Gider Pusulası ile Ödemede Kdv 2 Beyanname Verilir mi?

Merhaba değerli meslektaşlar..
Anketörlere ve 2-3 ayda bir bir iş için gelen çalışanlara ödenen ücretler için gider pusulası ile ödeme yapıyoruz..Bunlar için KDV2 beyannamesi vererek kdv ödememiz gerekirmi? gerekirse kdv yi nasıl hesaplarız..?

Ynt: gider pusulası ile ödemede kdv2 beyanname verilirmi?

Evet verilmesi gerekiyor.
Kdv yi ücret pusulasında ki brüt tutar üzerinden %18 olarak hesaplayacaksın.

Kolay gelsin.

teşekkürler,
peki bu kdv2 ile ödediğim kdv yi.... indirilecek kdv kısmına ilave edecekmiyim?

ZİNDAN ' Alıntı:

Kolay gelsin.

bu konuda bir tebliğ ya da kanun maddesi var mıdır sn zindan?
bunlar kdv'nin konusuna girmez diye düşünüyorum ama gözümden kaçan bir tebliğ olabilir.

saygılarımla

MERCANFIKRI ' Alıntı:
teşekkürler,
peki bu kdv2 ile ödediğim kdv yi.... indirilecek kdv kısmına ilave edecekmiyim?

Evet.Kdv2 ile ödediğiniz bu kdv tutarını aynı zamanda 191' e işliyerekte indirim konusu yapıyorsunuz.

kalyon ' Alıntı:
ZİNDAN ' Alıntı:

Kolay gelsin.

bu konuda bir tebliğ ya da kanun maddesi var mıdır sn zindan?
bunlar kdv'nin konusuna girmez diye düşünüyorum ama gözümden kaçan bir tebliğ olabilir.

saygılarımla

Vardı, forumda ara motorundan ararsanız, bulursunuz sanırım.Daha önceden foruma böyle bir bilgi eklediğimi hatırlıyorum.

Kolay gelsin.

Anketörlere ve 2-3 ayda bir bir iş için gelen çalışanlara ödenen ücretler için gider pusulası ile ödeme yapıyoruz. denmiş.

bunun dayanağı nedir?
evet bu konuyla ilgili tebliğ yada ne varsa ,buraya kopyalayabilirmisiniz. bende merak ettim.

bu kişilerin (süreklilik arz etmeyenlerde) kısmi süreli iş sözleşmesi ile ssk lı olmaları gerekmez mi?
KDV 2 ile olan bağlantı nedir?

Kısmi süreli iş sözleşmesi yapamıyoruz..çünkü...anket yapamazsa ücret ödenmiyor..kaç anket o kadar para...10 gün ankete çıkıp 1 adet anket yaparsa...ssk ları nasıl hesaplarım..birde işe girince aynı gün çıkanlar var..takibide bir okadar zor bir iş....yeni çıkan işkur bildiriminide hesaba katarsanız..bunların peşinde 1 kişi lazım:)

anladım ama sizin durumunuz KDV nin konusuna girmez.KDV nin konusuna giren işlemler kanunun ilk maddeleriyle belirlenmiştir.KDV2 uygulaması yapılacak bir durumunuz yok.

Fakat,o anket yapan kişiler,anketi yapamazsa bile sonuçta firma adına çalışıyor.Bu ssklı olmaları için gerekli bir delil bence. şikayet etmeleri durumunda bile, firmayı zora sokmaya yeter.

Ama yinede araştırma yapın, belkide bu konu ile ilgili bir düzenleme olabilir yasada.

evet .şirketi sıkıntıya sokabilir...bütün kanunlar muktezalara baktım..ama anketörlerin çalışmalarına ait hiçbir şey bulamadım..kdv2 yi de incelemeye giren bir şirkette gider pusulalarına kdv cezaları uygulamışlar...bununla ilgili yazılı tebliğ kanun vs..varsa iiyi olur...arama yaptım ama burada bulamadım...daha önce yazılmışmıdır.

Merhaba ;

Anketör
lere yapılan ödemeler ile ilgili bulduğum bir özelgeyi paylaşmak istedim.

Belki çok zor ama yapılması gereken ücret bordrosu ile belgelendirmek .

TARİH : 23.12.2005

SAYI : B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-61

KONU : Anketör olarak çalışan kişilere yapılan ödemelerin vergilendirilmesi Hk.

İLGİ: ?

? tarafından Müdürlüğümüze verilen ve bir örneği ilişikte gönderilen tarihsiz dilekçede Müdürlüğümüzü ilgilendiren hususlar aşağıda cevaplandırılmıştır.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 2361 sayılı Kanunla değişik 61. maddesinde,

"Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin, ödenek, tazminat, kasa tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez"

denilmiştir.

Diğer taraftan, aynı Kanun?un 94. maddesinde tevkifat yapmak zorunda olanlar sayılmış olup, aynı maddenin birinci fıkrasının 1.numaralı bendinde de

"Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103. ve 104. maddelere göre, gelir vergisi tevkifatı yapılacağı"

hükme bağlanmıştır.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 238. maddesinde ,

"İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanunu?na göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz ?"

hükmü yer almıştır.

Bu hükümlere göre, söz konusu dilekçede bahsedilen şahıslara yapılan ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve ücret bordrosunda gösterilerek Gelir Vergisi Kanunu?nun 103. ve 104. maddelerine göre tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi ile ilişikte gönderilen dilekçede Müdürlüğünüzü ilgilendiren hususuna da cevaplandırılarak görüşümüzle birlikte mükellefe bildirilmesini arz ederim.

Başkan a.
Grup Müdür V.

farklı biraz ama , Sayı :B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/234-11993 24/01/2006*398

Çok teşekkürler..tüm bilgiler için..Bu kişileri ssk.lı yapmakda dert yapmamakda dert....
bu muhasebe mesleği insanı kanserden veya krizden götürür....

Bu işin çözümü yoktur. Rehberler gibi serbest meslek erbabı kabul edip %20 oranında GV stopajı ile gider pusulası düzenlemek bir çözüm olabilir.
Bu faaliyeti arzı olarak yapanların defter tutma, kdv, geçici vergi mükellefiyetleri bulunmamaktadır.
Gider pusulasına adı soy adı, adresi, imazsı olan gider pusulası düzenlenir ve kdv tahakkuku yapılır.
Bu durumda işletme tarafından yapılmış gider tevsik edilmiş olur ve vergi kaçağı için tenkit konusu olmaz..

MERCANFIKRI ' Alıntı:
Merhaba değerli meslektaşlar..
Anketörlere ve 2-3 ayda bir bir iş için gelen çalışanlara ödenen ücretler için gider pusulası ile ödeme yapıyoruz..Bunlar için KDV2 beyannamesi vererek kdv ödememiz gerekirmi? gerekirse kdv yi nasıl hesaplarız..?

sn nguroy'un da yazdığı gibi zaten gider pusulası ile ödeme yapıyorsunuz. sorunuz kdv yönünden. kdv'nin bu konu ile hiç bir ilgisi yoktur.

arızi olarak yapılan işler kdv'nin konusuna girmez. ayrıca zaten arızi olmazsa ücret olur yine kdv nin konusuna girmez.

ancak ben şurada tereddüt ettim. "Anketörlere ve 2-3 ayda bir bir iş için gelen çalışanlara" demişsiniz. yani anketörler devamlı, ayrıca başka işlerde 2-3 ayda bir iş için çalışanlar var ise anketörlerün ücret bordrosu ile çalıştırılması gerekir. yani anketörlerin çalışması devamlılık arzediyorsa artık bu arızi yapılan bir iş olmaktan çıkar ki ayrıca 2-3 ayda bir çalıştırılan kişiler de hep aynı kişiler ise artık bu da devamlılık arzediyor olarak yorumlanabilir ve giriş çıkış yaparak bordroda göstermeniz gerekir.

bizim yazdıklarımız anketörlerin de diğer çalışanların da hep farklı kişiler olması yani işlerin arızi olarak yapılması halinde sözkonusudur.

saygılarımla

Tebliğ numarasını hatırlamamakla ve ilgili konu ile ilgili okuduğum bir yorumda çalıştırılan işçiler 3 iş gününü geçmediği takdirde bordrolaşmaya ve 2 no.lu KDV ile beyana gerek duyulmadığını biliyorum. Ancak 3 iş gününü geçtiği takdirde bile KDV hesaplamanını neden gerektiğini merak ediyorum.

Stopaj hesaplamanın yeterli olacağını düşünüyorum.