemediğini bilemez yada büyük işletmelerde yükümlülükler karışıklığa neden olur)

Yıl içinde ödenmese bile Geçici Verginin kaydı 193 (B) 360 (A) şeklinde atılır. Çünkü Bir sonraki dönemde Geçici Verginin tamamının ödenip ödenmeyeceğini bilemeyiz.
Belki de firma ödenmeyen Geçici Vergiyi (Bilanço ya göre defter tutanlar). Bilançoya göre defter tutan firmalarda (BU TARİHLERE DİKKAT) 01.03.200X ile 31.03.200X Sermaye şirketlrinde 01.04.200X ile 30.04.200X tarm ihinden önce öderse bu mahsupları yani Yıllık G.V beyanından ve Kurumlar Vergi Beyanından düşer.

Örneğin I ve II Geçicide ödenecek Vergi çıktı III. Dönem ve IV Geçicide vergi çıkmadı. Firmada I ve II dönemin vergilerini ödemedi yada I ve II dönemde Geçici Vergi çıkmadı. III. Dönem ve IV dönemde çıktı.

Firma bu vergileri ödeme zamanlarını kaçırdı diyelim. Ama Yıllık Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisinin dönemleri olan Yıılık G.V 01.03 ile KVK 01.04'ten önce öderse diyelim ki G.V mükellefi bu vergiyi yeni yılın Şubat 29'unda ödedi. Sermaye şirketi de 31.03 de ödedi o zaman Yıllık Geçici Vergiyi zamanında ödenmiş olur ve Yıllık G.V ve Kurumlar beyannamesinden mahsup edilir.

Ancak bu vergiler Yıılık G.V 01.03 ile KVK 01.04'ten sonra öderse o zaman da ;


____________________________________/_____________________________________________

360-Öd.Vergi Fonlar Hs (B)









193- Ödenecek Geçici Vergi (A)
__________________________________/_____________________________________________

şeklinde yaparak ödenmeyen Geçici Vergi TERKİN edilir. Yani KAYITLARDAN ÇIKARILIR !!!


ÖNEMLİ NOT : Özellikle E-DEFTER kullanılıcaları kesinlikle geriye dönük kayıt çıkarmasınlar. Yukarıda yazdığım şekilde kayıt yapsınlar. Zira E_DEFTER'de geriye dönük kayıt silindiğinde makinenin ürettiği numara bozulacağından ciddi sorunlara neden olmaktadır. defteriniz incelemeye alınabilir
 
...
Buna göre yıl içinde ÖDENMESE BİLE Geçici Verginin bütün kayıtları atılır. (Zira yukarıda Sayın bülent249 ve Merkür'ün dediği gibi olsa muhasebe büroları hangi mükellefin ne ödediğini,ne ödemediğini bilemez yada büyük işletmelerde yükümlülükler karışıklığa neden olur)...
Geçici verginin bütün kayıtlarından kasdınız kar/zarar hesaplamak için (yıl sonu yapılan kayıtlar) ise bu kayıtları yapmak ihtiyari bırakılmıştır. Geçici v. 193 hs gözükecek rakam o firmanın kar ettiği ve doğan geçici v. ödediği izlenimi yaratır. TDHP da açıkça "...193. PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FONLAR

Mevzuat gereğince peşin ödenen gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonların kayıt ve takip edildiği hesaptır(1) .

İşleyişi :

Mevzuatın belirlediği dönemler itibariyle peşin ödenen gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonlar, bu hesaba borç yazılır. ..." ödenecek yazmıyor ödenen yazarken hale ödenmeyen vergi için kayıt yapmak TDHP aykırı hareket etmektir.
 
Merhaba
Beyannameyi vermeden önce e-beyannameden ödenen geçici vergi rakamını kontrol edin. Ödenmeyenler varsa,193-360 kaydını iptal edersiniz.
 
Sayın Merkür

Amacım polemik yapmak değil. :)

Geçici v. 193 hs gözükecek rakam o firmanın kar ettiği ve doğan geçici v. ödediği izlenimi yaratır.'' 193 hesap yaratmaz 360 hesap yaratır. Oda yükümlülüktür doğrudur böyle borç var ödenecek demektir.

Mevzuat gereğince peşin ödenen gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonların kayıt ve takip edildiği hesaptır(1) .

İşleyişi :

Mevzuatın belirlediği dönemler itibariyle peşin ödenen gelir, kurumlar ve diğer vergiler ile fonlar, bu hesaba borç yazılır. ..." ödenecek yazmıyor ödenen yazarken hale ödenmeyen vergi için kayıt yapmak TDHP aykırı hareket etmektir.''

Sermaye şirketlerinde tahakkuku hesabı geçerli derken bu Vergiyi doğuran işlemler için değil bütün olarak yani bilanço ve gelir hesaplarını kapsar

Saygılarımla
 
Üst