Fazla Mesai Ve Kesinti Hakkında

Üyelik
3 Ocak 2015
Mesajlar
19
Konum
malatya
İyi akşamlar.
İşyeri ile ilgili yine bir anlaşmazlık durumu sözkonusu ; Aylık ücretim 1500 tl ,haftalık çalışma saatleri sözleşmemde genel olarak 45 saattir deniyor.

İşyerim fazla çalışma ücretini ısrarcı yaklaşımlar sonucunda yaklaşık 4 ay sonra toplu olarak ödedi.Fakat yine bir anlaşmazlık sözkonusu.
İşyerine göre toplam 60 saat fazla çalışmam var bunun içerisinde birde yılbaşı tatili var yani 1 Ocakta sabah 8 de işbaşı yapıp 2 Ocak sabah 8 de iş sonlandırdım yani 24 saat çalıştım.
Sorun şu işyeri fazla çalışma ücreti olarak normalde verdiği saat ücreti üzerinden ödeme yaptı.Fazla çalışmalarda normal ücretin % 50 fazlasıdır diye biliyorum ve işyerine bunu ilettiğimde biz bu şekilde uyguluyoruz cevabını aldım, tatil ücretinide yani 1 Ocakta çalıştığım zamanı aynı şekilde normal saat ücreti üzerinden ödeme yaptı.
İşyerinin kanun haricinde iç yönetmelik düzenleyerek fazla çalışma ücretlerini kendi yönetmelikleriyle düzenlemeleri mümkünmüdür.

İkinci bir konu ise fazla çalışma saatlerini hesaplarken fazla çalışmadan herhangi bir saat kesintisi yapılabilirmi (bu sorumun nedeni normalde fazla çalışma saatim 73 saatken 1 ayın 1 haftasını beni çalışan sayım yeterli diyerek 5 gün işe çağırmadı bundan dolayı ise fazla çalışmadan 13 saatini kestiğini söylüyor.)
 
1.yılbaşı tatil günü çalışması karşılığında 1 günlük ücret ödenir.işyerinin günlük çalışma süresi(8 saat ise)bunun üzeri çalışmalarda fazla çalışma olarak değerlendirilir.
2.fazla çalışma ücretinin hesabı;"Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 50 yükseltilmesi suretiyle ödenir."
3.iç yönetmelik düzenlemesi mümkün ANCAK kanunlara aykırı olarak düzenlenemez,uygulanamaz,bu noktada örneğin f.çalışma ücreti % 50 nin altında(% 40 şeklinde) yükseltilerek ödenemez.
4.yapılan fazla çalışmalardan kesinti yapılamaz,karşılığı ödenmelidir.
5.5 gün işe çağırmamak olmaz,zira siz çağrı üzerine veya kısmi süreli çalışan değil,tam süreli çalışansınız,böyle bir kural yok ve bu şekil uygulama yapılsa bile f.çalışma süresinden kesinti yapılamaz ANCAK işci isterse BUfazla çalışmaları karşılığı izin(serbest zaman)kullanabilir,eğer böyle ise bununda bir usülü var.
6.Sonuç itibariyle her ne kadar 13 saatlik kesinti yapılmış ise de bu 5 GÜNLÜK ÜCRETİNİZ KESİLMEZSE sorun yok,lehinize diyebiliriz.(bu konu tam olarak net değil)
 
Ayrıca 24 saat süreli işlerde,günlük fiili çalışma süresinin 14 saat kabül edildiğini(yargı kararı)hatırlıyorum,buna göre genel tatil günü çalışması 14 saat olduğunu kabül edersek, bunun 8 saati (47 ci maddeye göre) 1 günlük ücret olarak,kalan 6 saat de f.çalışma olarak (41 ci maddeye göre)değerlendirilmelidir.
 
Teşekkürler şeref bey anladığım kadarı ile bu durumda haklı oluyorum.
Peki benim bununla ilgili yaptırımım ne olabilir acaba yani bu durum karşısında konuşmak yetmiyor,soru sorduğumda aldığım cevap bizim işyeri bu şekilde uyguluyor şeklinde oluyor.
 
Teşekkürler şeref bey anladığım kadarı ile bu durumda haklı oluyorum.
Peki benim bununla ilgili yaptırımım ne olabilir acaba yani bu durum karşısında konuşmak yetmiyor,soru sorduğumda aldığım cevap bizim işyeri bu şekilde uyguluyor şeklinde oluyor.

saat ücretimi 1500 tl /225 saat = 6,66 tl üzerinden hesaplıyor yani aylık çalışma saatimi 225 saat olarak gösteriyorlar.,ve 60 saatlik fazla çalışmamın karşılığı olarak 60*6,66=400 tl ödeme yapıyor.Ancak anladığım kadar ile işyerinin ödemesi gereken miktar 60*9,99=599,4 tl olması gerekir yanlış anladıysam düzeltin lütfen.
Bu şekilde fazla mesai ücreti ödemesinide bizim kurallarımız böyle yönetmelikte var diyorlar.
 
Son düzenleme:
Öncelikle,
madem konuştuğunuzda biz bu şekilde uyguluyoruz diyerek , iş kanununda belirtildiği şekilde hesaplayıp ödemiyorlar, o zaman yazılı olarak ( noter ihtarıyla)talep etmeniz gerekecek.
Gene aynı şekilde davranırlarsa, geriye dava açarak alma hakkınız kalıyor. Takdir edersiniz ki kendisine dava açan biri ile hiç bir işveren çalışmak istemez!
Açtığınız davada fazla çalışma sürelerini ısptalamanız gerekecek.
Eğer fazla çalışma yaptığınız süreler eksik süre olarak bordrolarınızda görülüyor ve karşılığında bir ücret ödemesi görünüyorsa, siz de bu bordrolara bu şekilde, hherhangi bir şerh düşmeden imzanızı attıysanız, işiniz oldukça zor olur.
 
Kermcem bey teşekkürler,
Tarafıma halen bordro düzenleyip veremediler istediğim halde ısrarla.
Zaten verselerdi şerh düşecektim ama ortada bordro yok.Dolayısıyla sizinde söylediğiniz üzere noter kanalıyla hesaplama şeklini talep edeceğim.
 
Üst