fonradar

Fatura Üzerine Kur Farkı İle İlgili Şerh Düşülmesi Hk.

Üyelik
22 Ocak 2014
Mesajlar
4
Konum
İstanbul
Arkadaşlar herkese selamlar,

Yurtiçi müşterilerimize anlaşma gereği döviz tutarı karşılığında malzeme faturaları kesmekteyiz. Fatura TL karşılığı kesilip açıklama olarak ....... EURO veya USD ve Kur ...... TL şeklinde belirterek kesiyorum. Müşterilerde genelde bunun ödemelerini TL olarak yapıyorlar. Malum dövizin çok yükselmesi nedeniyle oldukça ciddi kur farkları ortaya çıkıyor. Kimse de kur farklarını ödeme taraftarı olmadığı için, sorunlar yaşıyoruz. Müşteri sözleşmelerinde de kur farkları ile ilgili bir madde konulmamış.
Benim buradaki sorum, fatura üzerine "Fatura tarihi ile ödeme tarihi arasında doğacak kur farkı TCMB döviz alış kuru baz alınarak %1’i aştığı takdirde ek fatura ile yansıtılacaktır.” şeklinde ibare düşmemizin bir bağlayıcılığı olup olmayacağı konusunda görüşlerinizi rica edeceğim.
Herkese teşekkürler, kolay gelsin.
 
Karşı taraf da kabul ederse sorun olmaz. Fatura itiraz süresi içersinde ses çıkmazsa kabul demektir.
 
Selamlar
Benim görüşüme göre,yerinizde olsam,bu şerhi,fatura üzerine değil de (ilaveten) yapılan sözleşmeye eklemenizde fayda var.Çünkü benzer konularda (örneğin fatura üzerine vade farkı veya faiz farkı şerhi düşüldüğünde) pek kabul görmediğine,en azından bu ibarelerin faturadan ziyade sözleşmede bulunması gerektiğine dair görüşler var.Nihayetinde sözleşmeyi her iki tarafta karşılıklı imzalamakta ve kabul etmektedir.Faturada ise böyle bir zorunluluk yoktur.
Saygılar
 
Tahsin Bey,

Kesinlikle sizin söylediğinize katılıyorum. Konuyu ilgili departmanla dün görüştüğümde sözleşmenin daha bağlayıcı olacağını belirtmiştim. Açıkçası ileriye dönük sözleşmelerde sizin dediğiniz gibi yapmamız daha sağlıklı olacaktır. Sözleşmesi imzalanmış, fakat faturası kesilmemiş işler de ise sayın nguroy'un da söylediği gibi faturaya itiraz edilmedikçe kabul görmüş sayılacağıdır. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Sayın arkadaşlar,

Faturada bulunması gereken (VUK a göre) bilgilerin dışındaki kayıtlar Ticaret yasası hükümlerine göre maalesef kabul görmüyor. Faturaya itiraz süresi geçtikten sonra fatura içeriği kabul edilmiş oluyor ancak benzer yazılmış notlar değil. Benzer birçok yargı kararı var, bu nedenle tüm müşterilerle yapacağınız alışverişlerde benzer başlıkları içeren bir sözleşme imzalanması şart.
 
Üst