Haftalık Veya Aylık Olarak Kiraya Verilen Gayrimenkulün Vergilendirilmesi (AirBnB) Nedir ?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,598
Konum
İSTANBUL
Haftalık veya aylık olarak kiraya verilen gayrimenkulün vergilendirilmesi

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanunun 70 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, binaların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin gayrimenkul sermaye iradı olduğu belirtilmiştir.

Anılan Kanunun gayrimenkul sermaye iradına ilişkin hükümleri uyarınca, binaların kısmen veya tamamen ya da boş veya dayalı döşeli şekilde kiraya verilmesinden elde edilen gelirin gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilmektedir. Günümüzde de konut olarak kullanılan binalar kiraya verilirken oda ve diğer müştemilatı ile birlikte tamamen kiracının kullanımına terk edilebilmekte olup, bu tür kullanımlar Borçlar Kanununda düzenlenen adi kiralama kapsamına girmektedir. Dolayısıyla bu tip kiralamadan elde edilen gelir gayrimenkul sermaye iradı olarak vergiye tabi tutulmaktadır.

Ancak, gayrimenkullerin uzun süreli kiralanması suretiyle elde edilecek gelirden daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla, günlük veya haftalık olarak, süreklilik arz eden bir şekilde farklı kişilerin kullanımına hazır halde bulundurulması, kalacak kişilere konutun teslimi ve kalma sürelerinin sonunda konutun teslim alınması ve yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi bir organizasyonu gerektirmektedir. Ayrıca, söz konusu konutun belirli bir bedel karşılığı olmak üzere günlük ya da haftalık olarak kullanıma sunulmasında bir kira akdinden söz edilmesi mümkün olmadığından bu faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yukaridaki aciklamalara gore yapilan is dönemsellik arz etmediği için GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI olarak nitelendirilmesi yanlis olur. Soz konusu bu
durum direkt AİRBNB denen uygulamanın kontrolü noktasında teslim kazandığı için sizin geliriniz ticari kazanç statüsünde sayıldığı için KDV yönünden vergilendirilmesi gerekecektir.
Dolayisiyla elde ettiğiniz Gelir ve KDV yönünden vergilendirilmek ve kazancınızı beyan etmek icin adıniza şirket kurmanız lazim. Simdi akillara su soru gelebilir neden sirket kuracagim.

Yukarida da belirttigim gibi dönemsellik arz etmeyen harcamalara bizim kanunlarımıza göre aynı yıl içinde birden fazla sefer farklı kişilerden kira geliri elde edildiği takdirde bu gelirin vergilendirilmesi gayrimenkul değil ticari kazanç üzerinden vergilendirilerek işlem yapılır.

Kısaca Kanun sunu soyluyor Bu kiralama durumunu sureklilik arz ettigi icin siz bunu ‘ işiniz haline getirmişsiniz’ gayrimenkul sermaye iradı gibi yılda bir kere beyanname vererek bu geliri vergilendiremezsiniz.

Aşağıda alinti yattigim bir özelge de konun geçtigi kısmı buraya alinti yaptim;

Gayrimenkullerin uzun süreli kiralanması suretiyle elde edilecek gelirden daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla,

- günlük veya haftalık olarak, süreklilik arz eden bir şekilde farklı kişilerin kullanımına hazır halde bulundurulması,

kalacak kişilere konutun teslimi ve konaklama sürelerinin sonunda kiralamaya konu olan konutun teslim alınması ve yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi bir organizasyonu gerektirmektedir.

Ayrıca, söz konusu konutun belirli bir bedel karşılığı olmak üzere günlük ya da haftalık olarak kullanıma sunulmasında bir kira akdinden söz edilmesi mümkün olmadığından bu faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Elde ettiğiniz gelir tamamen uygulama üzerinden aracı olan kurumun komisyonunu aldığı tutar üzerinden tanımladığınız hesaba yatan tutar üzerinden faturası düzenlenmesi gerekmektedir.

Hesabımıza komisyon kesildikten sonra yatan tutar üzerinden % 20 oranında KDV’li fatura düzenlememiz gerekmektedir. Yani hesabımıza yatan tutarı KDV dahil gerekli.

Bu aşamada kafa karıştıran tek sorun hepimiz konaklama yapıyoruz. Konaklamamıza istinaden düzenlenen fatura %8 kesiyor yukarıda belirttiğim KDV oranı %20 ben neden %8 KDV fatura düzenlenmiyorum.

Konaklama işlemine ilişkin %8 KDV durumun istisnaları mevcuttur bunlardan en önemlisi Turizm belgesi v.b diğer devlet otoritelerinin şartlarını sağlamasına istinaden yükümlülükler bulunmaktadır.

2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 25. sırasında yer alan; otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde KDV oranı (% 8) olarak uygulanır.

“Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti (1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış seyahat acenteleri tarafından müşteriye aktarılan geceleme hizmet tutarı ve bu hizmete ilişkin aracılık bedellerine de konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinin ait olduğu oran uygulanır.
Burada dikkat edilecek diger bir olayda ev sizin degilse ve kiralama yapıyor ve karşılığında komisyon kazanıyorsaniz. Kirada ev sahiplerinin hesabina yatiyorsa bu durumda siz ne yapacaksınız ?

Bu nokta da dikkatli olmanızda fayda var.Kiralamaya konu olan menkul üzerinden ev sahipleri ile aranızda mutlaka sözleşme yapıp komisyon oranının bu sözleşme de net bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Komisyon tutarı için fatura düzenlemeli ve ayrıca ev sahiplerine kiralarını banka hesaplarından göndermeniz gerekmektedir.

Diger onemli bir vergisel olayda Konaklama Vergisi Ödemeniz gerekip gerekmedigi


14 Aralık 2022 tarihinde Konaklama Vergisi ile ilgili uygulama genel tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu tebliğe göre “Konaklama tesisleri bakımından bir sınırlandırma bulunmamakta olup, tesisin; türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen yukarıda sayılan hizmetler vergiye tabidir.” denilmiştir.

Kısaca “Konaklama tesisleri bakımından bir sınırlandırma bulunmamakta olup, tesisin; türü, sınıfı, niteliği, ilgili mevzuatta yer alan tarif ve tanımlamaları ve ilgili mevzuata göre turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın, konaklama hizmeti sunan bütün tesislerde verilen yukarıda sayılan hizmetler vergiye tabidir.” denilmiştir.

Buna gore
Turizm belgesi olmadan da konaklama vergisini ödemeniz gerekmekte olup, Bu vergiyi de hesaplamalarinizda goz ardi etmeyin. Aksi takdirde cebinizden odersiniz.
 
Üst