Eğitime Yolladığımız Personele İş Sözleşmesi

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Şub 2008
Mesajlar
107
Konum
Bursa
Merhaba arkadaşlar,
Yeni işe aldığımız bir personelin sgk girişini yaptık ve aynı anda özel eğitime gönderiyoruz şu anda. Bu süreçte, şirketimizde çalışmadığı halde maaşını da alıyor, aynı zamanda eğitime gidiyor. Yönetim, haklı olarak eğitim bitiminde, kısa bir süre sonra çalıştıktan sonra işten çıkmamasını garanti altına almak istiyor.
Nasıl bir iş sözleşmesi düzenlememiz gerekir bu durumda? Bildiğimiz klasik iş sözleşmesine, 3 yıl veya 5 yıl içinde işten çıkarsa, şu kadar maaşlık veya şu tutarda tazminat öder gibi bir madde eklenebilir mi? Bir avukat arkadaşla görüşmeme göre, tek taraflı madde yazamazsınız diyor. İşveren de personeli çıkarırsa 5 maaş tazminat öder yazmalısınız diyor. Normal şartlarda tabiiki çıkarırsak haklarını vereceğiz fakat o çıkarsa daha yüklü bir tazminat ödemeli diyor yönetim. Pratikte yapılan nedir? Kullanabileceğim sözleşme örneğiniz varsa alabililirmiyim?
 
3 maaş- 5 maaş tazminat öder şeklinde tek taraflı koyacağınız cezai şart kabul görmeyecektir bir ihtilaf durumunda.
Onun yerine bir süre koyun elbette (herkesçe makul bir süre olsun ama ) ve o süreden önce çalışanın haklı sebep olmaksızın yapacağı fesihte eğitim giderlerinin ödenmesi şartını koyun.
 
"x süreden önce istifa durumunda şirketin vermiş olduğu eğitim bedeli y TL ödemeyi kabul ederim." gibi bir ifade yazılabilir. Bu kişiye verilen eğitimin erken ayrılma durumunda karşılaması olarak düşünülüp tek taraflı ceza şartı olarak değerlendirilmemelidir.
 
3 maaş- 5 maaş tazminat öder şeklinde tek taraflı koyacağınız cezai şart kabul görmeyecektir bir ihtilaf durumunda.
Onun yerine bir süre koyun elbette (herkesçe makul bir süre olsun ama ) ve o süreden önce çalışanın haklı sebep olmaksızın yapacağı fesihte eğitim giderlerinin ödenmesi şartını koyun
.

Sn.Keremcem beye katılıyorum.

Yapılan işin kalitesi,verimlilik,maliyet ve piyasa rekabet şartları vs.gibi hususlar dikkate alınarak, işveren çalışanlarına yönelik eğitim yatırımı uygulayabilir,bu uygulama için masraflar yapılır.Bu konuya istinaden sözleşmenin belirli yada belirsiz olmasının farklılığı yoktur.Burada amaçlanan bu eğitim konusuna bağlı olarak ,işcinin öngörülen,muayyen-makul bir süre işyerinde hizmetine devam etmesini sağlamak ve "haklı nedenle"ler dışında işcinin ayrılması halinde eğitim giderlerini kendisinden tahsil etmektir.Buna göre belirlenen süreden önce işci haklı neden olmaksızın fesih yoluna gider ise kendisi için ödenen eğitim giderlerini işverene ödemek durumundadır.Tabi burada belirli bir iş ilişkisi süresi bulunduğundan çalışılan ve çalışılmayan dönemin ortası alınarak kalan bölüm-süreye düşen kısmın tahsili sözkonusu olacaktır.Tüm eğitime katılanlar içinde kişi başına maliyet hesabı yapılır.
(Not. Süre yönünden tazminat(cezai şart) öngörülecek olması durumunu, sadece işveren yönünden değil, işci yönündende düşünülmesi gerekir ki,işveren de konulan bu süre öncesi, "haklı neden"ler dışında fesih yoluna gidebilir,bu nedenle orta yolun-dengenin kurulması sağlanmalıdır.Bu nedenle afaki olmamak kaydıyle,çalışan için 2 maaş,işveren için 3 yada 4 maaş tutarında cezai şart öngörülebilir diye düşünüyorum.)
 
merhaba.

merhaba arkadaşlar. konuyu okudum. bu işin içinde olan bir öğretmen olarak bir yorum yazmak istiyorum. rehabilitasyon merkezinde çalışan bir arkadaş 3 yıllık sözleşmesi olduğu halde 1 yıl çalıştıktan sonra, rehabilitasyon merkezinden ayrılmasına 1 ay kala noterden istifa ihbarı çekti. 1 ay çalıştıktan sonra ayrıldı. kurum onu defalarca tehdit etti. 2 yıl boyunca öğretmen almayız sana tazminat ödetiriz diye. öğretmen meslektaşım işin stresi beni yoruyor diye istifa ihbarnamesine yazdı. hepsi bu ayrıldı gitti. adamı zorla nasıl çalıştırmak istemektesiniz anlayamadım. ayrıca kurumun gönderdiği sertifika programının masraflarını öğretmenin kendisi karşılıyor. kurum karşılamıyor. belki bir kaç kurum karşılamış olabilir. durumu böyle açıklamak gerediyor diye düşündüm. eleştirilerinize her zaman açığım. lütfen eksiklerimi yazınız. hayrlı çalışmalar.
 
Zorla, tehditle çalıştıracağın öğretmenin vereceği hizmetten ne hayır gelir? Ayrıca dağ başında mı yaşıyoruz? Tehdit ne demek. İşverenin yapması gereken tehdit etmek değil istifa eden öğretmene karşı varsa yasal bir hakkın usulünce onu aramak... Eğitim masraflarının bedelini işveren işten ayrılan işçiden talep edebilir. Zaten işçi kendi cebinden ödemişse işverenin öyle bir hakkı da yok.
 
. Zaten işçi kendi cebinden ödemişse işverenin öyle bir hakkı da yok.

Evet yok.
Olayları kendine özgü koşulları içinde değerlemek gerek,zira farklılık olabileceğinden farklı sonuçlar doğabilecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta;
Eğitim giderleri işveren tarafından karşılanıyor,karşılanmış ise sözkonusu giderlerin hangi koşullarda istenebileceği önem taşımaktadır.Yani bu gider karşılığında, örneğin işciye 1 veya 2 yıl hizmet zorunluluğu getirirlmesi,bu süre tamamlanmadan işci haklı nedenler dışında ayrılırsa cezai şart öngörülmüş olması gerekir.
 
...örneğin işciye 1 veya 2 yıl hizmet zorunluluğu getirirlmesi,bu süre tamamlanmadan işci haklı nedenler dışında ayrılırsa cezai şart öngörülmüş olması gerekir.
Öngörülebilir, ancak bu cezai şart bu olaydaki işverenin istediği şekilde de gerçekleşemez ne yazık ki.
Masrafları işveren tarafından karşılanmış bir eğitim alan işçi , örneğin 5 yıl çalışma zorunluluğu konmuşken sözleşmeye 4 yılında ayrılıyorsa, 1 maaş-5 maaş-15 maaş yazamasının bir anlamı olmayacaktır.
Eğitim masrafları -eğitimin kişiye katkı payı ve çalışılan süreye bağlı olarak değerlendirilecektir zaten bir ihtilaf durumunda.
 
Alıntıladığınız kısım-değerlemem, "bu olaya" ilişkin değildi zaten.
Ama dediğiniz gibi "çalışılan süye bağlı olarak değerlendirilir."doğrudur.
 
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/27539 E. sayılı kararında işveren tarafından işçiye verilen eğitimler hakkında işveren tarafından yapılan giderlerin hangi şartlar altında işçiden talep edilebileceğini ve verilen eğitimden ötürü işçiye belirli bir süre işyerinde çalışma zorunluluğu getiren şartın geçerliliği noktasında bizlere açıklayıcı bilgiler içermektedir.
Yargıtay’a göre işçiye işverence verilen eğitim, işçinin işyerinde mal ve hizmet üretimine katkı sağlaması sebebiyle işveren yararına olmakla birlikte, bu eğitim sayesinde işçi daha nitelikli hale gelmekte ve ileride daha kolay iş bulabilmektedir. Bu nedenle işçiye masrafları işverence karşılanmak üzere verilen eğitim karşılığında, işçinin belli bir süre çalışmasının kararlaştırılması mümkündür. İşçinin de verilen eğitim karşılığında işverene belli bir süre iş görmesi işverene olan sadakat borcu kapsamında değerlendirilmelidir. Verilen eğitimin karşılığında yükümlenilen çalışma süresinin de eğitimin türü ve masrafları ile orantılı olması gerekir. Buna karşın, işçiye 4857 sayılı İş Kanunu'nun 78. ve devamı maddeleri hükümlerine göre iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında verilmesi gereken zorunlu eğitimlere ait giderler istenemez.
İşçiye verilen eğitimin karşılığında işverence yapılan masraflar o işçiye özgü olmalı ve yazılı delille ispatlanmalıdır. İşverenin toplu olarak verdiği eğitimler sebebiyle yapmış olduğu giderlerin işçi başına düşen tutarı, aynı dönemde eğitim alan işçi sayısına bölünmek suretiyle belirlenir. İşçiye verilen eğitim ile ilgili olduğu belirlenmeyen giderlerden işçi sorumlu olmaz.
İşverence işçi adına yapılan eğitim giderlerinin tamamı yerine, işçinin çalıştığı ve çalışması gereken sürelere göre oran kurularak indirildikten sonra kalan miktarının tahsiline karar verilmesi gerekir. Gerçekten işçi, eğitimden sonra çalışmayı yükümlendiği sürenin bir kısmında çalışmış ise işverene bu konuda katkı sağlamış olmaktadır. İşçinin yükümlü olduğu sürenin tamamında çalışılmış olunması halinde ise, işverence eğitim giderleri istenemez
 

Benzer konular

Üst