fonradar

Emekli Şirket Dışardan Müdür Maaşı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajerim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajerim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 May 2009
Mesajlar
283
Konum
istanbul
10 .000 tl ltd şirketinden maaş alan emekli dışardan atanan müdürün her ay bankadan parası yatmış ama muhasebe bürosu banka extreleriini işlememiş şimdi ben işiliyorum 2012 başından beri ödenmiş nasıl kayıt yapmam lazım bordro yok tahakkuk yok başka yolu varmı çözüm nedir teşekkürler
 
Selamlar
Yatırılan paralar kayıt altına alınmamışsa,haliyle ve büyük ihtimalle giderleştirilmemiştir de..Eğer bu şekilde yapılmışsa iyi olmuş..Çünkü normal şartlarda yatırılan bu maaşlara istinaden,huzur hakkı bordrosu düzenlenmeli ve gelir vergisi kesintileri muhtasar beyanıyla ödenmeliydi.Şu an bana göre tek yapılması gereken
Bu ödemelere ait bordro düzenleyerek,ödenen maaşları brüte çevirerek giderinize yazmak,ve ilgili ay muhtasar beyanlarına ek beyanlar vermek suretiyle kayıtlara almak olacaktır.
Diğer seçeneklerin tamamı usulsüz olacağından burada değinmeye gerek görmüyorum.
Saygılar
 
sn.twolf merhaba,

emekli müdürün primlerinin de yatması gerekmez mi ? ortak değil ki yalnız muhtasar da gösterlim ?
 
Çok emin değilim ama bildiğim kadarıyla sgdp primlerinin yatırılması gerekmiyor.Fakat araştırmadım kesin bişey söylemek istemem.Bu konuya o nedenle değinmedim.
 
[TABLE="width: 48"]
[TR]
[TD="class: xl65, width: 64, bgcolor: transparent"]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
mali müaşvirimiz her iki müdürde her ay 10000 tl adam başı yani ayda 20000 tl ödemiş 12 ayda 12*20=240.000 tl ödenmiş resmi şirketin banka hesabından ancak stopaj hesaplamamış yılsonunda şirketin akr zarar durumuna göre bakar bir ayar çekeriz diyor nasıl olacak bu iş anlamadım zaten resmiyette ödemişsin nasıl aayr çekilecek ya da her ay yahut 3 ayda bir muhtasarda neden beyan etmedi bir sakıncası olur mu acaba?
 
Son düzenleme:
[TABLE="width: 48"]
[TR]
[TD="class: xl65, width: 64, bgcolor: transparent"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
mali müaşvirimiz her iki müdürde her ay 10000 tl adam başı yani ayda 20000 tl ödemiş 12 ayda 12*20=240.000 tl ödenmiş resmi şirketin banka hesabından ancak stopaj hesaplamamış yılsonunda şirketin akr zarar durumuna göre bakar bir ayar çekeriz diyor nasıl olacak bu iş anlamadım zaten resmiyette ödemişsin nasıl aayr çekilecek ya da her ay yahut 3 ayda bir muhtasarda neden beyan etmedi bir sakıncası olur mu acaba?

Sakıncası vardır tabiki..Fakat müşaviriniz,durumun ve riskinin farkındadır.Bu durumda bizlerin söyleyeceği çokta fazla birşey yok..
 
Mali müşaviriniz resmen vergi kaçırmış. Bari bunları bankadan ödemeseydi. Her ay için bordro düzenleyip muhtasara ek pişmanlıkla beyan vermesi gerekiyor.
Sgk yok. Zaten 4b li veya emekli o kişinin kendi sorunudur.
 
aşkınbulduk' a katılıyorum.Şirket ortağı olmadığı, dışardan müdür olduğu söyleniyor.Bu müdüründe emekli olduğu bilgisi var.Bu durumda "Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi çalışanlar" APHB ile Ssk' lı olması gerekiyordu.
 
Sayın stajerim, bence müdürünüz imza yetkilisi ise Sgk ya sosyal güvenlik destek primi ödemeniz gerekir. Ancak müdürünüz dışardan danışman olarak çalışıp imza yetkisi yok ise, bu güne kadar vermiş olduğunuz miktarı ilk muhtasar döneminde beyan etmeniz yeterli olacaktır.
 
Öncelikle ülkemizde sosyal güvenliğin tekliği ilkesinin geçerli olduğunu ve bir kişinin aynı dönemde birden fazla sosyal güvenlik kurumu kapsamında sigortalı olamayacağını belirtmeliyim. Şirket sözleşmesi veya ortakların kararı ile müdürlük görevini yürüten ortağın bu görevi kanundan doğan bir zorunluluk sonucu yapması ve şirketin müdürleri ile şirket arasındaki hukuki ilişkinin vekalet akdine dayanması nedeniyle bu durumdaki şirket ortakları SSK kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır. Limited Şirketlerde, şirketi temsil ve idare eden müdürlerin bu sıfatlarından ayrı olarak üçüncü bir şahsa yaptırılabilecek muhasebe müdürlüğü, pazarlama müdürlüğü, personel müdürlüğü gibi bir görevi de yapmaları mümkündür. Limited şirket ortağının, şirket ortaklığından önce SSK kapsamında sigortalı olması ve sigortalılığını devam ettirmesi halinde, bu tür çalışmalarından dolayı şirket tüzel kişiliği ile aralarında hizmet akdi ilişkisinin doğacağı kabul edilerek Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı sayılacaklardır. Ancak, Bağ-Kur sigortalılığı devam ederken şirkette üçüncü bir şahsın yapacağı bir müdürlük görevini devam ettiren şirket ortağının bu görevinden dolayı ücret dahi alsa Bağ-Kur sigortalılığı sona erinceye kadar SSK kapsamında sigortalı sayılması mümkün değildir.
Limited şirket ortağı müdürlerin hangi sosyal güvenlik kuruluşu ile ilgilendirilmesi ile ilgili olarak Yargıtay 10. Dairesinin E. 1984/4197 K.1984/4672 T. 12.10.1984 sayılı kararında, limited şirket ortağı ve aynı zamanda şirket müdürü olan kişinin kendi işini yapıyor sayılması gerektiği ve bağımsız çalışanlarla aynı konumda kabul edilmesi gerektiği karara bağlanmıştır.
Ancak, Limited şirket ortakları da, tıpkı anonim şirket kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyeleri gibi Limited şirket ortağı olmadan önce başka bir işyerinden SSK’na bildiriliyor iseler hizmet akdine tabi bu çalışmaları kesintiye uğrayıncaya kadar SSK’na bildirilmeye devam olunurlar
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu veya 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre sigortalılığı devam etmekte iken diğer sosyal güvenlik kuruluşu kapsamına giren bir işte çalışmaya başlayanların, önceki sigortalılığının kesintiye uğraması durumunda ise, kesinti tarihinden itibaren son çalışmalarının gerektirdiği sosyal güvenlik kuruluşu ile ilgilendirilmeleri gerekmektedir. Ancak; geçici iş göremezlik dolayısıyla geçen süreler ile hafta sonu ve resmi tatil süreleri, sigortalılığın kesintisi olarak değerlendirilmeyecektir. Dolayısıyla kendi limited şirketine girişi olduğundan 17.06.2004 itibariyle Bağ-Kur’lu olması gerekmektedir.
 
Üstad, bu karışıklık sanırım, konuyu açan arkadaşın, eksik ve hatalı sorusundan kaynaklanıyor.
Yukarıdaki yazdıklarınızın hepsine katılıyorum.
Ancak konuda/soruda geçen dışardan atanan müdürün, bağkurluluğu yok, sadece bağkurdan emekli.Yani bir kuruma (4/a, 4/b, 4/c) prim ödemesi yok.
Yani şirkette ssklı (Sgdp kolunda) olması gerekiyor.
 
"Limited şirket ortağı müdürlerin hangi sosyal güvenlik kuruluşu ile ilgilendirilmesi ile ilgili olarak Yargıtay 10. Dairesinin E. 1984/4197 K.1984/4672 T. 12.10.1984 sayılı kararında, limited şirket ortağı ve aynı zamanda şirket müdürü olan kişinin kendi işini yapıyor sayılması gerektiği ve bağımsız çalışanlarla aynı konumda kabul edilmesi gerektiği karara bağlanmıştır"

Burda ince nokta limited şirket müdürü iş akdi ile değil vekalet akdi ile atanır. işveren konumundadır. Bu nedenle 4/a lı olamaz. 4/b olmalıdır. Emekli ise aylığından sgdp kesintisi yapılır.
 
Üstad haklı olabilirsiniz, hatta haklısınız bile diyorum bakın.
Ancak Yargıtay' ın verdiği bir karara Sgk' yı ancak mahkemeye vererek alacağınız sonuç ile uydurabilirsiniz.
Bir Yargıtay' ın verdiği karar, emsal teşkil eder, ancak kanunlar bu karara göre düzeltilmediği sürece, mağdur duruma düşersiniz.
Asıl olan hukukun üstünlüğüdür.Ancak her kanun/tebliğ/yönetmelik/madde vs. hukuka uymadığını da belirtmek isterim.
Onun için Sgk' ya veya Vergi incelemesinde denetmene derdinizi anlatana kadar akla karayı seçer, saçı başı ağrıtırsınız.
Bilgi için teşekkürler üstad.
İyi günler.
 
1- ltd şirketi var ve 2 kardeş ortak bunlar bankada çalışırken bu şirketi kurmuşlar bağkur neyim yok 15 yıllık firma kendilerine ait bordroda yok sgdp kesintiside yok 2 emekli kardeş bu ltd nin sahipleri acaba emekli oldukları için emekli maaşlarında kesinti olmaz mı sonuçda firma sahibi bunlar

2- bu 2 kardeş başka bir tanıdıkları ltd şirketinin de dışardan müdürlüğünü imza yetkisini taşıyıp her ay adam başı 10.000 tl alıyorlar kardeşlerden biride o şirkette hissedar ama diğeri değil.Banka dekontunda açıklama yazılmış maaş ödemesi diye 2.ltd şirketinden aldıkları maaşla ilgili bordro yok ortada mali müşavir yıl sonu kar zarar durumuna göre ayarlarız sorun yok diyor sizce ne yapmak lazım

3-mali müşavir her ay düzenli olarrak bankadan ödemesini almış ama ne yazık ki kendi adına değil de hanımı adına almış kafası estikce makbuz kesmiş yani cari ödeme ile makbuz tutmuyor onuda duruma göre ayarlıyor bazen kesiyorum diyor bu durumda ne yapmak lazım?
 
Bu soruyu başka başlık altında da sormuştun.


Bence hemen o mali müşavirin koluna sepeti takıp yollamak lazım.:)
 
Üst