fonradar

Gelir Tahakkuku İptali - Tebliğ Değişikliği Nedeniyle

tktvlkn

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Ara 2012
Mesajlar
408
Konum
İZMİR
Değerli arkadaşlar,

2012 yılında tahakkuk edilen ve 2013'te ödemesi alınacak olan bir gelir türünün; 2013 yılında tebliğ değişikliği nedeniyle bu gelirin ödenmeyecek olması bildirildiğinden iptali söz konusudur. 2012'ye ilişkin bir düzeltme verilememektedir. Bu nedenle 2013 yılında iptal edilecek olan bu gelir, KKEG yazılmadan gidere atılabilir mi ve hangi hesabın kullanılması sizce uygun olur?

Teşekkürler.
 
Bu tebliğ bir Vergi Tebliği olmayıp, ilgili kanununa ve Bakanlar Kurulu kararına ilişkin olarak yayımlanan bir tebliğdir. O nedenle mükelleflerin panik olmasına gerek bulunmamaktadır. Su Ürünleri desteklemesi ile ilgilidir.
 
Selamlar
Tabiki konuyu sizin kadar teferruatlı bilmememize rağmen;Bilançonuzda 181 hesabı halen duruyorsa 181 (A) 689 (B) yapabileceğinizi düşünüyorum.
Saygılar
 
Sayın twolf,

689'a atılsa dahi KKEG olup olmama durumu nedir? Çünkü ben bunun vergisini ödedim geçen sene.
 
Sayın tktvlkn

Teşvikler ve desteklemeler iki türlü olup durumlarına göre özkaynakta veya gelir yöntemiyle kayıtlara alınır.Sizinde Su Ürünleri Desteklemesi'ni gelir olarak kaydetmişsiniz.

______________________/____________________________

181-





602
__________________________/___________________________________

bu doğru,Eğer bu işlem iptal edilimişse sizin kaydınız


_________________________/_____________________________

659-(B)






181-(A)

___________________________/_______________________________

şeklinde olmalıdır.

Gelelim diğer bir noktaya buda yanlış anlaşılmasın bilgi amaçlı yazıyorum muhakkak biliyorsunuzdur.Ama ben şuna takıldım.''689'a atılsa dahi KKEG olup olmama durumu nedir?''Bu cümleden ben 689 hesabı sanki sadece KKEG için kullanıyormuşuz gibi algılıyorum.Oysa 689 Diğer Olağan Dışı Gider ve Zaralar Hesabı: Diğer gider hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından ortaya çıkan zararlar gibi gider ve zararların yer aldığı hesaptır.Yani burda duran varlıkların satışından kaynaklanan zarar olabileceği gibi bir ikinci kırılımıda açıp KKEG olarak kullanırız.

Sonuç :Yukarda daha önce Gelir kaydettiğiniz tutarın iptal edilmesi dolayısıyla kesinlikle KKEG olarak gözönünde bulundurmayıp ,659 Diğer Olağan Gider ve Zaralar Hesabı ( Diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan sayılan faaliyetlerle ilgili olarak ortaya çıkan gider ve zaraların izlendiği hesaptır.) direk Gider kaydedebilirsiniz

 
Üst