Ynt: Geçmiş yıl zararları
twolf ' Alıntı:
stajerilker ' Alıntı:
Muhasebe kaydı hiç yapmıyorum ben. Her yılı ayrı ayrı görebilmek için.
Mahsubu yapılmış bir zararı muhasebe kayıtlarında neden göstermiyorsunuz.Mahsup yapılmışsa kar'da kalmaz,geçmiş yıl zararıda kalmaz.Bu kaydı yapıp hesapları birbiri ile mahsuplaştırmalısınız. yoksa mizan üzerinden yanlış yorum ve değerlendirmeye sebep olursunuz.
İhtiyari durum olduğunu hiç duymadım,görmedim de..Beyanname üzerinde yapılan işlem bilanço kalemlerine ve muhasebe kayıtlarına da aksettirilmelidir.
Saygılar
Tahsin Bey,
Beyanname üzerinde yapılan geçmiş yıl zararlarının mahsubu işleminin
bilançodaki geçmiş yıl zararlarının geçmiş ya da cari dönem karına mahsup edilmesi ile alakası yoktur.Dolayısıyla yapılacak bir muhasebe kaydı da yoktur.
Kurumlar vergisi beyannamesinde mahsubu yapılan zarar "mali zarar" dır.Geçmiş yıllarda mali zarar oluşmuş olması cari dönem vergisinin hesaplanmasında matrahtan indirim konusudur sadece.
Örnek;
2010 yılı ticari zararı : 10.000 (580 Hesapta)
2010 yılı mali zararı : 8.000
2011 yılı ticari karı : 20.000 (690 Hesapta)
2011 yılı KKEG : 4.000
2011 yılı vergi karşılığını hesaplarken ne yapıyoruz?
(20.000 + 4.000 - 8.000) x 0,20 = 3.200 vergi karşılığı hesaplayıp
20.000 - 3.200 = 16.800 ü dönem net karı olarak kaydediyoruz.
Dolayısıyla vergi hesabına konu ettiğimiz geçmiş yıl mali zararının kardan mahsup edilme gibi bir durumu söz konusu değil."Sadece vergi hesabını etkileyen bir unsur."
Bu işlemde "ben geçen yılın zararını bu yılın karına mahsup ettim" diyemeyiz.
Geçen yılın zararı geçen yılın zararıdır.Ve aynen (ki 10.000 ticari zarar olarak) bilançomda görünecektir.Bu yılın karı da 16.800 olarak görünecektir.
Geçmiş yılda zarar olmasaydı ne vergi verecektik?
(20.000 + 4.000) x 0,20 = 4.800
Demek ki 8.000 lik geçmiş yıl zararımın sadece 1.600 ü mahsup edilmiş oluyor??? (Ortada bir mahsup yok tabi)
Ha şirket geçmiş yıl zararlarının kardan mahsup edilmesine ilişkin bir karar alır ise bilançodaki 10.000 lira zarar 16.800 lira kardan mahsup edilir ve bilanço da sadece 2011 yılı karı olarak 6.800 gösterilir.
Size hitaben yazmış olmamı umarım yanlış anlamazsınız.
Sevgi ve Saygılarımla
Selamlar