fonradar

Galeri Kapanışında Araç Çıkışı Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Şahıs firması/İşletme defteri bir ototamir+galericilik faaliyetinde bulunan bir gerçek kişi işletmesini kapatıyor. Üzerinde de iki araç vardı, firmayı kapatırken bu araçları fatura ederek çıkış yapmamız gerekir.
Ancak bu araçların satışını yapmadı henüz, kendi üzerinde duruyor. Birini de kullanıyor hatta kendisi. Yarın bir gün bu iki aracın satışını da yapacak 3.kişilere.

Ancak alırken Kdv'siz olarak noter alış sözleşmesi ile kayıtlara alınmıştı, şimdi bunları yine kendisine fatura edeceğim, ancak Kdv'li mi, yoksa Kdv'siz mi kesmek gerekir?

Bedelini de neye göre belirlemek gerekiyor, alış bedelini mi yazmak gerekir?
 
Araçlar ticari bir işletmeye ait olduğu için emsal bedel üzerinden kdv li fatura kesilmelidir. Emsal olarak kasko değerine yaklaşık bedeli esas alabilirsiniz.
 
Sayın Zindan,

Soruda biraz eksiklik var, bu araçların alımında yapılan işlem nedir, "araçlar kendi üzerinde" dediğiniz zaman işletmeye dahil değil anlamı çıkıyor. Alınan bu araçlar ticari mal alımı gibi işletmeye dahil edilmişmiydi ?
 
Evet, üstad. Araçları aktife almıştık, galericilik faaliyetleri kapsamında satmak amacı ile almıştık.
Geçici Vergiyi yapmadan önce, son çeyrekte olsaydı aktife almayabilirim silerdim ancak daha önceki geçiciler dönemlerinde aldım ve bunları devreden stokta tutmuş oldum.
Şimdi fatura ederek çıkışını yapmam gerekiyor diye düşünüyorum.

Yine kendi kendine fatura edeceğim, %1 Kdv uygulayacağım, ancak henüz satmadığı için de alış fiyatından fatura etmeyi düşünüyorum. Sanırım en mantıklısı da bu gözüküyor.
 

Benzer konular

Üst