Gayri Faal Firmaya Ait Kiradaki Binanın Satışı

Üyelik
22 Ara 2011
Mesajlar
35
Konum
İSTANBUL
Firma gayri faal öncesinde kalem üretimi yapıyormuş firma sahipleri yeni bir şirket kurarak gıda işinde girmişler.
Gayri faal firmanın aktifinde 1995 yılından beri kayıtlı iktisap değeri 600.000 bugünkü rayiç bedeli 3.000.000 Tl değerinde bir bina var ve bu bina 4 katlı ve her katı 1250 m olup herbiri kiradarı kira faturasıda kesilmektedir.
Sorum şu firma bu binayı satmak istediğinde %75 lik istisnadan faydalanabili mi?Kdv den muafmıdır.
 
İktisap tarihi 2 yıldan fazla olduğu için kdv'den muaftır. %75 lik istisnadan da faydalanabilir. Gelir vergisi yasa tasarısında %75 lik muafiyetin azaltılması söz konusu bu yıl içerisinde satış gerçekleşirse yararınıza olur. Ayrıca satış için faturada kesilecek.
 
Sayın Formdaşım


%75 'lik istisnadan faydalanamaz.KDV'den muaf değildir. Bunula ilgili formda yazım var isterseniz bir göz atın
 
Sn.Ferhat aşağıdaki maddeden yola çıkarak mı muaf değildir dediniz.
"Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır. "
Atıl durumda olan taşınmazını kiraya vermek bu kapsama girer mi? Şirketin asıl iştigal konusu kiralama olmadığı için bence muafiyete girer diye düşünüyorum..
 
Ferhat Bey araştırdığım kadarıyla şirketin ana sözleşmesinde gayrimenkul alım satımı,kiralanması gibi faaliyetlerde bulunabilir gibi ifadeler yoksa kiraya verdiği tarihten 2 sene içerisinde satarsa %75 lik istisnadan ve Kdv muaf olacağı yönünde bir kanaatte vardım.
Ama çokta net değilim kiradan sonra 2 sene geçtikten sonraki kasıt kiracıları çıkarıp binayı boş olarak bekletmek mi?Bu arada Kurumlar vergisi kanunun 1 seri nolu kurumlar vergisi gene tebliğinin 5.6.2.3.4 menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ile uğraşılmaması başlıklı açıklamada bu madde ile yaralanabileceği yazıyor .Forumdaki yazınızı bulamadım linkini paylaşırmısın.Teşekkürler
 
1- 2 seneden kasıt iktisap tarihinden itibaren 2 tam yıl geçmesidir, yani binanın 730 gün elde tutulması ki bu şart çoktan yerine gelmiş.

2- Diğer taraftan bina kiraya verildiği için taşınmazın ticaretinin yapıldığı kabul edilmelidir, bu nedenle KVK md.5/1-e ve KDV Kanunun md.17/4-r'deki istisnalardan (muafiyet değil istisna) yararlanamaz. 1 Nolu Kurumlar Vergisi Kanunu Genel Tebliği madde 5.6.2.3.4;

"5.6.2.3.4. Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ile uğraşılmaması
Menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları istisna kapsamındaki değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır.

İstisna uygulaması esas itibarıyla bütün kurumlar için geçerlidir. Ancak, faaliyet konusu menkul kıymet veya taşınmaz ticareti ve kiralanması olan kurumların bu amaçla iktisap ettikleri ve ellerinde tuttukları kıymetlerin satışından elde ettikleri kazançlar için istisnadan yararlanmaları mümkün değildir.

Satışa konu edilen kıymetlerin iki tam yıl kurum aktifinde kayıtlı olması da durumu değiştirmeyecektir. Aynı durum, satmak üzere taşınmaz inşaatı ile uğraşan mükellefler açısından da geçerlidir. Ancak, taşınmaz ticareti ile uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara istisna uygulanabilecek; taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancı ise istisnaya konu edilmeyecektir."

Dikkat ederseniz esas faaliyet konusu değil, faaliyet diyor. Yani esas faaliyet kalem üretimi de olsa, bu firmanın ek faaliyet olarak taşınmaz kiralaması da var.
 
Ancak tabi tebliğde yukarıda yer alan açıklamaların tam tersi olan bir örnek te var, ki insanın kafasını gerçekten karıştırıyor.

"Örnek 4: Esas faaliyeti taşınmaz ticareti ve kiralaması olmayan bir şirketin, atıl olarak durmakta olan bir taşınmazını kiraya verdikten iki tam yıl sonra söz konusu taşınmazı satması halinde taşınmazın elden çıkarılmasından doğan kazancın istisnadan yararlanması mümkün bulunmaktadır."

Bu örnekteki açıklamalar hem tebliğin daha önceki bölümündeki açıklamalar hem de kanun metni ile çelişik. Şöyle ki;

1- Daha önce esas faaliyet-tali faaliyet konusu ayrımı yapılmamışken, bu örnekte birden ortaya esas faaliyet konusu olmayan ibaresi ortaya çıkıyor. Eğer böyle bir ayrım yapacaksak neden tebliğde veya kanun metninde böyle bir hüküm yer almıyor???

2- Kanunda 2 tam yıl aktifte tutma ibaresi varken, örnekte kiraya verdikten sonra iki tam yıl elde tutma diyor. Yani örneğin binayı 2001'de aldım, 2012 Ocak ayında kiraya verdim, 2013 Ocak ayında sattım. Aktifte bulunma süresi 12 yıl, ama kiraya verme süresi 1 yıl. Bu durumda istisna hükmünden yararlanamayacak mıyım?

Görüldüğü üzere benzer bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da vergi mevzuatımız içinden çıkılmaz bir hale gelmiş ve çelişkili düzenlemeler ile dolu. Buyrun buradan yakın.
 
Sevgili formdaşlarım ozan77 ve bülent 249

Benim yazacaklarımın aynısını sayın Koray bey 5 numaralı mesajında yazmış.Onun için tekrar konuya cevap yazmıyorum.Ben bu istisnalardan faydalanamazsınız derken Sayın Koray beyin mesajında da belirtiği gibi ;taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancı ise istisnaya konu edilmeyecektir."
buraya dikkat kiralama ya da başka surette değerlendirilen




İşte bu sebepten dolayı yararlanamazsınız diye yazdım.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst