Hukuk Müşavirlik Masrafı

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
merhaba

çalıştığımız avukat her ay bir masraf formu hazırlayıp gönderiyor.
yaptığı harcamaların detayını a4 sayfa yazıyor altına evrakları takıp gönderiyor.
bazı harcamalar mesela dolmuş, taksi (nadir), fotokopi (yaklaşık 500 lira her ay), baro pulu, dilekçe harcı, matbu formlar vs. yaptığı ödemeyi belgesiz olarak yazıyor.
şu an için hukuki işlerimizin yoğunluğu göz önüne alınır ise ayda sadece 500 lira belgesiz dolmuş, belgesiz fotokopi ücreti 500 tl gelmekte bunları KKEG yapıyorum fakat kafama takıldı bu harcamaları gider yazamazmıyız ?

kolay gelsin
 
Malesef.. Kkeg yapmalısınız. Gider yazılabilmesi için yapılan işle bağlantılı olması gerekiyor.Ancak hukuk müşavirinin yaptığı harcamalar KKEG'dir.
 
Sayın önmuhasebeci,

Avukatlarda hep tartışılan konulardan biridir maalesef belge vermeyi ve almayı sevmezler, yasal düzenleme yapılana kadar da karşı avukatlık ücreti için de SMM düzenlemiyorlardı. Genel olarak avukatlar işlerle ilgili ücret+masraflar önerisinde bulunurlar bu gibi durumlarda sadece işin bitimi için bir ücret konuşup gerisine karışmam demek gerekir. Eğer size döküm veriyor ve belge sunmuyorlarsa SMM kesmelerini talep edin hatta ısrar edin.

Sayın erhangenc,

Yazdığınız genellemede hiçbir doğruluk payı yok. Hukuki işlemler de harcamalar doğrudan yapılan işle ilgilidir.

Sayın tancam,

"SUSPAN" kelimesiyle neyi kastettiğinizi merak ettim. Terimi yeni mi öğrendik ?
 
sayın kirkoryan abim suspan kelimesini şantiye muhasebeciliği yaparken 2002 de genel koordinatör ve proje müdürü ile muhasebe müdürü kapalı kapılar ardında benim yanımda konuşurken öğrendim :) ama neyse bu hamur çok su götürür
 
[FONT=&quot]hesap kalemlerinin hesaplara nihai şekli verinceye kadar geçici olarak aktarıldığı bir çeşit ara hesap. mahiyeti ve gerçekleşmesi %100 kesinlikte öngörülemeyen harcamaların avans benzeri şekilde çekilerek harcanması ve muhasebeleştirme belgeleri ile netlik kazanana kadar kullanılan hesap. [/FONT]

[FONT=&quot]tüm işlemler bittikten sonra, ana hesaplarla gerçek ilişkileri kurulur.

Ekşi sözlükte suspan açıklaması[/FONT]
 
Sayın tancam, Sayın bulent249

"SUSPAN" (suspens) fransızca kökenli bir kelimedir, askıda/asılı/esnek (süspansiyon da bu kökten gelir) anlamına gelir, ne yazıkki muhasebe dilinde yanlış kullanılıyor. Sorma sebebim ise acaba bir "Gider Türü" olarak mı düşündünüz diye idi, eğer öyleyse düzeltmek gerekir.

TDHP'na bu tür bir geçici hesap öngörülmedi bu nedenle bu tarz bir kayıt yapma imkanınız yok, ancak geçmişte ve IAS26 sisteminde belki duymuş olabileceğiniz "Tranzituar" hesap bulunur "026" kodu kullanılırdı tam bir "Geçici" hesap kavramıdır. ( Ekşi sözlükteki açıklama pek doğru olmamış ). Borçlu ve Alacaklı olarak ayrılır ve tam bır dağıtım yada tasfiye gerektiren tutarlar gerçek mahiyeti tespit edilene kadar bu hesaplarda kayıt altına alınırdı.
 
Kevork Bey, teşekkürler.

anladığım ile ifade edersem: bize avukatın kestiği bütün harcamalar serbest meslek makbuzu olarak verilmeli. eğer vermiyor ise ne yapmalıyım çünkü 3 avukat ile çalışıyoruz 3'ünde de makbuz alamıyorum.

ayrıca belgesi bulunmayan aylık 1500-2000tl gider de bu masraflar ile beraber intikal ettiriliyor.
 
Sayın önmuhasebeci,

Belgesini ibraz etmediği giderlerin bedelini ödemeyin.

Aynı fikirdeyim.
Bazı harcamaların belgesi alınabilir.Örneğin taksi fişi,fotokopi ücreti veya baro harcı vb.gibi.
Bunların belgeleri de büyük ihtimalle alınıyordur da avukat bunları belkide kendi giderlerine aksettiriyordur.Parasını da sizden alıyordur.Hani 50-100 belgesiz harcama makul sayılabilir ama 500 lira gibi bir rakam oldukça fazla.
Belgelenemeyen harcamalar smm makbuzuna dahil edilebilir.
 

Benzer konular

Üst