Hem Ssk Hem Bağkurlu Olmak

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
merhaba

ben hem işyerimi açık tutmak hem de ssk dan emekli olabilmek için ssk lı olmak istiyorum. okuduğum kadarıyla 2011'den beri bu mümkün. bunu yapan var mı? ( meslekle bağdaşan iş örneğin tercümanlık olarak göstererek)

1) bunun için bağkura bir dilekçe mi vermem lazım ssk girişi yapılınca bağkurun iptal olmaması için

2) zaten işyerimi bir süre sonra devretmeyi düşünüyorum , bu durumda bağkurum bitecek. ssk son 3,5 yıl hesaplamasında bu bağkuru bitirdiğim tarih değil, ssk.ya giriş yaptığım tarih dikkate alınır değil mi?

cevaplarınız için teşekkürler, aslında ssk lı olabilseydim bugün itibariyle emekli olup maaş alabilecektim ama bağkur için daha 8 sene beklemem lazım o yüzden bu geçişi bira an önce yapmam gerekiyor ..
 
Kendi işyeriniz hariç başka bir yerde ssk'lı işe girerseniz bağkur durur. (Bunun için dilekçe ve işe giriş fot. vermeniz yararınızadır. son 3,5 yıl hesabı ise emekli olacağınız tarihten geriye doğru son 7 yılda en fazla nereye prim ödediğinize göredir. Bu illa 3,5 yıl olacak diye bir şart yok. son 7 yılda 1 yıl bağkur 4 yıl ssk var ise ssk olarak emekli olabilirsiniz.
 
Hem 4a SSK hemde 4b Bağkurlu olamıyorsunuz aynı anda.Sigortalı olarak işe girişiniz olursa bağkurunuz durdurulur.
 
Kişi isterse hem 4-a hem 4-b li olarak prim ödeyebilir. Emeklilik hesabında kazançlar toplamı üzerinden maaş hesaplanır. Ancak aynı ay için 30 günden fazla ödenen primlerin sadece 30 günü gün hesabına katılır.
 
Bağkurdaki memur ile görüştüm geçen hafta böyle birşey olmadığını söyledi.Bu konuyla ilgili bakabileceğim biryer var mı acaba ?
 
Kişi isterse hem 4-a hem 4-b li olarak prim ödeyebilir. Emeklilik hesabında kazançlar toplamı üzerinden maaş hesaplanır. Ancak aynı ay için 30 günden fazla ödenen primlerin sadece 30 günü gün hesabına katılır.
Sn.Merkür bu cevabınız 2 nolu cevabınızla çelişiyor. 4a kapsamında çalışmaya başlandığı anda 4b kesilir.
Siz aynı anda birden fazla işyerinde 4a kapsamında çalışmayla karıştırmışsınız.
 
belli bir süre önce eğer 4b'li iseniz 4a'lı olarak girişinizin yapılmasına sistem müsade etmiyordu önce bağkurunuzu sonlandırmanız sonra işçi statüsünde çalışmaya başlamanız gerekiyordu başka bir iş yerinde işçi olarak çalışırken kendi iş yerinizi açıp 4b'li olabiliyor fakat kendi işyeriniz varken başka bir işyerinde işçi olarak çalışamıyordunuz. daha sonra bu durum değişti 4a lı girşiniz yapıldığında 4b sigortalığınız otomatik olarak askıya alınmaya başladı ve bu konuda sitem uyarı veriyordu Sgk ile tekrar görüşerek 4b sigortalılığınızı da aynı anda devam ettirebiliyordunuz. bu kontrollerde sanırım farklı sebeplerden koyulmuştu bağkur borçlarının tahsil edilebilmesi vs. sebeplerden ama şu anda giriş bildirgelerinin verilebilmesinde engel bir durum yok 4a giriş işlemi yapıldıktan sonra veya öncesinde Sgk'yı arayıp 4b sigortalılığın devamı konusunda görüşürseniz kendinizi garantiye alırsınız. daha erken nasıl emekli olabileceğinizi ayrıca araştırmalısınız.
 
SG Kanununda çalışmaların çakışması ile ilgili maddeye bakabilirsiniz. Kanunda 4-a girişi olunca 4-b sonlanacağı kişi ister ise dilekçe ile müracaat ederek hem 4-a hem 4-b primini aynı ay için ödeyebileceği belirtilmektedir. (Her ne kadar sonlanacağı belirtilsede sonlandırma işleminin ilgili memurca yapılması geciktirilebileceği için dilekçe vermek menfaat icabı olmaktadır.)
 
4b'li bir kişi;
ortağı olmadığı bir iş yerinde 4a'lı olarak çalışmaya başlar ise 4b'lilik kesilir.
Eğer kişi hem 4a hem de 4b olarak prim ödemek istiyor ise bağkur'a müracaat ederek 4b'lilik durumunu devam ettirmeyi istediği dilekçe ile bilgi vermelidir.
Aynı anda hem 4a'lı hem 4b'li prim ödenebiliyor artık.
 
ben de bu soruyu zaten aşağıdaki makaleyi okuduktan sonra sordum:

Ali Bey, yaklaşık 20 yıldan beri bürosu olan mali müşavirim.Aynı zamanda çok iyi yabancı dilim olduğundan bazı görüşmelerde tercümanlıkyapmak üzere beni işe almak isteyen bir şirket var. Şimdi boş zamanlarımda oşirkette tercümanlık yapmak istiyorum ama odadan gelen mesajda “yasaktıryapamazsın” daha doğrusu “SSK’lıolamazsın, Bağ- Kur’lu olmak zorundasın” deniyor. Konuyu değerlendirmenizmümkün mü?

İsmi Saklı Sayın okurum, bildiğiniz üzere son çıkan 6111 sayılı
Torba Kanun ile 5510sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile Bağ-Kur’lu olmayı gerektirenvergi kaydı veya şirket ortaklığı olanların, bir başka işveren yanında işegirmeleri halinde SSK’lıolma hakkı başlatıldı.

MALİ MÜŞAVİRLERSSK’LI OLABİLİR
Torba Kanunöncesi uygulamada, bir kişi üzerinde hem SSK’lı bir çalışma hem de Bağ-Kur’lu bir çalışmamevcut ise sosyal güvenliğin tekliği ve zorunluluğu ilkeleri gereğince öncebaşlayan kesintiye uğrayıncaya kadar sonra başlayan sigortalılık yürürlüğegirmiyordu. Ancak, 6111 sayılı Kanun ile değiştirilen 53’üncü maddeye göreartık Bağ- Kur’lular bir başka işyerinde SSK’lı olabilecekler veBağ- Kur’a prim ödeme mükellefiyetleri sona erecek. Torba Kanun ilesigortalılık çeşitleri üstünlük stratejisine göre düzenlenmektedir. Olumlu birdüzenlemedir. Buna göre, önceden başlayan sigortalılık geçerli olur ilkesi terkedildi. Sigortalılığın üstünlüğü ilkesi benimsendi. Üstünlük sıralaması, 4/C )(Emekli Sandığı) sonra 4/A (SSK)ve en son 4/B (Bağ-Kur)olarak düzenlenmektedir.

MALİ MÜŞAVİRLEREODALARI DİSİPLİN SORUŞTURMASI AÇABİLİR
6111 sayılı Kanun ile değişik 5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesi gereğince,kendi bürosu olduğu için
Bağ-Kur’luolan mali müşavirler,mali müşavirveya muhasebeci sıfatı değil ama başka bir unvan veya sıfatla SSK’lı işegirebilirler. Sosyal Güvenlik uygulaması gereğince bu tamamen yasaldır. Ancak,3568 sayılı Kanunun “Yasaklar” başlıklı 45. maddesi; “Serbest muhasebeciler,serbest muhasebeci mali müşavirlerbu unvanla, yeminli mali müşavirlerise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesiamacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarakhizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle vemeslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar…” düzenlemesini getirmiştir.Madde metnine bakarsanız önşart, “bu unvanla” ibaresi vardır. Yani, meslek mensuplarıserbest çalışıyorsa, bu sıfatları ile işverene bağlı olarak çalışamaz ama başkasıfatla mesela sizin gibi tercüman sıfatıyla çalışabilirler. SSK’lı daolabilirler.

YÖNETMELİK YASAYA AYKIRI
Öte yandan, yasada “bu unvanla” çalışamazlar kısıtı var iken, SerbestMuhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali MüşavirlerinÇalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik madde 44’te; “SerbestMuhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlergerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdiile çalışamazlar” denilmiştir. Görüldüğü üzere yasada var olan (bu unvanla)kısıt, ön şart yönetmelikte yoktur. Bu sebeple yönetmelik yasaya aykırıdır.Odanız sizin SSK’lı çalışmanız sebebiyle disiplin soruşturması yapıp ceza daverebilir ama yargı bu cezanızı kaldıracaktır.


 
bu dilekçeyi hangi aşamada vermem gerekir, ssk girşi yapılmadan önce mi?
 
Hem bağkurlu, hemde ssk lı olmak konusunda yardım

Arkadaşlar merhabalar, Sizlerin çok önemli bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.
Burası maliye ile ilgili konulardan oluşuyor. Ancak ben veteriner hekimim ve mali konular hakkında bilgi sahibi değilim. Okuduklarımı sizin kadar anlama şansım yok. Şu an bağkurlu birinin, bir başka şirkette ssk'lı olarak çalışması konusunda büyük bir sıkıntı yaşıyorum. Konu şudur:
1512 Tübitak projeleri kapsamında, patentini aldığım ve ülke süt sığırı işletmeleri için oldukça önemli bir konuya çözüm getirecek bir projem çıktı. Bu proje aynı zamanda Türk Ekonomi bankası tarafından birinci proje olarak seçildi. TEB bu kapsamda projeninde çağrı ortağı.
Ancak projede görev alacak ve konusunda uzman elektronik mühendisi arkadaşımın eşinin sağlık problemleri çıktı. Bu arkadaşımın ortağı olduğu 3 şirket var. Bu arkadaşımı projede çalıştırabilmek için SSK lı olarak göstermem gerekiyordu. Bu amaçla proje bütçesinde belli bir ücret yazmıştım. Şimdi benim açımdan büyük olan sorun şu: Bu arkadaşımın eşi, kemoterapi (Kanser) tedavisine başladı. Teknokentte kurduğum şirketin muhasebecisi olarak sözleşme yaptığım arkadaş, "Şirkette çalıştığı anda, bağkuru kesilir ve SSK lı olur" dedi. Elektronik mühendisi arkadaşım SSK lı olduğu andan itibaren 30 gün boyunca sağlık hizmeti alamıyormuş. Kendisi, bunu kesinliklikle reddetti. Ki zaten bende böyle bir durumu kabul edemem.
Forumda 4a, 4b gibi terimler geçmiş, bunlar ne demek, bilmiyorum. Arkadaşı şirket ortağı yaparsam, Tübitakın kuralı gereği, başka bir yerde çalışan bürüt asgari ücretin yukarısında bir ücret alamıyor. Buda yapacağı iş karşısında kesinlikle adil olmaz.
Bu arkadaşım yüksek gelir seviyesinde ve bağkurlu. Yukarıda ki cümlede belirttiğim sebepten ötürü şirket ortağı yapamıyorum. Bu durumda şirkette çalışıyor göstermem gerekir. Ancak bu durumda SSK'lı olur ve 1 ay sağlık hizmeti alamaz denildi. Diğer paylaşımlarınızdan okuduğum kadarıyla BAĞKUR çalışanı (şirket ortağı), SSK'lı olabilir, ve hem bağkur pirimini, hemde SSK pirimini yatırabilir. Doğrumu anladım? Bu durumda da, sağlık hizmetleri kesintiye uğramaz.
Lütfen anlayabileceğim dilde açıklama yaparsanız, çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.
 
SSK girişi yapılıp zaman geçirmeden kurum müd. müracaat edilerek "her ne kadar ssk'lı işe girildi isede bağkur ödemeye devam etmek istiyorum." vb şeklinde dilekçe verilerek her 2 sigortalılıktanda prim ödenmeye devam edilebilir.
 
SSK girişi yapılıp zaman geçirmeden kurum müd. müracaat edilerek "her ne kadar ssk'lı işe girildi isede bağkur ödemeye devam etmek istiyorum." vb şeklinde dilekçe verilerek her 2 sigortalılıktanda prim ödenmeye devam edilebilir.

İlginiz için teşekkür ediyorum.. Bu durumda sigortaya geçişte, sağlık hizmetlerinden yararlanamama gibi bir durum riski ortadan kalkar. Doğrumu dur?
 
Bu arada aşağıdaki linki de okumanızı öneririm.
Yanılıyorsam lütfen düzeltin ama sanıyorum sizin asıl sorununuz,Bağkuru kapatıp ssk'ya geçtiğinde,30 gün dolmadan sağlık yardımı alamayacak olduğunu düşünmenizdir.
Eğer ana sorununuz bu iseipaylaştığım link,sanıyorum size yeterli cevabı verecektir ve umuyorum ki bu konudaki tereddütünüz ortadan kalkacaktır.
SGK Rehberi - İşten ayrılanlar kaç gün sağlıktan yararlanabiliyor?
İnşallah linkteki makalenin aşağıda paylaştığım bölümü bunun için yeterli olacaktır.

...
90 gün ücretsiz

SSK`lı, Bağ-Kur`lu ve memurlar zorunlu sigorta kapsamından çıkarlarsa, çıkış tarihlerinden sonra 10 gün daha GSS kapsamında sağlık hizmetleri alabilecekler. Eğer son bir yılda 90 gün prim ödemesi varsa bu kez 10 gün değil toplam 100 gün daha ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.
5510 sayılı Kanuna göre; sigortalılığınızın başladığı tarihten itibaren, adınıza 30 gün prim yatırılmış olması şartıyla, eş ve çocuklarınız sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
İşsizlere işten ayrıldıktan sonra 10 gün süreyle sigortalılık statüsü devam etmekte ve sigortalılık niteliği bittikten sonra da son bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi olanlar 3 ay daha sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir. Ayrıca işsizlik sigortasından yararlananlar ise ilave olarak işsizlik sigortasından yararlanmaya devam ettikleri sürece yine sağlık hakkından yararlanmaktadırlar.
.....
Saygılar
 
Bu arada bahsettiğiniz kişi diğer ortak olduğu şirketlerden ayrılmayacaksa,Sn.merkür2'nin önerisi de gayet yerindedir.
 

Benzer konular

Üst