Huzur hakkı

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 61?inci maddesinin 1?inci fıkrasında; ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler, olarak tanımlanmıştır. Aynı maddenin 2?nci fıkrasında; ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunmasının ücretin mahiyetini değiştirmeyeceği, hüküm altına alınmıştır.

Değerli arkadaşlar huzur hakkında (yukarıda kanun mad.) gelir vergisi kesilmez miş veya şirket müdürüne ödenen huzur hakkı arttan gelir vergi oranı uygulanmaz mış (vergi dilimini geçse dahi %15) diye savunanlar var. Benim bildiğim

1. Huzur hakkı A.Ş. Yönetim kurulu üyelerine ödenir.
2. LTD.ŞTİ. Şirket müdürüne uygulanır.
3. Bordrolar düzenlecek
4. Gelir vergisi ve Damga vergisi kesilir. (Vergi Dilimlerine göre kesinti yapılır)
5. Yıl içinde ücretli çalışan(işçi) dahi olmuş olsa o kişiye ait aynı işverene tabi gelir vergisi matrahı varsa kişinin gelir vergisi matrahı dikkate alınarak vergi kesintisi yapılır.

Yanlışım varsa düzeltmenisi istiyorum. Ya da nasıl kılıfına uyduruyorlar da sürekli (dilimleri geçsen dahi) %15 kesinti yapılabiliyor yada vergisiz nasıl ödeme yapılabilir ??

Şimdiden tşk.

Ynt: Huzur hakkı

Bir ilavede ben yapayım.
Huzur hakkı verilmesine karar verilen kişi bordroda kayıtlıysa ayrıca huzur hakkı bordrosu düzenlenmez.Bordro ücretine ilave yapılır ve ssk primine dahil edilir.

DERYA ZENGİN ' Alıntı:
1. Huzur hakkı A.Ş. Yönetim kurulu üyelerine ödenir.
2. LTD.ŞTİ. Şirket müdürüne uygulanır.
3. Bordrolar düzenlecek
4. Gelir vergisi ve Damga vergisi kesilir. (Vergi Dilimlerine göre kesinti yapılır)
5. Yıl içinde ücretli çalışan(işçi) dahi olmuş olsa o kişiye ait aynı işverene tabi gelir vergisi matrahı varsa kişinin gelir vergisi matrahı dikkate alınarak vergi kesintisi yapılır.

Ayrıca
6. Kooperatif; yönetim ve denetim kurulu üyelerine de huzur hakkı verilir.

huzur hakkını bir kaç şirketten alan şahsın vergi dilimi her şirkette % 15 ten mi başlayacak ?
birleştirme söz konusu olacak mı ?

Bunun şartı ücretlerin beyanname ile vergilendirilmesi konusuna girer. Yıl içinde birden fazla işverenden alınan ücret toplamı ilk işveren hariç 22000 üzerinde ise beyanname verilir ve ödenen vergiler mahsup edilir.

ltd şirket müdürü denmiş bildiğim ltd ortaklarıdır doğrumudur ?

Bu huzur hakkını diğer ücretlerden ayrı bir bordodamı göstermeliyiz?birde özel sağlık sigortası vergi indiriminden yararlandırabilirmiyiz?

derya zengin e tamamen katılıyorum.Ben de uygulamada aynı şekilde yapıyorum.Ayrıca eklemek istediğim daha doğrusu görüşlerinizi beklediğim birşey var. Bu ödemeyi muhtasar beyannamede 012 kodu ile bildiriyorum.hatalı mıdır?

Küçük bir şey de ben ekleyeyim.Bahsi geçen ödemeleri ( Huzur Hakkı ) bordro ile gelir ve damga vergisi ödeyerek tahakkuk ettirip gider yazmadan önce , tabiki ortaklar veya yöndetim kurulu kararı ile ticaret sicilinden x ortağın aylık x maaş almasına karar verilmiştir diye bir kararın tescil edilmesi de gerekir .

Tescile gerek yok ki karar alınarak defterde bulunması yeterli.

yesilyurt.emre ' Alıntı:
Küçük bir şey de ben ekleyeyim.Bahsi geçen ödemeleri ( Huzur Hakkı ) bordro ile gelir ve damga vergisi ödeyerek tahakkuk ettirip gider yazmadan önce , tabiki ortaklar veya yöndetim kurulu kararı ile ticaret sicilinden x ortağın aylık x maaş almasına karar verilmiştir diye bir kararın tescil edilmesi de gerekir .

yönetim kurulu kararlarının yönetim kuruluna seçilme ve ya çıkarılma vb.kararlar haricinde tescil şartı yoktur sadece o günkü toplantıda bulunmayan üyeler varsa onlara tebliği yeterlidir.

eğer anonim şirketse olağan genel kurul toplantısında gündeme ortaklardan kim maaş alıyorsa bu eklenir. ve ticaret sicilde toplantı tescil edilir.

Gelir vergisi ve damga vergisini hesaplıyoruz. ama sgk primleri hesaplanmıyor. bildiğim kadarıyla...

Huzur hakkı bir maaş değildir . GV yönünden "ücret" olarak vergilendirilir. 012 kodu doğrudur.

Huzur hakkı için ödeme yapılacak müdürü bordroda göstermek mi gerekir, yoksa ayrıca bir bordro mu düzenlenmeli?

Bordro düzenlenmeli. Ben çalışanlardan ayrı bordro düzenliyorum.

Selamlar
Huzur hakkı bordrosu ayrı düzenlenmelidir.Çünkü ssk primi kesilmez.
Ancak huzur hakkı vereceğiniz kişi aynı zamanda sigortalı ise ayrı bir bordro düzenlenmez.verilecek huzur hakkı normal ücretine ilave edilir tek bordroda gösterilir.Ssk primi kesileceği tabiidir.
Saygılar

Huzur hakkı ödenecek kişi Bağkurlu, ssk primi ödenmeyeceği için ayrı bir bordroda göstermek gerekir o zaman değil mi?