Gereksiz Yere Hastaneye Gidilemeyecek

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Vatandaşların Tepkisini Toplayan Muayene Katılım Payını Maliye Bakanlığı Bu Sözlerle Savundu.

Vatandaşların tepkisini toplayan muayene katılım payını Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ertan Erüz savundu. Gereksiz yere hastane başvurularını önlemek için 2-8-15 lira katılım ücreti getirildiğini söyleyen Erüz, "Katılım payının amacı vatandaşların gereksiz yere sağlık sistemini kullanarak kamuya yük olmasını engellemektir. Daha doğrusu ihtiyacı olanın sağlık hizmetine erişmesini kolaylaştırmaktır." dedi.

Türkiye'de sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin açıklarını CİHAN'a değerlendiren Erüz, özellikle sosyal güvenlik sisteminin açıklarının bütçeyi zorladığını dile getirdi. "Bu da 90'lı yıllarda emeklilik yaşının indirilmesinin getirdiği bir yüktür." diyen Erüz, geçmiş yıllarda bütçe ve kamu açıklarının sosyal güvenlik fonlarıyla desteklenmesinin de sosyal güvenlik kara deliğini büyüttüğüne işaret etti. Son reform çalışmalarının 2040 yılında açığın kapatılması için getirildiğini ifade eden Erüz, sosyal güvenlik reformlarının kısa vadede sonuç getirmediğini uzun vadede açıkları azaltacağına dile getirdi. Erüz, "O açıdan açıkların devam etmesini öngörüyoruz." diye konuştu.

70 MİLYONA SAĞLIK HİZMETİ SUNMANIN BİR BEDELİ VAR

Sağlık harcamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Erüz, yakın zamanda vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin arttırdıklarını hatırlattı. Herkesin istediği hastaneye gitmesinin mali portresi olduğunu söyleyen Erüz, "Tüm vatandaşlara sağlık hizmeti sunmanın bir bedeli bir maliyeti var. Hem özel sağlık kurumlarının büyümesine yol açtı. Hem de kamu sağlık kuruluşlarının güçlenmesine yeniden yapılanmasına yol açtı. Bu süreçte maliyetlerin artması belki de kontrolün dışına çıkmasına sebep oldu." şeklinde konuştu. Alınan tedbirlerin yapıdaki bozulmaları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu dile getiren Erüz, "Katılım payı uygulamasına geçilmesi de bu anlamda vatandaşların sıklıkla belki sağlık hizmetini kullanarak veya gereksiz yere sağlık sistemini kullanarak kamuya yük olmasını engellemektir. Daha doğrusu ihtiyacı olanın sağlık hizmetine erişmesini kolaylaştırmaktır." değerlendirmesini yaptı.

BÜTÇEDEKİ AÇIK GEÇİCİDİR

Bütçe açıklarının küresel krizden kaynaklandığına işaret eden Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Erüz, başlangıçta öngörülen bütçe açığının üzerinde bir bütçe açığı gerçekleşeceğine vurgu yaptı. Küresel kriz sebebiyle ekonominin daraldığını ve ekonominin bu sene yüzde 6 küçüleceğini kaydeden Erüz, ekonomideki küçülmenin vergi gelirlerini düşürdüğünü belirtti. Ötv ve Kdv indirimlerinin de vergi gelirlerini etkilediğini ifade eden Erüz, yapılan ilave harcamaların da bütçe açığının artmasına neden olduğunu aktardı. Türkiye'nin 2002 yılından bu yana bütçe açıklarının azaltılmasında başarı sağladığını dile getiren Erüz, ekonominin güçlendiğini kaydederek, "Şimdiki bütçe açığındaki bozulma açılma geçicidir. 3 yılın sonunda orta vadeli programda yüzde 3'lerin altına indirmeyi hedefliyoruz. Ki buna ulaşacak Güce Türkiye sahiptir." dedi. Dünyadaki ekonomik dönüşümün global krizden sonra yön değiştireceğini aktaran Erüz, batı merkezli ekonomiden daha doğu merkezli ekonomik büyümeye döneceğini söyleyerek, Türkiye önemli güç merkezi olma yönündedir. Ekonomi her yıl düzelerek yoluna devam edecektir." değerlendirmesini yaptı.

(CİHAN)
 
Üst