Eski-yeni kanun sıkışmasındaki malulen emeklilik....

Üyelik
1 Haz 2010
Mesajlar
1
2001-2005 döneminde hemodiyalize girdim. 2005 de böbrek nakli oldum ve 21.04.2006 da 5 yıl 1800 günden malulen emekli olmak için ssk ya başvurdum. o dönem bağ-kur affı çıktığını ve yoğun olduğunu söyleyen ssk daki memurun 4 ay gibi bi süre dilekçemi sümen altı edince bu zaman zarfında yeni kanun çıkmış ve benim almam gereken böbrek nakillilere verilen %80 rapor %40 a çekilmiştir. Dilekçeme göre beni ankara hastanesine gönderdiler ve oradaki sağlık kurulu da 16.07.2006 da çıkan kanuna göre yani %40 olarak rapor verdi ve tabiki 3/2 sini kaybetmediğimden red verildi... :mad:

Sonrasında itiraz edip yüksek sağlık kuruluna başvurdum, yine red geldi..

Ve yeni çıkan kanundan önce başvurumu yaptığımı, o dönemde malulen emeklilik şartlarımı yerine getirdiğimi, emekliliği hakettiğim halde reddedildiğini savunmak için dava açtım..Uzun süren mahkemeler ve bu arada adli tıp derken iş en son temyize kadar gitti..malesef ki yeni sonuçlanan temyizde onama vererek hak edemedim :(

işe giriş: ekim 1997
ssk prim günü: 3296
prim halen yatmakta

sonuç olarak;

1-SGK ya göre 10 yıl 1800 günden %60 (%40 veriliyor böbrek nakillilere lakin ilaç yan etkilerinden oluşan hastalıklar var malesef.) başvuru yapabilir miyim?

2-Ya da özürlülük nedeniyle erken emekliliğe mi başvurmam gerekir? Bu konuda tereddütlerim var şöyle ki özürlülükden emekli olursam sanırım malulenle aynı maaş tutarı olmayıp daha düşük olduğunu duydum..

3-Vergi indiriminden yararlanarak emekliliği duydum ben işyerimde vergi indiriminden yararlanmadım diye biliyorum fakat özürlü kontenjanında çalışıyordum aynı şey mi? aynı ise bu durumdan başvuru yapabilir miyim?

yani, şu anki güncel durumuma göre hangi yoldan nasıl malulen emekli olabilirim..... :(

Engin bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum..saygılar.. :)
 
Ynt: Eski-yeni kanun sıkışmasındaki malulen emeklilik....

1- Malulen emeklilik için, tekrar başvurunuzdan %60 oranda rapor alamayacağınız anlaşılıyor. Yine de karar sizin. Bunun için başvuru yapacaksanız, işten ayrılmanız gerekiyor.
2- Özürlü emekli ile malulen emekli maaş arasında fark olmaz.
3- Özürlü emeklilik için Defterdarlıktan Vergi İndirim Belgesi almanız gerekiyor. Vergi İndirim Belgesi erken emeklilik yanında çalışırken vergi indirimi sağlar. %40-59 arası özürlü raporu alırsanız prim gününüzü 4080 e tamamlayıp Ekim 2015 tarihinde yaşa tabi olmadan emekli olursunuz.
 
Ynt: Eski-yeni kanun sıkışmasındaki malulen emeklilik....

SGK?nın 2010/67 nolu Genelgesi ile yapılana değişiklik;
Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapılacak sigortalının, sevk talebinde bulunduğu tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır.
İşten ayrılma, işyerini kapatma veya işyerini devretme koşulu tahsis talep aşamasında aranacak ve sigortalının tahsis talebinde bulunmasından önce sigortalılığını sonlandırması gerekecektir.
 
Üst