Firma İçin Ödünç Çek Almak

Üyelik
12 Şub 2013
Mesajlar
55
Konum
istanbul
Firmamız ticari bir borcuna karşılık alış veriş ilişkisinin olmadığı başka bir tacirden çek alıp kullanabilir mi. Yani kendi çekimizi kullanamadığımızdan başka bir tacirin çekini, karşılığını ödeme gününde firmamız ödemek koşuluyla alacaklısına verebilir mi.
Verebilirsek muhasebe kaydı nasıl olmalıdır.
 
Buna hatır çeki denir. Eskiden kolaydı. Şimdi ise bunu yapmak baya karmaşık işler.
Öncelikle çeki alacağınız firma ile cari hesap şeklinde çalışan bir ticari ilişkiniz olmalıdır.
Bu yoksa firma sahibinin hesabından giriş yapılabilir. Ancak bu da başka sorunlar çıkarır.
 
hatır çeki bankacılık ,vergi ve ceza hukuku(tefecilik) bakımından suçtur.size çek kesen firmaya fatura kesmezseniz ikrazatçılığa girer ve izne tabidir çok dikkat edilmesi gerek bir husustur
 
hiç bulaşma derim o kişiden veya başkasından nakit al öyle kullan çek aldığın kişiye fatura kesmeye kadar gidebilir bu iş..
 
Genelde firma sahibi kendisine alır bu çeki ve karşı firmanın şahsıma borcu vardı ondan alacağım vardı bizimle ticari münasebeti yok bu sebepten şahsıma ait bu çek der ve alır tahsilat makbuzu keser ve arkasını imzalar firmaya verir sonra da firma bu çeki cirolar ister bankaya teminata ya da takasa verir isterse de müşteri ödemelerinde kullanır.Elbette ki ortaklar hesabının bu şekilde çalıştırması pek tavsiye edilen bir durum olmasa bile uygulamada bu yöndedir ve genelde sıkıntı da çıkmaz.
 
Aldığımız çekler ortaklar adına değilde firma adına kesilmiş. Şirket ltd. ve sermayesi 500.000 tl. Yaklaşık bu şekilde alına 350.000 tutarında çek var. Ne yapmam lazım
 
Malesef yasa dışı ve ne yapacağımı bilmiyorum. Çünkü siz kanunları ne kadar anlatırsanız anlatın patron istediğini yapıyor. Bu olayı nasıl düzelticem.
Fatura kesmenin dışında yapılabileceğim bir düzeltme var mı
 
Fatura kesilecek kdv doğacak, kar doğacak patronun canı biraz yanacak ki bu tip işlemlere kalkışmasın.
 
Banka kanunu, ikrazatçılık mevzuatı gerekleri sağlanmaz ise ve holding şirketleri arası değil ise yapamaz.
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu tür işlemler yöntemi ne olursa olsun ikrazat kapsamındadır. Ortaklardan borç alma/verme işlemleri ise artık yeni TTK kapsamında farklı yapılandırmada. Holding şirketlerinde ise bu tür işlemlerin tamamı "Transfer Fiatlandırması" ve "Bağlı Ortaklıklar" zarar kapsamında değerlendirilebilir durumdadır. Hatırlayınız Faaliyet raporlarında artık "Bağlı Ortaklık Faaliyet Raporu " sistemi var ve bu işlemlerin açıklanması gerekiyor.
 
Üst