Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İŞveren Paylarının Durumu !!

  • gidere yazılır

    Kullanılan: 0 0.0%
  • yazılmaz

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

......igortalıları çalıştıran işverenler, çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereğince hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden keserek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu tutara ekleyerek, en geç Kurumca belirlenecek günün sonuna kadar Kuruma öderler.
87 nci maddenin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentlerinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primleri ilgili ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler.
Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla % 1 ilâ % 5 oranları arasında olmak üzere kesinti yapılmak suretiyle tahsil etmeye Kurum yetkilidir.....
Mükerrer Madde 120 - (Değişik madde: 22/07/1998 - 4369/52 md.)
Ticari kazanç sahipleri ( basit usulde vergilendirilenler hariç ) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve isitisnalar ile Vergi Usul Kanunun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak ) belirlenen ilgili hesap döneminin altışar aylık kazançları ( 42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç ) üzerinden, 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönem sonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir. (Mülga cümle: 09/04/2003 - 4842 S.K./37. md.)
(Ek fıkra: 11/08/1999 - 4444/2 md.) Bakanlar Kurulu geçici vergi dönemlerini üç aya indirmeye, geçici verginin beyan süresini üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın ondördüncü*, ödeme süresini ise onyedinci günü akşamı olarak belirlemeye yetkilidir.
Hesaplanan geçici vergi, altı aylık dönemi izleyen ikinci ayın ondördüncü günü akşamına kadar** bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve onyedinci günü akşamına kadar ödenir. Aynı dönem içinde tevkif edilmiş bulunan gelir vergisi (42 nci maddede belirtilen kazançlardan yapılan tevkifat hariç) hesaplanan geçici vergiden mahsup edilir.
Yapılan incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlere ait geçici verginin %10' u aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tesbiti halinde, eksik beyan edilen bu kısım için re'sen veya ikmalen geçici vergi tarh edilir. Mahsup süresi geçtikten sonra, kesinleşen geçici vergiler terkin edilir, ancak gecikme faizi ve ceza tahsil edilir.
Bir önceki takvim yılında altışar aylık dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici vergi, yıllık beyanname üzerenden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir. Mahsup edilemeyen tutar, mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup edilir. Bu mahsuplara rağmen kalan geçici vergi tutarı, o yılın sonuna kadar yazılı olarak talep edilmesi halinde mükellefe red ve iade edilir.
İşin bırakılması halinde, işin bırakıldığı dönemi izleyan dönemlerde geçici vergi ödenmez.
Geçici vergi uygulamasına ilişkin usuller Maliye Bakanlığınca tespit edilir.

İki maddeyi toplu düşündüğümüzde geçici vergi döneminde ödenmeyen sgk primlerinin gider yazımı pek hoş değil sanki. Takdir sizin.
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

Sayın M.İ.N.E anlatımınızdan şunu anlıyorum.Siz,mükellefe vergisini ödemesi için 1 yıl süreyi hangi hakla tanıyorsunuz.O zaman geçici vergi neden var? Devlet neden 3 ayda bir bu uygulamayı koymuş. o zaman her ay ödenen vergileri de işlemeyelim.Sonradan cezalı olarak ödenen vergileri ilgili aylarında işlemeyelim.Hepsini gelelim yıl sonunda işleyelim.Cezaları da hep yıl sonunda KKEg yapalım. Böyle şey olur mu?karşılaştığım bir olayı da anlatayım.Gerçi biz yıllık bazda karşılaştık ama bu durum 6 veya 9 aylık olarak ta önümüze çıkabilirdi. 2008 yılı kurumlar beyannamesini verdik.368 hesabında vadesi geçmiş ssk primleri var.Şimdi bilançoda bu hesap varken akıllı bir memurun ilk bakacağı yer beyannamedeki KKEG satırı olmalı.Nitekimde öyle oldu.Çünkü ödenmeyen ssk'nız varsa KKEG'nizde olmalı.ÖDenmemiş vergileriniz (368) atıyorum 100.000 lira iken 3000-5000 KKEG yaaarsaız memurun dikkatini çeker ve sizden izahat ister.Nitekimde istedi.Eğer bu 368 içinde sgk yoksa tamamı normal vergi ise KKEG yi etkileyen bir durum yok,ama SGK primleri varsa haliyle bu kadar da ( o yıla ait olarak) KKEg olmalı.İzahını yapamazsanız kurumlara düzeltme verdirirler,KKEG yi yerine yazdığınızda da ek vergi doğar.Velhasıl bizde ki yıllıktı ama bu inceleme dönemsel bazda da olabilir.Şahsi görüşüm bu savunmanızı inceleme memuruna yaparsanız kabul edilmez.Geçici vergi beyanında kar-zarar,gelir,gider,KKEG vs.hepsi belirlenip aktarılır."yıl sonuna kadar ödeyebilir düşüncesiyle beyan etmedim" mantığı bana göre doğru mantık değildir.
Ayrıca meslek olarak brinci asli görevimiz devleti zarara uğratmamamak ve beyan ve belgeleri buna göre düzenlemektir.Siz bu KKEG uygulamasını mükellefin lehine yorumlar buna göre işlem yaparsanız bana göre hatalı bir uygulama olur.Kanunda yıllıkta belirtilmiyor dönemsel olarakta belirtilmiyor ama bizim bu yorumu dönemsel olarak dikkate alıp uyulamamız gerektiği düşüncesindeyim.
Hatta yukarıdaki inceleme ile ilgili komik bir anekdotta anlatayım.Mükellef geçici vergi ve yıl sonu döneminde (KKEG yüksek tuttuğundan) tamamını yazdırmayarak sorumluluğu üstüne almıştı.Böyle bir inceleme çıkıpta kurumlara düzeltme istendiğinde aynen söylediği şu:
"Sen benim lafıma ne bakıyorsun,ben olmaz beyan etme desemde,sen beyan edecektin.Sen doğrusunu yapacaktın"
Şimdi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu :)
Özetle gelin,siz bunları geçici vergi dönemlerinde beyan edin bence,başınız ağırmasın..
Saygılarımla,
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

sn.twolf vergi ödemesi ile sigorta ödemesi apayrı bişeyler.
Siz geçici vergi ödendiğinde bunu yıllık beyannamede zaten mahsup ediyosunuz. Geçici vergi döneminde ödenmiş geçici vergi mahsubu yapmıyoruzki. Dahası ödenmeyen vergileri işlemeyelim, cezalı ödenenleri de yıl sonunda işleyelim,yıls onunda KKEG yapalım demişsiniz ama gider yazılıp yazılmaması unsuruyla bağdaştıramadım. Vergi ödemeleri gider yazılmazki. Farklı şeyler çünkü.

ödenmeyen primler gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamayacağı zaten kabul edilebilinir bişey.
Ancak vergi kanunları ile sgk mevzuatı apayrı.
Bununla birlikte sgk mevzuatında gelir veya kurumlar vergisi uygulamaları için gider yazılamaz denilen bir çok şey mevcut.
Ben tekrar altını çiziyorum. Verginin yıllık olması sebebiyle geçici vergi döneminde ödenmeyen ssk primleri gider olarak yazılabilir. Dönem sonunda da ödenmeyen ssk primleri tespit edilip gelir veya kurumlar vergisi uygulamasında KKEG yazılmasını gerektiğini düşünüyorum.
Benim düşüncem bu. ;)
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

Anlaşamıyoruz :)
Vergileri de yıl sonunda kaydedelimden kastım,onlarda da cezalar KKEG ya.Hani yıl sonuna kadar ödeyebilri mantığınızla bunlarıda bekletelim,yıl sonunda ödenmişse işleyelim (mi) demek istemişltim.
Siz en iyisi özelge isteyin bence.Biz anlaşamıyoruz maalesef :)
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

kanunkaide ' Alıntı:
dogan76 ' Alıntı:
Yıllardır yanlış bir algı vardır.Ödenmeyen SGK'nın KKEG olduğu kabul edilir.Halbuki GVK/41 de Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler yazılmıştır.Burada Ödenmeyen SGK priminden bahsedilmemektedir.Burada yazılan ödemeleri hiç bir şekilde gelecekte de gider gösteremeyiz.Fakat SGK primi öyle değildir.

Ödenmeyen primler SGK Kanununda sadece "Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz."denilmektedir. KKEG başlığı altında Ödenmeyen SGK'yı saymak kanımca doğru değil.Gecikme fazi Trafik cezası ÖTV ile Ödenmeyen SGK'yı aynı katogori içine koyamayız.
Sayın dogan76, mesajınızı tam anlayamadım. İlk paragrafta SGK ,KKEG kabul edilmesinin yanlış olduğunu belirtmişsiniz 193/41 de yer almadığı için, ilk paragraf son cümlede ise SGK pimi öyle değildir demişsiniz. Sonuç olarak kkeg olarak kabulünü hatalı bulmuşsunuz.
Benim anlamadığım konu şu; SGK ile SGK primi arasında ki anlatmak istediğiniz fark nedir?

Merhaba Sn.Kanunkaide

Ödenmeyen SGK primi yıllardır tartışılagelen bir konu olduğu için olayı farklı yönleri ile değerlendirmek istiyorum.

SGK priminin vade tarihine kadar ödenip ödenmeyeceğini bilmediğimiz için gelirdir ya da giderdir şeklinde bir değerlendirme yapmamız olanaksız bir durumdur.Halbuki Trafik cezaları,gecikme faizleri,Ötv v.s.ödemeler direkt olarak ilk işlem tarihinde KKEG gider olarak Nazım Hesaplarında takip ettikten sonra beyannamede matraha ilave etmekteyiz.Anlatmak istediğim fark buydu.Bu farkın muhasebeştirilmesinin de farklı olduğunu düşünmekteyim.Vadesinde ödenmeyen SGK priminin Nazım hesapları yerine bilanço kurallarına göre gelir gösterilerek 600'lü hesaplar ile kapatılması gerekmektedir.Hatta ve hatta taksitlendirilmiş SGK primleri ödeme planına bağlandığı için vadesi gelene kadar gider olarak yazılabileceğinin tartışma konusu olduğunu düşünmekteyim.
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

İşletme defterleri için: Dönem sonunda ödenmeyen sigorta primlerini defterlerinin gider toplamından indirmek suretiyle ödenmeyen sigorta primlerini ticari ve mali karın tespitinde dikkate almayıp, ileriki yıllarda ödeme yapınca tekrar gider kaydetmeleri gerekir" deniyor.
Yani işletme defterlerinde dönem sonunda bununla ilgili herhangi bir kayıt yapılacak mı? Yoksa sadece beyanname üzerinde mi gösterilecek? tam anlayamadım.Yardımcı olur musunuz?
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

İlk geçici vergi beyannamesinde KKEG olarak göstermekte fayda var, fakat çoğunlukla yapılan son dönem geçici vergi beyannamesi veya kurumlar vergisi beyannamesinde KKEG olarak göstermek.

Benim kanaatim, ilk geçicide KKEG olarak gösterip sonraki dönemlerde ödeme durumunda düzeltmek olmalıdır.
 
Ynt: Geçici Vergide Ödenmeyen SSK İşveren Paylarının Durumu !!

Ödenmeyen SSK primlerinizi KKEG içinde göstermek yerine "Ödendiğinde gider yazılır" mantığıyla aktifleştirip (örn:180 hesap) ödediğiniz zaman 180 hesaptan gidere atabilirsiniz.
 
Üst