fonradar

Hizmet Alımı Fatura Tarihi

Üyelik
27 Haz 2016
Mesajlar
4
Konum
istanbul
Merhabalar
Çalıştığım iş yeri bir firmadan Aralık 2016da danışmanlık hizmeti almıştır. Ancak fatura 2017 ocak tarihlidir. Ocak olarak bizim muhasebe kayıtlarına işlendiğinde cezai mueyyideler olabilir mi. Firma gecen aya ait ftr kesemediğni belirtti. Aynı firmadan bu sene de 4 ay sureyle hizmet almaktayız
 
cezai müeyyide neden olsun?Fatura,Aralık 2016 da kesilecek diye sözleşme falanmı yaptınız.Veren ve alan taraf razı olduktan sonra cezalık bir durum ortada yok.
 
Merhabala
Donemsellik ilkesi gereği
Aralık ayında vuku bulmuş bir hizmetin ocakta faturalandırılması ve alıcınında ocakta işlemesi.. Ocak beyanında yer alacağı nedeniyle
 
Tekrar selam.
Genelde faturalama nasıl olur? Hizmet verilir,o anki iş tamamlanır,sonrasında fatura düzenlenir,sizin anlaşmanız nasıl?
Bir ikincisi (alınan hizmet her ne ise) aralık ayında böyle bir hizmetin verildiği herhangi bir belgede yazıyor mu?
Bazı firmalar vardır,ocak bir dedimi fatura keser.Siz aralık ayına fatura almak istediğiniz bilgisini daha önce verdiniz mi?Böyle bir görüşme yapıldı mı?
 
Sayın Kurt,

Firma hizmetin gerçekleştiği dönemde zarar etmiş, bu yılda kar ettiği var sayımıyla gidersek.. ortada bir vergi ziyaı oluşabilir.

Bu sebeple sözleşme gereği fatura kesilmese bile Gelir/Gider tahakkuk kayıtları atılmalıydı.
 
Sayın yunuss85,

Öncelikle Tahsin kardeşimin yazdıklarına katılıyorum. Faturanın kesilmesi için asgari şartların gerçekleşmesi gerekir, hizmetin kısmen/tamamen tamamlanma şartları ise ayrı bir konu. Sonuç olarak karineye bakacağız.

Dönemsellik kavramı ise başka birşeydir, kavramın istisnası olan birçok konu var, bu yüzden bu kavram burada pek konuşulamaz. Ancak "fatura kesilmese bile Gelir/Gider tahakkuk kayıtları atılmalıydı." cümlenizi tamamen reddedeceğim de önce ne anlamda söylediğinizi bilmek isterim.
 
Öncelikle faturanın, işin/hizmetin bittiği dönemde kesilmesi gerekirdi. Satıcı firma, kdv ve gelir/kurumlar vergisi ödemesini sonraki döneme sarkıtmak amacıyla faturayı ocak ayına kesmiştir. Bu işlem, hizmeti alan içinde tersi bir durum yaratmaktadır. Gelir/Gider karşılığına (tahakkukuna) gelince kesinlikle yapılmaması gerekir. Ocak ayında kesilen faturaya ait hizmetin aralık ayında verildiğini ispatlamak biraz sıkıntı yaratır. Fatura mümkünse aralık ayına kestirilmeli, ocak ayında kesilmişse de bu şekilde kabul edilmelidir.
 
Kevork ve Bülent Hocam, Aslında bahsettiğim konu ortada sözleşmeye dayalı bir gelir/gider var ise dönem sonlarında bunların tahakkukları ile ilgiliydi. Soruyu tekrar okudum, muhtlemen ortada bir sözleşme var ve hizmet aralık ayında ifa edilmiş. Bunun faturası Ocak ayında girilebilir burda hemfikiriz, fakat bu önceki dönem gideri değil mi?
 
Sayın yunuss85,

Önceki dönem gideri de olsa VUK kapsamında yazılabilecek gelir/gider kalemlerinden değil bu nedenle tahakkuk kesinlikle mümkün değil.( Belge olmaksızın ). Soruda yeni yılda da hizmet alımının devam ettiğinden bahsedilmiş, o zaman kısım kısım teslimden de söz edilebilir, hem VUK hem KDV açısından engelleyici bir durum yok. Birkaç detay daha var ama öncelikli değil onları geçiyorum.
 
Üst