Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Üyelik
1 Kas 2011
Mesajlar
4
Merhaba,

Mart 2011 de işe başladığım firmamdan ayrılmak istiyorum. Eylül ayında evlendim. İşe girerken imzaladığım iş sözleşmesinde 3 yıl boyunca bu firmada çalışmam gerektiği, ayrılmak istemem durumunda 3 maaş tutarınca ödeme yapmam gerektiği yazıyor. Evlilik nedeni ile istifa etmem durumunda da bu ücreti ödemekle yükümlü müyüm? Yoksa ödemeden işte ayrılabilir miyim?

Teşekkürler.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Evlilik nedeniyle sözleşme feshi hakkınız olsa da;
sözleşmedeki tek taraflı tanımlanmış cezai şart maddeleri genel olarak geçersiz kabul görse de;
belirli süreli sözleşmenizi evliliğiniz nedeniyle feshettiğinizde, işverenin bu erken feshiniz nedeniyle uğradığı ıspatlayabileceği zararlarının tazmin edilmesini talep hakkı doğar.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Bilgi için teşekkür ederim yarın isten ayrılacağımı bildireceğim ancak anlamadığım bir nokta var. İşverenin sözleşmede belirttiği 3 maaş tazminatı alacağını mı yoksa yaptıgı egitimlerin ödemesini alacağını mı belirtmiştiniz? Teşekkür ederim
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

sn.Keremcem e katılmakla birlike,
A. Sözleşmenin türü gerçekten işin gereğimi belirli süreli belirlendi yoksa belirsiz süreli iş kapsamında 3 yıllık belirli sözleşmemi yapıldı ?
B. Sözleşmenin belirli süreli olması ilgilinin medeni hakkını kullanmasına engel mi, başka bir ifadeyle belirli süreli sözleşme süresi içinde 1475/M.14 de belirtilen "evlilik nedeniyle" feshedilebilir mi ?
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Yine sn. Keremcem in dediği gibi tek teraflı "cezai şart" özellikle işci aleyhine dolayısıyle işveren lehine olması kabül görmeyeyecektir.Olması gereken her iki taraf için (örneğin işciye 3 ,işverene 5 maaş tutarında )olmasıdır.Yani işcininin aylık ücreti ile işverenin ekonomik durumları dikkate alınmalıdır.Açık anlatımla asgari ücretlinin sözleşmesine 10.000 dolar cezai şart konulamaz.Konulsa bile hakkaniyet gözetilerek indirim sözkonusu olacaktır.
Eğitim masrafları ise işciden talep edilebilir ,buradada eğitim için yapılan harcamaların belgelenmesi gerekir afaki belirlenemez.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Müşteri hizmetleri temsilcisi olarak çalışıyorum hiçbir egitim almadım sadece 2kez il dısına müşteri ziyaretine gönderildim sanırım bunlar için otel uçak masraflarını talep edebilirler. Sözleşmemde de 3 yıl içerisinde ayrılmam durumunda 2 maaş ödemem gerektiği yazıyor buna karşılık isten çıkarılma durumunda herhangi bir ödemeden bahsedilmiyor. Sozlesme İngilizce yazılı. Bu maddenin altında turk hukuk kuralları çerçevesinde geçerlidir gibi bir cümle bulunuyor.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Tamam eğitim yatırımı yok.Sizi gönderdikleri konu ise göreviniz gereğidir bunların masrafları talep edilmez.
1475m.14 de belirli süreli işlerde sözleşmenin süresi içinde işci"evlilik nedeniyle" tazminat talep edemez diye hüküm yok.
Son düşüncem ortada haklı neden var(evlilik) hukuki açıdan bu hakkı kullanabilirsiniz , 2 maaş tutarında belirtilen tek taraflı cezai şartın da hukuken korunmaz olduğunu düşünüyorum.
Şimdilik bekleyin forumdaki arkadaşların katkısı olacaktır.saygılarımla...
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

İlginç bir konu.
Bence evlilik nedeniyle fesih ancak zorunlu şart olarak ileri sürülerek 3 maaş tazminatın kaldırılması talep edilebilir.
Çok net değil belki dava konusu olur.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Evet üstad dediğiniz gibi ilginç.
Bir yanda ilgilinin sosyal hayatı(huzur-mutluluk vs) diğer tarafda işverenin bu durumdan dolayı zararı sözkonusu desek yanlış olmaz.
Orta yol anlaşmak da olabilir.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Şu an tam olarak sonuçlandıramadık ama aşağıda ki karar faydalı olacak.

Yarg.9.H.Dairesi 2009/46225 E. 2010/604 K. 21.01.2010 tarihli Kararında "İş hukukunda işci yararına yorum ilkesinin bir sonucu olarak sadece işci aleyhine yükümlülük öngören cezai şart hükümleri geçersiz sayılmış ve bu yönde yerleşmiş içtihatlar öğretidede benimsenmiştir." denilmekte, ayrıca yine aynı kararda "Cezai şartın işci ve işveren hakkında ve iki taraflı olarak düzenlenmesi gereği....." şeklinde belirtilmiştir. Hatta aynı karar da indirimden de bahsedilmiş.

İlginin sözleşmesindeki cezai şartı bu Karar a göre değerlendirecek olur isek ,sözleşmede tek taraflı ve yüksek limitli cezai şartın geçersiz olduğu kanaatindeyim.

Sn.keremcem in belirttiği konu(işverenin bu durumdan zarar görme ihtimali) problem olabilir.Yani başka çıkar yol kalmayınca işvereni belki bu yönden dava konusu yapabilir.
(not:sn.mango çok acele etmeyiniz )
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Sn.mango;
arkadaşların değerli fikirleri de dahil olmak üzere, burada hepimizin yaptığı, yaşadığı -şahit olduğu-incelediği olaylar neticesinde konu ile ilgili oluşan düşüncelerini paylaşmak, varsa da benzer konulardaki yargı kararları veya kanun maddeleri ile bu düşüncelerini desteklemekten ibaret.Buna bilgi paylaşımı deniyor.Söylenenler kesin öyle olur denebilecek şeyler değildir.
Örneğin sizin olayınızda, sadece çağrı merkezi çalışanıysanız, ne bileyim özel anlaşmalarla daha yüksek ücretle daha fazla yetkiyle çalıştırılan biri değilseniz, proje müdürü özel bir birim müdürü gibi.
Bir çağrı merkezinde, insanlık dışı uygulamalara maruz kalarak ( 15dk da yemek yeme zorunluluğu, sesini kısacak bir rahatsızlık yaşama yasağı, ağız tadıyla bağıra bağıra şarkı söylemekten men edilme gibi :) ) süresiz bir iş için 3 yıllık süreli sözleşme ile çalışmak zorunda olan birinin ,
kanunla sağlanmış evlenme nedeniyle şartlara uygun olarak işinden ayrılma hakkına mahkeme dahil hiç kimse
do ku na mazzzzz.

Olacağı şu,
siz ayrıldığınızda( istifa ettiğinizde değil, evlilik nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizde)
işveren elindeki garip sözleşmeye istinaden belirtilen tazminatı ödemenizi talep edecektir.
Gelen talebe mutlaka yazılı olarak( noter kanalıyla) yanıt verip kabul etmeyeceksiniz. :)
ve bildiriminizde eğer o ana kadar almamış olduğunuz ücretiniz varsa ödenmesini aksi halde hukuki yollara başvuracağınızı da belirtip, kendilerini temerrüde düşüreceksiniz.
Sonra bekleyeceksiniz işveren mahkemeye başvursun elindeki sözleşme ile.
Mahkemede herhangi bir yatırım yapmadan , uygulamaya koyduğu tek taraflı tazminatın gerekçesini açıklayıp ikna edecek mahkemeyi. Etti , etti. O zaman işiniz yaş:) YAndı gülüm keten helva, işin içine bu kez mahkeme masrafları da girecek işverenin vekiline mahkemce belirlenen avukatlık vekalet ücreti de dahil olacak 3 maaş tazminata( Şahsi düşüncem, tek taraflı tazminat maddesini kabul edecek bir bilirkişi de hakim de yoktur memleketimizde)
Edemedi tazminatın gereğini ne olacak?
Ödeyin ödenmemiş ücretlerimi dediğiniz günden itibaren işleyecek faizle ücretinizin ödenmesine karar verilecek.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Sn. Keremcem.
Tabi ki kendi iradesi, kimse mani olamaz, bizde hukuki açıdan değerlendirme yapıyoruz.

sn.mango nun sorusundan sonraki ilk görüşlerinizin yerinde olduğu, bende sizin düşüncelerinize atıfta bulunarak kendi görüşlerimi beyan ettim.

sn.nguroy da konunun ilginç olduğunu ifade edince birkez daha düşünmek durumunda kaldık.

Son olarak yargı nın belirttiğim bir kararı ile bu sözleşmedeki 3 aylık cezai şartın geçersiz olacağı, ancak sn.mango nun ayrılması nedeniyle işverenin bu durumdan zarar görebileceği,ispat etmesi halinde zararını talep edebileceği (bu aynı zamanda sizinde fikriniz idi)hatta orta yol olarak anlaşabileceklerini ifade etmiştik.
Son düşünceleriniz ve diğer arkadaşların katkılarıyle birlikte konuyu toparlayarak ,ortak kanaat BİLDİRELİM (diyorum)
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Konu konuyu açmasın ama çözüm açısından bu duruma istinaden:

a. Sözleşmenin niteliği(belirli iş,işin belirli sürede tamamlanması,sözleşmenin yapılan işe münhasır olması gibi)tartışılabilir isede, "...salt iş sözleşmesinin süreli olmasından dolayı belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işciye göre farklı işleme tabi tutulamaz." 4857 m.12

b.Eşitlik ilkesinden hareketle "işveren......belirsiz süreli çalışan işci karşısında belirli süreli çalışan işciye farklı işlem yapamaz."4857/m.5

c.1475 m.14 de belirli süreli işlerde sözleşmenin süresi içinde "evlilik nedeniyle"feshi halinde tazminat talep edemez diye hüküm yoktur.

d.Sözleşmede ki tek taraflı ve yüksek maddi cezai şart hukuken korunmaz geçersiz. Yarg.9.HD.2009/46225 E.

e.1475/m.14 de kadın işciye hukuken pozitif ayrımcılık tanındığı ortadadır.

f. İhbar bilirimine gerek yok isede iyi niyet ve etik açıdan (ilerde dava konusu olması halinde savunma amaclı)işverene önceden haber verilmesi

g. Özellikle sn.nguroy un görüşü.

h. Son olarak işveren ile anlaşma yoluna gidilmesi.

Sn.mango nun tüm bu hususları hukuk müşaviri ile birlikte değerlendirerek karar vermesini öneririm.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Merhaba. İstifamı ilettim tazminatla ilgili bir sorun çıkarmadılar ancak evlilik sebebiyle istifa durumunda ihbar süresinin olmaması gibi bir durum olmadıgını, bu sebeple ise girişimden itibaren 6 ayı geçtiği için 4 hafta kalmam gerektiğini söylediler. Şirket avukatına danıştıklarını ilettiler.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Sİzin için uygunsa 4 hafta çalışmak, hayırlısı olsun :)

3- İhbar Tazminatı (İşveren Yönünden)

İlgili bir makale >>>> http://www.alomaliye.com/ekim_06/cumhur_sinan_evlilik_kadin.htm
''
a-) Yargıtay Kararına göre[2]; Kıdem tazminatını gerektirecek şekilde kadın işçinin evlenmesi nedeni ile iş sözleşmesinin feshi halinde karşı tarafa önel verme zorunluluğu yoktur. Benim kanaatimde bu yöndedir. Kadın işçinin, evlenme nedeniyle iş sözleşmesini fesih ederken bildirim önellerine uyma zorunluluğu yoktur. Yasal düzenleme de aksi bir hüküm yoktur. 4857 sayılı İş Kanunu’nun, 17.maddesindeki bildirim önelleri mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun 13. maddesinde de aynen yer almıştır. Bildirim şartı olsaydı mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14. maddesinin, aynı kanunun 13. maddesine de atıfta bulunulması gerekirdi. Ayrıca mülga 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14. maddesinde “…kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle…”yer alan ifadede işçi nasıl ki daha önceden öleceğini bildirim önellerine göre işverene bildiremez ise evlenme nedeniyle işten ayrılma mazereti de veya bağlacıyla ölüm sebebiyle birlikte kullanılmakta olduğundan sanki istediği zaman iş sözleşmesini sona erdirebilir şeklinde bir anlam da çıkmaktadır.''
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Sn.Mango
Hukuki açıdan daha söylenecek çok şey var ama sizi ve "forum"u daha fazla meşgul etmenin gereksiz olduğunu düşünerek,bu seviyeye gelmiş olan bu durumun kısaca değerlemesini yapmak gerekir ise, 4 hafta daha çalışınız ve bu sürenin bitiminde zaten ayrılıyorsunuz.
Her iki tarafa da hayırlı olması dileğiyle...
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Sn.Keremcem in düşüncelerine katılıyorum.Emeklilik,askerlik ve evlenme nedeniyle sözleşmenin sona ermesi hallerinde, her iki tarafında ihbar tazminatı talep etme hakları olmuyor.(Yarg.9.HD.2008/24533Esas.)

Fakat bu durumun belirsiz süreli sözleşmeler için geçerli olduğu,

Belki belirli süreli sözleşmeler içinde uygulanabileceği..!

Ancak belirli süreli sözleşme de ihbar öneli verilmesine ilişkin hüküm bulunması halinde , bu durumun değişeceğini ve bu hükmün bağlayıcı olacağını düşünüyorum.

Muhtemelen sn.Mango nun sözleşmesinde de böyle bir hüküm olabilir.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Peki sn.Mango 4 hafta daha çalışır ve işe girişinde itibarende bir yıllık kıdemini tamamlar ise "belirli süreli

sözleşme" ile çalışmakta iken "evlilik" nedeniyle işyerinden ayrılacağından ,işvereninden kıdem tazminatını talep

etmeyecek mi?
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Bir kere temel prensip olarak "belirli süreli " iş sözleşmelerinde "ihbar" öneli yada ihbar ödencesi söz konusu değildir.
Bunun mantığı da gayet açıktır. Çünkü sözleşmenin ne zaman biteceğini her iki taraf da sözleşme başlangıcında zaten biliyordur.
 
Ynt: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve 3 yıllık sözleşme

Temel prensip olarak elbette dediğiniz doğrudur.Çünkü bu bağlamda sözleşmenin süresinin ne zaman biteceği taraflarca bilinmektedir.
Hatta "evlilik,emeklilik,askerlik" nedenleriyle sözleşmenin sona ermesi hallerinde sadece işcinin değil işvereninde ihbar tazminatını talep etme hakının olmadığını ifade etmiştik.
Ancak, belirli süreli sözleşmenin süre bitiminden önce,taraflarca sonlandırılmak istenmesi karşısında, sözleşmenin süresinden önce feshedilmesine ilişkin olarak sözleşmede ihbar öneli verilmesine dair hüküm bulunması halinde tarafların bu duruma riayet etmeleri gerekmezmi?
Bu duruma ilişkin şahsi görüşüm ,bahsekonu hükmün bağlayıcı olacağı yönündedir.
 
Üst