Fason İşçilik

Üyelik
15 Eki 2005
Mesajlar
7
Torna kalıp imalatı ile uğraşan firmamız dışarıdan işçilik fason hizmeti
almış bulunmaktadır.
Sözkonusu alım için tevkifat olup olmadığı hususunu paylaşmak isteyen meslektaşlarıma şimdiden teşekür ederim.
İyi çalışmalar...
 
Merhaba

Sayın hmaden

Geçici iş ilişkisi dolayısıyla KDV tevkifatı sorumluluğu 4857 sayılı İş kanunun 7. maddesi kapsamında yapılan istihdamlarla ilgilidir. Buna göre işçinin sadece fason imalatında çalışması, yani sizin işinizi yapması tevkifatı gerektirmez.

Tevkifat sorumluluğu için:

1-İşçinin bizzat sizin işyerinizde ve sizin iş sahibinin emrinde çalışması gerekir.

2-Geçici iş sözleşmesi yapılması gerekir. Bu sözleşmeler en çok altı aylık sürelerle ve en çok 3 kere yapılabilir. Yani bu iş ilişkisi en çok 18 ay sürebilir.

3-İstihdam edilen işçinin iş akdi kiraya veren işverende devam eder ve her türlü özlük hakları bu işveren tarafından yerine getirilir. Ancak, bu sorumluluğun asıl işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde işçiyi ödünç alan işveren de bu sorumluluğa ortak olur.

4-Ödünç veren asıl işverenin kestiği faturada %90 KDV stopajı tahakkuk ettirilir. Dolaysıyla ödemeyi yapan işveren bunu asıl işverene ödemeyip vergi dairesine sorumlu sıfatıyla yattırır.
---------------------------------------------
 
Sn. Osman Erol Merhaba,

Tevkıfat işi benimde şu anda üzerinde çalıştığım bir konu. Bildiğiniz gibi 96 ve 97 Nolu KDV Genel Tebliğleri ile (işgücü için) hayatımıza giren bu düzenlemenin değerlendirmesini yapıyorum. Tevkıfatın geçici iş kapsamındaki işlemlerle ilgili olduğunu belirtmişsiniz. Lütfen yanlış anlamayın; bu kanıyı taşımanıza neden olan düzenlemeyi veya tebliğ kısmını bizimle paylaşır mısınız? Bende bu tevkıfatın kimleri ve hangi işlemleri kapsadığının tespitinde zorluk yaşıyorum. İlginiz için teşekkür eder, işlerinizde başarılar dilerim.
 
Sayın Demirkale merhaba

Öncelikle yanlış anlama meselesine değinelim. Burası adı üzerinde forum. Yani tartışma serbest. Onun için soru sormak, gayet doğal, hatta yanlış görülen bir husus varsa mehaz göstermek kaydıyla bunu da söylemek bize ancak fayda sağlar. Bu nedenle düzeltmeler için müteşekkir kalırız.

Sorunuza gelince; benim ileri sürdüğüm görüşün kaynağı yazıda da geçtiği gibi 4857 sayılı Kanunun 7. maddesidir. Bunun sebebi de 96 sayılı KDV Tebliğinin (5.1. İşgücü Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması) başlıklı bölümünde geçen “işgücünün satın alınması” keyfiyetidir. Bu iş hukukumuza yeni girmiş bir kavramdır ve bahsi geçen madde ile düzenlenmiştir. Tebliğde her ne kadar bu maddeden söz edilmemekte ise de bunun başkaca yorumu olamaz.

Selamlar
 
yani, dışarıdan aldığımız hizmetler (yaptırdığımız işler nedeniyle) için herhangi bir tevkifat uygulaması söz konusu değiil?
hizmeti alan veya veren kişi açısından??
 
Merhabalar

Sayın mesen "dışardan aldığımız hizmetler" derken dışarıya yaptırılan fason işleri kasdediyorsanız evet, bunlar için yapılan ödemelerde stopaj yapılmaz.
-----------
 

Benzer konular

Üst