Hizmet İthali Vergi Hesaplama

Sayın tarikcos, Yurtdışında mukim firmanın TR' de şubesi, temsilcisi yoksa ve TR' den yani sizden elde ettiği kazançtan ötürü dar mükellefiyet kapsamındadır.

Sayın Ksimkesyan , Aslında aynı şeyi söyledik. Alınan hizmet serbest meslek kazancı mı değil mi bu sorunun cevabı verilmesi lazımdır. Alınan proğram çoğaltılacak yada TR' de satışa sunulacak türden değil, işletmede kullanılıyor.

yurtdışından temin edilen bilgisayar programlarının elde edilme amaçlarına ve kullanımlarına göre Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendi hükmünce;
* Yurtdışında mukim firmalardan ithal edilen bilgisayar programları üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde yurtdışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç ticari kazanç niteliği taşıyacağından, bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.


* Yurtdışında mukim firmalardan işletmede kullanmak ve/veya müşterilere satışını yapmak üzere daha önce piyasada bulunmayan bir bilgisayar programının özel olarak hazırlatılması halinde, yurt dışında mukim firma tarafından elde edilen kazanç serbest meslek kazancı niteliği taşıdığından bu kapsamdaki ödemeler üzerinden yüzde 20 oranında vergi kesintisi yapılacaktır.
 
Nizam Dostum,

Bu konuda çizgi net aslında programın kendisi daha önce alınmış bitmiş. Bahsedilen tutar "güncelleme, bakım,tadil..." gibi bir konu o yüzden sorun yok.

Sayın yunuss85,

Aynı şeyi söylemedik,

"Sayın Ksimkesyan , Aslında aynı şeyi söyledik. Alınan hizmet serbest meslek kazancı mı değil mi bu sorunun cevabı verilmesi lazımdır. Alınan proğram çoğaltılacak yada TR' de satışa sunulacak türden değil, işletmede kullanılıyor."

Koyulaştırdığım cümleyi yazdığınız için. Soruya konu olan program değil. Ve bu tutar Serbest Meslek kazancıdır, KV'ye göre.


Sayın tarikcos,

Kvk Mad. 30/1b ye göre işlem yaptık ancak Stopaj da hangi kodla bildirilir, muhtasar beyannamede 232 satırda bildirilir.
Ayrıca Muhtasar Tevkifat listesin de Kdv Tevkifatı yapıldı seçeneğini işaretlemek gerekiyor mu? Bunun KDV stopajı olduğunu nerden çıkardınız.
 
Şunu anladım ki bazı arkadaşlar yorum yaparken hep sabit fikir halinde diğerlerinin yazdıklarını okumuyorlar. Bir can havli ile haklı çıkmak için ellerinden geleni yapıyorlar.


""
Yerli bir firmanın yurt dışı bir firmaya yazılım sipariş etmesi ve bunu internet ortamında teslim alması ,tüm hak ve kullanım bedellerinin sipariş üzerine yapıldığından kendisine ait olması halinde aldığı şey Serbest Meslek Kazancı Hizmet alımımı ?,Gayri Maddi hak satın alımımı ?, Ticari Mal Alımımı ? her üçünde çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları çerçevesinde farklı vergilendirmek gerekecektir.Tabi karışıklıktan dolayı bu alımların tanımlarının net açık ve anlaşılır olması sağlanmalıdır. Özelge de kanımca doğru olan yapılmış, bunu Serbest Meslek Kazancı olarak değerlendirmiştir.
Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında genellikle:
a. Hizmet yurtdışından Türkiye ye gelinmeksizin verilmişse vergi tevkifatı yapılmayacağı,
b. Hizmet Türkiye'ye de gelinerek yapılıyorsa bir yılda 183 günü geçmemesi halinde
vergi tevkifatı yapılmayacağı ifade edilmektedir.


  • "
 
Kevork hocam, sizi ikna etmek için uğraşırken öğrenip unuttuklarımızı da bilmediklerimizi de öğretiyorsunuz, teşekkürler.

Ancak ben bu kazancın, serbest meslek kazancı olmadığını düşünüyorum.. Personel gelip TR de bu hizmeti yapmış olsa durum çok daha kolay olurdu. 2. mesajda konu kapanırdı.

hepsini geçtim çifte vergilendirmeye bakıp iki ülke arasındaki serbest meslek kazançlarını gözden geçirmek gerekir.

Ek olarak deloitte bile dar mük. kapsamında olan serbest meslek kazancını oced anlaşmasının 7. maddesine göre ticari kazanç olacağını yazmış.


II-DAR MÜKELLEF KURUMLARIN SERBEST MESLEK KAZANCININ MAHİYETİ VE TEVKİFAT ESASLARI

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan, kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayanların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden dar mükellefiyet esasında vergilendirileceği hükmü yer almıştır. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında, dar mükellefiyet mevzuuna giren kurum kazançları bentler halinde sayılmış olup söz konusu fıkranın (c) bendinde de “Türkiye’de elde edilen serbest meslek kazançları” dar mükellefiyet mevzuuna giren kurum kazançları arasında sayılmıştır.

Serbest meslek kazancının tanımı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde şöyle yapılmıştır.

“Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır”.

Bu tanıma göre, serbest meslek faaliyeti için gerekli olan koşullar şunlardır.

-Faaliyetin sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanması.

-Faaliyetin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması.

Serbest meslek faaliyeti esas itibariyle gerçek kişilerce icra edilen faaliyet türüdür.

Dar mükellef kurumların bu tür kazanç elde etmeleri ise istihdam ettikleri personelleri aracılığı ile olmaktadır.




Deloitte bu konuyu bir makalesinde şöyle yazmış:
OECD, bu ikircikli durumu ortadan kaldırmak için “Issues Related to Article 14 of the OECD Model Tax Convention” (OECD Model Vergi Anlaşmasının 14. Maddesi’ne İlişkin Sorunlar) başlığıyla bir rapor yayınlamış ve bu raporda, anlaşmada geçen “işyeri” ve “sabit yer” kavramları arasında bir fark olmadığını ifade ederek 29 Nisan 2000 tarihinde 14. Madde’yi OECD Model Vergi Anlaşması’ndan çıkarmıştır.

Bunun bir sonucu olarak Almanya, Kanada, İsviçre gibi yeni tarihli ÇVÖfyalar, serbest meslek kazançlarını düzenleyen 14. Madde’nin sadece gerçek kişi mukimler için uygulanacağı ifade edilmiştir. Bu anlaşmalardaki diğer bir ortak nokta da, bir teşebbüs tarafından verilen ve belirli bir süreyi aşan danışmanlık ve benzeri hizmetlerin işyeri kapsamında değerlendirileceği hususudur. Böylelikle, bu anlaşmalarda, OECD’nin son yorumuna paralellik arz edecek şekilde, dar mükellef kurumlar tarafından danışmanlık ve benzeri hizmetlerden elde edilen kazancın serbest meslek kazancı olarak değil, ticari kazanç olarak vergilendirilmesi anlayışı benimsenmiştir. Şayet bu kazanç bir işyeri olmaksızın elde ediliyorsa, Türkiye’nin söz konusu kazanç üzerinde vergileme hakkı olmayacaktır.
 
Günümüzde yazılım firmaları çok uluslu , büyük organizasyonlardır. Bunların üretip tüm dünyada pazarladıkları ürünleri hepimiz kullanıyoruz. Diyelim ki X ülkeden bir Microsoft ürünü satın aldınız. Bunu internet üzerinden indirdiniz ve şifrenizi alarak kurdunuz. Şimdi bu ürün bir serbeset meslek kazancı mıdır?
Bakınız ekte İtalya ile yapılan çifte vergilendirme anlaşması:

Madde 14
SERBEST MESLEK FAALİYETLERİ
1. Bir Akit Devlet mukiminin serbest meslek faaliyetleri veya bağımsız nitelikteki diğer faaliyetler dolayısıyla elde ettiği gelir, yalnız bu Devlette vergilendirilebilecektir. Bununla beraber, eğer bu faaliyetler diğer Devlette icra edilirse ve eğer:
a) Kişi bu diğer Devlette bu faaliyetleri icra etmek için sürekli kullanabileceği bir sabit yere sahip ise; veya
b) Kişi bu diğer Devlette, sözkonusu hizmet veya faaliyetleri icra etmek amacıyla 12 aylık herhangi bir kesintisiz dönemde, bir veya birkaç seferde 183 gün veya daha fazla kalırsa,
söz konusu gelir, aynı zamanda diğer Akit Devlette de vergilendirilebilir.

Böyle bir durumda, olayına göre, ya yalnızca sözkonusu sabit yere atfedilebilen gelir, ya da yanlızca bu diğer Devlette bulunulan süre içinde icra edilen hizmet veya faaliyetlerden elde edilen gelir, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.

2. Bir Akit Devlet teşebbüsünün serbest meslek faaliyetleri veya benzer nitelikteki diğer faaliyetler dolayısıyla elde ettiği gelir, yalnız bu Devlette vergilendirilebilecektir. Bununla beraber, eğer bu faaliyetler diğer Devlette icra edilirse ve eğer:
a) Teşebbüs, bu hizmet veya faaliyetleri icra etmek üzere bu diğer Devlette bir işyerine sahip olursa; veya
b) Hizmetlerin icra edildiği süre veya süreler, herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde, 183 günü aşarsa,
sözkonusu gelir, aynı zamanda bu diğer Akit Devlette de vergilendirilebilir.

Böyle bir durumda olayına göre, ya yalnızca sözkonusu işyerine atfedilebilen gelir, ya da yalnızca bu diğer Devlette icra edilen hizmet veya faaliyetlere atfedilebilen gelir, bu diğer Devlette vergilendirilebilir. Her iki durumda da, bu teşebbüs, sözkonusu gelir dolayısıyla bu diğer Akit Devlette bu Anlaşmanın 7 nci maddesi hükümlerine göre vergilendirilmeyi, yani sözkonusu gelir bu diğer Devlette bulunan bir işyerine atfedilebilirmiş gibi vergilendirilmeyi tercih edebilir. Bu tercih, bu diğer Devletin sözkonusu gelir üzerinden tevkif suretiyle vergi alma hakkını etkilemeyecektir.

3. "Serbest meslek faaliyetleri" terimi, özellikle bağımsız olarak yürütülen bilimsel, edebi, artistik, eğitici veya öğretici faaliyetleri, bunun yanısıra, doktorların, avukatların, mühendislerin, mimarların, dişçilerin, muhasebecilerin bağımsız faaliyetlerini ve özel mesleki bilgi ve maharet gerektiren diğer faaliyetleri kapsamına alır.



Bunu dikkatlice okuyup inceleyelim. Alınan yazılımın bir serbest meslek ürünü olduğunu kabul etsek bile bu maddye göre tevkifat ancak arada oran farkı varsa yapılacaktır.
,Yani bu ürün İtalya da vergileniyorsa , Türkiyede tekrar vergilnemeyecektir.

"
 
Sayın Arkadaşlar,

Bir önceki yorumumda özellikle belirttim. İlk soruda belirtilmeyen konu daha sonra sayın tarikcos tarafından tanımlanmış; "İtalyadan ERP programı satın alındı, Yıllık güncelleme faturası idi,...".

Konuyu hala başka yöne çekme çabasını anlamıyorum. ÇVA vey diğer konuların hiçbiri burada gözlemlenemezki. Burada dar mükellefiyet sözkonusu. Büyük kurum küçük kurum hiç farketmiyor. KV yasası bu işi basite indirgemiş aslında, konuyu GV yasasının Serbest Meslek Kazançları başlığı çerçevesinde değerlendirmek ise ayrı hata olur.

ÇVA çerçevesinde yapılacak işler için dar mükellefiyet değil faaliyetin her iki ülkede de aynı kişi tarafından yapılıp yapılmadığı incelenir. Önce bu kavram alınır sonra süreler hesaplanır. Hatta anlaşmalarda ülke seçme serbestisi dahi olabiliyor, biz buna bakarız, vergi oranları açısından.

Program internet üzerinden indirilse daha ona bakmayız, lisans (yani şifre) nereden temin ediliyor ona bakarız. Ancak ne olursa olsun bu tarz firmaya özel olarak yazılıp başkası tarafından kullanmamak üzere teslim edilmişse "Ürün veya Mal" dır. Değilse Lisans kullanımı "Haklar" çerçevesinde değerlendirilir. Bunu yazmak zorunda kaldım sorunun bununla hiç alakası olmamasına rağmen.

Şimdi bir güncelleme yada bakım bedelinin programla aynı kategoride değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini söylesin önce ki bu konuya öyle devam edelim. Yada bu tür bir bedeli ne olarak addettiğini. Ama konunun bu yanını çözmeden başka yorum yazmayalım arkadaşlar. Buna benzer kaç uygulama yaptığımı hatırlamıyorum dahi.

Sayın yunuss85,

Sadece cevap vermek yerine konuların başka boyutlarına da giderek daha geniş bir çerçeveden bakılmasını sağlamak akla daha çok yerleşmesine sebep olur, bunu başarabiliyorsak ne mutlu.

"Ancak ben bu kazancın, serbest meslek kazancı olmadığını düşünüyorum.. Personel gelip TR de bu hizmeti yapmış olsa durum çok daha kolay olurdu. 2. mesajda konu kapanırdı."

Bu ise tamamen yanlış bir yorum, çünkü firma size gönderdiği bu kişi için tamamen farklı bir fatura kesecek ve siz örneğin konaklama, uçak bileti, yeme içme gibi başka bedeller de ödeyecektiniz. Sonuç değişmeyecekti.
 
Kevork hocam nasılsın? Bu aralar eğitimden kaynaklı çok yoruluyorum. Fırsat buldukça foruma bakıyor, sizden ve yazılarınızdan faydalanmaya çalışıyorum.

Bu özelgeden anladığım kadarıyla; bu hizmet serbest meslek faliyeti de olsa, hizmeti TR' ye gelip burada bile yapsa(italya ÇVA 183 günü geçmeyen, mukimlik belgesi almak şartıyla) ÇVA olduğundan dolayı TR' de vergilendiremem, stopaj ödeyemem.

Kaldı ki bu hizmet: alınan proğramın 1 yıl sonraki güncelleme faturası. Tahminimce adamların yaptığı teamviewerile bağlanıp bi kaç şifre girip, bi kaç dosya yenilemek : )

Bu bir proğram bile olsa KDV ödeyip, devletten geri almaktan öteye geçemiyoruz; çünkü benim için özel tasarlanmış birşey olsa, yadda dağıtma çoğaltma hakkı verilse, dediğiniz gibi, stopaj ödemek zorundayız. Asıl tartışma da burada başlıyor zaten.

İlgili özelgeden kısım:
Bu hüküm uyarınca, ABD mukimi bir teşebbüsün Türkiye'ye gelmeksizin ABD'de icra edeceği serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla elde edeceği gelirleri vergileme hakkı yalnızca ABD'ye aittir. Ancak, eğer faaliyet Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla icra edilirse veya Türkiye'de icra edilen faaliyet süresi herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde 183 günü aşarsa, Türkiye'nin de bu geliri iç mevzuat hükümleri çerçevesinde vergileme hakkı bulunmaktadır.

Yurtdışından alınan hizmet faturalarında, hizmeti veren firmanın mukimi olduğu ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (ÇVAÖ) akdedilmiş ise ve bu anlaşma hükümleri çerçevesinde stopaj yapılmamışsa veyahut stopaj oranı indirimli olarak uygulanmışsa, mukimlik belgesinin alınması gerekmektedir.
 
Sayın yunuss85,

Yanlış yorum. Siz ödediğiniz bu bedelle ilgili olarak kesinlikle stopaj yapacaksınız. ÇVA çerçevesinde eğer ortada bir mükerrer vergileme oluşursa bununla ilgili olarak düzeltme talebinde bulunacak kişi sadece ve sadece yurtdışındaki firmadır. Siz firmayı dar mükellef addedip vergilemeyi yapmak zorundasınız. çünkü firmanın bu şartları taşıyıp taşımadığını "belirleyip karar verecek merci" değilsiniz.

Bahsettiğiniz özelgeyi daha dikkatli ve tamamını daha iyi değerlendirerek okumanızı tavsiye ederim.
 
Sayın yunuss85,

Yanlış yorum. Siz ödediğiniz bu bedelle ilgili olarak kesinlikle stopaj yapacaksınız. ÇVA çerçevesinde eğer ortada bir mükerrer vergileme oluşursa bununla ilgili olarak düzeltme talebinde bulunacak kişi sadece ve sadece yurtdışındaki firmadır. Siz firmayı dar mükellef addedip vergilemeyi yapmak zorundasınız. çünkü firmanın bu şartları taşıyıp taşımadığını "belirleyip karar verecek merci" değilsiniz.

Bahsettiğiniz özelgeyi daha dikkatli ve tamamını daha iyi değerlendirerek okumanızı tavsiye ederim.


Kevork Kardeşim;


Sizin yorumunuz göre yurt dışından alınan her hizmet kurumlar vergisi stopajına tabi olmalıdır. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Hukuk literatüründe böyle yaklaşım olamaz. Bir kural ya vardır ya da yoktur. Siz yurt dışından aldığınız bilgisayar programları için kurumlar stopajı yapıyormusunuz?.


Söz konusu özelge;

"Bu hüküm uyarınca, ABD mukimi bir teşebbüsün Türkiye'ye gelmeksizin ABD'de icra edeceği serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla elde edeceği gelirleri vergileme hakkı yalnızca ABD'ye aittir. Ancak, eğer faaliyet Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla icra edilirse veya Türkiye'de icra edilen faaliyet süresi herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde 183 günü aşarsa, Türkiye'nin de bu geliri iç mevzuat hükümleri çerçevesinde vergileme hakkı bulunmaktadır. "
Her zaman maliye bu kadar net yazmaz lafı dolandırır. Ancak burda gayet net açık seçik yazmış. Neyin tartışmasını yapıyorsunuz anlamış değilim.
 
KV stopajı için bilinmesi gerekenler;
1- Ödeme HANGİ ÜLKEYE yapılmaktadır.
2-Ödeme yapılan ülke ile Türkiye arasında ÇVÖA varmıdır.?
3-Bu anlaşma varsa ve Serbest Meslek Kazancı veya Gayri Maddi hak sözkonusu ise, Ülke anlaşmasının ilgili maddeleri bu konuda ne demektedir?


ÖRNEK ;

fatura : 4,500 $
İşlem : Yazılım alınması
Ülke : Belçika
Genel KV stopajı : %20
ÇVÖA göre vergi oranı : %10
Fatura tl karşılığı = 6,750 TL (kur 1,5 alındı)
Brütleştirme kat sayısı: (1-0.1)=0,90
Brüt tutar, Stopaj matrahı =6,750/0,9= 7,500
K.V stopajı= 7500*%10=750
KDV stopajı =7,500 *%18=1,350 TL
Muhasebe kayıtları;

260 haklar 7500 (B)
191 i. Kdv 1,350 (B)

360 Ödenecek vergiler 2,100 (A)
KV Stopajı 750
KDV stopajı 1,350
320 satıcılar 6,750 TL (A)



Demek ki uzun sözün kısası ANLAŞMAYA BAKMAK LAZIM

Örnek: DELOLTTE
 
Kevork Kardeşim;


Sizin yorumunuz göre yurt dışından alınan her hizmet kurumlar vergisi stopajına tabi olmalıdır. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Hukuk literatüründe böyle yaklaşım olamaz. Bir kural ya vardır ya da yoktur. Siz yurt dışından aldığınız bilgisayar programları için kurumlar stopajı yapıyormusunuz?.


Söz konusu özelge;

"Bu hüküm uyarınca, ABD mukimi bir teşebbüsün Türkiye'ye gelmeksizin ABD'de icra edeceği serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla elde edeceği gelirleri vergileme hakkı yalnızca ABD'ye aittir. Ancak, eğer faaliyet Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla icra edilirse veya Türkiye'de icra edilen faaliyet süresi herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde 183 günü aşarsa, Türkiye'nin de bu geliri iç mevzuat hükümleri çerçevesinde vergileme hakkı bulunmaktadır. "
Her zaman maliye bu kadar net yazmaz lafı dolandırır. Ancak burda gayet net açık seçik yazmış. Neyin tartışmasını yapıyorsunuz anlamış değilim.



Nizam Kardeşim,

"Siz yurt dışından aldığınız bilgisayar programları için kurumlar stopajı yapıyormusunuz?." sorusunun cevabını daha önce verdim, açıkladım. Yine konu başka başlığa kaymasın. Bu başlıkta daha önce sorulan soruyu alıntılayarak cevapladıklarıma bakın.

"Ancak, eğer faaliyet Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla icra edilirse veya Türkiye'de icra edilen faaliyet süresi herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde 183 günü aşarsa,.." Bu durumun tespit ve doğrulamasını yaparak stopaj yapılıp/yapılmayacağı kararını verecek olan da siz değilsiniz.

Bu çerçevede yazdıklarınızın sadece genel bilgi açısından yararı olabilir, sorulan sorunun çözümü açısından asla.
 
Nizam Kardeşim,

"Siz yurt dışından aldığınız bilgisayar programları için kurumlar stopajı yapıyormusunuz?." sorusunun cevabını daha önce verdim, açıkladım. Yine konu başka başlığa kaymasın. Bu başlıkta daha önce sorulan soruyu alıntılayarak cevapladıklarıma bakın.

"Ancak, eğer faaliyet Türkiye'de bir iş yeri vasıtasıyla icra edilirse veya Türkiye'de icra edilen faaliyet süresi herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde 183 günü aşarsa,.." Bu durumun tespit ve doğrulamasını yaparak stopaj yapılıp/yapılmayacağı kararını verecek olan da siz değilsiniz.

Bu çerçevede yazdıklarınızın sadece genel bilgi açısından yararı olabilir, sorulan sorunun çözümü açısından asla.


Tamamen sorulan sorunun cevabıdır. :) Verilen örnek sorulan soru ile birebir örtüşüyor. Daha neyin tartışmasını yapıyorsunuz?
 
Nizam Kardeşim,

Sorulan soru program için yapılan bakım işlemi, program alımı değil.



Bakım işlemi değil sevgili Kevork. Yıllık güncelleme , yani aktivasyon alıyor. Programın süresi bitmiş yeniliyor , yani yenileme yapıyor. Programda değişiklikler yapmış (yada yapmamış ama süresi bitmiş)





"İtalyadan ERP programı satın alındı, Yıllık güncelleme faturası idi,

Şubat ayında bir faturam daha var, Almanya dan almış olduğumuz programın yıllık güncelleme faturası dır."
 
Ayrıca bir bilgisayar programı "bakımı" klasik donanaım tamiri gibi olamaz. Örneğin bilisayarınızda kullandığınız Windows 11 bozulursa tamirciye mi götürüyorsunuz?. Yeniden yüklüyorsunuz.
 
Sevgili Nizam,

Böyle olmadığını sende biliyorsun. Lisans hakkı bitmez. Ancak güncelleme yani bir üst versiyona geçiş yapılmaz. Ancak kullandığınız versiyona ihtiyaç halinde bedelli destek devam eder. Bu konuyu bu çizgi üstünden götürmeyelim.

Kimse bir ERP programına dünyanın parasını bir sene sonra çöpe atmak için vermez.
 
Sevgili Nizam,

Örnek Vereyim. Elektrik sorunu oluyor ve bu nedenle ERP database'i bozuluyor ( bu bilgilerinize ulaşamıyorsunuz anlamına geliyor ) gelip bu sorunu gideriyorlar. Şartlar gereği bir rapora ihtiyacınız var, talep ediyorsunuz sizin için bu raporu tasarlıyorlar... Bir işlem yapacaksınız ama nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz yada unuttunuz açıp telefonla soruyorsunuz cevap veriyorlar. Gibi. Yada firma belirli nedenlerle belirli parametrelerin değişmesi ve güncellenmesi gerekiyor bu konuda destek veriyor.

Aslında saymakla bitmez.

Daha önce yazdığın bir cümleden hareketle, bilgisayarında windows virüs nedeniyle bozuluyor alıp bir bilgisayarcıya gidiyorsun yeniden kurup sana iade ediyor ve bunun için bir hizmet bedeli ödüyorsun.....

Umarım yeterlidir.
 
Üst