Düzensiz Maaş

Üyelik
21 Nis 2013
Mesajlar
2
Konum
Adana
Merhaba. Ben 8 senedir aynı işyerinde çalışmaktayım. Bizim maaşlar sürekli olarak geç ödenmekte, bazen 2 bazende 3 maaş içeride kalıyor. İşyeri bize ödemediği aylara ait maaş bordrolarını imzalatıyor. Bizde bunları imzalamak zorunda kalıyoruz. Biz maaşların geç ödendiğini ileri sürerek tazminat talep etmek için iş sözleşmesini fesih ettiğimiz zaman banka kayıtlarımı yoksa imzalı bordrolarmı gözönüne alınır.Bu konu hakkındakicevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Banka kayıtları esastır.

Türkiye genelinde en az 10 işçi çalıştıran işverenlerin işçi ücret, ikramiye vs... gibi ödemelerini kesintiler düşüldükten sonra ki net rakam üzerinden banka kanalıyla yapması gerekiyor. Bu işçi maaşlarının tam, düzenli ve süresinde ödenip ödenmediğinin ispat aracı olacaktır. Bu durumda hesap pusulası imzalatıp işçi özlük dosyasında saklamak ise sanıyorum şekilsel bir görevi yerine getirmekten ibaret kalıyor.

10 işçiden az işçi çalıştıran işyerlerinin bankadan ödeme zorunluluğu yok. (Hala değişmediyse. Çünkü bir ara 1 işçi bile çalışsa bankadan ödeme zorunluluğu gelecek deniyordu.) Bu durumda maaşı ödenmediği halde hesap pusulasını imzalayan işçi açısından ücretini alamadığını-geç aldığını ispatlamak sıkıntılı olacaktır.

Sonuç itibariyle sizin maaşlar bankadan yatıyor ise banka kayıtları dikkate alınacaktır. İmzaladığınız hesap pusulaları size ödeme yaptıklarını ispatlamaya yaramayacaktır.

İş kanununa göre işveren maaşınızı 20 günden fazla geciktirmemeli. Geciktirirse işçiler işyerine gelip hiç bir iş yapmaksızın işten kaçınabilirler. Böyle bir hakkınız var. Kaldı ki siz 2, 3 maaşın içeride kaldığını yazmışsınız. Kanuni süresinde ücretinizi tam ve doğru olarak ödemek işverenin size karşı ödevidir. Bu ödevini ihlal ediyorsa sizin haklı sebeplerle iş akdinizi feshetme durumunuz söz konusu olur. Ücret, kullanmadığınız yıllık ücretli izin, kıdem tazminatı gibi alacaklarınızı ödemek zorundadır işveren.

Olur da işi bırakmaya kalkarsanız şunlara dikkat etmenizi belirtmek isterim. Fesih sebebinizi 4857 Saylı İş Kanunu 24/II-e maddesine dayandırarak yukarıda saydığım haklarınızı işverenden talep edin. Haklı sebeple işten ayrılma bildiriminizi mutlaka 6 gün içinde noter kanalıyla işverene ihtarname olarak gönderin. İşveren yinede haklarınızı ödemeye yanaşmaz ise dava açmanız gerekecektir.
 
cevap için teşekkür ederim. Ayrıca şunuda sormak istiyorum, yukarıdaki sebepten dolayı iş akdimi fesh edersem işsizlik maaşı alabilirmiyim.
 
İşveren çıkışınızı sizin haklı nedeniniz olarak yaparsa alabilirsiniz. 03 istifa diye çıkışınızı verirse alamazsınız...
 
cevap için teşekkür ederim. Ayrıca şunuda sormak istiyorum, yukarıdaki sebepten dolayı iş akdimi fesh edersem işsizlik maaşı alabilirmiyim.

Haklı sebepten ötürü fesih nedeniyle hak kazanırsınız (İşverenin ahlak ve iyi niyet kuralına aykırı davranışı) . ancak istifanınız yazılı ve noter ya da iadeli taahhütlü postayla bildirin.
 
""Süresi belirli olsun veya olmasın işci,aşağıdaki yazılı hallerde iş sözleşmesini süresinin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir."M.24
Olayımıza bağlı olarak(2-3 maaşın içeride kalması-ödenmemesi halinde)işci, M.24/II-e bendine göre fesih hakkını kulanabilir,noter kanalının tercih edilmesi daha uygun olur(olay da "istifa" durumu yok)
 
Üst