fonradar

Dövizli Hesapların Değerlemesi

  • Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
Arkadaşlar bir konuda muallakta kaldım. Dövizli hesapların değerlemesinde baz alınacak kurun m.bankası alış yada efektif alış kuru alınması durumu. Mevzuatta parasal değerler efektik kurdan alınır diyor. Bu durumda Alınan/Verilen çekler, Banka ve Kasa hepsi bu kapsamda mı oluyor yoksa yalnızca kasamı efektik kurdan değerleniyor. Bildiğim kadarıyla vadeli vadesiz hesap olması ile değiştiriyor. Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim.
 
Ynt: Dövizli hesapların değerlemesi

Bankalarda veya kasanızda bulunan dövizleri merkez bankası efektif alış kuru ile, ihracattan doğan alacaklarınız ise MB döviz alış kuru ile değerleyiniz.
 
Ynt: Dövizli Hesapların Değerlemesi

efektif = basılı (kağıt, nakit) para,
döviz = çek, senet gibi kaydi paradır.
 
Ynt: Dövizli Hesapların Değerlemesi

merhaba;
Kasada bulunan nakit döviz için TCMB EA kuru uygulanır katılıyoum ancak Banka hesaplarında tutulan yabancı paralar bir alacak niteliği gösterdiği için TCMB döviz alış kuru ile değerlenir.
 
Ynt: Dövizli Hesapların Değerlemesi

R.SEMA SİNANGİL ' Alıntı:
Sayın Arkadaşım,

Burada dikkat edeceğiniz şey
Döviz ne demek
Efektif ne demek
Üniversitede hocalarımız Döviz büroları lafına çok kızarlardı.Aslında buralar efektif büroları derlerdi
Efektif:Mevcut nakit para
Döviz ise madeni veya kağıt para gibi her türlü yabancı ülke paraları ve banknotları veya bunları TEMSİL EDEN BELGELERLE, ÇEK,BONO,KREDİ MEKTUBU,YABANCI PARA İLE ÖDEMEYE YARAYAN HERÇEŞİT VASITA,BELGE HESAPLARdır.
Sonuç olarak Muhasebe kayıtlarında İthalat ve İhracat hesaplarında Dövizi kullanacaksınız.
Bankadaki yabancı paralarda Efektifi kullanacaksız

burada bir yorum farkı mı var ben mi yanılıyorum..
bir yorum diyor ki bankadaki döviz senin nakitindir zaten efektif alış kuru kullanacaksın, bir yorum da diyor ki bankadan alacak niteliğindedir döviz alış kuru kullanacaksın..
 
Ynt: Dövizli Hesapların Değerlemesi

Yalnız kasanızdaki yabancı paralar efektif mahiyetinde kabul edilir. Bankaya yatırıldığı andan itibaren artık kaydi para hükmündedir, döviz olur.
 
Ynt: Dövizli Hesapların Değerlemesi

Sayın Tamer Bey,


Öncelikle, ekonomik bir terim olan döviz ve efektifin tanımlamasının yapılması sorunuza ışık tutacaktır.

Ekonomi literatüründe;

Döviz: Ulusal para dışındaki yabancı paralara ve bu para cinsinden değer taşıyan, nakde dönüştürülebilir herhangi bir araç şeklinde olan menkul değerlere ( y.p. cinsinden çek, senet, mevduat hesabı, banka havalesi, ödeme emri, mevduat sertifikaları, seyahat çekleri vb.) döviz / döviz cinsinden menkul kıymet denir.

Efektif: Kaydi forma dönüşmemiş, fiilen elde tutulan banknot ve bozuk paraya efektif denir.

Bilindiği üzere; V.U.K.? nun ?İktisadi işletmelere dahil kıymetleri değerleme? başlığı altında verilen ve yabancı paraların değerlemesini hüküm altına alan 280. maddesinde Yabancı paraların borsa rayiciyle değerleneceği ifade edilmiştir. Ancak Türkiye?de yabancı para borsası bulunmadığından, maddenin müteakibinde verilen hüküm gereği, ? değerlemede uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit edilerek ilan edilen kur üzerinden yapılır.?

Vergiye esas hesaplamalarda ancak ve ancak, Maliye Bakanlığı tarafından, değerlemeye esas kurlar ilan edilmediği takdirde, T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen kurlar esas alınır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, Geçici Vergi dönemlerine ve Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi dönemlerine ilişkin hesaplamaların gerçekleştirildiği dönemlerde dikkate alınması gereken kur değerlemeleri aşağıdaki gibidir.

- Efektif cinsinden yabancı paraların yer aldığı Kasa Hesabını, Maliye Bakanlığı tarafından değerleme günü için ilan edilen ?Efektif Alış Kuru? üzerinden,

- Döviz cinsinden yabancı paraları ihtiva eden; Banka DTH, Banka Kredi Borçlarını, Dövizli Çek, Dövizli Senet, Döviz cinsinden Alacak ve Borç Hesaplarını ve benzerlerini Maliye Bakanlığı tarafından değerleme günü için ilan edilen ? Döviz Alış Kuru ? üzerinden değerlemeniz yasa gereğidir.

İyi çalışmalar dilerim.


Şermin Kandemir
SMMM
 
Üst