Gayrimenkul Satışı

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
810
Konum
kocaeli
ticari faaliyeti olmayan normal bir vatandaş 2012 yılında 1 adet ,2013 yılında bir adet olamk üzere 2 daire satışı yaptı,bunlara ek olarak 2013 yılında çok ufak bir değerde arsa satışı da oldu. Tüm bunları ele alırsak bu satışları ticari kazanç olarak mı değerlendirmek lazım,yoksa değer artış kazancı oalrak mı vergilendiricez? ya da hiç bir işlem yapmaya gerek yok mu? kolay gelsin iyi çalışmalar
 
sayın merihs12,

bu durumda GVK 37.Maddesine göre ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekir.

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden;[/FONT]

İyi Günler.
 
merhaba,

buradaki işlemde öncelikle devamlılık unsuru taşıyıp taşımadığına bakılması gerekiyor. Yani ticari faaliyeti olmayan şahsın bu satımları devamlılık gösteriyor mu?
 
merhaba,

buradaki işlemde öncelikle devamlılık unsuru taşıyıp taşımadığına bakılması gerekiyor. Yani ticari faaliyeti olmayan şahsın bu satımları devamlılık gösteriyor mu?

sayın burçak 3 adet satış işlemi gerçekleşmiş 2 tanesi aynı döneme isabet etmiş karine oluşmuş bu durumda ticari faaliyet demeyelim de ne diyelim .

İyi Günler.
 
Sn:merih yazınızda sadece satış yapıldığı belirtilmiş. Bahsettiğiniz taşınmazların alınış tarihi ile alınış (iktisap) şekline bakılması gerekir. Mesela 10 yıl önce alınmış ve satılıyorsa ticari kazançtan bahsedilemez. 2012 yılında alıp sattıysa süreklilikten dolayı ticari kazanç olabilir.
 
sn demiral,

burada devamlılık unsurunun yanında birde gayrimenkullerin iktisap dönemleri de önemli.. gvk mükerrer 80/6.maddesine görede hareket edilmesi gerekmekte
 
burada sadece değer artış kazanclarının vergisinin ödenmesi yeterli değil bu durumda ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekir.

İyi Günler.
 
1-İlk olarak burada devamlılık unsurunu analiz etmek gerekir. Bence biraz katı bir yorum olsa da öteden beri idarenin görüşü aynı yıl içerisinde birden fazla, veya bir birini takip eden yıllar da birer tane satış yapılmasını ticari kazancın devamlılık unsuru olarak kabul etmekte ve bu kazançların değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Dediğim gibi bence bu görüş ticari kazancın sadece devamlılık unsuru göz önüne alan, organizasyon unsurunu göz ardı eden bir yaklaşım, ama 425 nolu VUK GT'den sonra özelgelerin neredeyse kanun hükmünde olduğunu düşündüğümüzde vergi müfettişleri böyle bir olayı ticari kazanç olarak değerlendireceklerdir.

2-Verilen bilgilere göre daire satışlarını ticari kazanç, arsa satışını ise değer artış kazancı olarak değerlendirmek gerekiyor. Yani iki farklı gelir unsuru elde edilmiştir. GVK md.85 ve 86 hükümlerine göre beyanname verilmesi gerekmektedir.
 
Son düzenleme:
Şimdi babamdan bana 4 daire, 2 arsa miras kaldı.(keşke). Bende bunları iki yıl sonra sattım. Bu ticari kazanç mı oluyor.
Cevabımda iktisap şekli ile tarihine bu nedenle bakılması gerektiğini belirtmiştim.
 
Şimdi babamdan bana 4 daire, 2 arsa miras kaldı.(keşke). Bende bunları iki yıl sonra sattım. Bu ticari kazanç mı oluyor.
Cevabımda iktisap şekli ile tarihine bu nedenle bakılması gerektiğini belirtmiştim.

sayın bulent249,

Verdiğiniz cevaplar doğru buna bir şüphem yok dikkat edersiniz ki ben ilk mesajımda iktisap şekline deyinmedim siz konuya ekleyince bende dile getirdim şimdi diyeceksiniz bunları neden yazıyorsunuz diye ,

benim ilk mesajım ve sayın koraykarakaya'nın verdiği mesajlarda dikkat edersiniz ki iktisap şeklini dile getirmedik çünkü idarenin görüşü sayın koraykarakaya'nın dediği gibi öteden beri idarenin görüşü aynı yıl içerisinde birden fazla, veya bir birini takip eden yıllar da birer tane satış yapılmasını ticari kazancın devamlılık unsuru olarak kabul etmekte ve bu kazançların değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

hatta bununla ilgili özelge çıkartıldı satılan binaların değer artış vergilerini ödemek dışında ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekir.

zaten maliye bakanı bir defadan fazla araç ve gayrimenkul alıp satanları incelemeye alacağını ve mektup gönderilmeye başlandığını geriye dönük vergi mükellefi yapılmaya başlandığını açıklamıştı.

İyi Günler.
 
Binayı yapan kendisi binanın bitiş tarihi 2012 yılı . 2 daire bir dükkan vardı. Dairelerden biri 2012 diğeri 2013 yılında satıldı ,dükkan duruyor satılmayacak .
 
Üst