Kıymetli meslektaşım tebliğ aslında hiçbirini elleme diyor.
Maddede ne yazıyor?; Beyannameyi enflasyon yapılmamış ve enflasyon yapılmış olarak karşılaştır aradaki farkı söylediğim şekilde düzelt.Aradaki farklarda 648 ve 658 hesapta olanlar. Ama sizler (yani sizin gibi düşünen birçok kiş) "enflasyon yapılmamış halini soruyorsa o zaman amortismanlarıda dzeltirim, maliyetleri de düzeltirim vs. diyor.Ama idare diyor ki, düzeltme, beni onları kontrol etmekle uğraştırma
648 e 658'i düzeltmen benim için yeterlidir.
Ayrıca tabi birde şu var ki, bunlar benim şahsi görüşümdür,katılmayabilirsiniz.Şimdi bazı meslektaşlarımız kendilerince haklı olarak ; "fazla vergi çıkmasın diye maliyetlerde oynadık,arttırdık veya azalttık, zarar çıkmasın diye amortisman ayırmadık, ama şimdi ya çok kar çıkıyor veya çok zarar çıkıyor, o zaman hepsini sil baştan yapayım" diye düşünüyor. Ancak idare konuya böyle bakmaz.Beyanname hazırlanıyor veya enf.muh. yapılıyorsa, yapılabilecek herşey yapılmıştır,maliyetler doğru hesaplanmıştır, amortismanlar nizami hesaplanmıştır, beyan öyle hazırlanmıştır vb. gibi kabul eder. Şimdi ise maliyetleri düzeltelim, amortismanları hesaplayalım falan dersek, ben beyannameyi üstün körü hazırladım kar/zarar durumuna göre şimdi düzeltiyorum dersek, bu bir nevi ben yanlış yaptım,kendimi ihbar ediyorum demek olmaz mı?
O nedenle idare diyor ki, sadece 648 ve 658'i dediğim gibi düzeltirseniz,zaten beyannameyi, "enflasyon uygulanmamış" haline getirmiş olacaksınız.Kayıtlarda başka bir düzeltme yapmanıza gerek yoktur"
Bizde şimdi sadece bunu yapmaya çalışıyoruz.
Bunlar dışında yapılacak herşey muvazaalı olup, izah ve inceleme sebebi doğurabilecektir.Buna da imkan vermemek lazım.