Hiç Mükellefi Yok İken Ofis Açma Cesaretini Göstermiş Olan Meslektaşlarımız Var mı ?

HLM

Üyelik
18 Kas 2008
Mesajlar
85
Konum
istanbul
Merhaba Ben 2009 yılında ruhsatımı almaya hak kazandım 7 yıldır bir firmada muhasebe şefi olarak çalışıyordum. Fakat daha iyi imkanlarda iş bulacağımı düşünerek işten ayrıldım. Çalıştığım firmada üretim, ithalat, ihracat, ihraç kayıtlı satış, web satış vs bir çok işlem yapıldığından ve muhasebe müdürümüzün fazla aktif çalışmamasından dolayı burada kendimi iyi geliştirdiğimi söyleyebilirim.

İş arama sürecimde bağımlı çalışmam için 3000 tl teklif edildi rakamı az bulduğumdan ve genellikle smmm tanıdıklarımın bağımlı çalışmayı pek tavsiye etmediklerinden dolayı kabul etmedim. 1 aylık iş arama sürecimde gördüğüm kadarıyla hafta sonu çalışmayıp çıkış saatim 6 yı geçmesin diyorsam bulabildiğim en yüksek maaş 2500 Biraz daha fazla sorumluluk alarak ancak yoğun tempolu çalışma gerektiren (hani şu esnek çalışma saatlerine uyabilecek dediklerinden) ise aldığım en yüksek teklif 3200. Tabi arada bu rakamları duyupta piyasada böyle maaş mı var biz bu maaşları veremeyiz diyen büyük firmalarda çıktı karşıma.

Bu süreçte kendimi geliştirmek için ve ruhsatımı almak için harcadığım emek ve yaptığım masraflar aklıma geldikçe ofis açma fikrini düşünmeye başladım. Büroyu borçsuz açabilecek ve bir süre idare edebilecek kadar birikimim de var ama şu malum mükellef bulma sorunu.. Büroyu açmadan gidip ben ofis açıyorum defterini bana verirmisin demek te olmuyor. Sen aç ben defterlerimi veririm diyen tanıdıklarında çoğu gelmiyormuş sonra bunu da biliyorum. tahsilat sorunları vs sıkıntılarda cabası.

Sizce 30 yaşında iki çocuklu bir bayan meslektaşınız olarak hangisi daha mantıklı değerli fikirlerinizi paylaşabilir misiniz.

1-)2500 civarı bir maaşı kabul et hafta sonları sana kalsın akşam kafan rahat olsun. Bu süreçte kendini biraz daha geliştir örneğin İngilizce öğren ki bu daha yüksek maaşlardaki en önemli engelim galiba.

2-)daha önce reddettiğin yoğun iş temposuyla 3200 civarı işten bir tane daha bulmak için arayışlarına devam et.

3-)Gözünü karart yanına da bir ortak bul ofisi aç zamanla mükellef bulursun... (varmı böyle bir ihtimal çok merak ediyorum hiç mükellef yokken zamanla çevre edinen varmı yoksa eldeki birikimde uçup gider sonunda başarısız mı olurum)
 
1-)2500 civarı bir maaşı kabul et hafta sonları sana kalsın akşam kafan rahat olsun. Bu süreçte kendini biraz daha geliştir örneğin İngilizce öğren ki bu daha yüksek maaşlardaki en önemli engelim galiba.

Teklif edilen tutar makul. Ancak çalışma ortamı bence paradan daha önemli. Stres varsa, düzensiz ödeme varsa değmez.

2-)daha önce reddettiğin yoğun iş temposuyla 3200 civarı işten bir tane daha bulmak için arayışlarına devam et

Açıkçası bu bana pek cazip gelmiyor. arada bu kadar stresa girmek için yeterli fark yok. 5000 olsaydı tamamdı. Gittiği yere kadar derdin.

3-)Gözünü karart yanına da bir ortak bul ofisi aç zamanla mükellef bulursun

Kumar seviyorsan (2 çocuklu bir anne olarak) elbette hatta hiç durma. Ya çok para kazanırsın ya da sefil olur borç içinde kalıp, nasıl tasfiye ederim diye planlar yaparsın.
 
3 : Açmışı burda. Öz ablam defter senin dedi büroyu açtım açtıktan 2-3 gün sonra eniştem yanıma geldi defteri bedavaya tutarsan defter senin dedi :):) yani artık büro açmadan önce ve sonrası için ikisinin arasındaki farkı görmüşsünüzdür. Defter bulmak aslında hem çok zor hemde çok kolay fiyat kırarsanız defterler patır patır gelir sonrasında bir bakarsınız evin yolunu unutmuşsunuz ay sonu elinize geçen üç kuruş paraya birde ödeme yapmayan mükellef sayısına baktığınızda ne olduğunu daha iyi anlarsınız. Sağlam defter bulmak çok zor hadi buldunuz onuda YMM lere kaptırmamak için ağzınızla kuş tutsanız genede sıkıntı yaşarsınız o YMM mührü hep sizin önünüze geçer mükellef belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra zaten YMM ler o deftere çöker.
Yani büro açmak iyi hoş kendi işinin başında olmak çok çok hoşda getirisi götürüsünden çok fazla olduktan sonra büyük sıkıntı büyük bir kumar.

İşçilik iyidir hoştur ay sonu maaş garantidir ancak 40 yaşına geldiniz hopp bir gün sabah kalktınız kovulmuşsunuz 40 yaşında bir işsizsiniz neden kovulayım demeyin işveren için birini kovmak sabah kahvaltıda çay içmek kadar kolaydır bazen neden bulmayı bile gerektirmeden birini kovabilir diyelimki 40 yaşında işsiz kaldınız ozaman iş bulabilecekmisiniz yada ne yapabileceksiniz.

İşte bu ikisi arasında gidip gelmek zor ben büroculuğu seçtim çok sıkıntılı bir piyasada aslanın ağzından değil aslanın başka bir tarafından ekmeği almaya çalışıyorum , aç gözlü YMM lerle uğraşıyorum heleki piyasayı bitiren üç kuruşa bi lonatada çorba parasına defter tutan SMMM lerle uğraşıyorum ama 40 yaşıma geldiğimde işsiz kalırsamda o yaştan sonra iş bulamayağımı adım gibi biliyorum bunun en basit neden olarakda mükellefler zaten bizden korkuyor deneyim bir yere kadar yararlı oluyorda bir yerden sonra 20 yıllık SMMM dendimi patron adam bu beni havada karada dolandırır gözüyle bakmaya başlıyor.
 
Tesekkur ederim sanirim bende ikibin besyuze daha rahat olan cumartesi calismayan isi tercih edicem. Bu surecte kendimi ve cevremi gelistirmeye devam ederim.
 
Özel sektörde sn Stonhand in söyledikleri gibi patronlar var . Bu doğru ancak patron her zaman fayda/maliyet analizi yapar. 40 yaşta iş bitmez.
 
Nizam üstat 40 yaşını değil dakikasını beklemezler yeterki senden daha az maliyetlisini bulsun eğer ki aynı işi daha ucuza yaptırabiliyorlarsa adam hacı bile olsa gider yahudiyi çalıştırır.
Başıma gelen bir hikayeyide anlatayım belki daha açıklayıcı olur bir tüccarın kamyon şoförü kaza yapıyor, iki araba kafa kafaya birbirine giriyor ancak şoför büyük şans eseri kazadan sıyrıksız kurtuluyor. Patronun şoföre dediği '' ulan iki takla atamadınmı bari arabayı perte çıkartsaydın şimdi tamir edilsede bir işe yaramaz bu araba perte çıksa zararım daha az olurdu oluyor :):) '' tabiki şoför araç perte çıksa bende pert olurdum deyince olsun şimdi zarar çok deniyor.
Fıkra gibi ama bu yaşanmış gerçek bir olay sen 40 yaşına gelmişsin borcun varmış harcın varmış kredin varmış adamın umrunda olmaz yeterki adamın çıkarına bir kere ters düş ipin hemen çekilir.
En temizi kendi işini yapmakda bu piyasa şartlarında onuda yapmak nerdeyse imkansız ortalık muhasebe fabrikasıyla dolu adamlarda 200-300 defter var hala benim elimdeki üç beş defteri nasıl alsak diye fiyat veriyorlar mükellefin aklını çelmeye çalışıyorlar yok tam tastik yapalım senin firman orta ölçekli artık senin YMM ye ihtiyacın var gibisinden anlatsam roman olurda neyse resmen şu adı piyasa olan çukurda çarpışıyoruzda artık bakalım nereye kadar.
 
Elbette haklısın kardeşim. Ancak bu işler şans işi. Bak ben 62 yaşındayım. Ancak hala yöneticilik yapıyorum. Tabi 40 lı yaşlarda mesleğimin zirvesinde idim. Aldığım ücret de öyleydi.Şimdi öyle değil. Herşeyin bedeli var.
 
6 yıldır büroda çalışıyorum. bütün sıkıntılarını bilirim büronun. mesleğe ilk başlayan mükellefi olmayan arkadaşlar, mükellef bulana kadar cepten yersin. kira, stopaj, bağkur. elektrik su gaz, hepsi cepten gider. mükellef bulacakmısın oda cefası. mükellef buldun paranı alabişlcekmisin, işi düzgün yapan mükellef yok. kuyrukları sıkışınca smmm ararlar. bütün sıkıntıyı çekersin. büroculuk işmi bana göre değil. ve benim çalıştım büroda 275 mükellef var. 2 katlı 300 metre kare biryerde iş yapıyoruz. hepsinin derdi ayrı ayır. baxen oluyor iş ler yetişmiyor gecelere kadar çalışıyoruz. patronlar halen doymuyor mükellef getiriyorlar. dile kolay 275 mükellef. 8 personel patronlarda eleman gibi iş göreüyorlar. parayı sağlam alıyorlarmı. aldıklaırda var almadıklarıda. büroculuk iş yükü çok olur, sorumluluk çok olur. düzenin olmaz. bizim patron bana dediki benim elime net aylık kalan 4750 lira derdi 4 patron var düşünün 4 ünede aynı para kalıyormuş. giderler düştükten sonra.

böyle bir büroda tabiki bağımlı çalışmayı düşünmek akılsızlık olur. ve bağımlı çalışlırsan patronuın emrindesin. şuna imza at atmazsan işten kovar sıkıntı çıkar. maaşın sabit olur aylık eline geçen parayı bilirsin. kafan rahat olur. akşam 7 gibi evinde olursun en geç.

30 mükellefli yerdede çalıştım 275 mükellefli yerdede çalıştım. bütün büroların sıkıntıları aynı evrak gelmez zamanında bankaları alamazsın. tahsilat sıkıntın olur.
STONHANDIN DEDİĞİ gibi eğer 45 veya 50 yaşına gelmişsen ve bağımlı çalışıyorsan o yaşta iş bulmanda biraz sıkıntılı olabiliyor. genç varken yaşlı gurbu işveren tercih etmiyor.

kısacası büroculuk kolay hazmedilecek bir iş değil. sorumluluk çok angarya çok iş çok. saygılar...
 
Son düzenleme:
Ben varım. Yeni 1 tane mükellefim oldu o kadar.O kadar emek ettim hayatımı adadım bu işe yeterlilikte 7-7 yaptım kendi işim olucak para kazanıcam diye ama hepsi boş hayallermiş.Motivasyonum ve moralim çok bozuk.Birçok yerle görüştüm kimse muhasebecisini bırakmak istemiyor.Tek şasnım babamın bana destek olabilecek gücü olması en azından.Eğer oda olmasa yapılacak iş değilmiş bu büroculuk.Yada ben mi çok karamsarım bilmiyorum açalı 1 ay oldu fakat en yakınlarım bile bana gelmedi.Eeee onlar gelmezsse kim gelicek diye düşünüyor insan.Çok emek ettim bende sizler gibi Allah emeklerimizi boşa çıkarmaz inşallah ve Allahtan ümit kesilmez.
Not: Bende sayın döneri gibi yaklaşık 200 mükellefi olan bir büroda çalıştım fakat bunun 100 tanesi 1. sınıftı.Bizimkisi tekti o yüzden çok sağlam para kaldırıyordu kendileri...Allah daha çok versin ne söyliyim..
 
2 çocuklu bayan için c.tesi pazar tatili önemli. çocuklardan koparsanız ilgilenemezseniz sonuçlarını düşünün :(
 
Vallahi arkadaşlar daha iyi özetlemiş heleki büroculukta üç beş mükellefin var arkadaş şu tahsilat sorunu yokmu adamın ömrünü bitiriyor. Defteri kafasına atsan olmuyor çünkü müşterin yok para almasan ne yapacaksın evde çoluk çocuk açmı kalacaksın şuanki düzende heleki parasal yönden güçsüz bir büroysan mükellefin sana işi düşmeden para vermesi imkansız an son mükellefimin birine sgk borcundan dolayı haciz yazısı gönderdi adam beni arıyor ağbi git şu işi hallet tamam kardeşim şu birikmiş borcunu öde hemen halledeyim dedim cevap tamam ağbi sonra 1 hafta ses soluk yok sivri zekalı bir meslekdaş buna akıl vermiş mükellef ne kadar arabası varsa satıyor adam müşavirlik parasını verip taksitlendirmektense arabalarımı satarım daha karlı diyor ve arabasını satıyor hoş sonrasında e hacizle devlet parayı söke söke alınca ağbi ne yapıcaz diye kapıya geliyorlarda yapacak birşey yok mükelleflerde de zihniyet bozuk.
 
Benim hiç mükellefim yokken 1,5 yıl önce gözümü karartıp, tabiki çok sevgili eşimin de desteğiyle büromu açtım. Daha doğrusu sağolsun çok sevdiğim bir Mali Müşavir arkadaşımın yardımıyla, onun bürosuna masraf ortağı olarak katıldım. Tabi bu ilk baştaki sabit masraflar konusunda beni çok fazla zorlamadı. Büro işine başladığımda kendi defterim haricinde bir defterim yoktu. Ama şuan kendim dahil 10 mükellefim var. 5 bilanço 5 işletme defteri. Ve bunların hiçbiri akraba vs ile gelmedi. Zaten İstanbullu olmadığım için ailem ve akrabalarım başka şehirde. Tanıdıklarımda başta söz verip sonra yan çizdiler. Onun için büro açma düşüncesi olan arkadaşlar başta size söz veren akraba ve tanıdıklarınızın sözüne pek itibar etmeyin. Hepsi aynı değil tabi ama genelde bu böyle. Denemekte fayda var diye düşünüyorum şayet bürocluk istiyorsanız ve ilk etapta size maddi destek olabilecek bir aileniz varsa diye düşünüyorum...
 
1 mart itibariyle büro açılışını yapmayı düşünüyorum yaşım 28 mükellef deseniz 5 :) bulunduğum yerde küçük bir yer tuttum 7000 gibi bir masraf yapıcam ( oda kayıt 4100 , luca 450 mobilya 1500 yazıcı v.b 1000 ) ve büroyu açıcam 1 yıl kadar masrafları karşılayacak gücüm var belki daha fazlada sürebilir süre denemek istiyorum ne olur bilemem ama ileride keşke dememek için sonuçta stajlarımın hepsini bürolarda yaptım hazır gücüm varken denemek gerekir bence 1 yıl sonunda durum değerlendirmesi yapıp devam mı yoksa başka bir şirkette bağımlı olarak mı çalışayım diye bir düşünecem şimdilik durumum bu bakalım zaman ne göstericek
 
1 mart itibariyle büro açılışını yapmayı düşünüyorum yaşım 28 mükellef deseniz 5 :) bulunduğum yerde küçük bir yer tuttum 7000 gibi bir masraf yapıcam ( oda kayıt 4100 , luca 450 mobilya 1500 yazıcı v.b 1000 ) ve büroyu açıcam 1 yıl kadar masrafları karşılayacak gücüm var belki daha fazlada sürebilir süre denemek istiyorum ne olur bilemem ama ileride keşke dememek için sonuçta stajlarımın hepsini bürolarda yaptım hazır gücüm varken denemek gerekir bence 1 yıl sonunda durum değerlendirmesi yapıp devam mı yoksa başka bir şirkette bağımlı olarak mı çalışayım diye bir düşünecem şimdilik durumum bu bakalım zaman ne göstericek

Hayırlı olsun Kubil. Ben de şirket de çalışıyorum ama belgem bir işe yaramıyor, başka bir SMMM var. Ben de artık şirketden sıkıldım ve bir arayış içindeyim. Büro açmaya çevrem yok, mükellef bulamam gibi... Sana bol kazançlar...
 
Büro açan arkadaşların tanıdık, akraba gibi çevrelerin defterlerinin vermemelerinin sebebi bence mali durumun bilinmesinin istenmemesidir. Ne de olsa tanıdık, akraba, arkadaşta olsa bu gibi bilgelerin verilmemesi önemlidir. Bu açıdan bakınız... Bence temel gerekçe bu.. Ve kimse büro açarken bu gibi kişilere güvenmezsin..
 
şimdi arkadaşlar bende büyük bi kararsızlık içindeyim.stajım sürerken spk bağımsız denetim lisansımı aldım aralık 2012 sınavında da 7/7 yaptım yeterliliği kazandım.3 yıldır aynı büroda stajımı yapıyorum ama büroda aldıgım rakam çok komik tabii staj zamanı bunu cok dert etmedım sonucta işi ögrenıyordum ve staj yaptıgım kişi benı bu meslegi yapmaya yönlendiren kişi , aynı zamanda uzaktan akraba.ama şimdi sınav kazanınca artık konusacagız tabii bu konuyu ve sartları .tahminimce çok ıyı bi öneri alamayacagım.mükellef dersenız 2 tane işletme defteri :) bi buro acmak istesem ilk 1-2 sene masrafımı karsılayacak maddi gücüm var ama sonucta bu durum beni maddi olmasada sıkıntıya sokacaktır.bulundugum sehir de nufus 300,000 olsa nasıl mukellef bulacam insan dusunmeden duramıyor. tabii ki herkeste oldugu gibi çevremde buroyu aç defter hazır gıbı muhabbetler oluyor ama ne kadarı olur o da şüpheli.nasıl hareket etmek gerekir bende bilmiyorum .sınavda en az 1 dersimin kalacagını dusunuyordum yani kazanmam surpriz oldu gibi.yoksa bu planları 5-6 ay sonraya atmıstım şimdi kazanınca hızlı karar vermem gerekecek.büroda 100 defter (buyuk cogunlugu ) bilanço 2-3 işi bilen eski eleman var bide bunların egoları var tabii :) sizce buroda kalırsam ne kadar istemeliyim ve getirecegım defterler olursa pay oranı nasıl olmalı , yada kendım mı fatura kesmelıyım yoksa suankı durum mu devam etsın.bunların artıları eksılerını ıyı bilmem lazım .yani kabaca durum bu ne yapmak gerekir.fikir verecek arkadaşlar olursa sevinirim.
 
arkadaşlar bnmde staajımın bitmesine 3 ayım kaldı kısmetse giricem temmuz sınavına ve halledicem bu yükü. hedefim büro açmak. size sorum 20.000 tl kadar birikimim var. ilk etaptada başabaş noktasına gelecek muh ücreti toplayabileceğimi düşünüyorum. 20.000 tl ne kadar götürür beni? tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum. cidden çookkk kararsızım
 
arkadaşlar bnmde staajımın bitmesine 3 ayım kaldı kısmetse giricem temmuz sınavına ve halledicem bu yükü. hedefim büro açmak. size sorum 20.000 tl kadar birikimim var. ilk etaptada başabaş noktasına gelecek muh ücreti toplayabileceğimi düşünüyorum. 20.000 tl ne kadar götürür beni? tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum. cidden çookkk kararsızım

Sizi 1 yıl kadar götüreceğini düşünüyorum.Fakat bu işin sırrı şu 1-çevre 2- şans bunların hiçbiri yoksa 3-sabır zamanla yaptığınız faaliyetler insanların gözünden kaçmıyor ve sizi benimsemeye başlıyorlar.Yapacağınız şey ben büro açtım bana gelin olmamalı zaten sonuç bu şekilde hüsran oluyor. İnsanlarla tanışıp çevrenizi genişletmeye çalışın onlarla sürekli temas halinde olun hal hatır sorun.Size sürekli sorular soracaklar.Bu sorularda kendinizi güzelce ifade edin. Zaman içinde geri dönüşler alacağınzı düşünüyorum. Yani ben en azından böyle yapmaya çalışıyorum.Şu an başabaşa ulaşamadım hala maalesef.
 
Üstat bu soru sorma işindede sıkıntı var. Büronu aç defter sende diyen adam muhaebecisine borcu takıyor sonra sana bana geliyor başlıyor soru sormaya kaç kere başıma geldi düzgün bir şekilde adama cevap veriyorsun senden bilgiyi aldımı arkadaş sonra kodunsa bir daha o adamı bul.
en son defter senin diyen adam geldi ihracat yapıcam gel şirkete kur sistemi bu iş nasıl yapılır anlat bildiğin ders ver dedi iyi dedim tamam defteri alayım yok dedi defteri veremem defter arkadaşımda ama o ihracat işlemlerini bilmiyor sen yardım et dedi, e ben babamın hayrınamı sana gelicem eğitim vericem bir ton saatimi yiyeceksin ver ozaman eğitim ücretini dedim sana bir yemek ısmarlarım fit ol dedi. En son kallavi sağlam bir laf ettim bir dahada yanıma yakınıma gelemedi.
Yani karşındaki demeye çalışıyorki sen kerizsin ben hem sana defteri vermiycem hemde işimi eşşek gibi yaptırıcam sende artık bi çorba salataya fit olacaksın yersen yedin işte yersen yemedinmi gargara.
Bu iş bilgi çevre hepsine amenna ancak şans ve en önemlisi kısmet işi bende şuan ne şans var ne kısmet bekliyoruz bakalım.
 
Üst